Wat een verschil een jaar maakt ...

Je wordt in de bloemetjes gezet door de meest gevierde en machtigste mensen van Washington en je wordt uitgeroepen tot Man of the Year in Time magazine. Je keert triomfantelijk huiswaarts met toezeggingen van tientallen miljarden dollars ter ondersteuning van je oorlog tegen een gevreesde en gehate indringer. Maar een jaar later ziet alles er heel anders uit met alle backslappers en gladjakkers die vreemd genoeg niet bereid zijn om samen te komen om over strategie te praten. Je bent boos en laat dat merken, en vertrekt met weinig meer dan een hoop beloftes waarvan je weet dat ze leeg zijn. Als je thuiskomt, realiseer je je dat het einde nadert. Wat een verschil maakt een jaar voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky! schrijft Philip Giraldi.

De ondergang en val van Zelensky is gedetailleerd beschreven in een lang artikel in Time magazine getiteld “Nobody Believes in Our Victory Like I Do. Inside Volodymyr Zelensky’s Struggle to Keep Ukraine in the Fight”, hetzelfde tijdschrift dat hem meer dan een jaar geleden huldigde. Het artikel is buitengewoon in termen van wat het onthult over de innerlijke werking van de Oekraïense oorlogsinspanning. Het is geschreven door Simon Shuster, een Time-journalist die verslag deed van Zelensky’s bezoek aan Washington en New York in september en vervolgens met de president terugkeerde naar Oekraïne voor follow-up interviews en onderzoek. Shuster kreeg buitengewone toegang tot zowel Zelensky voor diepte-interviews als Oekraïense hoge officieren en andere functionarissen en hij was in staat om openhartig van gedachten te wisselen over wat er gebeurde met het land, zijn leger en zijn regering terwijl de oorlog ver in het tweede jaar voortduurt, met het winterweer op komst en twijfels over de voortdurende steun van de NAVO en de VS aan Kiev.

Het verhaal begint met Zelensky’s geplande bezoek aan Washington na zijn stop in New York City om de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Zelensky’s eigenlijke boodschap aan de Algemene Vergadering was niet zo opruiend en impulsief als sommige van zijn andere interacties tijdens zijn bezoek, maar hij bood weinig nieuws. Naar verluidt kreeg hij een verplicht “warm welkom” van de aanwezigen, maar “hij hield zijn toespraak voor een halfvol huis, waarbij veel delegaties weigerden te verschijnen en te luisteren naar wat hij te zeggen had”. Hij waarschuwde de aanwezigen dat “het doel van de huidige oorlog tegen Oekraïne is om ons land, onze mensen, onze levens, onze bronnen te veranderen in een wapen tegen jullie, tegen de internationale op regels gebaseerde orde. We moeten het stoppen. We moeten eensgezind optreden om de agressor te verslaan.” Zelensky ging over de schreef toen hij naar Rusland en de Russen verwees als “het kwaad” en als “terroristen” en hen beschuldigde van het uitvoeren van een “genocide” tegen Oekraïne.

Zelensky’s frustraties sloegen de volgende dag over in Washington, waar hij zowel president Joe Biden als enkele leden van het Congres ontmoette. Hij ging ook langs bij het Pentagon en liet bloemen achter bij het National 9/11 Pentagon Memorial in Arlington Virginia. Maar leiders van het Congres weigerden om Zelensky een openbare toespraak te laten houden op Capitol Hill en assistenten die probeerden een persoonlijk optreden voor hem te regelen op Fox News en in een interview met Oprah Winfrey werden afgepoeierd. Zijn ontmoeting op het Witte Huis met de president verliep relatief goed met de aankondiging van een nieuw hulppakket in de maak, inclusief “aanzienlijke luchtverdedigingscapaciteiten” en, volgens een verslag, enkele van de veelgevraagde ATACMS langeafstandsraketsystemen. Het Witte Huis presenteerde Zelensky ook een lijst met anticorruptiehervormingen die essentieel waren voor de voortzetting van de Amerikaanse hulp, wat minder welkom was. Ondanks de lippendienst belofte van voortdurende steun, kreeg Zelensky tot zijn duidelijke teleurstelling geen heldenontvangst zoals vorig jaar. Hij had een privé-ontmoeting met Kevin McCarthy, de voorzitter van het Huis, en verschillende andere haviken van de GOP die een rol zullen spelen in de goedkeuring van eventuele hulp, evenals met senatoren Mitch McConnell en Chuck Schumer die beloofden “in zijn hoek” te staan. McCarthy vroeg stoutmoedig wat Zelensky nodig had om de oorlog te winnen en om de wetgevers “een visie op een plan voor de overwinning” te geven. Zelensky vroeg om meer wapens en hulp en waarschuwde dat zonder hulp “We zullen verliezen!”. Toch lijkt het erop dat veel conservatieve Republikeinen en sommige progressieve Democraten genoeg hadden van de oorlog en zich zorgen maakten over het gebrek aan verantwoording in combinatie met de maar al te duidelijke hoge mate van corruptie binnen de Oekraïense regering.

  Twee keer in een eeuw: Rusland wordt geconfronteerd met een vernietigingsoorlog

Shuster pakt het verhaal op bij een evenement in Washington, waar Volodymyr Zelensky vertraging opliep omdat de vergaderingen in het Witte Huis en het Pentagon hem meer dan een uur hadden opgehouden. Toen hij uiteindelijk om 18.41 uur aankwam om aan zijn toespraak in de National Archives te beginnen, was hij duidelijk nerveus en overstuur door de vertraging. Zijn toespraak was voor een publiek dat bestond uit congresleiders en topambtenaren van de regering Biden. Het was de belangrijkste geplande gebeurtenis van het bezoek, een kans om de steun van de VS tegen Rusland te versterken, maar het ging niet zoals gepland met de Oekraïense president die deed alsof hij “het achter de rug wilde hebben”.

Zelensky vertelde Shuster later dat hij gefrustreerd was over zijn onvermogen om zijn publiek ervan te overtuigen dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland kon winnen, zij het met aanzienlijke hulp. “Niemand gelooft zo in onze overwinning als ik. Niemand,” zei hij. De zaak bepleiten “kost al je kracht, al je energie. Begrijp je dat? Het kost zoveel van alles.” Hij ging dieper in op zijn zorgen en merkte op dat “het engste is dat een deel van de wereld gewend is geraakt aan de oorlog in Oekraïne. Uitputting door de oorlog rolt als een golf. Je ziet het in de Verenigde Staten, in Europa. En we zien dat zodra ze een beetje moe beginnen te worden, het een soort show voor ze wordt: ‘Ik kan deze herhaling niet voor de 10e keer kijken’.”

Opiniepeilingen suggereren inderdaad dat de publieke steun voor de oorlog in Oekraïne zowel in de VS als in Europa afneemt. Het veel gepromote lente-offensief van het Oekraïense leger heeft weinig territoriale winst opgeleverd, gekoppeld aan grote verliezen aan mankracht en materieel. Niemand, zelfs Joe Biden niet, ziet echt een overwinning aan de horizon en het uitbreken van de oorlog in Israël-Gaza betekent dat de aandacht van de wereld nu zal verschuiven naar wat er in het Midden-Oosten gebeurt.

  Het 'Poetin-aanhanger' scheldwoord gaat in versnelling

Shuster sprak met hoge Oekraïense functionarissen, die allemaal opmerkten dat Zelensky als een veranderd man uit de VS was teruggekeerd. Eén zei dat hij de hele tijd “boos” was, terwijl een ander lid van de binnenste cirkel zei: “Nu komt hij binnen, krijgt de updates, geeft de bevelen en gaat weer weg” en weer een ander beschreef hoe “Zelensky zich vooral verraden voelt door zijn westerse bondgenoten. Ze hebben hem de middelen ontnomen om de oorlog te winnen, alleen de middelen om te overleven.”

Dit heeft een koppige Zelensky achtergelaten met een inmiddels onrealistisch geloof dat Oekraïne de oorlog nog steeds kan winnen. Een adviseur zei: “Hij houdt zichzelf voor de gek. We hebben geen opties meer. We zijn niet aan het winnen. Maar probeer hem dat maar eens te vertellen.” Zelensky weigert botweg om zelfs maar te overwegen om gesprekken aan te gaan met de Russen om een einde te maken aan het conflict en zal niet aarzelen om Oekraïens grondgebied af te staan aan Moskou, een dealbreker. Zelensky beweert te blijven vechten omdat hij oprecht gelooft dat als de Russen niet worden tegengehouden in Oekraïne, de oorlog zich zal uitbreiden. Hij vertelde Shuster “Ik leef al lang met deze angst. Een derde wereldoorlog zou kunnen beginnen in Oekraïne, zich voortzetten in Israël, van daaruit verder trekken naar Azië en dan ergens anders ontploffen.” Hij dacht dat dat zijn kernboodschap was in Washington: “Help Oekraïne de oorlog te stoppen voordat hij zich uitbreidt en voordat het te laat is.”

Zelensky staat ook voor problemen thuis, waar ernstige schade aan sommige infrastructuur zal zorgen voor een miserabele kerst waar hij de schuld van zal krijgen. Er zijn ook berichten dat officieren weigeren om hun manschappen het offensief in te sturen wegens gebrek aan wapens en hoge aantallen slachtoffers, maar Zelensky houdt vol dat de oorlog tot in de winter zal doorgaan in een poging om buitenlandse aanhangers te verzamelen. Een adviseur merkte op dat zelfs als de wapenstroom zou toenemen “we niet de mannen hebben om ze te gebruiken”. Mannen van in de 40 en 50 worden nu opgeroepen en sommige nieuwe dienstplichtigen zijn zelfs ouder dan dat en worden van de straat geplukt door zoiets als ronselbendes. Regeringsministers en generaals, waaronder de minister van Defensie Oleksiy Reznikov, die werden gezien als onwillig om de oorlog te vervolgen of te corrupt, zijn ontslagen en er wordt verwacht dat er nog meer ontslagen zullen vallen naarmate het conflict in winterse omstandigheden somberder wordt.

  Russische artillerie blijft jagen op Oekrainse M777 houwitsers van Amerikaanse makelij

Om Washington tevreden te stellen door de corruptie te bestrijden, vaardigde Zelensky naar verluidt een richtlijn uit die door een medewerker werd omschreven als “Koop niets. Neem geen vakanties. Ga gewoon aan je bureau zitten, wees stil en werk”. Begin oktober vroeg een presidentiële topadviseur aan Shuster om zijn opnameapparaat uit te zetten zodat hij vrijuit kon spreken voordat hij zei dat ondanks de druk om te hervormen “Mensen stelen alsof er geen morgen meer is”. Shuster’s artikel identificeert verschillende andere voorbeelden van corruptie op topniveau in de Oekraïense regering die niet zijn aangepakt door de regering.

In een poging om de vele problemen waar Zelensky mee te kampen heeft om te buigen, deed hij wat hij als een slimme zet beschouwde door contact op te nemen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voor te stellen een bezoek te brengen aan Israël om zijn solidariteit te betuigen in de oorlog tegen Hamas. Netanyahu weigerde, naar verluidt met de woorden “De tijd is nog niet rijp!”, maar veranderde later van gedachten en Zelensky zal toestemming krijgen voor een bezoek tijdens de tweede week van november. Joe Biden was toeschietelijker in een poging om Oekraïne te helpen door $60 miljard aan hulp te bundelen in een pakket dat ook $14,5 miljard voor Israël bevatte in de overtuiging dat alles voor Israël zeker door het Congres zou komen als het geld voor Oekraïne eraan vastzat. Op het moment van schrijven hebben de Republikeinen geprobeerd om de twee hulppakketten te scheiden en Zelensky vertelde Shuster dat hij pessimistisch was over de zaak vanwege de politiek in Washington.

Het artikel van Shuster eindigt met “…geconfronteerd met het alternatief van het bevriezen van de oorlog of het verliezen ervan, ziet Zelensky geen andere optie dan door te gaan met de winter en daarna. Ik denk niet dat Oekraïne het zich kan permitteren om oorlogsmoe te worden,” zegt hij. ‘Zelfs als iemand van binnen moe wordt, geven velen van ons dat niet toe.’ De president nog het minst.”

Niettemin weet Zelensky precies wat er aan de hand is en men vermoedt dat hij de stekker eruit zal trekken en zich zal terugtrekken op een van zijn ongeveer zeven landgoederen in Israël, Zwitserland, Italië en Florida, waar hij zijn bullebak zal opzetten en zal blijven klagen dat hij in de rug is gestoken door de NAVO en Washington. Het was een oorlog die nooit gevoerd had mogen worden en als Zelensky slimmer was geweest voordat de oorlog begon, had hij in Vladimir Poetin een man gevonden die bereid was om te onderhandelen en die zich zou hebben ingespannen om een oorlog te voorkomen tussen de twee naties die in werkelijkheid zoveel gemeen hebben.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Video: Een Joods-Russische proxy-president: Zelensky veranderd in een Nazi?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZal de schorpioen de VS-kikker steken?
Volgend artikelPalestijnse strijders hebben in 3 dagen 60 Israëlische militaire voertuigen vernietigd: Al-Qassam Brigades
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Het nieuws van 23 november 2023.

  Hoewel het door velen niet voor mogelijk hield, is het resultaat van de verkiezingen dat Zelensky de nieuwe minister-president van Nederland wordt.

  Zoals Mark Rutte in september 2020 zei:
  mensen moeten “gewoon hun bek houden”!

 2. Belangrijke film;

  Footprints of War: Radioactivity, Toxic Landscapes, Chemical Agents

  YT Kanaal : Best Documentary

  hoop dat nl niet zo dom is om depleted uranium patronen te leveren. Wat een nachtmerrie dat spul is …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in