Ooit bestond er een IJzeren Gordijn dat het Europese continent verdeelde. Deze term, die gemunt werd door de voormalige Britse Premier Winston Churchill, verwees naar de pogingen van de toenmalige Sovjet-Unie om een fysieke en ideologische grens met het westen te trekken. Het westen van zijn kant voerde een beleid van indamming tegen de verspreiding en de invloed van het communisme, schrijft Pepe Escobar.

Spoel door naar het huidige tijdperk van techno-feodalisme, en er bestaat nu wat men een Tin Gordijn zou kunnen noemen, gefabriceerd door het angstige, onwetende, collectieve westen, via de G7 en de NAVO: ditmaal om de integratie van het Mondiale Zuiden in wezen in te dammen.

BRICS tegen G7

Het meest recente en significante voorbeeld van deze integratie is het naar buiten treden van BRICS+ op de on-line top die vorige week in Peking werd gehouden. Dit ging veel verder dan het vaststellen van de contouren van een “nieuwe G8,” laat staan van een alternatief voor de G7.

Kijkt u maar eens naar de gesprekspartners van de vijf historische BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika): wij vinden een microkosmos van het Mondiale Zuiden, die Zuidoost-Azië, Centraal-Azië, West-Azië, Afrika en Zuid-Amerika omvat – waarmee de “Mondiale” werkelijk in het Zuiden van de Wereld wordt gebracht.

Onthullend is dat de duidelijke boodschappen van de Russische president Vladimir Poetin tijdens de top in Peking, in schril contrast met de G7-propaganda, eigenlijk gericht waren tot het hele Zuiden van de wereld:

 • Rusland zal zijn verplichtingen nakomen om energie en meststoffen te leveren.
  Rusland verwacht een goede graanoogst – en tot 50 miljoen ton aan de wereldmarkten te kunnen leveren.
 • Rusland zal de doorvaart van graanschepen naar de internationale wateren verzekeren, zelfs nu Kiev de Oekraïense havens ondermijnd heeft.
 • De negatieve situatie over Oekraïens graan wordt kunstmatig opgeblazen.
 • De sterke stijging van de inflatie in de wereld is het gevolg van de onverantwoordelijkheid van de G7-landen, niet van Operatie Z in Oekraïne.
 • De onevenwichtigheid van de wereldverhoudingen broeit al lang en is een onvermijdelijk gevolg geworden van de uitholling van het internationale recht.

Een alternatief systeem

Poetin ging ook rechtstreeks in op een van de hoofdthema’s waar de BRICS al sinds de jaren 2000 diepgaand over praten – het ontwerpen en invoeren van een internationale reservemunt.

“Het Russische Financiële Berichtensysteem staat open voor verbinding met banken van de BRICS-landen.”

“Het Russische MIR-betalingssysteem breidt zijn aanwezigheid uit. Wij onderzoeken de mogelijkheid om een internationale reservemunt te creëren op basis van de mand van BRICS-valuta’s,” zei de Russische leider.

Dit is onvermijdelijk na de hysterische westerse sancties na Operatie Z; de totale de-dollarisering die Moskou is opgelegd; en de toenemende handel tussen BRICS-landen. Zo zal in 2030 een kwart van de oliebehoefte van de planeet afkomstig zijn van China en India, met Rusland als belangrijkste leverancier.

De “RIC” in BRICS kunnen gewoon niet het risico lopen buitengesloten te worden van een door de G7 gedomineerd financieel systeem. Zelfs het koorddansende India begint het door te krijgen.

  "Dit land zal verdwijnen" - Medvedev dreigt Polen met vernietiging

Wie spreekt voor de “internationale gemeenschap?

In het huidige stadium vertegenwoordigen de BRICS-landen 40 procent van de wereldbevolking, 25 procent van de wereldeconomie, 18 procent van de wereldhandel, en dragen zij voor meer dan 50 procent bij aan de economische groei in de wereld. Alle indicatoren zijn op de goede weg.

Sergej Stortsjak, CEO van de Russische bank VEG, formuleerde het heel diplomatiek: “Als de stemmen van de opkomende markten de komende jaren niet gehoord worden, moeten we heel serieus nadenken over het opzetten van een parallel regionaal systeem, of misschien wel een mondiaal systeem.”

Over een “parallel regionaal systeem” wordt al actief gesproken tussen de Economische Unie van Eurazië (EAEU) en China, gecoördineerd door minister van Integratie en Macro-economie Sergej Glazjev, die onlangs een verbluffend manifest heeft geschreven waarin hij zijn ideeën over de economische soevereiniteit van de wereld versterkt.

Ontwikkeling van de “derde wereld”

Wat er op het trans-Euraziatische financiële front gebeurt, zal parallel lopen met een tot nu toe weinig bekende Chinese ontwikkelingsstrategie: het Global Development Initiative (GDI), dat president Xi Jinping vorig jaar tijdens de Algemene Vergadering van de VN heeft aangekondigd.

Het GDI kan gezien worden als een ondersteuningsmechanisme van de overkoepelende strategie – en dat blijft het Belt and Road Initiative (BRI), bestaande uit economische corridors die Eurazië onderling verbinden tot aan zijn westelijk schiereiland, Europa.

Tijdens de High-level Dialogue on Global Development, een onderdeel van de BRICS-top, heeft het Mondiale Zuiden iets meer geleerd over het GDI, een organisatie die in 2015 is opgericht.

In een notendop wil het GDI de internationale ontwikkelingssamenwerking een turbo-impuls geven door de financiering aan te vullen van een overvloed aan instanties, bijvoorbeeld het Fonds voor Zuid-Zuid-samenwerking, de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA), het Aziatisch Ontwikkelingsfonds (ADF), en de Wereldmilieufaciliteit (GEF).

Tot de prioriteiten behoren “armoedebestrijding, voedselzekerheid, COVID-19 reactie en vaccins,” industrialisatie, en digitale infrastructuur. Vervolgens werd begin 2022 een groep “Vrienden van de GDI” opgericht, die reeds meer dan 50 landen heeft aangetrokken.

De BRI en de GDI zouden gelijk op moeten gaan, ook al heeft Xi zelf tijdens de BRICS-top duidelijk gemaakt dat “sommige landen de ontwikkelingsagenda politiseren en marginaliseren door muren op te trekken en anderen verlammende sancties op te leggen.”

Duurzame ontwikkeling is dan weer niet bepaald het terrein van de G7, laat staan van de NAVO.

Zeven tegen de wereld

Het verklaarde hoofddoel van de G7 top in Schloss Elmau aan de Beierse Alpen is “eenheid te projecteren” – zoals in de voorvechters van het collectieve westen (Japan inbegrepen) verenigd in duurzame en onbepaalde “steun” voor de onherroepelijk mislukte Oekraïense staat.

Dat maakt deel uit van de “strijd tegen het imperialisme van Poetin,” maar dan is er ook nog “de strijd tegen honger en armoede, de gezondheidscrisis en de klimaatverandering,” zoals de Duitse kanselier Scholz in de Bondsdag zei.

In Beieren drong Scholz aan op een Marshallplan voor Oekraïne – een belachelijk concept, aangezien Kiev en omgeving tegen eind 2022 net zo goed tot een nietige rompstaat gereduceerd zouden kunnen zijn. Het idee dat de G7 zou kunnen werken aan het “voorkomen van een catastrofale hongersnood”, volgens Scholz, bereikt een paroxisme van potsierlijkheid, aangezien de dreigende hongersnood een direct gevolg is van de door de G7 opgelegde sanctiehysterie.

  Oekraïne: Brand in winkelcentrum Kremenchug - Kiev beschuldigt Rusland van beschieting

Het feit dat Berlijn India, Indonesië, Zuid-Afrika en Senegal als toevoegingen aan de G7 heeft uitgenodigd, diende als extra komische verlichting.

Het Tinnen Gordijn is opgetrokken

Het zou zinloos zijn om van de verbazingwekkende verzameling middelmoten die “verenigd” zijn in Beieren, onder de de facto leider van de Europese Commissie (EC), Führer Ursula von der Leyen, enige substantiële analyse te verwachten over de ineenstorting van de wereldwijde bevoorradingsketens en de redenen die Moskou ertoe hebben gedwongen de gasstromen naar Europa te verminderen. In plaats daarvan gaven zij Poetin en Xi de schuld.

Welkom bij het Blikgordijn – een 21e eeuwse heruitvinding van het Intermarium van de Oostzee tot de Zwarte Zee, beraamd door het Imperium der Leugen, compleet met West-Oekraïne geabsorbeerd door Polen, de Drie Baltische Dwergen: Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Tsjechië en zelfs het NAVO-aspirant Zweden en Finland, die allemaal beschermd zullen worden tegen “de Russische dreiging”.

Een uit de hand gelopen EU

De rol van de EU, die binnen de G7 over Duitsland, Frankrijk en Italië heerst, is bijzonder leerzaam, vooral nu Groot-Brittannië weer de status van een inconsequent eilandstaatje heeft.

Elk jaar worden er wel 60 Europese “richtlijnen” uitgevaardigd. Zij moeten verplicht worden omgezet in het interne recht van elke EU-lidstaat. In de meeste gevallen is er geen enkel debat.

Dan zijn er nog meer dan 10.000 Europese “verordeningen”, waarbij “deskundigen” van de Europese Commissie (EC) in Brussel aan elke regering “aanbevelingen” doen, die recht uit de neoliberale canon komen, over hun uitgaven, hun inkomsten en de “hervormingen” (inzake gezondheidszorg, onderwijs, pensioenen) die gehoorzaamd moeten worden.

Verkiezingen in elke EU-lidstaat zijn dus volstrekt zinloos. Hoofden van nationale regeringen – Macron, Scholz, Draghi – zijn slechts uitvoerders. Een democratisch debat is niet toegestaan: De “democratie” is, net als de “waarden van de EU”, niet meer dan een rookgordijn.

De echte regering wordt uitgeoefend door een stelletje apparatsjiks, gekozen door een compromis tussen de uitvoerende machten, die op een uiterst ondoorzichtige manier te werk gaan.

De EG staat geheel buiten elke vorm van controle. Zo is een verbluffende middelmatigheid als Ursula von der Leyen – vroeger de slechtste minister van Defensie van het moderne Duitsland – omhoog gekatapulteerd tot de huidige Führer van de EG, die hun buitenlands, energie- en zelfs economisch beleid dicteert.

Waar staan zij voor?

Vanuit het gezichtspunt van het Westen is het Tinnen Gordijn, met al zijn onheilspellende Koude Oorlog 2.0 boventonen, slechts een voorgerecht vóór het hoofdgerecht: keiharde confrontatie in heel Azië en de Stille Oceaan – omgedoopt tot “Indo-Pacific” – een kopie van het Oekraïne-racket, bedoeld om China’s BRI en GDI in toom te houden.

Als tegenreactie is het verhelderend om te zien hoe het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken nu in detail het contrast benadrukt tussen BRICS – en BRICS+ – en de keizerlijke AUKUS/Quad/IPEF combo.

  EU stuurt "desinformatiedeskundigen" de hele wereld rond

BRICS staan voor de facto multilateralisme; focus op mondiale ontwikkeling; samenwerking voor economisch herstel; en verbetering van het wereldbestuur.

Het door de VS bedachte racket daarentegen staat voor Koude Oorlogsmentaliteit; uitbuiting van ontwikkelingslanden; samenspannen om China in toom te houden; en een Amerika-eerst beleid dat de monopolistische “op regels gebaseerde internationale orde” bekrachtigt.

Het zou misleidend zijn te verwachten dat de G7-helden die in Beieren bijeen zijn, de absurditeit zouden inzien van bijvoorbeeld het opleggen van een prijsplafond voor de Russische olie- en gasexport. Als dat werkelijk zou gebeuren, zal Moskou geen problemen hebben om de energielevering aan de G7 volledig stop te zetten. En als andere landen worden uitgesloten, zou de prijs van de olie en het gas die zij importeren drastisch stijgen.

BRICS effenen de weg voorwaarts

Geen wonder dus dat de toekomst onheilspellend is. In een verbluffend interview aan de Wit-Russische staatstelevisie heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov samengevat hoe “het westen eerlijke concurrentie vreest.”

Vandaar de apex van de cancel-cultuur, en de “onderdrukking van alles wat op een of andere manier in strijd is met de neoliberale visie en indeling van de wereld.” Lavrov vatte ook de routekaart samen die voor ons ligt, ten behoeve van het hele Mondiale Zuiden:

“Wij hebben geen nieuwe G8 nodig. Wij hebben al structuren… voornamelijk in Eurazië. De EAEU bevordert actief integratieprocessen met de VRC, waarbij het Chinese “Belt and Road”-initiatief op één lijn wordt gebracht met de Euraziatische integratieplannen. De leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten nemen deze plannen onder de loep. Een aantal van hen ondertekent vrijhandelszone-overeenkomsten met de EAEU. De Shanghai Cooperation Organization maakt ook deel uit van deze processen… Er is nog een structuur buiten de geografische grenzen van Eurazië.”

“Het is BRICS. Deze vereniging vertrouwt steeds minder op de westerse stijl van zakendoen, en op de westerse regels voor internationale valuta, financiële en handelsinstellingen. Zij geven de voorkeur aan billijker methoden die geen enkel proces laten afhangen van de overheersende rol van de dollar of een andere valuta. De G20 vertegenwoordigt volledig de BRICS en nog vijf andere landen die de standpunten van de BRICS delen, terwijl de G7 en zijn aanhangers aan de andere kant van de barricaden staan.”

“Dit is een ernstig evenwicht. De G20 kan verslechteren als het Westen haar gebruikt om de confrontatie aan te wakkeren. De structuren die ik noemde (SCO, BRICS, ASEAN, EAEU en CIS) berusten op consensus, wederzijds respect en een evenwicht van belangen, en niet op een eis om de unipolaire wereldrealiteit te aanvaarden.”

Tinnen Gordijn? Eerder een Gescheurd Gordijn.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU-economie zal dit jaar instorten – “Vanaf oktober zal het Westen niets meer krijgen. Niets!”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Iedereen die vaccinletsel meldt, wordt ontslagen” – Piloten beginnen terug te vechten
Volgend artikelDe Grote Reset in actie: Beëindiging van de persvrijheid, meningsuiting en expressie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Vooral het laatste punt ; De onevenwichtigheid van de wereld verhoudingen broeit al lang en is een ONVERMIJDELIJK GEVOLG GEWORDEN VAN DE UITHOLLING VAN HET INTERNATIONALE RECHT.

  Dit sprak mij erg aan.
  Ik denk dat alle problemen waar we mee te maken hebben in ons land en in Europa hier aan “ op te hangen zijn.
  “ HET RECHT “ bestaat niet meer. ‼️Putin heeft gelijk….. Putin behoorde immers een tijd geleden ook tot het “ klasje “ van Schab….. Putin is een insider…… hij heeft begrepen dat dit nu zijn kans is om het gevaar wat Ukraine onder Amerikaanse invloedssfeer aan het worden was ….. in te dammen.
  Hij weet wat agenda 2030 is…… en dat er hij in zijn buurland zien te voorkomen…….. …
  Putin is een groot strateeg.
  Maar ik houdt mijn hart vast wat de haviken in Rusland gaan doen als Putin er niet meer is….. Dan is Ukraine nog maar een flauw beginnetje……

  Maar het RECHT IS OOK KROM IN NEDERLAND……
  Maar ook op andere terreinen geldt deze “ leugen rechtspraak “
  Kijk naar de Corona crisis, wat recht is wordt verdraait tot leugen door de media.
  Dit geldt op alle fronten van Corona.
  Ontstaan van de ziekte, de aanpak van de ziekte, ( er zijn goed werkende medicijnen) het ontwikkelen van de vaccins, het ten onrechte verplichten van de vaccins, nu het ontkennen van de schade van vaccinaties. EnZ ENZ ENZ

  ( Ik las vandaag hierover iets leuks in mijn krant…… Kuipers gaat alle 60 plussers oproepen voor een booster…. Een deel van de 2e kamer zou ook graag deze booster aan 60 minners ter beschikking willen stellen.
  ————En dan komt de aap uit de mouw……————
  Kuipers zegt “ dat hij dit nu niet aandurft, omdat het Europeese geneesmiddelen agentschap EMA daarvoor geen groen licht heeft gegeven. “ Als ik daarvoor toestemming geef, ben ik ook aansprakelijk voor de bijwerkingen” Aldus Kuipers. ‼️

  Dus de steeds ontkende BIJWERKINGEN zijn er WEL DEGELIJK‼️‼️
  En dat risico wil Kuipers niet op zich nemen……WAT EEN ZWENDEL!!!!❗️😡

  Kijk naar de “ Boeren crisis” de modellen kloppen niet, de boeren worden ten onrechte vervuilers genoemd en hebben al heel veel aan verbetering gedaan, maar ook dit heeft een dubbele boden de grond moet staats bezit worden. ( Carolina) Kortom het recht is in deze crisis totaal,krom…. Vd Wall zit in haar papieren te rommelen en ze heeft geen antwoordt op vragen…. Zelfs Plasterk sprak er schande van ! Op Twitter!

  Kijk naar de toeslagen affaire…… het recht is ook hier totaal krom

  Kijk naar de asiel crisis…. Stop met het binnen laten kunt ze niet eens provisorisch huisvesten…. Laat staan op termijn…..
  In de Bijbel staat dat “ in het laatste der dagen “ DE WAARHEID LEUGEN ZAL WORDEN “ zijn we hier al aanbeland❓We zien het wel voor onze eigen ogen gebeuren.❗️

  En Putin ziet het ook….. !

 2. @Anna, ik houd mijn reactie kort, maar ook Ronald Plasterk (1957), minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties tussen 2012 – 2017 in ’t kabinet-Rutte II en vanuit huis uit moleculair geneticus, is controlled opposition.

 3. Remember, remember, the 5th of November,
  Gunpowder, treason and plot.
  I see no reason
  Why gunpowder treason
  should ever be forgot……………………

  We hebben een Guy Fawkes nodig, of een RAF

  De keus is simpel: OF links weg, OF wij weg…..

 4. Brics+ heeft gewonnen.
  De strijd was nodeloos opgeroepen door het westen; en in de herfst zl de Chaos uitbreken.
  Duitsland vooral.
  Terecht; daar zit het grootste probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in