Niet alleen de Grieken en fans van het mediterrane land zijn geschokt. Olijfbomen maken al duizenden jaren deel uit van het culturele erfgoed van de regio. Ze worden ook vaak genoemd in de christelijke Bijbel. Inwoners van het overvolle vluchtelingenkamp Moria zouden duizenden oude olijfbomen hebben vernietigd. Naar verluidt omdat ze het hout nodig hebben voor het verwarmen en koken. De culturele en materiële schade is onmeetbaar.

Foto: © Steve Mattos / Facebook

Tot 80 jaar lang moet een olijfboom worden gekoesterd en verzorgd tot hij een economisch productieve nuttige boom wordt. Olijfolie werd in de oudheid al als vloeibaar goud beschouwd. Olijfbomen zijn niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Griekenland en Europa. Het belang van deze bomen blijkt ook uit de Bijbel, waarin ze vele malen genoemd worden. De leeftijd van een olijfboom kan enkele duizenden jaren zijn, de oudste bekende boom wordt geschat op ongeveer 4000 jaar oud, schrijft Info-Direkt.

Duizenden bomen zouden reeds gekapt zijn

Immigranten hebben blijkbaar de afgelopen maanden duizenden van deze bomen op het Griekse eiland Lesbos gekapt en verbrand. Video’s laten zien hoe bewoners van het volledig overvolle kamp Moria olijfbomen omhakken of omzagen. Foto’s documenteren de verwoesting en tonen bomen die tot op de stronk zijn vernield. Ook de mainstream media hebben verslag gedaan van deze schokkende situatie.

De Grieken beschouwen deze daden als een schande voor hun culturele identiteit. Vooral in deze tijden van de Corona-uitgaansverboden zouden volgens de Greek City Times veel kampbewoners zich onwillig gedragen en herhaaldelijk zowel de eilandbewoners als de politie aanvallen. In de sociale media vraagt men om drastische consequenties.

 

Griekse admiraal: "Genoeg raketten om de Turkse vloot tweemaal tot zinken te brengen"

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here