Zweedse academici: “De Vikingen hadden klimaatangst”

2
579
Foto via Facebook

De Vikingen in Zweden “leden aan klimaatangst”. Dit beweert in ieder geval een groep Zweedse academici in een artikel van TV4.

De Vikingen staan vandaag de dag misschien wel het meest bekend om hun onverschrokkenheid, avontuurlijkheid en gewelddadigheid. Maar volgens Per Holmberg, hoogleraar Zweedse taal aan de Universiteit van Gotenburg, hadden de Zweedse voorouders ook een zachtere en modernere kant.

De Runensteen van Rök is een van de ongeveer 2000 runenstenen in Zweden. Hij bevindt zich bij de kerk van Rök in de gemeente Ödeshög. Hij is 3,82 meter hoog en bevat een runentekst van 750 tekens in het Oudnoords. Het is daarmee de langst, bekende, runentekst. De steen dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw. Foto © Bengt Olof ÅRADSSON (CC) (Klik voor groot).

 

Holmberg heeft een studie naar de Rökstenen (Runensteen van Rök) geleid, die rond het jaar 800 na christus in Östergötland werd opgericht en de bekendste Viking-runensteen ter wereld is.

De academici merken in de studie op dat verschillende uitdrukkingen op de steen aangeven dat de inscriptie over strijd gaat. Voormalige onderzoekers hebben ook al meer dan honderd jaar geprobeerd de inscriptie te koppelen aan vechtsporten.

Maar door een moderne interpretatie komen de auteurs van de studie tot iets heel anders. Volgens hen gaat de boodschap in plaats daarvan over een heel ander soort conflict: “het gevecht tussen licht en duisternis, hitte en kou, leven en dood”.

Het was zeer relevant in deze tijd toen de steen werd opgericht en we weten dat het een zeer koude winter was 775 na Christus, en er waren een aantal andere dingen die een zorg kunnen hebben gewekt over wat er zou gebeuren, zegt Per Holmberg tegen TV4.

Fimbulwinter (Noorse mythologie), een van de tekenen van het begin van het einde van de wereld, de laatste, drie jaar durende winter (zonder tussenliggende zomers); het markeert de komst van de Ragnarok, de strijd die de wereld zal beëindigen.

De studie is gebaseerd op nieuw archeologisch onderzoek naar hoe Scandinavië werd getroffen door een vroege klimaatcatastrofe met een lagere gemiddelde temperatuur, slechte oogsten, hongersnood en massale sterfte. Bo Gräslund, hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Uppsala, wijst op verschillende redenen waarom mensen mogelijk bang zijn geweest voor een dergelijke nieuwe ramp.

Duur en onrealistisch EU-plan om de invoer van Russische energie te stoppen

Voordat de Runensteen van Rök werd opgericht vonden er verschillende gebeurtenissen plaats die zeer onheilspellend moeten zijn geweest: een sterke zonnestorm kleurde de hemel in dramatische rode kleuren, de oogsten werden getroffen door een extreem koude zomer, en later vond er vlak na zonsopgang een zonsverduistering plaats. Een van deze gebeurtenissen kan genoeg zijn geweest om bezorgdheid te uiten over een nieuwe ‘Fimbulwinter’, zegt Bo Gräslund in een persbericht.

Linksgroene klimaatleugen ontmaskerd: De waarheid is dat we op weg zijn naar een nieuwe ijstijd

Vorig artikelMerkel zal de geschiedenis ingaan als “vernietigster van de EU”
Volgend artikelHongarije is de redding van Europa
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

  1. Vikingen met klimaatangst ?
    Hadden zij misschien paraplu’s en regenpakken bij zich op hun rooftochten door de toenmalige EUSSR ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in