Blanke pionier met een stoomtractor en zwarte werknemers op het Premier Citrus Estate, bij Umtali in het oosten van Zuid-Rhodesië, ca. 1910 © onbekend (Public Domain)

De regering van Zimbabwe heeft een miljarden dollar deal ondertekend om blanke boeren terug te betalen. Er is afgesproken om de onteigende blanken miljarden dollars te betalen als compensatie, ongeveer twee decennia nadat zij hun land hadden verloren na de illegale inbeslagname van hun boerderijen en landbouwgrond.

Onlangs heeft een minister van de regering toegegeven dat de inheemse bevolking van het land slecht was toegerust en niet de opleiding had om een levensvatbare natie te beheren.

Zimbabwe geeft blanken de schuld van de financiële crisis: Hebben ons nooit geleerd hoe we een economie moeten runnen

Omdat de overheid het geld niet snel heeft, zullen de blanke boeren deel uitmaken van een team dat belast is met het inzamelen van het geld.

Ongeveer 4.000 Rhodesische boeren verloren grote stukken land toen Robert Mugabe, de overleden dictator van Zimbabwe, het chaotische landhervormingsprogramma lanceerde dat volgens hem gericht was op het aanpakken van de ongelijkheden op het land uit het koloniale tijdperk. De beslagleggingen op boerderijen werden goedgekeurd door de politieke klasse van Groot-Brittannië en door de liberale mainstream media.

Na het uitgraven van een Tuin van Eden uit het Centraal-Afrikaanse shithole, hadden de Europese boeren, bijgestaan door hun blanke en zwarte werknemers, de meerderheid van de belangrijkste landbouwgrond, agrarisch land dat vandaag de dag aan de regering toebehoort, in bezit en met succes bewerkt.

Volgens de overeenkomst, die in de ambtswoning van president Emmerson Mnangagwa is ondertekend en waarvan vertegenwoordigers van de voormalige boeren getuige zijn geweest, is de compensatie van 3,5 miljard dollar niet voor het land zelf, maar voor infrastructuur zoals waterputten, irrigatieapparatuur en gebouwen. De boeren wilden in eerste instantie meer dan 5 miljard dollar.

Zimbabwe betreurt de inbeslagname van blanke boerderijen - aanbiedingen om ze terug te geven

De volledige betaling zal naar verwachting binnen vijf jaar worden overgemaakt. Maar het is onduidelijk of de voormalige boeren het geld zullen ontvangen, aangezien Zimbabwe financieel in de problemen zit en met een enorme schuld geplaagd wordt.

Hoewel een een terugkeer naar de voormalige situatie ongetwijfeld de economie van het land zou herstellen en tegelijkertijd de Russische en Chinese ambities zou dwarsbomen, is het weinig waarschijnlijk dat westerse regeringen en banken de broodnodige buitenlandse hulp zullen bieden.

De regering zal echter proberen te lenen op de internationale markten. De boeren zelf zullen deel uitmaken van een ‘gezamenlijke commissie voor het mobiliseren van middelen’, die volgens de overeenkomst tot taak heeft het geld bijeen te brengen.

Mnangagwa, die in 2017 aan de macht kwam na de verdrijving van Mugabe, heeft voormalige blanke boeren aangemoedigd om stukken land aan te vragen. De president zei dat de laatste ontwikkelingen hebben geleid tot deze beslissing.

Willen we net als Zuid-Afrika eindigen?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here