Na de eenjarige verjaardag van de Russische invasie hebben de westerse leiders hun onwrikbare inzet voor de Oekraïense zaak getoond. Tijdens een verrassingsbezoek aan Kiev verleden maand kondigde de Amerikaanse president Joe Biden nieuwe militaire bijstand en verdere sancties tegen Moskou aan, terwijl de Europese bondgenoten in München meer militaire en financiële steun aan Volodymyr Zelenskyy beloofden, schrijft James Billot.

Maar ondanks alle solidariteit onder de leiders beginnen er scheuren te ontstaan. In Amerika blijkt uit een nieuwe AP-peiling dat minder dan de helft van de Amerikanen (48%) voorstander is van wapenhulp aan Oekraïne, tegenover 60% in mei 2022. Los daarvan bleek uit een Pew-peiling van dit jaar dat het aandeel van de Amerikanen dat zegt dat de VS Oekraïne te veel steun verleent, is gestegen van 7% in maart 2022 tot 26% in januari 2023. Bovendien is het aandeel Amerikanen dat zegt dat de VS niet genoeg steun verleent, in dezelfde periode gedaald van 42% naar 20%.

Biden mag zich dan alleen zorgen maken over de publieke opinie in zijn eigen land, de EU-leiders moeten ook de eenheid tussen hun landen bewaren. Uit nieuwe peilingen blijkt dat de meningen over het conflict sterk uiteenlopen, hoewel de meeste landen Oekraïne over het algemeen steunen. Volgens de Najaarsbarometer 2022 van de EU is de steun van de EU voor Oekraïne veerkrachtig met 74%, met de hoogste cijfers in Zweden (97%) en Finland (95%) en de laagste verder naar het zuiden in Bulgarije (48%) en Griekenland (48%).

Maar deze vragen, in opdracht van de EU, zijn (misschien met opzet) vaag. De respondenten wordt gevraagd of ze de “steun” van de EU voor Oekraïne goed- of afkeuren, zonder te preciseren wat die steun inhoudt (behalve humanitaire, financiële en militaire steun) en of ze “tevreden” zijn over de samenwerking tussen de lidstaten.

  Ze renden weg van de strijd in Gaza - Het Israëlische leger ontslaat twee officieren van hun functie

Andere peilingen zijn meer verhelderend. Een recente Ipsos-enquête toont bijvoorbeeld een neerwaartse trend in de steun voor het sturen van wapens en/of luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne in Europa, waarbij de Duitse steun voor het eerst onder de helft daalt (met zeven procentpunten tot 48% tussen maart-april 2022 en november-december 2022) en Nederland (met zes procentpunten tot 59%).

Verrassender is echter dat zelfs onder de luidste aanhangers van Oekraïne een zekere mate van oorlogsmoeheid lijkt te bestaan: in dezelfde Ipsos-enquête was er een daling van 10 procentpunten onder de Polen die de strengste economische sancties tegen Rusland steunen en een daling van 11 procentpunten in de acceptatie van Oekraïense vluchtelingen.

Van alle EU-landen is Duitsland een bijzonder interessant geval. Ondanks een grootschalige herconfiguratie van het Duitse buitenlandse beleid heeft Olaf Scholz zware kritiek te verduren gekregen vanwege zijn vermeende traagheid bij het verlenen van militaire steun aan Kiev. Nu is hij veranderd in een van de luidste verdedigers van Oekraïne, door er bij andere landen op aan te dringen sneller wapens te leveren aan Oekraïne en te waarschuwen dat het “verstandig zou zijn zich voor te bereiden op een lange oorlog”. Maar hoe hebben de Duitsers deze boodschap thuis ontvangen?

Eerdere peilingen kunnen enige aanwijzingen geven. Volgens een Forsa-peiling van januari zei maar liefst 80% van de Duitsers dat het belangrijker is dat het conflict snel wordt beëindigd door middel van onderhandelingen dan dat Oekraïne wint. Evenzo bleek uit een enquête van Euroskopia onder negen EU-landen dat meer dan 60% van de Oostenrijkers en Duitsers wil dat de oorlog snel wordt beëindigd, terwijl de Nederlanders, Portugezen en Polen sterk gekant zijn tegen dit idee.

  Zwakke propagandapraatjes

In Duitsland lijkt de oorlogsmoeheid dus sneller toe te slaan dan in enig ander land, en de publieke opinie is de afgelopen maanden verhard. Bijna de helft van de Duitsers (43%) vindt nu dat “de problemen in Oekraïne ons niet aangaan en dat we ons er niet mee moeten bemoeien”, een stijging van 11 procentpunten tussen maart-april 2022 en november-december 2022. Dit verklaart wellicht enigszins de opkomst van Sahra Wagenknecht, een van de medeleiders van Die Linke, die met enig succes een anti-oorlogsbeweging in Duitsland aanvoert.

Tijdens het eerste jaar van de oorlog toonden de westerse leiders een opmerkelijke eensgezindheid. Na een jaar beginnen hun kiezers echter te aarzelen in hun engagement.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ze worden wakker – Duitse televisie: “Rusland heeft deze oorlog gewonnen”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische operaties versnellen: Meer dan 400 Oekraïners en huurlingen gedood in 24 uur – Tientallen soldaten geven zich over (Video’s)
Volgend artikelEnorme stakingen gepland in heel Duitsland terwijl Frankrijk ontspoort: De Europese lente is aangebroken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. In België ziet we: schrijnend tekort aan huisdokters, tandartsen, rond de vijfhonderd medicijnen niet verkrijgbaar, lege gaten in de winkelrekken, sluitingen van winkels, grote problemen bij supermarkt, hollende prijsverhogingen, megastaatsschuld. Maar… we steunen Oekraïne! Hiphip Hoeraa! en de media kotsen volop Ruslandhaat.

 2. Het probleem is inderdaad, dat de MSMedia, de publieke opinie beheersen en manipuleren.
  Zonder vrije media, geen democratie en recht.

  Dit regionale conflict had nooit mogen uitbreken.
  En er liggen de Minsk 1 en 2 akkoorden.
  Nu : een Chinees- vredes-voorstel. Rusland steunt dat.
  Er moet onderhandeld worden.

 3. EU kanonnenvoer ga maar gauw naar de Oekraïne dan kunnen ze jullie huizen in nemen die komen dan vrij voor de zielige vluchtelingen met Niki’s en neem de regeringen mee die weten wel hoe hard je moet lopen de lafaards

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in