Hamas gebruikt Palestijnen als menselijk schild. Je hebt deze bewering tot in den treure gehoord in de westerse media. Toch hebben talloze rapporten van Human Rights Watch, Amnesty International en andere mensenrechtengroeperingen ontdekt dat de beschuldigingen, die bijna elke keer dat Gaza in het nieuws komt door Israëlische functionarissen worden geuit, niet alleen onwaar zijn, ze hebben ook ontdekt dat Israël zelf consequent Palestijnse burgers, waaronder kinderen, als menselijk schild gebruikt, schrijft Robert Inkalesh.

In 2014 zei Amnesty International over beschuldigingen dat Hamas menselijke schilden gebruikte:

Amnesty International volgt en onderzoekt dergelijke berichten, maar heeft op dit moment geen bewijs dat Palestijnse burgers opzettelijk zijn gebruikt door Hamas of Palestijnse gewapende groepen tijdens de huidige vijandelijkheden om specifieke locaties of militair personeel of apparatuur “af te schermen” van Israëlische aanvallen. In eerdere conflicten heeft Amnesty International gedocumenteerd dat Palestijnse gewapende groepen munitie hebben opgeslagen in en lukraak raketten hebben afgevuurd vanuit woonwijken in de Gazastrook, in strijd met het internationaal humanitair recht. Tijdens het huidige conflict zijn er ook berichten naar buiten gekomen waarin Hamas er bij de inwoners op aandringt om de Israëlische waarschuwingen om te evacueren te negeren. Deze oproepen kunnen echter ingegeven zijn door de wens om paniek en ontheemding te minimaliseren, in ieder geval zijn dergelijke verklaringen niet hetzelfde als het opdragen van specifieke burgers om in hun huizen te blijven als “menselijk schild” voor strijders, munitie of militaire uitrusting. Volgens het internationaal humanitair recht zou zelfs als “menselijke schilden” worden gebruikt, Israëls verplichting om deze burgers te beschermen nog steeds van toepassing zijn.”

Het Internationale Rode Kruis definieert “menselijk schild”, de term die in het internationaal humanitair recht wordt gebruikt om deze praktijk te beschrijven, als “de handeling waarbij een burger voor een militair doel wordt geplaatst om aanvallen af te schrikken vanwege zijn burgerlijke status.”

  De verstrengeling van strategische paradigma's

Ondanks hun beschuldiging aan het adres van Hamas, gebruikten de Israëlische Defense Forces zelf regelmatig Palestijnse burgers als menselijk schild onder een Israëlische militaire doctrine die de “neighbor procedure” werd genoemd, totdat deze in 2005 door de Knesset werd verboden. Dit maakte Israëlische militaire functionarissen woedend. De voormalige Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz verscheen zelfs in de rechtszaal om te pleiten voor de intrekking van het verbod.

B’Tselem, een prominente Israëlische mensenrechtenorganisatie die actief is in de bezette gebieden, rapporteert dat sinds de bezetting in 1967, Israëlische veiligheidstroepen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook hebben uitgebuit als menselijk schild. De rechtengroep ontdekte dat:

“Sinds het begin van de bezetting in 1967 hebben Israëlische veiligheidstroepen herhaaldelijk Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook gebruikt als menselijk schild, door hen op te dragen militaire taken uit te voeren waarbij ze hun leven riskeerden. Als onderdeel van dit beleid hebben soldaten Palestijnse burgers bevolen om verdachte objecten van wegen te verwijderen, om mensen te vertellen dat ze uit hun huizen moeten komen zodat het leger ze kan arresteren, om voor soldaten te gaan staan terwijl de soldaten achter hen vandaan schieten, en nog veel meer. De Palestijnse burgers werden willekeurig gekozen voor deze taken en konden de eisen die gewapende soldaten aan hen stelden niet weigeren.”

Israël wordt vaak aangeprezen als de enige democratie in het Midden-Oosten; zijn robuuste rechtssysteem wordt geprezen als een wondermiddel tegen de dictatoriale regimes en monarchieën van de naburige Arabische staten. Je zou daarom kunnen concluderen dat sinds het verboden werd door de Israëlische Knesset in 2005, de Israëlische Defense Forces deze barbaarse praktijk een halt heeft toegeroepen en dat elke soldaat die betrapt wordt op deze praktijk snel voor de rechter zal worden gebracht volgens Israëls eigen wetgeving.

  Al deze dood is de schuld van de westerse pers

Toch zegt ‘Breaking the Silence’, een groep voormalige Israëlische soldaten en gewetensbezwaarden die zich uitspreken over mensenrechtenschendingen door het Israëlische leger, dat de praktijk onverminderd doorgaat lang nadat het in 2005 werd verboden. Tientallen geruchtmakende gevallen, zowel binnen als buiten Israël, bevestigen hun beweringen.

Op 13 mei 2022 bleef de 16-jarige Ahed getraumatiseerd achter nadat ze door Israëlische soldaten als menselijk schild was gebruikt. Defense for Children International rapporteerde dat:

“Israëlische soldaten dwongen Ahed Mohammad Rida Mereb, 16 jaar, om voor een Israëlisch militair voertuig te gaan staan op 13 mei rond 8 uur ’s ochtends in de Al Hadaf buurt van Jenin terwijl Palestijnse schutters hevig schoten in de richting van de positie van de Israëlische troepen… Israëlische troepen bevolen Ahed om ongeveer twee uur buiten het militaire voertuig te blijven staan terwijl zij binnenin zaten.”

Slechts een week later werden Israëlische troepen gefotografeerd terwijl ze een Palestijnse man dwongen om als menselijk schild te dienen tijdens een inval in de bezette Westelijke Jordaanoever nadat Palestijnse verzetsstrijders begonnen te schieten op binnenvallende Israëlische troepen.

Ondanks het verbod onder de Israëlische wet is gerechtigheid voor Palestijnse slachtoffers van deze praktijk uitgebleven. De laatste keer dat een Israëlische soldaat werd gestraft voor het gebruiken van een Palestijn als menselijk schild was in 2010 voor een daad gepleegd tijdens de Israëlische invasie van Gaza in 2008.

B’Tselem vatte de aanklacht tegen de twee overtredende soldaten als volgt samen:

“De twee soldaten in kwestie hadden een negenjarige jongen opgedragen om, onder bedreiging van een vuurwapen, een tas te openen waarvan ze vermoedden dat er een boobytrap in zat. Ondanks de ernst van hun gedrag – een jong kind in gevaar brengen – kregen de twee een voorwaardelijke straf van drie maanden en werden ze gedegradeerd van sergeant tot soldaat, ongeveer twee jaar nadat het incident had plaatsgevonden. Geen van hun bevelhebbers werd berecht.”

  Hezbollah schakelt Israëlische radar uit met nieuwe geavanceerde raket van Iraanse makelij (Video)

Er is weinig bewijs dat erop wijst dat Israël ook plannen heeft om deze praktijk te schrappen. Er zijn meerdere gevallen geweest waarin Israëlische troepen menselijke schilden gebruikten sinds de gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

Op een video die op 10 november door de bekende Palestijnse mensenrechtenactivist Isso Amro op X is geplaatst, is te zien hoe een Israëlische soldaat wegduikt achter een vastgebonden en geblinddoekte Palestijnse man tijdens een inval van de IDF in het Al Fawar vluchtelingenkamp in Hebron.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Kijk: Israëlische troepen gefilmd terwijl ze geblinddoekte gevangene als menselijk schild gebruikten op de Westelijke JordaanoeverVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZelensky’s laatste interview met Associated Press suggereert dat hij wat nuchterder wordt
Volgend artikelVideo: Zelensky stortte in tijdens de oorlogsraad – Hij beval een terugtocht en de bouw van defensieve vestingwerken in het hele land – Om te redden wat er over is…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. De criminele organisaties vertellen de ketel dat ze zwart is.
  Dat wat zij ons vertellen wat wij verkeerd doen, is precies dat wat zij uitvreten.
  De wereld wordt door hun gemaakt, denken ze

 2. De neonazio-fascistische massamoordenaars LIEGEN altijd, want zij zijn de kinderen van het Kwaad en de duivel, de vader van alle leugens en bedrog!

 3. De huidige gijzelaarsruil concentreert zich op Gaza. Israël heeft echter drie fronten van hete conflicten open.

  De goochelaar stapt het podium op, zijn zwarte mantel wappert om hem heen. Midden op het podium zwaait hij met zijn hoed: hij is leeg. Ze slaat hem lichtjes om zijn kracht te tonen. De goochelaar pakt dan bepaalde voorwerpen op en plaatst ze in zijn hoed. Dit omvat onder meer de inbeslagname door Ansar Allah van een schip dat eigendom is van Israëli’s (de situatie wordt ‘gemonitord’); deze omvatten Iraakse aanvallen op Amerikaanse bases (die de reguliere media nauwelijks opmerken); het omvat ook 1.000 raketten die door Hezbollah op Noord-Israël zijn afgevuurd; daarin komt de hete oorlog op de Westelijke Jordaanoever. De goochelaar wendt zich tot het publiek – de hoed is leeg. Maar het publiek weet dat deze objecten een fysieke realiteit hebben, maar op een of andere manier magisch vermomd zijn.

  Op deze manier handhaven de westerse reguliere media een afschrikmiddel door de staat van oorlog te bagatelliseren door middel van wat Malcom Kyeyune beschrijft als een ‘simulacrum van vrede’ – een langzaam afnemend conflict en een stille inzet (om Kyeyune te parafraseren) van een zeer ‘postmoderne kwestie’. : Wat betekent een civiele ‘niet-strijder’ eigenlijk?

  Commentaar: Simulacrum – een kopie die geen origineel heeft of niet gebaseerd is op de echte wereld.

  Eén aspect van het de-escalatiebeeld is de gijzeling waarover is onderhandeld. Het is reëel en ondersteunt tegelijkertijd het simulacrum dat wanneer Hamas wordt vernietigd en de gijzelaars worden vrijgelaten, het probleem van de 2,3 miljoen Palestijnen in de tovenaarshoed kan worden gestopt en uit het zicht kan worden verwijderd. Voor sommigen is de hoop oprecht en goedbedoeld – dat zodra de gevechten stoppen, deze ook gestopt zullen blijven, en dat een einde aan de bombardementen op Gaza een venster zou kunnen openen naar een politieke ‘oplossing’ – als deze voor onbepaalde tijd kan worden verlengd.

 4. FN,
  Geweldig artikel, het is die Joodse organisatie voor de mensenrechten die met Palestijnse kinderen meelopen om hun veiligheid te waarborgen als zij langs kolonistengebied naar hun schooltje willen komen zonder beschoten te worden, lees het eens mensen, kan het nog bizarder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in