Herodotus (History, Book 1.53) vertelt het verhaal van Croesus, koning van Lydië ca. 585-546 v.Chr. in wat nu West-Turkije en de Ionische kust van de Middellandse Zee is. Croesus veroverde Efeze, Miletus en naburige Griekssprekende gebieden en verkreeg tributen en buit waardoor hij een van de rijkste heersers van zijn tijd werd. Maar deze overwinningen en rijkdom leidden tot arrogantie en overmoed. Croesus richtte zijn blik naar het oosten, met de ambitie om Perzië te veroveren, geregeerd door Cyrus de Grote, schrijft Michael Hudson.

Croesus had de kosmopolitische tempel van Delphi in de regio van veel zilver en goud voorzien en vroeg het orakel of hij succesvol zou zijn in de verovering die hij van plan was. De priesteres van Pythia antwoordde: “Als u ten strijde trekt tegen Perzië, zult u een groot imperium vernietigen.”

Croesus trok er daarom op uit om Perzië rond 547 voor Christus aan te vallen. Hij trok oostwaarts en viel de vazalstaat Phrygia aan. Cyrus organiseerde een speciale militaire operatie om Croesus terug te drijven, versloeg het leger van Croesus, nam hem gevangen en maakte van de gelegenheid gebruik om het goud van Lydië in beslag te nemen om zijn eigen Perzische gouden munten in te voeren. Croesus vernietigde dus inderdaad een groot imperium, maar het was zijn eigen imperium.

Fast-forward naar het streven van de huidige regering Biden om de Amerikaanse militaire macht uit te breiden tegen Rusland en, daarachter, China. De president vroeg advies aan het hedendaagse analogon van het orakel van Delphi uit de oudheid: de CIA en haar gelieerde denktanks. In plaats van te waarschuwen tegen overmoed, moedigden zij de neocon-droom aan dat het aanvallen van Rusland en China de Amerikaanse controle over de wereldeconomie zou consolideren, waardoor het Einde der Geschiedenis zou worden bereikt.

Nadat de Verenigde Staten in 2014 een staatsgreep in Oekraïne hadden georganiseerd, stuurden ze hun NAVO-leger naar het oosten en gaven wapens aan Oekraïne om een etnische oorlog tegen de Russischtalige bevolking te voeren en om de Russische marinebasis op de Krim in een NAVO-fort te veranderen. Deze ambitie op Croesus-niveau was erop gericht om Rusland in de strijd te betrekken en zijn vermogen om zichzelf te verdedigen uit te putten, zijn economie in de vernieling te helpen en zijn vermogen te vernietigen om militaire steun te verlenen aan China en andere landen die het doelwit waren van het streven naar zelfafhankelijkheid als alternatief voor de Amerikaanse hegemonie.

Na acht jaar provoceren werd een nieuwe militaire aanval op Russischtalige Oekraïners opvallend voorbereid, klaar om in februari 2022 richting de Russische grens te stoten. Rusland beschermde zijn Russischtalige landgenoten tegen verder etnisch geweld door zijn eigen Speciale Militaire Operatie op te zetten. De Verenigde Staten en haar NAVO-bondgenoten legden onmiddellijk beslag op de Russische valutareserves in Europa en Noord-Amerika en eisten dat alle landen sancties zouden opleggen tegen de invoer van Russische energie en graan, in de hoop dat dit de wisselkoers van de roebel zou doen crashen. Het Delphische ministerie van Buitenlandse Zaken verwachtte dat de Russische consumenten hierdoor in opstand zouden komen en de regering van Vladimir Poetin omver zouden werpen, waardoor de VS een oligarchie zou kunnen installeren zoals ze die in de jaren ’90 onder president Jeltsin hadden gekoesterd.

Rusland stopt met gasleveringen aan Europa

Een bijproduct van deze confrontatie met Rusland is het vergrendelen van Amerika’s controle over haar West-Europese satellieten. Het doel van dit intra-NAVO-gevecht was om Europa’s droom te verijdelen om te profiteren van nauwere handels- en investeringsbetrekkingen met Rusland door zijn industriële producten te ruilen voor Russische grondstoffen. De Verenigde Staten lieten dat vooruitzicht ontsporen door de Nord Stream-gaspijpleidingen op te blazen, waardoor Duitsland en andere landen geen toegang meer hadden tot het laaggeprijsde Russische gas. Daardoor werd de grootste economie van Europa afhankelijk van het duurdere Amerikaanse Liquified Natural Gas (LNG).

Naast het feit dat ze binnenlands Europees gas moeten subsidiëren om wijdverspreide insolventie te voorkomen, wordt een groot deel van de Duitse Leopard tanks, Amerikaanse Patriot raketten en andere NAVO “wonderwapens” vernietigd in de strijd tegen het Russische leger. Het is duidelijk geworden dat de Amerikaanse strategie niet simpelweg is om “tot de laatste Oekraïner te vechten”, maar om tot de laatste tank, raket en elk ander wapen te vechten dat uit de NAVO-voorraden wordt verwijderd.

Er werd verwacht dat deze uitputting van NAVO-wapens een enorme vervangingsmarkt zou creëren om het militair-industriële complex van Amerika te verrijken. De NAVO-klanten wordt verteld om hun militaire uitgaven te verhogen tot 3 of zelfs 4 procent van het BBP. Maar de zwakke prestaties van Amerikaanse en Duitse wapens op het Oekraïense slagveld kunnen deze droom in duigen hebben laten vallen, terwijl de Europese economieën in een depressie wegzakken. En nu de industriële economie van Duitsland in het slop is geraakt door het verbreken van de handel met Rusland, vertelde de Duitse minister van Financiën Christian Lindner op 16 juni 2023 aan de krant Die Welt dat zijn land het zich niet kan veroorloven om meer geld te betalen aan de begroting van de Europese Unie, waaraan het lange tijd de grootste bijdrage heeft geleverd.

In Oekraïne worden dode soldaten in stadsparken begraven

Zonder de Duitse export die de wisselkoers van de euro ondersteunt, zal de munt onder druk komen te staan ten opzichte van de dollar, omdat Europa LNG koopt en de NAVO haar uitgeputte wapenvoorraden aanvult door nieuwe wapens van Amerika te kopen. Een lagere wisselkoers zal de koopkracht van Europese arbeiders onder druk zetten, terwijl het verlagen van de sociale uitgaven om de herbewapening te betalen en gassubsidies te verstrekken het continent in een depressie stort.

Een nationalistische reactie tegen de dominantie van de VS steekt de kop op in de Europese politiek, en in plaats van dat Amerika zijn controle over het Europese beleid vergrendelt, zouden de Verenigde Staten wel eens aan het kortste eind kunnen trekken – niet alleen in Europa, maar vooral in het hele Zuiden. In plaats van de Russische “roebel tot puin te slaan”, zoals president Biden beloofde, is de Russische handelsbalans gestegen en de goudvoorraad toegenomen. Hetzelfde geldt voor de goudvoorraad van andere landen waarvan de regeringen nu proberen om hun economieën te de-dollariseren.

Het is de Amerikaanse diplomatie die Eurazië en het Zuiden uit de orbit van de VS drijft. Amerika’s overmoedige drang naar unipolaire werelddominantie kon alleen maar zo snel van binnenuit ontmanteld worden. De regering Biden-Blinken-Nuland heeft gedaan wat Vladimir Poetin noch de Chinese president Xi in zo’n korte tijd hadden kunnen hopen te bereiken. Geen van beiden was bereid om de handschoen op te werpen en een alternatief te creëren voor de door de VS gecentreerde wereldorde. Maar de Amerikaanse sancties tegen Rusland, Iran, Venezuela en China hebben het effect gehad van beschermende tariefmuren om zelfvoorziening af te dwingen in wat EU-diplomaat Josep Borrell de “jungle” van de wereld buiten de “tuin” van de VS/NAVO noemt.

Hoewel het Zuiden en andere landen al sinds de Bandung Conferentie van Niet-Gebonden Naties in 1955 klagen over de dominantie van de VS, ontbrak het hen aan een kritische massa om een levensvatbaar alternatief te creëren. Maar hun aandacht is nu gevestigd op de inbeslagname door de VS van de officiële dollarreserves van Rusland in NAVO-landen. Dat heeft de gedachte weggenomen dat de dollar een veilig vehikel is om internationaal spaargeld in te bewaren. De eerdere inbeslagname door de Bank of England van de goudreserves van Venezuela die in Londen werden bewaard – met de belofte om deze te schenken aan welke ongekozen tegenstanders van het socialistische regime dan ook die door Amerikaanse diplomaten werden aangewezen – laat zien hoe het Britse pond en de euro net als de dollar als wapens zijn ingezet. En trouwens, wat is er ooit gebeurd met de goudreserves van Libië?

De grote fout van Oekraïne

Amerikaanse diplomaten vermijden om over dit scenario na te denken. Ze vertrouwen op het enige unieke voordeel dat de Verenigde Staten te bieden hebben. Ze kunnen ervan afzien om hen te bombarderen, om een kleurenrevolutie te organiseren om hen te “Pinochetten” door de National Endowment for Democracy, of om een nieuwe “Jeltsin” te installeren die de economie weggeeft aan een oligarchie van klanten.

Maar afzien van dergelijk gedrag is alles wat er voor Amerika overblijft. Het heeft zijn eigen economie gedeïndustrialiseerd en zijn idee van buitenlandse investeringen is om monopoliewinsten uit te buiten door technologische monopolies en de controle over de olie- en graanhandel in Amerikaanse handen te concentreren, alsof dit economische efficiëntie is en geen winstbejag.

Wat zich heeft voorgedaan is een bewustzijnsverandering. We zien dat de Mondiale Meerderheid een onafhankelijke en vreedzaam onderhandelde keuze probeert te maken over wat voor soort internationale orde zij willen. Hun doel is niet alleen om alternatieven te creëren voor het gebruik van dollars, maar een hele reeks nieuwe institutionele alternatieven voor het IMF en de Wereldbank, het SWIFT-bankverrekeningssysteem, het Internationaal Strafhof en de hele reeks instellingen die Amerikaanse diplomaten van de Verenigde Naties hebben gekaapt.

Het resultaat zal van historische civiele aard zijn. We zien hier niet het Einde van de Geschiedenis, maar een nieuw alternatief voor het op de VS gerichte neoliberale financiële kapitalisme en zijn junk-economie van privatisering, klassenstrijd tegen de arbeid en het idee dat geld en krediet geprivatiseerd moeten worden in de handen van een beperkte financiële klasse, in plaats van een openbaar nut te zijn om economische behoeften en een stijgende levensstandaard te financieren.

De ironie is dat de historische rol van Amerika is geweest dat, hoewel het zelf niet in staat was om de wereld voorwaarts te leiden langs deze lijnen, haar pogingen om de wereld op te sluiten in een antithetisch imperiaal systeem door Rusland te veroveren op de vlaktes van Oekraïne en door te proberen om de technologie van China te isoleren van het doorbreken van de Amerikaanse poging tot IT-monopolie, de grote katalysatoren zijn geweest die de Mondiale Meerderheid langs deze lijnen hebben geduwd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe Rusland een tegenactie zal ondernemen tegen de oorlogsverklaring van de V.S./EU – De komende Europese ineenstortingVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU werkt aan een plan om de zon te blokkeren
Volgend artikelWat gebeurt er in Rusland na De Langste Dag?
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

 1. De gigantische arrogantie / hoogmoed van usa en het zgn democratische westen zal diep, heel diep vallen. De waanzinnig hoge investeringen in de defensie troep ( alleen usa al meer dan 800 miljard dollar per jaar) gaan ten koste van vele noodzakelijke investeringen. Denk aan infra, zorg, onderwijs. De pijn voor het gewone volk zal groot zijn. Dat zal de ellende voelen van de werkloosheid, de armoede die heel bewust door de zgn regeringen uitgerold is om maar te voldoen aan de krankzinnige orders van de WEF bende en de Agenda 2030. You Will OWN nothing enz.
  USA en het Westen zijn financieel totaal failliet.De schuldenberg is onhoudbaar en kan m.I. nooit meer afgelost worden. Veel en veel te hoog.
  Vandaar de roep om de cbdc, die ook op niets gebaseerd is en het huidige failliete fiat systeem zal vervangen. Van de regen in de druip!

 2. “En trouwens, wat is er ooit gebeurd met de goudreserves van Libië?”

  En dat van Koeweit, dat op 9/11 in het ook (inwendig) opgeblazen WTC 6 opgeslagen lag?
  In grote vrachtwagens geladen net als die Die Hard film met Bruce Willis en voorgoed verdwenen.

 3. Gelukkig maar dat Turkije zich niet laat kisten door Ziomerica nu dat Erdogan weer gekozen is. Niet dat je van hem hoeft te houden. Maar het eea versterkt de boel daar wel, terwijl EU zijn glorie verliest, en Ziomerica een groot tentenkamp wordt. Net als toen, met de wigwams en zo. We zitten in een epische verschuiving van mentaliteit en economische orde, die aangedreven wordt door Oost Aarde. Een mooie tijd wordt het, een soort van Gouden Eeuw.

  https://zonderreden.substack.com/p/east-earth-and-turkey-part-1

 4. Depressie is zacht uitgedrukt, zelfs de Financial Times bericht:
  “Maar liefst zeven van de acht dollars die van eigenaar wisselen op de financiële wereldmarkten worden nu gebruikt om bestaande schulden te herfinancieren. Een steeds groter deel van die éne dollar die overblijft voor ‘nieuwe’ financiering wordt gebruikt om oplopende overheidstekorten te financieren.” https://archive.fo/1T1QX Klinkt niet ècht sustainable.

  • Hoi,

   Een reserve currency zoals de Dollar is inderdaad niet duurzaam. We zijn een kleine 600 jaar geleden begonnen met dit systeem. De Portugezen waren de eerste. Dat bleek niet duurzaam en toen namen de Spanjaarden het over. Weer mislukt. De Fransen doen het vast beter was het idee. Shit, weer niiet. Die Nederlanders dan maar. Wat een pech, weer mislukt. Die Britten dan maar. Jammer joh, gelukkig hebben we de Amerikanen.

   Elk land raakte de afgelopen honderden jaren na 80 tot 100 jaar de reserve currency status (welke de Dollar nu heeft) kwijt. We leven nu in jaar 79 van de reserve currency status van de Dollar. Om Clint Eastwood’s karakter Dity Harry te quoten ”do you feel lucky punk” (in dit geval om de dollar of dollar gedenomineerde ”assets” aan te houden? oh wacht, je hebt geen keuzen want het verplichte pensioenfonds bezit heel veel van die meuk).

   Groeten,
   Hugo

 5. Economie is maar een symptoom. Het gaat om de wereldwijde afkeer van het veinzen, huichelen, de hypocrisie, het gebrek aan respect als gelijkwaardige, de dubbele maatstandaard, de gespleten moraal, de bemoeizucht, de dwangverdagen, het bedriegen, het gluiperige machtsmisbruik, de sancties, de in beslagnames, de boycots, het stelen, het roven, het moorden, de militaire staatsterreur … (+ 7 lijnen) van de Anglo-Amerikanen die de wereld spugzat zijn en de basis zijn voor een convergerende toekomstvisie in de wereld zonder die oud-kolonialen.

 6. Mensen wordt wakker!!!!! Wij hebben géén Amerika, géén NATO, géén E.U. en géén Zionistische regeringen nodig die ons willen verslaven (Tot slaven maken). Het Enige wat wij nodig hebben is VRIJHEID!!!! En dat kan alleen als wij ons verzetten tegen deze zogenaamde Elitaire Warmongers en zelfverrijkers.

  • We hebben ook geen jodenhaters nodig. Eén keer een nazi holocaust is wel genoeg. Het begint met ‘zionisten’ aanwijzen. Volgende keer zijn wij de sjaak.

   Met jodenhaters loopt het altijd slecht af. Niet omdat joden zo aardig zijn.

   Trouwens: ga eens kijken in een joods ziekenhuis naast de Gazastrook. Dan praat je niet meer over ‘zionisten’ als scheldwoord. Dan krijg je respect voor hun geduld.

 7. Al het zogenaamde geld is op schuld gebaseerd en daar kun je dan onbeperkt van aan maken en als schuld boeken op de balans. Niemand krijgt waarde voor zijn arbeid. Hij/zij krijgt een schuld aan zijn broek en hoe meer hij/zij zogenaamd verdient, hoe grote zijn schuld wordt bij de private centrale banken. Daar er ook een uiterste houdbaarheid aan geld zit en die deadline hebben we al in 2008 gepasseerd. Daarna is de bubbel alleen maar verder op geblazen, die nu op klappen staat.

  De huidige inflatie is ontstaan doordat de centrale banken veel te veel geld heeft aangemaakt. Toen overheden nog massaal geld konden uitgeven tegen 0% rente of zelfs geld toe kregen bij de negatieve rente. Dit went zeer snel van het gratis geld en/of zelfs geld toe krijgen. Waar geen arbeid tegen over stond om producten te produceren. Maar nu de centrale banken de rente hebben verhoogd , zijn de overheden niet gestopt met hun enorme uitgave. Ze kunnen allang niet meer de rente over hun schulden meer terug betalen en beredeneren zo van dan maakt die honderdtallen miljarden meer dan ook niet meer uit. Deze aangegaande schulden willen ze altijd al verhalen op de bevolking, waardoor de inflatie nog sneller zal stijgen. Zo onteigenen ze hun eigen bevolking en zo vernietigen zij de economie.

  Dit is een voor geplande script om zo de digitale euro te kunnen introduceren. Maar zoals het huidige ruilmiddel op schuld gebaseerd is, zal die digitale valuta helemaal een ramp zijn. Beide zijn dan ook geen universele ruilmiddel meer, maar zijn een virtueel gehoorzaam punten systeem, wat in private handen is. Die niemand heeft gekozen, als bewaarder voor onze arbeidsvergoeding. Want als de Amerikanen, de VK of de EU bank tegoeden kunnen inpikken of een goud voorraad die daar opgeslagen was. Kunnen we het zo interpreten dat het een gehoorzaam valuta systeem is wat het westen hanteert.

  Dat heeft vele doen beseffen dat het westen niet meer te vertrouwen is en zo snel mogelijk van de westerse valuta af wil en de handel met het westen zullen afbouwen. Vooral nu er een alternatief is in de vorm van BRIC+ systeem op basis van vertrouwen in handel en eigen valuta. Het westen zal zo steeds sneller gaan imploderen qua handel en qua economie. Ze hebben hun hand overspeeld met deze handelwijze. De zo ingenomen arrogantie en hoogmoed van het westen, dat zij iedereen op de wereld willen dicteren en zo ook hun nieuwe digitale valuta iedereen wil opleggen, zal ook imploderen/mislukken.

  • Je trapt er zelf ook nog steeds in door het ‘geld’ te noemen.

   Geld heeft intrinsieke waarde. Het kan niet devalueren. Ook inflatie is onmogelijk met echt geld. Een kilo zout is een kilo zout (Saldo). Een pond zilver is een pond zilver (pound). Een dollar is een gewichtseenheid. Een karaat diamant is een gewichtseenheid. Een gulden munt is van goud.

   Waar het mis gaat is bij machthebbers die aan meer geld willen komen door hun autoriteit te misbruiken. Zij zetten hun lelijke kop op een munt (een platgeslagen klompje goud met een gecertificeerd gewicht) om hun authenticiteit te waarmerken. En vervolgens gaan ze zilver, goud, koper en tin gebruiken die minder waard zijn maar met dezelfde autoriteit van de munt hetzelfde moeten opbrengen. Het ziet er hetzelfde uit, maar het is minder waard.

   Dan is het ineens geen klinkende munt meer. Je wordt genept!

   Net zoals geldbiljetten oorspronkelijk een bewijs van eigendom was. Van het goud of zilver dat in de kluis lag. Niks mis mee. Het punt was dat niemand de kluis of de bankiers controleerden op de inhoud van de kluis. De bankiers konden ongemerkt biljetten bijmaken in goed vertrouwen. Omdat mensen de papieren gingen gebruiken voor betalingen gingen de bankiers dat ook doen. Konden ze de politiek omkopen om de biljetten ‘wettig betaalmiddel’ te maken.

   Zo kwamen er steeds meer biljetten in omloop en werden bankiers slapende rijk. Alleen de goudvoorraad werd steeds penibeler. Wat als mensen tegelijk hun goud komen ophalen? Een bankrun. Dat is inflatie: een opgeblazen hoeveelheid biljetten voor hetzelfde onderpand. Er zijn veel meer biljetten in omloop dan ze in werkelijkheid waard zijn.

   Wat doe je dan? Dan richt je een federal reserve op waar alle bankiers uit mogen putten. Print biljetten voor de ‘regering’ met rente! Die ze nooit kan terugbetalen want 100% van het geld komt bij de centrale bank vandaan. Dan kun je hen nooit 105% terugbetalen.

   Je laat een wet maken die de ‘gouddekking’ regelt. Maar wacht eens even… Dat was toch mijn goud? En 100% van wat er op mijn biljet staat wil ik terug hebben! Nee, dat kan niet. U kunt een andere kleur briefje krijgen, of 5% van de waarde in goud. Of zilver. En in 1973 werd de goudstandaard verlaten.

   Oftewel je kunt naar je geld fluiten want het is niks meer waard. Nada, niks, noppes; 0%. Het enige wat je over hebt gehouden is loze beloften omdat je de macht niet gecontroleerd hebt. En omdat jij gelooft dat ze het beste met je voor hebben.

   Wakker nu?

   • PS: verder goed verhaal qvic!

    Het was niet bedoeld als kritiek maar als een aanvulling hoe het zo gekomen is.

    Je kunt beter investeren in spullen die niet aangetast worden door mot of roest en loze beloften. Wees ook geen Scrooge.

    Vergaar je schatten in de hemel.

 8. Op Wallstreet staat een stier.

  Ovidius vertelt het verhaal van de verkrachting van Europa.
  Europa, de princes van de rijke zeevaarder natie aan de libanese kust werd ontvoerd door oppergod Zeus in de gedaante van een grote witte stier. Zij zag de mooie grote lieve stier en ging er op zitten. Ineens sprong hij in zee en zij kon niet zwemmen. Hij zwom naar het verre eiland (Oe)Kreta en verkrachte haar daar.

  Op Wallstreet staat een stier met glanzende ballen. Er zijn blijkbaar veel vrouwen gecharmeerd van hem, getuige de vele foto’s. Net zoals Europa. Zij bleef berooid achter op een eiland met drie kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in