Zimbabwe betreurt de inbeslagname van blanke boerderijen – aanbiedingen om ze terug te geven

4
907
Zimbabwe, voorheen Rhodesië, heette ooit "Afrika's graanschuur" © Alan (CC BY-NC-ND 2.0)

Twintig jaar geleden verjoeg de Zimbabwaanse staat blanke boeren en nam hun boerderijen in beslag om ze aan zwarten te geven. Nadat de economie van het land in verval is geraakt, hebben de zwarten er nu spijt van en willen ze de blanke boeren terughalen.

Tussen 2000 en 2001 werden duizenden blanke boeren in Zimbabwe op etnische gronden, vaak met geweld, van hun land verdreven. De inbeslagnames van land waren bedoeld om “onrechtvaardigheden” uit het koloniale tijdperk te corrigeren, maar droegen in plaats daarvan bij aan de economische ineenstorting van het land en verstoorden de betrekkingen met het Westen. Na de overname van Zimbabwe, voorheen Rhodesië, door voormalig president Robert Mugabe, raakte het land verarmd en werd het internationaal omschreven als een failed state (mislukte staat).

Vanaf deze maandag kunnen buitenlanders van wie hun land in beslag was genomen een aanvraag indienen om het terug te krijgen. Honderden Europeanen – voornamelijk Nederlanders, Britten en Duitsers – wier investeringen door internationale overeenkomsten werden beschermd, kunnen van het aanbod profiteren. Om de oorspronkelijke eigenaren in staat te stellen hun land terug te krijgen, zal de regering het aanbod aan zwarte boeren die momenteel eigenaar zijn van de boerderijen intrekken en hen elders alternatieve grond aanbieden, aldus de Zimbabwaanse ministers van Financiën en Landbouw in een verklaring.

De blanke boeren die nog steeds land in het gebied hebben, hebben in plaats van land, geld aangeboden gekregen voor in beslag genomen infrastructuren. Zimbabwe hoopt nu dat andere landen kunnen overwegen hun economische sancties tegen hen op te heffen.

Willen we net als Zuid-Afrika eindigen?

Zimbabwe koopt blanke boeren terug

4 REACTIES

  1. Heel doorzichtig dit.
    Als blanke boer zou ik me nog 2 keer bedenken om op het aanbod in te gaan.
    Als je na 5 jaar de boel weer hebt opgebouwd dan is het ineens weer racisme en moet je rennen voor je leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here