De Krim brak zich af van Oekraïne en sloot zich in maart 2014 weer aan bij Rusland na de Maidan-coup in Kiev, waarbij de regering van het land omver werd geworpen en vervangen door ultranationalistische en pro-Westerse krachten. De Volksrepublieken Donetsk en Lugansk werden in het voorjaar van 2014 opgericht, ook als reactie op de staatsgreep in Kiev, bericht Sputniknews.com.

Oekraïne is bereid om te overwegen de status van de Krim en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk te “bespreken”, heeft president Volodymyr Zelensky laten weten.

“Ik heb het over veiligheidsgaranties. Ik denk aan punten betreffende tijdelijk bezette gebieden en niet-erkende republieken die door niemand anders dan Rusland erkend zijn, deze pseudo-republieken. Maar wij kunnen overleggen en het compromis vinden over hoe deze gebieden verder zullen leven. Wat voor mij belangrijk is, is hoe de mensen in die gebieden zullen leven die deel willen uitmaken van Oekraïne,” zei Zelensky, in gesprek met ABC News.

De opmerkingen van Zelenski volgen op opmerkingen van de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, die Oekraïne maandag opriep om te demilitariseren, zijn status van niet-lidstaat te garanderen, en de Krim en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk te erkennen.

Waarschuwend dat Oekraïne “niet bereid is tot ultimatums,” verklaarde Zelenski zich niettemin bereid tot een dialoog met zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin.

“Wat de NAVO betreft, ben ik allang afgekoeld, nadat wij begrepen hadden dat de NAVO niet bereid is Oekraïne te aanvaarden. Het bondgenootschap is bang voor controversiële zaken en confrontaties met Rusland. Wij hebben nooit een land willen zijn dat op zijn knieën om iets smeekt, en wij zullen dat land niet zijn en ik wil die president niet zijn,” zei Zelenski.

  We staan aan het einde van de beschaving - Gerald Celente

Rusland en Oekraïne hebben maandag een derde ronde van vredesbesprekingen gehouden in de regio van Brest, in het westen van Wit-Rusland. Oekraïense onderhandelaars gaven hun Russische tegenhangers de verzekering dat de humanitaire corridors die maandag door het Russische leger waren afgekondigd, normaal zouden gaan functioneren. De Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski sprak zijn teleurstelling uit over het gebrek aan vooruitgang in de besprekingen, en zei dat de Oekraïense kant de door Rusland voorgestelde protocollen over kwesties waarover in de vorige gespreksronde al een principe-akkoord was bereikt, niet heeft ondertekend. Beide partijen verklaarden zich bereid de onderhandelingen voort te zetten.

Rusland is op 24 februari begonnen met een militaire operatie in Oekraïne om het land te demilitariseren. De missie, die werd ondernomen in coördinatie met de bondgenoten van Rusland in de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk, werd gestart na weken van escalerende beschietingen, sluipschutters- en sabotage-aanvallen door Oekraïense troepen tegen de milities en nederzettingen in de Donbass, en dagen nadat Rusland de DPR en de LPR formeel als onafhankelijke staten had erkend.

Crisis acht jaar in de maak

De huidige crisis in Oekraïne is het hoogtepunt van een ramp die begon in februari 2014, toen door de VS en de EU gesteunde politieke krachten, geholpen door ultranationalisten, de regering van het land die niet naar de status van een lid-staat streefde, omver wierpen en koers zetten naar integratie in de Europese Unie en de NAVO. De chaos zette de autoriteiten op de Krim ertoe aan een referendum te houden over de status van het schiereiland, waarbij de overgrote meerderheid van de inwoners van de overwegend etnisch-Russische regio ervoor stemde zich los te maken van de jurisdictie van Oekraïne en terug te keren naar Rusland.

  VIDEO: Franse troepen ingezet in Odessa Oekraïne; NAVO-troepen gisteren gedood in Dnipropetrovsk

De installatie van een nieuw regime in Kiev heeft ook grootschalige protesten uitgelokt in het oosten en zuiden van het land, waarbij tientallen activisten en prominente politieke figuren geïntimideerd, gevangen gezet, vermoord of verdwenen zijn wegens hun verzet tegen de nieuwe regering in plaatsen als Odessa, Charkov en Nikolajev. Nergens was het verzet tegen de Maidan sterker dan in de Donbass, een belangrijk historisch industrie- en steenkoolgebied waarvan de kiezers consequent pro-Russische krachten steunden. In het voorjaar van 2014 stuurde Kiev het leger erop uit om te proberen de opstand in de Donbass neer te slaan, wat aanleiding gaf tot militiebewegingen die terugvochten, wat leidde tot een burgerconflict dat tot op de dag van vandaag voortduurt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky gokt met de levens van Oekraïners om zijn eigen hachje te reddenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelViganò: Globalisten hebben oorlog in Oekraïne aangewakkerd om de tirannie van de Nieuwe Wereldorde te vestigen
Volgend artikelKijk: Crisisacteurs die doen alsof ze dode Oekraïners zijn, kunnen niet stil blijven liggen en Fox News Pratende Hoofden kunnen niet ophouden met liegen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. “Wat de NAVO betreft, ben ik allang afgekoeld, nadat wij begrepen hadden dat de NAVO niet bereid is Oekraïne te aanvaarden. Het bondgenootschap is bang voor controversiële zaken en confrontaties met Rusland. Wij hebben nooit een land willen zijn dat op zijn knieën om iets smeekt, en wij zullen dat land niet zijn en ik wil die president niet zijn,” zei Zelenski.

  Dit in grote tegenstelling na het nadrukkelijk beweren van die hypocriete Victoria Nuland dat “de mensen zelf mogen kiezen of ze bij de NATO willen of niet”.

  Wat een zielige afgang…

 2. Kunnen de Indianen stammen herleven en Amerika opeisen als hun Land

  Alle Blanken op sodemieteren van Hun Indianen Land

  Landje Pik mensen
  Dieven en boeven bende
  Columbus de Moordenaar , Zee Rover , Dictator , Slaven Drijver & Zijn Metgezellen

  Westerlingen uit landen waar dus de Zon ten onder Gaat
  Stopt Uw kernraketten in Uw reet en blaast U zelve maar op
  Kan dat ?
  Is dit mogelijk ?
  Zal de Lafaard Jo Biden dat wel aan kunnen ?
  Hij Èèn van de Nazaten van Columbus & Kornuiten ?!

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in