Yves Smith vraagt: Wat als Rusland de oorlog in Oekraïne heeft gewonnen, maar de westerse pers het niet heeft opgemerkt? Ze wijst op verschillende krantenkoppen die, ondanks beslissende Russische overwinningen zoals de inname van Soledar, voorstellen dat Oekraïne de oorlog wint:

Toch is Soledar gevallen en het verlies van Bakhmut lijkt ingebakken, zonder afschuwelijke Russische fouten. De zogeheten Zelensky-linie breekt al voordat Rusland zijn onlangs gemobiliseerde troepen serieus aan het werk heeft gezet. Regelmatige commentatoren wachten tot de Russische hamer valt, hoewel Rusland misschien gewoon krachtiger maalt door op meer punten langs de zeer lange linie harder te drukken. Vergeet niet dat een zorg aan Russische zijde is om “winnen” te vermijden op een manier die leidt tot paniek en wanhopige actie van de NAVO … niet dat de fragiele emotionele toestand van het collectief Westen gemakkelijk kan worden beheerd.

Met die context zou je verwachten dat sommige leden van de pers hebben begrepen dat het niet zo goed gaat met Oekraïne en dat de klassieke cowboyfilmredding van de cavalerie die over de heuvel rijdt (hier in de vorm van tanks en artillerie) te laat komt.

In plaats daarvan lijken de media te proberen stukjes van de feiten ter plaatse te integreren in het heroïsche verhaal van de onvermijdelijke overwinning van Oekraïne.

Dat is zeker correct voor de grote meerderheid van de verhalen, die beweren dat Soledar en Bahkmut irrelevante steden zijn, maar er duiken enkele stukken op die daarvan afwijken. Een paar dagen geleden kopte de Washington Post:

Bloedige belegering van Bakhmut levert risico’s op voor Oekraïne

Oekraïne staat voor moeilijke keuzes over de mate waarin zijn leger moet worden betrokken bij een langdurige strijd om de belegerde stad Bakhmut, terwijl Kiev zich voorbereidt op een nieuw tegenoffensief elders aan het front, waarvoor het wapens, munitie en ervaren strijders moet bewaren.

Rusland heeft zijn aanval in het gebied de afgelopen dagen opgevoerd, waarbij woeste gevechten zijn losgebarsten die de hoge kosten van de strijd onderstrepen. Russische huurlingen en vrijgelaten veroordeelden van de Wagner-groep zijn de naburige zoutmijnstad Soledar binnengedrongen en zijn dichter bij Bakhmut gekomen, dat zij al maanden niet hebben kunnen veroveren, ondanks een voordeel in vuurkracht en de bereidheid om troepen op te offeren.

Het stuk citeert verschillende Oekraïense soldaten die spreken van enorme verliezen aan hun kant. Maar de VS moedigt hen nog steeds aan:

De hoge Amerikaanse functionaris waarschuwde ervoor Bakhmut of het naburige Soledar niet volledig af te doen als niet-strategische plaatsen die Kiev gewoon kan opgeven, en merkte op dat de zout- en gipsmijnen het gebied economische betekenis geven. Theoretisch zouden de Russen de diepe zoutmijnen en tunnels kunnen gebruiken om apparatuur en munitie te beschermen tegen Oekraïense raketaanvallen. Moskou heeft de stad ook van import voorzien.

“Tot op zekere hoogte is Bakhmut belangrijk voor [Oekraïne] omdat het zo belangrijk is voor de Russen,” zei de hoge Amerikaanse functionaris, waarbij hij opmerkte dat de controle over Bakhmut geen enorme invloed zal hebben op het conflict of de defensieve of offensieve opties van Oekraïne in de oostelijke Donbas-regio in gevaar zal brengen.

De ambtenaar voegde daaraan toe: “Bakhmut zal de oorlog niet veranderen.”

Ik denk dat de hoge Amerikaanse functionaris het erg mis heeft. Soledar en Bakhmut laten het Oekraïense leger leegbloeden. Dat is van belang. Kijk naar het krankzinnige aantal Oekraïense eenheden die zijn ingezet in die slechts 50 kilometer lange sector van het front.

Bron: Military Land Deployment Map – Klik voor groot

Ik tel het equivalent van zo’n 27 formaties ter grootte van een brigade in dat gebied. De gebruikelijke grootte van een brigade is zo’n 3.000 tot 4.000 man met honderden voertuigen van allerlei aard. Als alle brigades hun volledige sterkte zouden hebben, zou die troepenmacht 97.500 man tellen. In een recent interview zei de Oekraïense legercommandant Zaluzhny dat zijn leger 200.000 man heeft getraind om te vechten en dat er nog eens 500.000 andere functies hebben of momenteel worden getraind. De troepen die momenteel in het Bakhmut-gebied worden aangevallen, vormen 50% van de gevechtsklare troepen van Oekraïne.

Zaluzhny heeft eenheden van andere fronten, zoals de Kreminna- en Svatove-sector verder naar het noorden in de provincie Luhansk, naar Bakhmut gestuurd. Dat heeft de kans verkleind dat de Oekraïense troepen in die sectoren enige vooruitgang kunnen boeken.

Wat in bijna alle berichten uit Oekraïne lijkt te ontbreken, is de enorme schade die de Russische artillerie dagelijks aanricht. Oekraïne heeft weinig artillerie over om daarop te reageren en wat het nog heeft, wordt met de dag minder.

Enkele weken geleden is het Russische leger begonnen met een systematische campagne tegen de artillerie, die sindsdien grote vooruitgang heeft geboekt. De typische westerse manier om vijandelijke artillerie-eenheden op te sporen is met behulp van radar. De vliegroute van het projectiel wordt gemeten en de coördinaten van de bron worden berekend, zodat de eigen artillerie kan reageren. Maar de contra-artillerieradar zelf is afhankelijk van straling. Daardoor is ze gemakkelijk op te sporen en kwetsbaar voor vuur. De afgelopen maanden heeft Rusland een heel ander conta-artilleriedetectiesysteem ingezet met de nogal ironische naam Penicilline:

Penicilline of 1B75 Penicilline is een akoestisch-thermisch artillerieverkenningssysteem dat door Ruselectronics is ontwikkeld voor de Russische strijdkrachten. Het systeem heeft tot doel vijandelijke artillerie-, mortier-, MLR-, luchtafweer- of tactische-raketvuurposities op te sporen en te lokaliseren met seismische en akoestische sensoren, zonder radiogolven uit te zenden. Het lokaliseert vijandelijk vuur binnen 5 seconden op een afstand van 25 km (16 mi; 13 nmi). Penicilline voltooide in december 2018 staatsproeven en ging in 2020 in gevechtsdienst.

De Penicilline is gemonteerd op het 8×8 Kamaz-6350-chassis en bestaat uit een 1B75-sensorset op een telescopische giek voor het infrarode en zichtbare spectrum en uit verschillende op de grond geïnstalleerde seismische en akoestische ontvangers als onderdeel van de 1B76-sensorset. Het heeft een effectief bereik voor communicatie met andere militaire middelen tot 40 kilometer (25 mijl) en kan zelfs volledig automatisch, zonder bemanning, werken. Eén systeem kan naar verluidt een hele divisie dekken tegen vijandelijk vuur. Daarnaast coördineert en corrigeert het een vriendelijk artillerievuur.

Het Penicilline-systeem kan zich verbergen in het bos en zijn telescopische giek omhoog steken om naar het slagveld te kijken en te luisteren. Aangezien het zelf niet straalt, kan een vijand het niet goed detecteren.

Het systeem lokaliseert Oekraïense kanonnen terwijl ze vuren. Ze worden dan uitgeschakeld door onmiddellijke en nauwkeurige tegenvuur. Zoals het voor de artillerie relevante deel van de vandaag door het Russische ministerie van Defensie verstrekte “overzichtslijst” claimt:

Operationeel-Tactische Luchtmacht, Raket Troepen en Artillerie van de Strijdkrachten van de Russische Federatie hebben een artilleriedepot van de 114e Territoriale Defensie Brigade nabij Veliky Burluk (Kharkov regio) geneutraliseerd, evenals 82 artillerie eenheden op hun vuurposities, mankracht en hardware op 98 gebieden.

 • Contra-artillerie operaties hebben geleid tot de vernietiging van:
 • één Krab-houwitser van Poolse makelij bij Peschanoye (regio Charkov);
 • één Amerikaanse M109 Paladin houwitser en een gevechtsvoertuig uitgerust met het Grad multiple-launch rocket system (MLRS) nabij Lozovaya (regio Charkov);
 • één D-20 houwitser nabij Terny (Volksrepubliek Donetsk);
 • twee Giatsint-B houwitsers nabij Maryinka en Orlovka (Volksrepubliek Donetsk);
 • twee Akatsiya-gemotoriseerde houwitsers bij Nevskoye (Volksrepubliek Lugansk) en Preobrazhenka (regio Zaporozhye);
 • vijf D-30 houwitsers bij Zmiyevka, Novokairy (regio Kherson), Sofiyevka (Volksrepubliek Donetsk) en Orekhov (regio Zaporozhye).

Vier in de VS vervaardigde contra-artillerie-oorlogsradars zijn vernietigd:

 • twee AN/TPQ-50 stations bij Mylovoye en Dudchany (regio Kherson),
 • één AN/TPQ-36 contra-artillerie-oorlogsradar bij Ugledar (Volksrepubliek Donetsk),
 • één AN/TPQ-48 contra-artillerie-oorlogsradar van Amerikaanse makelij bij Senkovo (regio Charkov).

Luchtverdedigingsinstallaties hebben zes Oekraïense onbemande luchtvaartuigen neergeschoten nabij Kremennaya (Volksrepubliek Lugansk), Nikolskoye en Petrovskoye (Volksrepubliek Donetsk).

14 door HIMARS en Olkha MLRS gelanceerde raketprojectielen zijn onderschept nabij Udy (regio Charkov), Smolyaninovo (Volksrepubliek Lugansk), Donetsk en Khartsyzsk (Volksrepubliek Donetsk).

Eén door de VS vervaardigde antistralingsraket is neergeschoten nabij Radensk (regio Kherson).

Een Oekraïense Tochka-U ballistische raket is neergeschoten nabij Berdyansk (regio Zaporozhye).

Dit is het equivalent van twee artilleriecompagnieën (met elk zes kanonnen) die in één dag zijn uitgeschakeld. Oekraïens contra-artillerie tegen Russische artillerie is niet langer mogelijk omdat de benodigde detectieapparatuur wordt uitgeschakeld en omdat Oekraïens contra-artillerie wordt neergeschoten door de Russische luchtverdediging.

Deze Russische campagne tegen de artillerie is al enkele weken aan de gang. Zij heeft grote delen van wat er over was van de Oekraïense capaciteit voor langere afstanden uitgeschakeld. Ondertussen blijft de Russische artillerie de Oekraïense troepen beschieten die de frontlinie vasthouden. Pas als alle delen van de Oekraïense loopgraven door intens vuur zijn getroffen, komt de Russische infanterie in actie om de restanten op te ruimen.

Deze manier van vechten leidt tot enorme verliezen aan Oekraïense zijde, terwijl de Russische troepen slechts een minimum aan slachtoffers maken.

Kolenel (gepensioneerd) Douglas Macgregor schatte in zijn recente besprekingen het aantal doden onder de Oekraïense troepen op 150.000 en het aantal slachtoffers op 450.000. Net als Yves Smith betwijfel ik of het aantal gewonden zo hoog is. Aangezien het systeem van uitlevering en ziekenhuisopname op het Oekraïense slagveld er slecht aan toe is, zullen er minder gewonden zijn en waarschijnlijk meer doden.

In groot contrast met de door de VS gevoerde oorlogen is het aantal burgerdoden aan Oekraïense zijde opmerkelijk laag:

Andriy Yermak, hoofd van de Oekraïense presidentiële staf, zei op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos: “We hebben 80.000 misdaden door Russische invallers geregistreerd en er zijn meer dan 9.000 burgers gedood, waaronder 453 kinderen.”

Nog meer troepen inzetten in de strijd in de Bakhmut-sector, zoals de Oekraïense kant heeft gedaan, is geen goed gebruik van de middelen.

Wij kunnen stellen dat Oekraïne inmiddels de nominale uitrusting van twee grotere legers heeft verloren.

Aan het begin van de oorlog werd gezegd dat het Oekraïense leger ongeveer 2.500 tanks, 12.500 gepantserde voertuigen en 3.500 grote artilleriesystemen had. Het is twijfelachtig of meer dan de helft daarvan in bruikbare staat was, maar misschien zijn ze voldoende gerepareerd om bruikbaar te zijn.

Het Russische leger beweert dat de meeste daarvan zijn geëlimineerd:

7.549 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, 984 gevechtsvoertuigen uitgerust met MLRS, 3.853 veldartillerie kanonnen en mortieren, evenals 8.081 eenheden van speciale militaire uitrusting zijn vernietigd tijdens de speciale militaire operatie.

Wie aan deze cijfers twijfelt, moet zich afvragen waarom Oekraïne zoveel meer wapens heeft moeten invoeren en nog steeds een tekort heeft:

 • 410 tanks uit het Sovjettijdperk, geleverd door NAVO-leden in het voormalige communistische blok, waaronder Polen, Tsjechië en Slovenië.
 • 300 [Gepantserde/gevechtsvoertuigen], waaronder 250 door de Sovjet-Unie ontworpen IFV’s van voormalige communistische staten.
 • 1100 [gepantserde personeelsdragers], waaronder 300 M113 troepentransporters en 250 M117’s.
 • 300 getrokken houwitsers. 400+ stuks gemotoriseerde artillerie, waarvan 180 in bestelling.
 • 95 [Meervoudige raketwerpers]

Er waren ook een aantal gevechtsvliegtuigen, helikopters en luchtverdedigingssystemen. Het bovenstaande was het tweede leger, nadat het oorspronkelijke leger van Oekraïne grotendeels was verdwenen, dat inmiddels bijna is uitgeschakeld.

De Russische overzichtslijst maakt nu regelmatig melding van gevechten met Oekraïense troepen waarbij bijvoorbeeld een tank, drie pantservoertuigen en een aantal pick-ups en motorvoertuigen zijn vernietigd:

Bij Liman Pervy (regio Charkov) is een Oekraïense sabotage- en verkenningsgroep uitgeschakeld. De vijand heeft meer dan 50 Oekraïense manschappen, een tank, twee infanteriegevechtsvoertuigen en twee pick-ups verloren.

[In de richting van Donetsk] zijn meer dan 60 Oekraïense manschappen, een tank, drie gepantserde gevechtsvoertuigen en zes motorvoertuigen geëlimineerd.

Twee AFU-sabotage- en verkenningsgroepen zijn uitgeschakeld in het gebied ten noorden van Levadnoye en Vladimirovka (Volksrepubliek Donetsk). De vijand heeft tot 40 Oekraïense manschappen, twee gepantserde gevechtsvoertuigen en drie motorvoertuigen verloren.

Pick-ups en ongepantserde motorvoertuigen moeten de frontlijn vermijden en zeker geen deel uitmaken van troepen die de onmiddellijke frontlijn aanvallen. Als deze berichten de huidige structuur van de Oekraïense strijdkrachten weergeven, zoals ik denk, dan is de toestand inderdaad nijpend.

In zijn interview met The Economist heeft generaal Zeluzhny gevraagd hem onmiddellijk een derde leger te leveren:

“Ik weet dat ik deze vijand kan verslaan,” zegt hij. “Maar ik heb middelen nodig. Ik heb 300 tanks nodig, 600-700 IFV’s [infanteriegevechtsvoertuigen], 500 houwitsers.”

Zoals de schrijver van de Economist droogjes opmerkte:

Het incrementele arsenaal dat hij zoekt is groter dan de totale gepantserde strijdkrachten van de meeste Europese legers.

De voorraden van twee complete legers zijn inmiddels vernietigd in Oekraïne. De middelen voor een kleiner derde zullen worden geleverd in de volgende rondes van “westerse” leveringen van materieel in de komende maanden. Rusland zal het derde leger van Oekraïne vernietigen, net zoals het het eerste en tweede leger heeft vernietigd. Het is twijfelachtig of het ‘Westen’ nog genoeg materiaal heeft om Oekraïne van een vierde te voorzien.

Dan blijven er slechts twee opties over. “Westerse” legers sturen met het materieel dat ze nog hebben of de overwinning uitroepen en naar huis gaan.

De neoconservatieven geven zoals altijd de voorkeur aan de eerste optie. President Joe Biden is misschien nog steeds tegen het sturen van Amerikaanse soldaten, maar dat kan veranderen als hij inderdaad gechanteerd wordt om het te doen:

Naarmate het schandaal met de “geheime documenten” aan kracht wint, zal de plooibare president waarschijnlijk in de pas lopen en doen wat het oorlogszuchtige establishment op het gebied van buitenlands beleid van hem verlangt. Kortom, het documentenschandaal wordt door machthebbers achter de schermen gebruikt om de president te chanteren om hun eigen bekrompen belangen na te streven. Zij hebben Brandon geschoren.

Er is geen bewijs dat dit gebeurt, maar de tekenen zijn er.

De tweede optie is een niet-bestaande overwinning uitroepen en de hele kwestie vergeten.

Maar zullen de “westerse” media, zoals Yves vraagt, hier iets van merken?

Zoals commentator David correct opmerkt op de site van Yves:

Ik zeg al een hele tijd dat het Westen “overwinning” zal kunnen claimen, of in ieder geval geen nederlaag, door fantastische overwinningsvoorwaarden te stellen die de Russen nooit hadden en nooit wilden, en vervolgens de eer op te eisen voor het frustreren ervan. Met wat geluk zal dit de westerse elites net in staat stellen om, althans tijdelijk, aan de macht te blijven.

“Poetin probeerde Europa te veroveren, maar we hebben hem gestopt nadat hij slechts de helft van Oekraïne had ingenomen,” zal klinken als een overwinning. Maar dat is natuurlijk ver bezijden de waarheid. Hoe dan ook, de media zullen het misschien slikken:

Maar in bredere zin zien we hier het laatste en meest ontaarde stadium van de domheid en onwetendheid die de westerse media en de deskundigenklasse het afgelopen jaar hebben geteisterd. Ze wisten niets van de oorlog in de Donbas, niemand vertelde hen dat Rusland het sterkste leger van Europa had, niemand wist van de verdedigingslinies in de Donbas, niemand begreep de ernst van de Russische dreigingen, niemand besefte dat de Russen hoopten op een korte, scherpe oorlog om de Oekraïners tot inkeer te brengen, niemand begreep waarom Rusland overging op plan B terwijl het mobiliseerde, niemand besefte dat de Russen al jaren een voorraad wapens en munitie aanleggen; niemand wist wat een uitputtingsoorlog was … Met andere woorden, het meest schandelijke voorbeeld van onwetendheid en domheid van een heersende klasse in de moderne tijd. Het zal doorgaan tot het einde, en de “overwinning” zal worden uitgeroepen.

De oorlog die de VS heeft uitgelokt in Oekraïne is gewonnen door Rusland, ook al wil niemand dat opmerken.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelfs als Oekraïne niet van de kaart wordt geveegd, zou haar soevereiniteit wel eens voorgoed weg kunnen zijnVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHarde beelden van Soldar: Zoutmijn nr. 7 – Tientallen dode Oekraïners (Video’s)
Volgend artikelDubbelhartige EU-bureaucraten eisen tribunaal voor oorlogsmisdaden
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

11 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste hollywood films gaan zien over hoe heroïsch Amerika vecht tegen dat evil Rusland 😀😃🙂🙃

  Amerika dat maar ooit 1 oorlog heeft gewonnen en dat was hun eigen burgeroorlog.

  Na WW2 heeft Amerika meer dan 100 oorlogen gevoerd allemaal om die landen leeg te roven. En datzelfde is Amerika nu aan het doen met Europa en onze achterlijke debiele “leiders” hebben dat niet eens in de gaten.

  Europa zal veranderen in een derde wereldland.

  • Peterus januari 18, 2023 at 10:09
   Ik krijg de indruk dat de achterlijke debiele leiders het verdomde goed weten, over de uitzuigerij. Ze pikken allemaal een graantje mee. Kijk maar eens met wie vd Leyen getrouwd is en in welke industrie deze gozer zit. En de EU jongens en meisjes hebben allemaal een paar knikkertjes meer gekregen voor het ja-knikken naar Moeke Trutsula. Ook de regeringsmarionetten boeren aardig mee. Op dit moment zitten Rutte en Hoekstra nijverig te knielen en te knikken bij Poppa Joe om ASL te stoppen van het leveren van chips aan China. Wat denk je dat ze er voor krijgen? En wat denk je dat ze betaald krijgen voor het inspuiten van mensen? Niemand doet mee aan kwaadaardigheid zonder dat ze daar smeergeld voor krijgen. Niemand. En zo simpel is het. (Ook weet je bijvoorbeeld hoeveel geld Wit Rusland had afgeslagen. Ook weet je dat huisartsen betaald kregen per gifspuit. Ook weet je dat ziekenhuizen betaald kregen per adembehalingsapparaat. Enz.) Europa zit in de uitverkoop en de aasgieren plukken het karkas helemaal kaal.

    • Sep 10, 2020
     Wit-Russische president Loekasjenko zegt dat het IMF een miljard USD smeergeld aanbood om Covid-19 lockdown op te leggen
     Nu zien we een andere dimensie aan de Duitse druk om de Wit-Russische president Loekasjenko te verwijderen!

     Armstrong Economics –

     De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zei in Augustus 2020 via de Belarusian Telegraph Agency, BelTA., Dat de Wereldbank en het IMF hem $ 940 miljoen aan smeergeld aanboden in de vorm van “Covid Relief Aid”. In ruil voor $ 940 miljoen USD eisten de Wereldbank en het IMF dat de president van Wit-Rusland:

     • zijn volk ‘extreme lockdown’ oplegt
     • hen dwingt maskers te dragen
     • zeer strikte avondklok oplegt
     • een politiestaat oplegt
     • de economie doet instorten

     De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko sloeg het aanbod af en verklaarde dat hij een dergelijk aanbod niet kon aanvaarden en zijn volk boven de behoeften van het IMF en de Wereldbank zou stellen. Dit feit kan worden geverifieerd met behulp van de meeste zoekmachines.
     Nu proberen het IMF en de Wereldbank falende luchtvaartmaatschappijen te redden met miljarden dollars, en in ruil daarvoor dwingen ze de CEO’s van luchtvaartmaatschappijen om zeer strikt beleid te implementeren, zoals gedwongen gezichtsmaskerafdekkingen voor iedereen, inclusief kleine kinderen, wier gezondheid zal lijden als gevolg van dit beleid.
     En als het waar is voor Wit-Rusland, dan is het waar voor de rest van de wereld. Het IMF en de Wereldbank willen elke grote economie laten crashen met de bedoeling de infrastructuur van elk land tegen zware korting op te kopen

     https://web.archive.org/web/20201111233038/https://fort-russ.com/2020/09/belarusian-president-lukashenko-says-imf-offered-a-billion-usd-bribe-to-impose-covid-19-lockdown/

  • Europa bestond al heheel uit bananenrepublieken, er veranderd dus slechts (nogal) wat aan onze rijkdom, maar oeleboelelanden zullen het blijven…

 2. Het blijft de SMO. Tot de opruiming klaar is.
  Het is niet winnen maar opereren.
  Met als doel de Amerikaanse Satan te verjagen
  naar zijn thuisland Amerika die hem geadopteerd heeft vanuit Duitsland in 1945.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in