Zimbabwe betreurt de inbeslagname van blanke boerderijen – aanbiedingen om ze terug te geven

4
Zimbabwe, voorheen Rhodesië, heette ooit "Afrika's graanschuur" © Alan (CC BY-NC-ND 2.0)

Twintig jaar geleden verjoeg de Zimbabwaanse staat blanke boeren en nam hun boerderijen in beslag om ze aan zwarten te geven. Nadat de economie van het land in verval is geraakt, hebben de zwarten er nu spijt van en willen ze de blanke boeren terughalen.

Tussen 2000 en 2001 werden duizenden blanke boeren in Zimbabwe op etnische gronden, vaak met geweld, van hun land verdreven. De inbeslagnames van land waren bedoeld om “onrechtvaardigheden” uit het koloniale tijdperk te corrigeren, maar droegen in plaats daarvan bij aan de economische ineenstorting van het land en verstoorden de betrekkingen met het Westen. Na de overname van Zimbabwe, voorheen Rhodesië, door voormalig president Robert Mugabe, raakte het land verarmd en werd het internationaal omschreven als een failed state (mislukte staat).

Vanaf deze maandag kunnen buitenlanders van wie hun land in beslag was genomen een aanvraag indienen om het terug te krijgen. Honderden Europeanen – voornamelijk Nederlanders, Britten en Duitsers – wier investeringen door internationale overeenkomsten werden beschermd, kunnen van het aanbod profiteren. Om de oorspronkelijke eigenaren in staat te stellen hun land terug te krijgen, zal de regering het aanbod aan zwarte boeren die momenteel eigenaar zijn van de boerderijen intrekken en hen elders alternatieve grond aanbieden, aldus de Zimbabwaanse ministers van Financiën en Landbouw in een verklaring.

De blanke boeren die nog steeds land in het gebied hebben, hebben in plaats van land, geld aangeboden gekregen voor in beslag genomen infrastructuren. Zimbabwe hoopt nu dat andere landen kunnen overwegen hun economische sancties tegen hen op te heffen.

Willen we net als Zuid-Afrika eindigen?

  Zimbabwe geeft blanken de schuld van de financiële crisis: Hebben ons nooit geleerd hoe we een economie moeten runnen
Vorig artikelGroot-Brittannië verlaat de mensenrechtenwetgeving om asielzoekers af te wijzen
Volgend artikelAmerikaans bedrijf ontwikkelt minimalistische kerncentrale
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

  1. Heel doorzichtig dit.
    Als blanke boer zou ik me nog 2 keer bedenken om op het aanbod in te gaan.
    Als je na 5 jaar de boel weer hebt opgebouwd dan is het ineens weer racisme en moet je rennen voor je leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in