Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

De mainstream media beginnen veel nuchterder te klinken in dit verslag over de situatie in Oekraïne. Bijna zoals eerdere beoordelingen door de gerespecteerde onafhankelijke analisten Douglas Macgregor en voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter. Zou het kunnen dat de westerse MSM niet langer kunnen verbergen dat het leger van Oekraïne reeds door Rusland is gebroken?

Oekraïnes problemen met het verzamelen van troepen, munitie en uitrusting kunnen ertoe leiden dat zijn leger “ver achterblijft” bij Kievs oorspronkelijke doelstellingen voor een verwacht tegenoffensief om de door Rusland bezette gebieden dit voorjaar te heroveren, volgens Amerikaanse inlichtingenbeoordelingen die zijn opgenomen in een groeiend lek van geheime documenten die de twijfels van Washington over de stand van de oorlog onthullen, schrijft The Washington Post.

In de sombere beoordeling van begin februari, die als “topgeheim” is bestempeld, wordt gewaarschuwd voor aanzienlijke “tekorten bij het genereren en onderhouden van troepen” en de waarschijnlijkheid dat een dergelijke operatie slechts “bescheiden territoriale winst” zal opleveren. Het is een duidelijke afwijking van de publieke verklaringen van de regering Biden over de vitaliteit van het Oekraïense leger en zal waarschijnlijk critici aanmoedigen die vinden dat de Verenigde Staten en de NAVO meer moeten doen om via onderhandelingen tot een oplossing van het conflict te komen.

Het document, dat niet eerder openbaar is gemaakt, maakt deel uit van een schat aan Amerikaans nationaal veiligheidsmateriaal dat vorige week is ontdekt op een online berichtenplatform. Zowel het Pentagon, waar veel van het gelekte materiaal eerder dit jaar vandaan lijkt te komen, als Justitie onderzoeken de zaak.

Het lek heeft opmerkelijke inzichten opgeleverd in de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst wereldwijd, maar de onthullingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn bijzonder verhelderend gebleken. Het heeft bijvoorbeeld onthuld waar Amerikaanse functionarissen kritieke zwakheden hebben ontdekt in de Oekraïense luchtverdediging en toegang tot munitie, terwijl het ook aanzienlijke tekortkomingen binnen het Russische leger aan het licht heeft gebracht. Veel van de beoordelingen dateren van februari en maart.

Het document dat slechts een bescheiden succes voorspelt in het komende tegenoffensief van Oekraïne geeft aan dat de strategie van Kiev draait om het heroveren van betwiste gebieden in het oosten en het oprukken naar het zuiden in een poging om de landbrug van Rusland naar de Krim te verbreken, het schiereiland dat Moskou in 2014 illegaal annexeerde en nu gebruikt als aanvoerroute voor zijn troepen binnen Oekraïne. De kracht van de verankerde Russische verdediging in combinatie met “aanhoudende Oekraïense tekortkomingen op het gebied van training en munitievoorziening zal de voortgang waarschijnlijk belemmeren en het aantal slachtoffers tijdens het offensief doen toenemen”, aldus het document.

  Westerse wapens in Oekraïne worden verkocht via berichten-app Telegram

De markeringen suggereren dat de informatie afkomstig is van menselijke en signaalinformatie, waarbij waarschijnlijk gebruik is gemaakt van gevoelige methoden van de CIA en de National Security Agency. Het Office of the Director of National Intelligence, dat het gelekte document lijkt te hebben opgesteld, weigerde commentaar, evenals de National Security Council. Het ministerie van Defensie weigerde in te gaan op de inhoud van het document.

Op het Pentagon zei woordvoerder Chris Meagher maandag dat functionarissen agressief te werk gaan om de omvang en impact van het lek vast te stellen, en hoe ze soortgelijke incidenten in de toekomst kunnen voorkomen. Hij weigerde commentaar te geven op de juistheid van het materiaal. Een woordvoerder van het State Department, Vedant Patel, zei dat Amerikaanse functionarissen er ook aan werken om bondgenoten en partners gerust te stellen “over onze inzet om inlichtingen te beschermen”.

Naast het uitgelekte document zeiden Amerikaanse functionarissen dat de vooruitzichten op een bescheiden resultaat in het voorjaarsoffensief ook werden versterkt in een geheime beoordeling van de National Intelligence Council. Volgens die beoordeling, die onlangs werd meegedeeld aan een selecte groep mensen op Capitol Hill, is het onwaarschijnlijk dat Oekraïne evenveel grondgebied zal heroveren als het afgelopen najaar bij de verbluffende doorbraken van Oekraïne in het oosten en zuiden, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

In de weken sinds het uitgelekte document is opgesteld, hebben Amerikaanse functionarissen gesprekken gevoerd met Oekraïense leiders om er zeker van te zijn dat Kievs ambities voor het offensief overeenkomen met zijn capaciteiten, aldus Amerikaanse functionarissen die, net als anderen die voor dit verslag zijn geïnterviewd, op voorwaarde van anonimiteit spraken om de gevoelige kwestie te bespreken. Een uitwisseling op hoog niveau vond half maart plaats tijdens een gesprek tussen generaal Mark A. Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff; Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de president; minister van Defensie Lloyd Austin; en hun Oekraïense tegenhangers.

Amerikaanse functionarissen hebben ook oefeningen gehouden met Oekraïense militaire leiders om te laten zien hoe verschillende offensieve scenario’s kunnen uitpakken, en wat de gevolgen zijn als de troepen te sterk worden verspreid, aldus een functionaris. Dit zou de aanvoerlijnen te ver kunnen oprekken, waardoor het moeilijk wordt om heroverd gebied te behouden terwijl men verder probeert door te stoten in bezette gebieden.

  Geheim EU-document vreest economische ineenstorting Duitsland

Alle partijen kwamen uit die gesprekken met het gevoel dat Oekraïne de beperkingen begon te begrijpen van wat het in het offensief kon bereiken en zich dienovereenkomstig voorbereidde, zeiden Amerikaanse functionarissen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de landbrug wordt verbroken, zeiden deze mensen, hebben de Verenigde Staten goede hoop dat stapsgewijze overwinningen op zijn minst een bedreiging kunnen vormen voor de vrije stroom van Russisch materieel en personeel in de corridor, die een levensader is geweest voor de binnenvallende troepen.

Een hoge Oekraïense functionaris betwistte de onthullingen in het document niet en wees op logistieke achterstanden die de beloofde leveringen van westerse hulp hebben vertraagd. Het is “gedeeltelijk waar”, zei de functionaris, “maar het meest kritieke deel is een vertraging van de reeds beloofde systemen, waardoor de training van nieuw gevormde brigades en het tegenoffensief als geheel wordt vertraagd.” Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben gevechtstanks en andere gepantserde voertuigen naar Oekraïne gestuurd, maar pas na lang wikken en wegen, wat kritiek opleverde van Kiev en zijn trouwste medestanders in Oost-Europa. Washington heeft de plannen om een groep Abrams-tanks te sturen versneld, maar de levering laat nog maanden op zich wachten.

Een andere hoge Oekraïense functionaris zei dat de uitgelekte documenten het geplande tegenoffensief waarschijnlijk niet in gevaar zouden brengen. “Iedereen weet dat we weinig munitie hebben – de president en de minister van Defensie praten daar openlijk over,” zei de functionaris. “En het is sinds november voor iedereen duidelijk dat het volgende tegenoffensief gericht zal zijn op het zuiden, eerst Melitopol en dan Berdyansk. Maar de exacte plaats – dat kunnen we de week ervoor nog veranderen.”

Militaire functionarissen en onafhankelijke analisten hebben publiekelijk gesuggereerd dat een tegenoffensief door het oosten en zuiden van Oekraïne waarschijnlijk is. Rusland heeft zijn verdediging van het Krimschiereiland versterkt met een dicht netwerk van versterkingen en loopgraven, kennelijk in afwachting van een dergelijke operatie.

De troepen van Moskou staan ook voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder een laag moreel in de nasleep van grote strategische blunders die tot aanzienlijke verliezen hebben geleid en waardoor bepaalde soldaten slecht zijn uitgerust. Russische eenheden in het oosten zijn bijzonder armoedig, volgens een afzonderlijk document in het Amerikaanse lek, waarbij uit inlichtingen blijkt dat de zorg voor het camoufleren van gevoelige locaties en de roekeloze opslag van munitie onder de maat is.

  Amerikanen hebben de leiding over de oorlog, zegt Franse journalist die terugkeerde uit Oekraïne

Het Westen heeft Oekraïne voor tientallen miljarden dollars aan wapens en militair materieel gestuurd, waarbij de injectie van hulp wordt aangeprezen als een belangrijke stimulans. Maar het onlangs uitgelekte document geeft aan wat veel commandanten en troepen al weten: de moeilijke strijd tegen Rusland heeft de Oekraïense troepen en uitrusting uitgeput, waardoor elke dag dat de oorlog voortduurt een voordeel is voor het grotere Russische leger.

Oekraïense eenheden verbruiken historische hoeveelheden artilleriemunitie en zijn volgens soldaten begonnen met het rantsoeneren van granaten. Artilleristen die operaties in de belegerde stad Bakhmut ondersteunen, hebben bijvoorbeeld gezegd dat hun verouderde Sovjet-houwitsers minder nauwkeurig zijn dan westerse kanonnen, waardoor ze meer moeten vuren en hun uitrusting sneller verslijt. De soldaten zijn net zo versleten, en Kiev heeft zich dieper in de bevolking ingewerkt om extra strijders te mobiliseren.

Militairen in het veld hebben de afgelopen weken geklaagd dat de nieuw gemobiliseerde troepen die in de frontlinies aankomen slecht zijn opgeleid. Maar de huidige situatie op het slagveld geeft wellicht geen volledig beeld van de Oekraïense strijdkrachten, omdat Kiev de troepen voor het komende tegenoffensief apart traint – en ze bewust weghoudt van de huidige gevechten, waaronder de verdediging van Bakhmut, aldus een Amerikaanse functionaris.

Het vooruitzicht om miljarden dollars te steken in een militaire patstelling met slechts stapsgewijze winst in de ene of de andere richting, zou de vastberadenheid van Kievs medestanders in Europa en de Verenigde Staten kunnen verzwakken, waardoor de roep om onderhandelingen tussen Kiev en Moskou sterker wordt.

Maar gesprekken aangaan met de Russische president Vladimir Poetin zou riskant kunnen zijn voor de Oekraïense leider, president Volodymyr Zelensky, gezien de acute vijandigheid jegens het Kremlin onder het Oekraïense volk, dat tijdens het conflict buitengewoon veel geweld en ontberingen heeft moeten ondergaan, maar toch heeft vastgehouden aan de belofte van een totale overwinning.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat niemand u vertelde over Oekraïne – Mindblowing!

Vorig artikelIn het heidens gemaakte Oekraïne wint religieuze vervolging gestaag aan kracht
Volgend artikelNieuwe AI-bot ‘ChaosGPT’ wil de mensheid vernietigen en wereldwijde dominantie vestigen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. er is NIETS illegaal aan de annexaties….
  het charter van de UN stelt HEEL DUIDELIJK in de eerste artikelen dat het RECHT OP SOEVEREINITEIT VAN VOLKEREN GEGARANDEERD moeten worden….dit recht wordt bekomen door BINDENDE REFERENDA te houden….
  dit is wat crimea en de afgescheiden republieken dan ook gedaan hebben…
  referenda gehouden…..en, zoals gesteld, die zijn BINDEND…ps, catalonië heeft juist hetzelfde gedaan en we hebben allemaal gezien hoe dat uitspeelde….
  ik kan zo een plaats opnoemen waar men GEEN referendum gehouden heeft, maar waarvoor men (NATO) jarenlang oorlog gevoerd heeft, honderdduizenden burgers afgemaakt zijn…,om een bepaald land (ga serbia niet vernoemen hier) te DWINGEN een bepaalde regio af te staan hetgeen IN TOTALE TEGENSPRAAK met INTERNATIONAAL RECHT is en in werkelijkheid oorlogsmisdaden zijn…..maar daar we het hier hebben over NATO…..
  en ja…ik heb het destijds ook veroordeeld en het een misdaad genoemd….

  • Ik denk dat je uiteindelijk ieder conflict, waar dan ook in de wereld, kunt toeschrijven aan de VS,VK,NAVO, VN ect.
   Het z.g. op orde en regels gebaseerde beleid is puur satanisch en die dient alleen de agenda van de globalisten.

 2. Nikolaas,
  Het Westen en zijn vazallen, zij zijn selectief met het Internationaal Recht, o.a. de Russen en de Chinezen hebben hen daarop gewezen, doof en blind en de media zonder echte journalisten, ja dan denk en geloof je wat zij allemaal schrijven of roepen, zie het resultaat ook om mij heen, soms wordt je er moedeloos van maar de nwe alliantie die zich verder ontwikkeld geeft hoop, je moet toch wat he.

 3. Het is altijd hetzelfde: de Washington Post dit en de New York Times dat… Mensen, dat zijn gazetten! Het orakel van Delphi anno 2023. Straffer is het label “gezaghebbend”. De echo staat met vette titels in de Vlaamse media. Voor waar nog wel! In welke tijd leven wij?

 4. Het is best triest dat men er nu pas achter komt dat Oekraïne waarschijnlijk niet wint. Niemand had dat ooit verwacht, iig degenen met nog enigszins gezond verstand. Nu 100000den verder, begint men voorzichtig aan hun eerdere standpunt te twijfelen.
  Veel overeenkomsten met Covid. Eerst een hype opblazen tot heb ik jouw daar. Later daar of van terugkomen of het er niet meer over hebben.
  De enige vraag die bij nieuwsrapportage hoort is, wat is recht? Wie heeft er gelijk? Daar moet aandacht aan besteed worden. En ja dat vraagt om onderzoek en een helder besef van menselijke waarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in