Foto Credit: The Cradle

BRICS verdubbelt zijn ledenaantal aan het begin van 2024 en staat voor enorme taken: integratie van de nieuwste leden, ontwikkeling van toekomstige toelatingscriteria, verdieping van de grondslagen van de instelling en, het belangrijkste, lancering van de mechanismen om de Amerikaanse dollar te omzeilen in de internationale financiën, schrijft Pepe Escobar.

Overal in het Mondiale Zuiden staan landen in de rij om lid te worden van de multipolaire BRICS en de Hegemonvrije toekomst die het belooft. De toevloed aan belangstelling is een onvermijdelijk gespreksthema geworden in dit cruciale jaar van het Russische voorzitterschap van wat op dit moment BRICS-10 is.

Indonesië en Nigeria behoren tot de top van kandidaten die waarschijnlijk zullen toetreden. Hetzelfde geldt voor Pakistan en Vietnam. Mexico zit in een zeer complexe spagaat: hoe toe te treden zonder de woede van de Hegemon op te roepen.

En dan is er nog een nieuwe kandidatuur in opkomst: Jemen, dat veel steun krijgt van Rusland, China en Iran.

Het is aan Ruslands top BRICS-sherpa, de immens capabele onderminister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov, om te verduidelijken wat er in het verschiet ligt. Hij vertelt TASS:

We moeten een platform bieden voor de landen die geïnteresseerd zijn in toenadering tot de BRICS, waar ze praktisch kunnen werken zonder zich achtergesteld te voelen en zich kunnen aansluiten bij dit samenwerkingsritme. En hoe over de verdere uitbreiding zal worden beslist – dit moet op zijn minst worden uitgesteld tot de leiders in Kazan bijeenkomen om te beslissen.

De cruciale beslissing over BRICS+ uitbreiding zal pas worden genomen tijdens de top in Kazan in oktober volgend jaar. Ryabkov benadrukt dat het er eerst om gaat “degenen die net zijn toegetreden te integreren”. Dit betekent dat “we als ’tien’ minstens zo efficiënt, of liever gezegd, efficiënter werken dan binnen de oorspronkelijke ‘vijf’.”

Alleen dan zal de BRICS-10 “de categorie van partnerstaten ontwikkelen”, wat in feite betekent dat er een op consensus gebaseerde lijst moet worden samengesteld uit de tientallen landen die letterlijk staan te trappelen om lid te worden van de club.

Ryabkov maakt er altijd een punt van om op te merken, zowel in het openbaar als privé, dat de verdubbeling van het aantal BRICS-leden vanaf 1 januari 2024 “een ongekende gebeurtenis is voor elke internationale structuur.”

Het is geen gemakkelijke taak, zegt Ryabkov:

Vorig jaar duurde het een heel jaar om de toelatings- en uitbreidingscriteria op het niveau van topambtenaren te ontwikkelen. Er werden veel redelijke dingen ontwikkeld. En veel van de dingen die toen zijn geformuleerd, zijn terug te vinden in de lijst van landen die zijn toegetreden. Maar het zou waarschijnlijk ongepast zijn om de vereisten te formaliseren. Uiteindelijk is toelating tot de associatie een politiek besluit.

Wat gebeurt er na de Russische presidentsverkiezingen?

In een privéontmoeting met enkele selecte personen aan de zijlijn van de recente multipolaire conferentie in Moskou sprak minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vol lof over BRICS, met bijzondere nadruk op zijn tegenhangers Wang Yi van China en S. Jaishankar van India.

  De pogingen van de EU om de Russische roebel tot puin te reduceren hebben een Baerbockeaanse draai van 360 graden gemaakt

Lavrov verwacht veel van BRICS-10 dit jaar – maar herinnert er tegelijkertijd aan dat dit nog steeds een club is; het moet uiteindelijk institutioneel dieper gaan, bijvoorbeeld door een secretariaat-generaal aan te stellen, net als zijn nevenorganisatie, de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Het Russische voorzitterschap zal de komende maanden zijn handen vol hebben aan niet alleen het navigeren door het geopolitieke spectrum van de huidige crises, maar vooral ook de geo-economie. Tijdens een cruciale ministeriële bijeenkomst in juni – over slechts drie maanden – moet een gedetailleerde routekaart worden opgesteld tot aan de top in Kazan vier maanden later.

Wat er na de Russische presidentsverkiezingen van deze week gebeurt, zal ook het BRICS-beleid bepalen. Een nieuwe Russische regering zal pas begin mei worden beëdigd. Er wordt algemeen verwacht dat er geen substantiële veranderingen zullen zijn binnen het Russische ministerie van Financiën, de Centrale Bank, het ministerie van Buitenlandse Zaken en onder de topadviseurs van het Kremlin.

Continuïteit zal de norm zijn.

En dat brengt ons bij het belangrijkste geo-economische dossier: de BRICS in de voorhoede van het omzeilen van de Amerikaanse dollar in de internationale financiën.

Vorige week kondigde topadviseur van het Kremlin, Yury Ushakov, aan dat BRICS zal werken aan het opzetten van een onafhankelijk betalingssysteem op basis van digitale valuta en blockchain.

Ushakov legde specifiek de nadruk op “state-of-the-art tools zoals digitale technologieën en blockchain. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het handig is voor overheden, gewone mensen en bedrijven, maar ook kosteneffectief en vrij van politiek.”

Oesjakov noemde het niet expliciet, maar er bestaat al een nieuw alternatief systeem. Voorlopig is het een nauwlettend bewaakt project in de vorm van een gedetailleerd witboek dat al academisch gevalideerd is en ook antwoorden bevat op mogelijke veelgestelde vragen.

The Cradle is sinds vorig jaar via verschillende bijeenkomsten met een kleine groep fintech-experts van wereldklasse op de hoogte gebracht van het systeem. Het systeem is al aan Ushakov zelf gepresenteerd. Op dit moment staat het op het punt om definitief groen licht te krijgen van de Russische overheid. Na het doorstaan van een reeks tests zou het systeem in thesis klaar zijn om te worden gepresenteerd aan alle BRICS-10 leden vóór de top in Kazan.

  Kiev's "vreemdelingenlegioen" commandanten "gedragen zich als maffiabazen": Door het Westen geleverde wapens worden gestolen en ex-gangsters dreigen vrijwilligers die geen "belasting" betalen dood te schieten

Dit alles sluit aan bij de publieke verklaring van Ushakov dat een specifieke taak voor 2024 is om de rol van BRICS in het internationale monetaire/financiële systeem te vergroten.

Ushakov herinnert zich hoe de BRICS-staatshoofden zich in de 2023 Johannesburg Declaration richtten op meer betalingen in nationale valuta en het versterken van correspondentbanknetwerken. Het doel was om “het Contingent Reserve Arrangement verder te ontwikkelen, in de eerste plaats met betrekking tot het gebruik van andere valuta dan de Amerikaanse dollar”.

Geen eenheidsmunt voor de nabije toekomst

Al het bovenstaande omkadert de absolute kernkwestie die momenteel wordt besproken in Moskou, binnen het partnerschap tussen Rusland en China, en binnenkort ook dieper tussen de BRICS-10: alternatieve vereffeningsbetalingen voor de Amerikaanse dollar, meer handel tussen “bevriende naties” en controle op kapitaalvlucht.

Ryabkov voegde meer cruciale elementen aan het debat toe door deze week te zeggen dat de BRICS niet debatteren over de invoering van een gemeenschappelijke munt:

Een eenheidsmunt, zoals de Europese Unie die heeft gecreëerd, is in de nabije toekomst nauwelijks mogelijk. Als we het hebben over clearingvormen van onderlinge verrekeningen zoals de ECU [European Currency Unit] in een vroeg ontwikkelingsstadium van de Europese Unie, bij gebrek aan een echt betaalmiddel, maar de mogelijkheid om de beschikbare middelen van de landen in onderlinge verrekeningen effectiever te gebruiken om verliezen als gevolg van verschillen in wisselkoersen enzovoort te vermijden, dan is dit precies de weg waarlangs BRICS zich naar mijn mening zou moeten bewegen. Dit wordt overwogen.

De belangrijkste conclusie, volgens Ryabkov, is dat de BRICS geen financiële en monetaire alliantie moeten creëren; ze moeten betalings- en verrekeningssystemen creëren die niet afhankelijk zijn van de wankele “op regels gebaseerde internationale orde”.

Dat is precies de nadruk van de ideeën en experimenten die al zijn ontwikkeld door de minister van Integratie en Macro-economie van de Euraziatische Economische Unie (EAEU) Sergei Glazyev, zoals hij uitlegde in een exclusief interview, evenals het nieuwe baanbrekende project dat op het punt staat groen licht te krijgen van de Russische regering.

Ryabkov bevestigde dat “een groep experts onder leiding van de ministeries van Financiën en vertegenwoordigers van de centrale banken van de respectieve [BRICS] landen” non-stop aan het dossier werkt. Bovendien is er “overleg in andere vormen, onder andere met deelname van vertegenwoordigers van het ‘historische westen'”.

  Zullen ze het ooit leren? (antwoord: waarschijnlijk niet)

Ryabkovs eigen conclusie weerspiegelt wat de BRICS-landen als geheel beogen:

Collectief moeten we met een product op de proppen komen dat aan de ene kant vrij ambitieus is (omdat het onmogelijk is om het dictaat van het westen op dit gebied te blijven tolereren), maar tegelijkertijd realistisch, niet wereldvreemd. Dat wil zeggen, een product dat efficiënt zou zijn. En dit alles moet in Kazan ter overweging aan de leiders worden voorgelegd.

In een notendop: de grote doorbraak kan letterlijk op de BRICS-deur kloppen. Het hangt gewoon af van een simpel groen licht van de Russische regering.

Vergelijk nu de BRICS die de contouren van een nieuw geo-economisch paradigma uitdenken met het collectieve westen dat de feitelijke diefstal van in beslag genomen Russische activa overweegt ten voordele van het zwarte gat dat Oekraïne is.

Afgezien van het feit dat dit een de facto verklaring van de VS en de EU tegen Rusland is, is dit iets dat het potentieel in zich draagt om het huidige mondiale financiële systeem volledig in duigen te laten vallen.

Een diefstal van Russische activa, mocht het ooit gebeuren, zal op zijn zachtst gezegd de woede doen opborrelen van ten minste twee belangrijke BRICS-leden, China en Saoedi-Arabië, die aanzienlijke economische kracht inbrengen. Een dergelijke stap van het Westen zou het concept van de rechtsstaat, dat theoretisch de basis vormt van het wereldwijde financiële systeem, volledig onderuit halen.

De Russische reactie zal fel zijn. De Russische Centrale Bank zou in een oogwenk een rechtszaak kunnen aanspannen en beslag kunnen leggen op de activa van het Belgische Euroclear, een van ’s werelds grootste verrekenings- en clearingsystemen, op wiens rekeningen de Russische reserves zijn bevroren.

En dat bovenop de inbeslagname van de activa van Euroclear in Rusland – die ruwweg 33 miljard euro bedragen. Als Euroclear zonder kapitaal komt te zitten, zal de Belgische Centrale Bank haar licentie moeten intrekken, met een enorme financiële crisis tot gevolg.

Over een botsing van paradigma’s gesproken: westerse roof versus een op het Zuiden gebaseerd rechtvaardig vereffeningsstelsel voor handel en financiën.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Alarmsignaal voor het Westen: 16 landen willen toetreden tot de BRICS-groepVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMacron onvermurwbaar in oorlogsdreiging tegen Poetin: Rusland mag geen ‘existentiële’ oorlog in Oekraïne winnen, “we mogen niet zwak zijn”
Volgend artikelArtikel uit 1972 in Der Spiegel bewijst het: Militaire weersmanipulatie door VS gebruikelijk sinds 1963
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. Zie nu als de bloeddorstige en oorlogszuchtige croco’s mekaar beginnen te verslinden : ” Biden-aanval op Netanyahu veroorzaakt de ergste crisis in de geschiedenis van de betrekkingen tussen de VS en Israël”
  https://www.wsj.com/world/middle-east/biden-netanyahu-us-israel-relationship-53cb219b?st=3o3gqp225tbenjm&mod=googlenewsfeed
  https://www.breitbart.com/middle-east/2024/03/15/pollak-biden-attack-on-netanyahu-causes-worst-crisis-in-history-of-u-s-israel-relations/#disqus_thread

 2. Ik mag toch echt hopen dat ze goed hebben gekeken naar de enorme flater die ‘Euro’ heet. Een dergelijke eenheidsmunt werkt niet als er grote verschillen in de diverse economieen zijn, tenzij ze een soort munt ontwikkelen die naast de lokale valuta komt te bestaan, zodat landen nog steeds de mogelijkheid hebben om hun eigen valuta-koers te varen en kunnen devalueren indien nodig.

  • Johan……als de leek die ik ben op dat gebied, kan ik alleen maar hopen op iets wat méér stabiliteit geeft dan die dollar.
   Het klinkt logisch waar je het over hebt.
   Thnx

  • Het grootste probleem op de hele aarde is geld. Als ieder land zelf het geld kan drukken, gebaseerd op hun BBN zou er al veel zijn opgelost. Puur als ruilmiddel dus en niet de mogelijkheid om te gokken met geld op zich. Wil men investeren in een bedrijf, dat kan, maar dan voor minimaal 1 maand bijvoorbeeld.
   Het is toch te gek voor woorden dat het grootste deel van de huidige staatsschuld uit rente bestaat die diezelfde schuld nog groter maakt. En wie krijgt die rente? De staat die zichzelf via haar eigen wanbeleid in de schulden steekt en daardoor nog armer wordt en meer schuld moet maken?
   Het zit nu zo: de geldcreatie is in handen van een klein clubje particulieren die enkel in leven kunnen blijven door de schulden die de landen maken en waarvan zij die rente krijgen, en die schulden veroorzaken zij zelf door o.a. oorlog, klimaat- en gezondheidsproblemen.
   Gooi de centrale banken van de EU en BIS eruit en de problemen zijn opgelost. Ieder land kan zijn centrale bank hebben maar dan in staatshanden met iedere 4 jaar een nieuw bestuur, gekozen samen met de verkiezingen. Doet een directeur het goed kan hij blijven zo niet…zwaai maar dag met je handen. Wisselkoersen zijn dan verleden tijd en kunnen landen veel gemakkelijker een centrale munt ontwikkelen.
   Door dit systeem wordt de grote boosdoener “hebzucht” dus vakkundig de nek omgedraaid en kunnen gelden veel beter besteed worden aan zaken die echt nodig zijn.

   • hebzucht is het probleem niet:er zijn altijd mensen die meer meer meer willen, en zolang ze er zelf voor werken/nadenken/smart zijn vind ik het wel oké.
    corruptie criminaliteit en overheidsfalen zijn de basis voor de huidige hebzucht en daar heb ik echt een mordicus probleem mee,

    tot slot: voor mij is de grote hoofdschuldige de OVERHEID (maakt het mogelijk voor zgn elite om corrupt en crimineel te zijn, en maakt het zeer onmogelijk voor de burger om zich hiertegen te weren)

    geweldsmonopolie ligt bij overheid, en wordt vervolgens alleen tegen de bevolking ingezet

  • Een goede munt kun je ook altijd nog vernietigen door beheer in handeb te geven van vyandelijke personen zoals draghi en lagarde.

 3. Langzaam maar zeker, beginnen mensen in het WESTEN te begrijpen, waarom het WESTEN c.q Europa en Amerika en Engeland zo STINKEN naar ANGST ZWEET.
  De Dollar onderuit, de Euro onderuit en de Engelse Pond dat aan het verdrinken is.!
  Dan te bedenken dat het Poetin was die na een Russisch Faillissement, Rusland op heeft gebouwd tot een nieuwe wereld macht, waar niet meer om heen kan, en tevens een nieuwe WERELD ORDE op zet, een plan dat broeide vanaf 1996, en in 2006 China als eerste partner aansloot, tot nu een ECONOMISCH samen werkende Unie.
  De unie “BRICS 10”, heeft z’n zinnen gezet op Eén Multipolair politiek systeem, zonder de Amerikaanse Hegemonie.
  Alle landen Soeverein, Autonoom, onafhankelijk en VRIJ, een systeem dat dodelijk is voor Amerika met z’n WESTERSE vazallen.
  De handel in eigen valuta’s dat GOUD gedekt is, en een betalingssysteem volgens een soort “CBDC”. Zonder het onbetrouwbare Amerikaanse SWIFT systeem.
  En het westen weet, dat als ze niet snel hun “ARROGANTIE” overboord gooien, en vragen of ze mee kunnen doen met de nieuwe wereld, dat 180gr is gedraaid, zij ten ondergaan..!!
  Nu begrijpt U beter waarom het westen het liefst Poetin de ontwerper van het nieuwe systeem om willen leggen, en dat Rusland “KAPOT” moet. Eerst door sancties en dan ook over de rug van Oekraïne met een Oorlog tegen Rusland c.q. Poetin.
  Amerika raakt z’n “HEGEMONIE” kwijt, Europa dat aan het infuus van de VS ligt sterft langzaam mee, daarom die haat in de Europese commissie en parlement naar Poetin c.q. Rusland.
  EEN LANGZAME DOOD IS PIJNLIJK…..!!!!!!

  • het anglo/amerikaanse pact is al eeuwen oud en slecht…begonnen met het toenmalige British empire.
   de eu is tegenwoordig de derde poot aan dit kankergezwel

   Oprecht: laat ajb de term CBDC erbuiten hoe goed je het ook bedoeld

  • Oprecht,
   Ik hoopte er zolang op, nu denk ik dat het geen droom meer was, je hebt gelijk de schaal gaat draaien, Nederland en Europa zouden andere koers moeten gaan varen!

 4. Ieder gedrag heeft een reden….

  Brics wordt niet zomaar opgericht.
  De dollar is een oneerlijk wapen van de USA.
  Willst du nicht mein Bruder sein, so zieh ich deine Finanzen ein.

  Financiele chantage is de western way
  De Bricslanden willen niet langer gechanteerd worden.
  Zo simpel is het.

 5. Na het gelezen te hebben realiseer ik mij nu juist hoe erg de wereld van vooral dat Westen eraan toe is, ze zullen de macht willen houden ten koste van alles he!
  FN, dank weer voor dit artikel, die Pepe Escobar, je denkt aan een drugscartel met die achternaam maar hij schrijft geweldig, verfrissend.
  Geniet van jullie weekeinde mensen.

  • misschien is het wel een drugskartel 🙂 ondernemen staat vrij totdat je de overheid en gelieerde instanties in de wielen rijdt dan is het spel voorbij

 6. De wereldheerschappij voor usa en de overige zgn democratische westerse schoothondjes is voorbij. Ten koste van alles wil die smerige 1% kliek dat overeind houden, maar gelukkig zullen ze daarin falen. De usa en vazallen gillen moord en brand, maar het is het resultaat van hun eigen vuile politiek gedurende honderden jaren. Binnenvallen, leegplunderen en in chaos achterlaten.
  Diezelfde rot politiek (het eigen volk tiranniseren en uitmelken) wil de Brusselse bende ook doorvoeren met de krankzinnige klimaatwaanzin, de co2 waanzin, de stikstofidioterie, de boeren weg, de invoer van de idEU, de opleg van de cbdc, enz.
  Weg met die corrupte WEF bende in Brussel / Strassbourg en de vele WEF marionetten in de regeringen, die niks goeds voor het volk over hebben, maar datzelfde volk betaalt wel hun zeer riante salaris.

 7. Grote hongersnoden worden daar voorspeld, maar Rusland zal de reddende graanschuur en rijkelijke voederbak blijken te zijn voor al die landen…..

  Waar zou de groei dan zitten denken we?????

  • AnneJelena,
   Putin is de leider van de tegenmacht, die rebellerende Afrikaanse landen met coups waar de bevolkingen achter staan lopen te zwaaien met vlaggen van Rusland, het is een teken van hoop althans voor mij, we bevrijden ons of we gaan allemaal naar de kloten en het vechten voor die bevrijding is nu overal gaande op onze aardkloot!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in