© nomadsoul1 / Freepik

Enkele dagen geleden ontving ik een opzeggingsbrief van mijn gasleverancier voor mijn vorige contract, volgens hetwelk ik maandelijks 150 euro betaalde. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat ik volgens het nieuwe contract maandelijkse termijnen van bijna 700 euro zou moeten betalen. Ik kreeg bijna een schok, want kort tevoren had ik in de nieuwe media gelezen dat de prijzen van beursgasprijs in de EU voor het eerst de 3.300 euro per 1.000 kubieke meter hadden overschreden. Dit betekent dat de aangekondigde verhoging van de gasprijs nog lang niet het einde heeft bereikt, maar dat in de komende maanden (en jaren?) zeker nog verdere verhogingen kunnen worden verwacht.

Als deze en de komende gasprijsstijgingen voor veel burgers nog steeds niet de concrete vorm van opzeggingen, bijkomende eisen of termijnbetalingen hebben aangenomen, maar het in het beste geval moeilijk maken om als een donkere mistflard in de nabije en dreigende toekomst te kijken, dan moet men gewoon op levendige wijze aantonen: stelt u zich voor dat bij uw volgende rit naar het benzinestation een liter benzine 18 euro of meer zou kosten; dan hebt u een betrekkelijk concreet idee, schrijft Uwe Kranz op Extremnews.com.

Realpolitik waanzin bij uitstek

Dan zal ten laatste het besef tot u doordringen dat ideologische waanideeën en groen dogmatisme u in de winter niet warm houden, maar realpolitik waanzin bij uitstek zijn. Een op de acht Duitse huurders zal de kosten van huisvesting niet meer kunnen betalen, schat het Federale Bureau voor de Statistiek – en de huurders vormen meer dan 50 procent van de bevolking – een leger van miljoenen! Meer dan 40 procent van het beschikbare gezinsinkomen wordt besteed aan huisvesting en nutsvoorzieningen – wie zal dan in staat zijn dergelijke stijgingen te dragen? De eerste faillissementen bedreigen nu al woningbouwverenigingen en coöperaties (vooral in Oost-Duitsland). De overkoepelende organisatie van Duitse woning- en vastgoedbedrijven (GdW) heeft smekend om staatssteun (garanties?) gevraagd, zonder welke meer dan 38 procent van de verhuurders insolvent zou worden wegens de financiële aanloopkosten voor de energievoorziening.

Er is geen gebrek aan voorbeelden – grote en kleine: voor een appartementje van 60 vierkante meter in Saksen-Anhalt bedraagt de kale huur 300 euro, maar de bijkomende kosten bedragen nu 750 euro wegens energie, en de tendens is stijgend; in de 1e helft van 2022 hebben – volgens bevindingen van XING en “Wirtschaftswoche” – al 52 grote bedrijven faillissement aangevraagd (+ 53 procent), waaronder 19 bedrijven met een omzet van meer dan 20 miljoen euro! Tegen eind 2022 zal het aantal failliete grote ondernemingen waarschijnlijk gestegen zijn tot 120 – onder hen bevinden zich reeds verscheidene bekende bedrijven die over heel Duitsland verspreid zijn: Bijvoorbeeld het grootste staalbedrijf van de EU ArcelorMittal in Noord-Duitsland, de papierproducent Hakle in Noordrijn-Westfalen, de fosfaatmeststoffenproducent Seraplant in Saksen-Anhalt, de kartonnen dozenfabriek Baden Board in Baden-Württemberg, de schoenenverkoper Görtz (160 filialen) uit Hamburg, de gedraaide onderdelenfabrikant Leipold uit Wolfach of de bakkerijketen Goldjunge uit Beieren, die waarschijnlijk zijn 26 filialen zal moeten sluiten, net als de kleine bakker zijn familiebedrijf van de derde generatie, die onlangs zijn gasrekening op het internet publiceerde: zijn maandelijkse termijnbetalingen zullen stijgen van 605,88 euro tot 2. 174,21 euro.

Bak kleine broodjes en sluiten

Het enige wat u kunt doen is kleine broodjes bakken, de winkel sluiten en naar de sociale dienst gaan! Kleine en middelgrote ondernemingen zijn in pure paniek omdat niet alleen de energieprijzen exploderen, maar ook de prijzen van grondstoffen en alles wat daar indirect mee te maken heeft – en niet alles kan tegelijk of in de nabije toekomst aan de klant worden doorberekend. Duitsland wordt dus bedreigd door een “economische en industriële exodus van ongekende omvang” (Bloomberg) en een sluipende deïndustrialisatie. Duitsland heeft al de rode vlag onder de G7-landen als het gaat om economische ontwikkeling. Over de psychologische nevenschade voor Duitsland als vestigingsplaats voor bedrijven is men nog niet eens begonnen.

Sommige bedrijven proberen zich te redden met werktijdverkorting, producttekorten of tijdelijke sluitingen of bedrijfssluitingen. Maar wat doet de eenvoudige consument? Wat doet een gezin van vier wanneer hun maandelijkse gasprijsaftrek wordt verhoogd van 378 euro tot maar liefst 2.833 euro (plus BTW), d.w.z. zeven keer zo veel? Wat is er met de gepensioneerde, de alleenstaande moeder, de precaire werkneemster aan wie de regeringsadviezen (flanellen, dubbele truien – nog twee korte douches, dan is het Kerstmis!) in de oren moeten klinken als iemand die ter dood veroordeeld is door de strop, tegen wie men nog steeds een “Kop op, zo erg zal het niet zijn” roept? Hoe moeten deze slachtoffers van een onuitsprekelijk regeringsbeleid begrijpen dat onze regering – terwijl onze gasopslagplaatsen slechts voor 85 procent gevuld zijn – gas levert aan Polen, van alle landen, dat tegelijkertijd miljarden aan herstelbetalingen van ons eist (voor hoeveelste keer eigenlijk?)?

  Meer over de terroristische aanslag van vrijdag in Moskou

Gazprom verdient zich suf aan het Europese en vooral Duitse sanctiebeleid. Alleen al in de eerste halfjaren die hier vergeleken worden, stijgt de winst – telkens in miljarden euro’s – van 27,5 (2020) en 28 (2021) tot maar liefst 41,63 (2022). De helft daarvan ging naar aandeelhouders of werd uitgekeerd als getrouwheidspremies, zo meldden de tv-stations uit Oostenrijk (AUF 1) en Duitsland (ARD “Tagesschau”), vermoedelijk met heel verschillende motieven. Maar Gazprom is lang niet de enige crisisprofiteur, zoals blijkt uit een vergelijking van de 2e kwartalen van 2021 en 2022 (cijfers telkens in miljarden US-dollars): Exxon: 4,7 – 17,9; Chevron: 3,1 – 11,6; Shell: 5,5 – 11,5; BP: 3,1 – 9,3; Total 3,5 – 5,7. Deze gemiddelde verdrievoudiging van de winst van “Big Oil/Gas” is gewoonweg schandalig. Nu Gazprom ook ondubbelzinnig heeft verklaard dat de levering van gas via Nord Stream 1 (NS1) voorlopig wordt stopgezet wegens het aanhoudende Europese sanctiebeleid, mist de Europese gasmarkt nog eens 40 procent van het gebruikelijke gasvolume. Meteen stegen de gasprijzen in het weekend weer – met nog eens 35 procent!

De Franse premier Emmanuel Macron (een “Schwab-marionet”) blaatte prompt over het “einde van een tijdperk van overvloed”, de Spaanse minister van Defensie (!) Margarita Robles ziet een “zeer strenge winter aankomen” en de Belgische premier Alexander De Croo (ook een Schwab-marionet) dreigde zelfs visionair met “tot wel 10 strenge winters”. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov is het daarmee eens, met een duidelijk dreigende ondertoon: “Na deze winter komt de volgende winter”.

Het wordt koud in Europa

Bijna net als in de ergste oorlogstijden wordt er nu al met toenemende nervositeit op psychologisch overprikkelde markten gediscussieerd over een gasbevriezing of gasrantsoenering; een paradox die opnieuw alleen maar nieuwe economische stimulansen biedt voor de producenten ten koste van de consumenten. Duitsland zal binnenkort voor de beslissing staan “verwarmen of eten”. Duitse steden bereiden zich voor op het inrichten van verwarmde schuilkelders. De bijna 1.000 “Tafeltje-dek-je” die in dit land (nog) gehandhaafd worden, strijden op alle fronten: De rijen hongerigen groeien, de voedseldonaties nemen af en de vrijwilligers worden het beu om voortdurend het wanbeleid van de regering te moeten gladstrijken en blijven steeds meer weg.

“Het domste energiebeleid ter wereld”: dat was niet alleen de verklaring van AfD-parlementslid Peter Böhringer tijdens de begrotingsbesprekingen, maar ook het vernietigende oordeel van de wereldwijd gerespecteerde “Wall Street Journal” in de VS over het jarenlange, bijna uitgelokte wanbeleid van Duitsland op energiegebied, dat het zichzelf heeft aangedaan. Dit is het oordeel van onze “beste vrienden”, die ons het eerst in dit energie- en economisch dilemma hebben gebracht (gesteund door links-groene “transformatoren”, die dit dankbaar hebben opgepakt)! Dezelfde vrienden die reeds op 25 januari 2022 het geheime RAND Corporation rapport “Containment of Germany for the United States and the world” hadden opgesteld. Hoe is het mogelijk dat goedkope en langlopende contracten met Gazprom niet worden verlengd, maar uit politiek kortzichtige motieven worden opgezegd – en dat het gas dan tegen de huidige en veel duurdere dagprijs wordt teruggekocht op de contantmarkt of – nog erger – tweedehands?

Fijne vrienden

Wat een tirade was er een paar jaar geleden over het milieuonvriendelijke en exorbitant dure Amerikaanse fracking gas, dat nu zelfs door de Groenen onder druk van onze “vrienden” begunstigd moet worden! Natuurlijk weten wij dat een vervanger voor het roekeloos geboycotte gas niet binnen de komende twee of drie jaar beschikbaar zal zijn. Wij weten niet eens van wie – en wij hebben niet eens de LNG-vrachtschepen, de havens, de terminals, de logistiek voor deze aanbesteding Al jaren weet iedereen die twee en twee bij elkaar kan optellen dat een ontkoppeling van de elektriciteits- en gasprijzen allang had moeten plaatsvinden. Verbazend genoeg riep de voorzitter van de EU-Commissie, Ursula von der Leyen, echter nu pas op tot een dringende “hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU”, omdat de grenzen daarvan nu pas (!?) duidelijk werden. Ha! Meer dan een jaar lang heeft uitgerekend Duitsland de hervormingsdiscussie verhinderd – en nu moet een crisisvergadering van de EU, die voor vrijdag, 9 september, plaatsvond, het probleem oplossen.

Iedereen wist dat Qatar om verdragsrechtelijke redenen geen bindende verplichtingen op korte of middellange termijn kon aangaan, en dat het nederige gedrag van Habeck tegenover de Qatarese sjeik van meet af aan tot mislukken gedoemd was; de leugenachtigheid van ons zogenaamde op waarden gebaseerde buitenlands beleid is nooit duidelijker geweest dan met de diepe buiging van onze minister van Buitenlandse Zaken.
Gespeculeerd en misleid

Miljardairs energiebedrijven die gigantisch gespeculeerd hebben, staan nu bij dozijnen met hun uitgestoken handen voor de regering, en eisen hun deel van een “gasheffing” die zij zelf eerder in regeringsdocumenten hebben gedicteerd. Onder hen is het zogenaamd bijzonder getroffen energiebedrijf Uniper, dat eind 2021 door zijn CFO-manager Tiina Tuormela nog als “economisch kerngezond” werd bestempeld – en nu klaagt over minstens 11 miljard aan verliezen die door de Duitse gasconsumenten moeten worden betaald. En waarom is dat? Alleen omdat de meerderheidsaandeelhouder Fortum, een oerdegelijk Fins energiebedrijf met een omzet van bijna 113 miljard euro, dat voor meer dan 50 procent in handen is van de Finse staat, niet bereid is af te zien van zijn winsten en het ondernemersrisico te dragen voor zijn dochteronderneming (wat desnoods zelfs mogelijk zou zijn geweest door middel van leningen van de EU). Maar dat weten wij: winsten privatiseren, verliezen socialiseren!

  Het Westen gebruikt de voedselschaarste als wapen

Nee, erger nog: onze Minister van Economische Zaken sponsort rechtstreeks financiële reuzen als Black Rock en Vanguard op onze kosten via Uniper. Met een vertienvoudiging van de gas- en elektriciteitsprijzen binnen een jaar wordt Duitsland steeds minder concurrerend – op een markt die, nota bene, voor 25 procent door invoer wordt bevoorraad. De gasheffing zal Duitsland nog dieper in een economische chaos doen belanden, zoals onze “vrienden” gepland en gewenst hebben.

Wel en wee van een economische natie

“Niemand wist hoe deze gasmarkt in elkaar zat…” Dit originele citaat van de Duitse Minister van Economische Zaken, Robert Habeck, komt uit zijn toespraak tot 600 ondernemers in Münster op 25 augustus – en getuigt van een ontwapenende, ronduit verbijsterende eerlijkheid. Hij had gewoon geen idee van de zaak die beslist over het wel en wee van een hele economische natie en haar toekomst. Maar – wist “niemand” werkelijk van deze onderlinge verbondenheid? Dat geldt zeker voor hem, de buitenstaander met rotsvaste politieke principes en ambities, die al in 2016 na zijn verkiezing tot voorzitter de Russische premier Poetin publiekelijk dreigde dat zijn (Habeck) eerste maatregel in de regering zou zijn “om Nord Stream niet te bouwen en de (handels)betrekkingen met Rusland geleidelijk te verminderen, omdat wij een energieconsumerend land zijn”. Wat een goedkoop excuus om na het fiasco van de gasheffing te beweren dat niemand had kunnen weten “welke bedrijven aandelen hebben in dochtermaatschappijen en zo” en dat daarom “een paar bedrijven zich hebben opgedrongen, die echt veel geld verdiend hebben en de heffing van de bevolking niet nodig hebben”.

Dat zegt de Bondsminister van Economische Zaken, het hoofd van een enorm ministerie van Economie en Klimaatbescherming (BMWK) met 2.187 werknemers – en iedereen is te dom om de structuren van een dozijn gasbedrijven te googelen? En hebben die allemaal geen idee van hun omzet en hun aandelenbezit? Ooit gehoord of gelezen over de gegevensbanken van de ratingbureaus Standard & Poor Corporation (S&P) of Fitch & Moody’s? Nog schamper is Habeck.s reflexieve schuldvraag dat “een legioen juristen … het mij zo uitgelegd heeft dat het niet anders kon” (vermoedelijk niet alleen ministeriële juristen, maar ook speciaal ingehuurde juristen met hoge consultancycontracten). Het zijn dus altijd de anderen die schuld hebben aan de puinhoop.

Onwetende Habeck en de golven van faillissementen

Zelfs bij de aankondiging van de gasheffing liet een zichtbaar onzekere minister van Economische Zaken merken dat hij in feite geen idee had wat hij van de bladzijde voorlas: “De heffing is streng gecontroleerd, zodat overlappingen tussen bedrijven die eventueel zakenrelaties met elkaar hebben, zijn voorkomen”“De heffing is de eerlijkst mogelijke manier om de gemaakte kosten onder de bevolking te verdelen en te dragen”“De heffing is gericht en beperkt in de tijd tot 1 april 2024”“De heffing is ingesteld voor een bepaalde periode. April 2024”“Het alternatief zou de ineenstorting van de Duitse energiemarkt zijn”. Vrijwel elk derde woord is verkeerd. Niets is naar behoren gecontroleerd en zeker niet grondig; de energiebedrijven hebben tenminste kunnen helpen bij het formuleren van de voorschriften voor de gasheffing; de kosten zijn niet bij toeval opgestapeld; er kan geen sprake zijn van (sociale) rechtvaardigheid als sommigen de bonussen houden en de gepensioneerden statiegeldflessen zoekt; de heffing is niet doelgericht en het tijdschema zal ook niet worden nageleefd – en er zouden alternatieven zijn geweest.

Nog pathetischer was zijn economisch beleid gestamel (sorry, er is geen andere manier om het te beschrijven) bij Maischberger, die hem specifiek vroeg of hij nu golven van faillissementen verwachtte: “Nee, dat doe ik niet … bepaalde sectoren stoppen voorlopig gewoon met produceren … koopbeperking … verkoopstop … niet winstgevend … dan zijn ze niet automatisch failliet, maar ze kunnen wel stoppen met verkopen …” Hallo, bent u er nog? Is dit de “literaire esthetiek” van de grote filosoof, taalniveau van de vroegere kinderboekenschrijver of gewoon het eenvoudige gebrek aan rugzakkennis, d.w.z. het gebrek aan bekwaamheid van de minister van Economische Zaken, dat aan het licht komt? Niets produceren, niets verkopen, maar toch niet failliet gaan? In het Japanse keizerrijk zat zo’n minister op zijn knieën om te vragen of hij hara-kiri mocht plegen (let wel: dit is satire, geen culturele toe-eigening en geen aansporing tot zelfmoord en, volgens mij, ook geen strafbaar feit). Het minste zou zijn dat hij onmiddellijk aftreedt.

  Waarom Rusland zowel NAVO als Oekraine verslaat

Hij die alleen een hamer heeft, ziet alleen spijkers

Overigens toonde hij dezelfde structuur van handelen en onkunde ook in de kwestie van de voortgezette exploitatie van de Duitse kerncentrales: In plaats van de Duitse kerncentrales Neckarwestheim (EnBW), Emsland (RWE) en Isar/2 (PreussenElektra), met het oog op het zelf veroorzaakte en ijverig nagejaagde gastekort, nog enkele jaren, minstens tot 2024/25, minstens in strekbedrijf of in kortstondig bedrijf te laten draaien, heeft Habeck, schaamteloos gesteund door de Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND e. a.), de kerncentrales in Duitsland uit bedrijf gehouden. V.), hield koppig vast aan zijn groene lijn: uitdagend en tegen alle adviezen in haalde hij de laatste drie kerncentrales aan het eind van het jaar van het net – en liet de kerncentrales Isar 2 en Neckarwestheim alibi-gedacht slechts in een soort “stand-by modus” aanhouden, om ze in het allerergste geval (vermoedelijk ook alleen voor zijn eigen politieke veiligheid) weer op te kunnen starten, als dat al zou gebeuren. Maar dat duurt minstens een week – zelfs volgens zijn eigen schattingen – en biedt dus gegarandeerd niet de nodige flexibiliteit in geval van een stroomuitval. Een fatale vergissing, tegen alle rede in en alleen gebaseerd op partijdogma’s. Habeck spreekt zelf van een “op feiten gebaseerde” beslissing in zijn aanbeveling.

Een jaar geleden mijmerde de veelgeprezen energieprofessor Claudia Kempfert van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) nog dat de kwade kolencentrales gesloten konden worden omdat in plaats daarvan gascentrales gebruikt konden worden. Daarna gaf zij de lezing dat zelfs als Rusland alle gasleveringen zou stopzetten (op dat moment was dat nog 55 procent), er nog steeds geen gastekort in Duitsland zou zijn (?!). In 2022, in haar meest recente interview, relativeerde zij opnieuw dat Rusland “slechts” 40 procent van ons gas levert en dat dit behouden kon blijven omdat het bespaard of vervangen kon worden door leveringen uit andere landen. Neemt u mij niet kwalijk? De wetenschap prostitueert zich hier op een ronduit schaamteloze manier! Het is een duidelijk geval van witwassen, het is politieke propaganda: “Slechts 40 procent” is immers bijna de helft! Welke landen zouden vervangend gas kunnen leveren, en hoe snel, professor Kempfert? Qatar? Noorwegen? Polen? Oekraïne? En wanneer – 2024, 2025? Daarover alleen al zou u een hele column kunnen schrijven!

Wetenschappelijke ondersteuning of onderdeel van een propagandacampagne?

Als particuliere huishoudens 40 procent zouden moeten besparen, zouden zij maximaal 6 procent gas kunnen besparen door de kamertemperatuur met 1 graad te verlagen. Bijgevolg zouden de kamers tot ongeveer 13 graden Celsius moeten worden geregeld. Hoe lang zou de bevolking het in de winter uithouden? Zouden de arme gepensioneerden moeten vluchten naar de stedelijke warmtehallen, terwijl de rijke gepensioneerden naar Kreta, Tunesië of Cyprus zouden vluchten om te overwinteren? Wat zou de bakker, de slager, de glasindustrie, de chemische industrie … dan doen? Gaat u zitten, Professor Kempfert, armzalig!

Het wordt steeds onbetwistbaarder dat het niet de Russische president was die onze gascrisis heeft veroorzaakt, maar onze eigen regering. In de eerste plaats onze Minister van Economische Zaken, die op lange termijn en uit diepste overtuiging de gasuitstap heeft nagestreefd. Die Nord Stream 2 niet kon verhinderen, maar vervolgens de werking ervan om politiek-ideologische redenen heeft gedwarsboomd. Hij wilde niets van Poetin kopen, zelfs niet vóór het begin van de militaire actie van Rusland, die door het Westen is uitgelokt, dus nog vóór 2022. Onze Groene Bondsminister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, die Poetin wilde “ruïneren”, doet er ook aan mee, en natuurlijk onze Duitse voorzitter van de EU-Commissie von der Leyen: zij allen, met Habeck & Co. drijven Duitsland met volle kracht tegen de muur. Herinnert u zich nog het citaat van Robert Habeck: “Ik heb patriottisme altijd een pain in the ass gevonden. Ik heb nooit geweten wat ik met Duitsland aan moest en weet het nog steeds niet.” Mijnheer Habeck, ik zal u hier niet schrijven hoe walgelijk ik u vind.

Onze eis moet dus zijn: Open Nord Stream 2 – zo snel mogelijk! Stap terug, voor u is niet de menselijke waardigheid heilig, maar de winst van de grote bedrijven. U schaadt Duitsland!


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

West-Europa op zelfmoordpad nu voedsel- en energiecrisis met de dag erger wordt… Hoeveel mensen zullen de komende winter verhongeren of bevriezen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAnalyse: Europeanen zullen alleen nog maar voedsel en energie kunnen kopen, en niets anders
Volgend artikelTV nieuwsanker jammert over “plotselinge dood” van een jonge collega: ROUWPORNO die ons – en haar – afleidt van de vraag WAAROM hij zo plotseling en jong gestorven is
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

52 REACTIES

 1. De collectieve zelfmoord van het westen,maar natuurlijk is het de schuld van Putin, Rusland op alle manieren boycotten en wèl gas verlangen, hahaha, Putin,als ik u was ging nordstream volledig dicht,55%van de Duitse industrie zal kapot gaan,maar zolang de schapen niets ondernemen gaat ze gewoon volledig naar de kloten,lang leve de schwabinetten

  • De schaapjes krijgen wat ze verdienen ze gaan niet dood alleen aan de giftspuit maar ook van honger en kou maar wij die ze wappie noemen worden er mee in gezogen daarvoor wil ik de kiezers nog bedanken, maar al ligt mijn stukje brood te schimmelen zullen jullie dat niet van mij krijgen landverraders.

  • vandaag staat in de krant dat de middenstand en kleine bedrijven niet failliet zullen gaan omdat de overheid voor tientallen miljarden steun uitgeeft om de energie prijzen te compenseren… Dit is westerse waanzin als je blijft doorgaan om het goedkope gas en olie uit Rusland waar ze zich afhankelijk van hebben gemaakt in de laatste jaren nu plotseling boycot,om hun zin door te drijven… Dit alles om een waanzin strategie door te voeren dat de Oekraine zich zal, en moet aansluiten bij de EU en Navo dat is beslist door Von der L. in Brussel Echter de zelfmoord strop komt meer en meer strakker te zitten om de waanzin die daar in de enclave van Brussel wordt bekokstoofd door Schwab en nog enkele waanzinnige regeringsleiders die de EU door bottigheid gaan vernietigen…..Mag een land dan geen vrijheid hebben vraag je je af Jawel,,, maar met mate! Limburg gaat toch ook niet onafhankelijk willen worden van de Haagse bluf en waanzin van Rutte en Co!

 2. We zitten in best wel een unieke situatie. Volgens mij is er nog nooit in de geschiedenis een groep landen geweest die collectief en doelbewust economische zelfmoord heeft gepleegd. Wij zijn de gelukkigen die dit mogen ervaren.0

  Ik ben heel benieuwd wat de gevolgen zullen zijn. Niet zo zeer economisch want dat is duidelijk. Een ramp. Maar wat gaan die tientallen miljoenen die werkloos zijn geworden, hun bedrijf vernietigd hebben zien worden, die hun huizen niet meer kunnen verwarmen, amper te eten hebben etc doen?

  Mijn gok is helemaal niets. Op wat nutteloze demonstraties na dan.

  Hoe dan ook, de EU als welvarende entiteit is bijna voorbij. Geniet er van nu het er nog is.

  Groeten,
  Hugo

  • De verantwoordelijken zijn gewoonlijk goed gevoed en niet, of slechts met placebos, geprikt. Ze zullen voor de zeer hongerigen om te watertanden zijn. Yum!

  • Ook het machtige Romeinse rijk kwam ten val door waanzin en opstand van de burgers in Italie nadat ze 400 jaren over Europa hebben geregeerd!!!!!!!!!

 3. We krijgen een droge en warme herfst.
  We krijgen een boterzachte winter!
  Wij hebben uw Peperdure Russische miljoenen en miljoenen en miljoenen tonnen stiekum ingekochte LNG via de Chinese achterdeur helemaal niet nodig!
  Vul uw ondergrondse dumps, steden en sextunnels er maar mee. Ha ha ha ha ha

  • Frontnieuws aardig naar de Duitse kant gekeken , wat je ook kon vinden op het net .
   Kijkt u maar eens naar , Sahra Wagenkecht of
   Alice Weidel
   Op youtube kun je dit vinden , Geweldig hoe deze vrouwen de Groene maffia te grazen nemen .
   Kijken dus

  • Jij bent een man naar mijn hart Frans en je hebt helemaal gelijk.

   Mijn thermostaat werkt al 2 winters niet meer heb het behalve met een klein electrisch kacheltje op tafek hetal 2 winters gered.

   Voor ondernemers een anders verhaal bakkers , shoarmatent e.d.

  • En de Russen hebben ons niet nodig… Kopen alles wel in het Oosten. En wat hebben we nu allemaal bereikt? Maar klopt Frans… De druk is nog niet hoog genoeg voor central bank digital currency. Deze winter komen we nog door met kaarsen en houtkachel en daar ben ik ook blij mee

 4. Frontnieuws aardig naar de Duitse kant gekeken , wat je ook kon vinden op het net .
  Kijkt u maar eens naar , Sahra Wagenkecht of
  Alice Weidel
  Op youtube kun je dit vinden , Geweldig hoe deze vrouwen de Groene maffia te grazen nemen .
  Kijken dus

 5. We kunnen als burgers wel met de pakken neer ons verlies nemen of we gaan massaal elk bosgebied kappen. En benoemen we deze kap en opstoken milieu vriendelijk biobrandstof. Dan zijn de Groenen ook weer blij. Tenslotte is iedere inwoner mede eigenaar van de staatsbossen. Dus waarom moeilijk doen en je laten afschepen door de verraders die onze nationale energie voorzieningen verkocht hebben aan de hoogste bieder en de opbrengsten in eigen zak gestoken hebben.

 6. Overheden zijn de vijand van de vrijheid en democratie en mensen denken, althans schapen denken dat de overheid goed is. De intentie van onze overheden is niet om ons te helpen of te beschermen, ze verraden het volk en gebruiken al het afgeperste geld voor plannen tegen het volk.

  Wij moeten van centraal geregelde overheden af en dat een miezerig homoseksueel mannetje als rutte nog steeds vrij rond kan lopen verbaast mij. En eigenlijk ook weer niet, zoveel schapen durven geen keuzes te maken en denken dat het het beste is wat mogelijk is.

  Laat die wind maar lekker waaien nu en dat alle bange laffe mensen krijgen waar ze voor hebben gekozen dan hebben wij ruimte om het anders te gaan doen. Ik ben het zo zat met die meelopende kneuzen die tegen ons tekeer willen gaan en ons willen dwingen bij de sekte aan te sluiten. Eet je eigen poep loser en val maar om op commando van je heerser, ze hebben gekozen en verloren.

  En voor alle mensen met ballen en ruggengraat, wij zullen elkaar vast vinden in de rokende puinhopen die over zullen blijven als de genocide begint uit te doven.

  • @Fleur, Pieter Omtzigt is een judasgeit en zijn broer Dirk-Jan is werkzaam bij de WEF & fanatiek pro vaccin.

   BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is eveneens een judasgeit om de kudde zo lang mogelijk bij elkaar te houden en ‘haar’ partij BBB is doorgestoken kaart: https://commonsensetv.nl/bbb/

   FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet heeft gewerkt bij Instituut Clingendael in Den Haag, een pro-NAVO-denktank, die ressorteert onder de in 1921 opgerichte Council on Foreign Relations (CFR). Deze club ongekozen lieden bepaalt in principe het buitenlands beleid van de VS en bondgenoten. Hedge fondsen, banken & multinationals financieren de CFR.

   • @ Ron Swart,

    Het gaat mij niet om de persoon, maar om de inhoud van het artikel. Rutte&consorten verkopen dus NL gas aan o.a Duitsland en Belgie terwijl de NL burgers 50% meer betalen aan energiekosten dan de twee genoemde landen. De gasprijs in NL zou fors omlaag kunne indien ons land 90% van de gaswinning zou behouden i.p.v 10%
    Terwijl de overheid mega-winsten maakt met de verkoop van ons gas, worden NL burgers opgescheept met de HOOGSTE prijs binnen de EU voor gas en elektra…., ronduit schandalig!
    Het kan ook zijn dat Omtzigt als judasgeit zoals jij aangaf, dit bekend maakt om de gaswinning in Groningen te kunnen heropenen, waardoor bewoners in dat gebied nog verder in de shit raken vanwege hun verwoeste huizen veroorzaakt door aardbevingen als gevolg van de gaswinning.

    “Omtzigt merkt op dat Nederlandse huishoudens het meest voor gas en elektriciteit in heel Europa betalen, 50 procent meer dan Duitse en Belgische consumenten. “Hoe kan dat terwijl wij ons gas aan België en Duitsland verkocht hebben?”

    • @Fleur, Omtzigt, Van der Plas & Baudet om een paar namen te noemen hebben op 31.03.2021 na de TK-verkiezingen van 17.03.2021 (1 + 7 + 3 = 11 > het laagste meestergetal van de vrijmetselaars) trouw gezworen aan ons ongekozen staatshoofd WA van Amsberg en ze zitten dus in het (energie)complot om de Nederlandse bevolking (minus de elite) aan de bedelstaf te brengen.
     Vier keer per jaar een ‘vaccinatie’ & een geldige QR-code zijn de voorbodes van een seksloos, willoos & volledig op afstand door quantumcomputers bestuurd slavenbestaan in TriStateCity.
     You’ll own nothing and will be happy is het adagium van Schwabber(tje).

 7. Laten we wel wezen.
  Zelfs de N.G.O’s, internet verkopers als WISH, AMAZON en dergelijke zien hun winsten door zwaar afgenomen aankopen als sneeuw voor de zon smelten.

  Heeft Wef Schwab hun daarvoor een alternatief geboden?

  De enige die nog een tijdje profiteren zijn de NITS bedrijven, maar ook zij komen zonder winsten, bij afname v. levering.

  Zelfs 😀😁🙌😊😂 de belasting, ziet de inkomsten zichtbaar slinken.☺😊🙌😁😀
  Ga zo door Schwabinet, straks hebben jullie in ieder geval over de hele linie niets meer te makken.

  Kunnen jullie je daarmee verenigen?

  Build back better?😑😀😁😂

  Zijn jullie financiële reserves( diefstal) zo groot?
  Of zijn jullie alleen máár machtswellustelingen?

  Hoe het ook zij, als onze redders opstaan na dit alles is een Utopische gedachte.

  Als grote mega bedrijven geen winsten meer maken, heeft het WEF zich vogelvrij verklaard.

  De enige die er wel bij varen zitten verscholen en hoog in de piramide van macht.

  En alles wat onder hen zit, is vogelvrij.

  Nergens in het boek “the great reset” heb ik begrepen dat men met vermindering van inkomsten en winsten rekening houd.

  Dát is normaal als het volk arm is.

  Jammer dat ze niet in onze wereld leven, dan hadden ze dat geweten.

  De utopen

 8. Het is geen toevallige samenloop van omstandigheden, maar een precies uitkiende exercitie om de middeninkomens totaal te elimineren, honger te veroorzaken en totale collaps van de maatschappij en economieën, zodat de mensen zullen smeken om de nwo. Zo is het uitgedacht en zo gaat het gebeuren.

 9. NL heeft een bevolking van randdebielen.
  Als dat NIET waar zou zijn, zouden de linksen geen stemmen gekregen hebben, zouden we export van gas gestopt hebben, en dat aan eigen bevolking geleverd hebben, tegen kostprijs plus BTW dus onder 0,05 euro per kuub.

  Alles heeft zijn prijs.
  Een moedig man (die de klinkers uit de strat trekt en de overheid aanvalt) sterft maar een enkele keer; een conformistische lafbek honderde keren.

  het zij zo.

 10. Vorig jaar had ik de CV al op 19 in de winter. Nu vallen de winters hier best mee, hooguit 1 a 2 weken echt vriesweer. Investeer in winterkleding. Dikke broeken en truien en een of 2 dikke lange jassen. Ik heb ook een dikke overall ( boortorenoverall). Dan kom je al een heel eind. Laat voeding boven verwarming gaan, een mens kan best tegen fikse kou, maar slecht tegen geen voedsel ( vooral ouderen ) Koken kan ook in een ijzeren blik ( oude oliedrum afgezaagd en op stenen gezet ) Het is ff leren, maar zo hebben ik voorheen ook hele maaltijden in Jordanië, in de woestijn klaar gemaakt. Ik denk dat ik rond december 2022,als de stijging zo door gaat, ook geen CV meer kan betalen. Een AOW brengt je niet erg ver en het energie bedrijf slurpt nu al een flink deel op van de AOW. Gelukkig zijn mijn man en ik van een oud bouwjaar en bestand tegen deze callaminteiten. Ik vrees het ergste voor de jonge mensen, niets gewent en te verwent.

  • Gelijk heb je ..bereid je voor i.p.v. te zitten jammeren.Verwarming heb je niet nodig in dit land.Prep voedsel en water ,koop of maak een rocket stove en je komt met gemak deze flut winters door,warmte hier is alleen maar comfort wat je is aangeleerd!Ik doe dit al jaren voor de lol en nu komt het mooi van pas…Nog een jaar of 20 en deze planeet word gesaneerd door de zon en pool-omkering en alles is dan voorbij voor de meeste mensen op deze planeet…Dat is de echte Great Reset ,de onzin waar de wereld nu in zit is enkel afleiding…

 11. De keuze is aan jou ..Ik zal nooit omkomen van de honger omdat ik eet wat ik uit de natuur kan eten er staat veel voeding langs wegen en weilanden, bossen alles wat je wil weten staat overleven dat staat in diverse boeken.. lees jezelf eens in.. en leef lang en gezond.. grtzz eddy

  • …voedsel meenemen uit bossen is strafbaar, net als van weilanden en akkers zonder toestemming van de eigenaar. Langs wegen kruiden en andere zaken plukken of opgraven is niet echt verstandig, vroeger had je looduitstoot die vooral langs wegen kan worden gemeten, met de nieuwe bio brandstoffen is het een vergiftiging in het kwadraat. Biobrandstof heeft een lagere verbrandings waarde en word vooral met benzeen aangelengd om het octaangehalte 95 en 98 te halen….

   Biobrandstof is in staat koper en messing van 1.5mm in ongeveer 10 jaar door te laten rotten, wat alleen accuzuur ook kan….

   • Octaan GETAL!!! Er zit in brandstoffen geen druppel peperdure iso-octaan. En wat kan het schelen of iets strafbaar is als iemand zich voeden wil/moet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in