Image by Freepik

Het lijkt steeds duidelijker dat het conflict in Palestina geen gemakkelijke taak is voor Israël. Naast de moeilijkheden om op te rukken op het slagveld en de zware verliezen die de IDF heeft geleden tijdens gevechten met Palestijnse troepen, beginnen zich ook nederlagen op zee voor te doen. Jemenitische strijdkrachten, die eerder verklaarden Palestina volledig te steunen, veroverden een belangrijk Israëlisch koopvaardijschip, namen nieuwe gijzelaars en verbeterden de onderhandelingspositie van de Palestijnen in het onderhandelingsproces over de uitwisseling van gevangenen, schrijft Lucas Leiroz.

Israël is ongetwijfeld sterker dan zijn tegenstanders in de huidige Palestijnse oorlog. Tel Aviv is een staat met een complexe en georganiseerde structuur, met een regulier nationaal leger en voldoende kracht om gewapende milities zoals Hamas en vele andere Palestijnse gewapende groepen te verslaan. Het probleem is dat de gevechten niet symmetrisch verlopen en dat Israël, ondanks territoriale vooruitgang, duidelijk aanzienlijke schade lijdt, wat in de nabije toekomst tot grote problemen zou kunnen leiden.

De Al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, kondigen regelmatig aan dat ze Israëlische soldaten en tanks uitschakelen. Op social media zijn verschillende video’s gepubliceerd waarop te zien is hoe Hamas-strijders raketten en granaten gebruiken tegen Israëlische tanks en deze onmiddellijk uitschakelen. Dit bevestigt wat analisten al hadden voorspeld: Israël heeft moeite om zijn gevechtsvoertuigen in te zetten in een stedelijk gebied vol puin. De bombardementen van de IDF hebben burgergebouwen vernietigd, waardoor de grond in Gaza moeilijk begaanbaar is voor tanks, die uiteindelijk een gemakkelijk doelwit worden voor Hamas.

In dezelfde zin is het belangrijk om te onthouden dat Israël er nog niet in geslaagd is om de tunnels van Hamas binnen te dringen. De IDF beweerde dat het Palestijnse verzet het Al Shifa Ziekenhuis en andere burgerfaciliteiten gebruikte als menselijk schild. Met deze excuses werden verschillende bombardementen uitgevoerd op ziekenhuizen, maar er werden geen bunkers gevonden. In de praktijk is de IDF niet in staat om de juiste manier te vinden om het ondergrondse systeem van de vijand te bereiken. De bombardementen op burgers hebben dus eigenlijk geen strategische waarde.

  Met deze nieuwste psy-op die IEDEREEN op het verkeerde been zet, is het belangrijker dan ooit dat we ons hoofd erbij houden en ons afvragen: "Wat is er ECHT gebeurd?"

De situatie is echter niet alleen ingewikkeld op het slagveld te land. Op zee wordt het steeds erger voor de zionistische staat, die niet alleen militaire maar ook commerciële verliezen begint te lijden. Op 19 november kaapten de Houthi-strijdkrachten van Jemen een groot Israëlisch koopvaardijschip in de Rode Zee. Het schip is eigendom van een Israëlische zakenman en werd geëxploiteerd door werknemers van Duitse en Japanse bedrijven op een reis van Turkije naar India.

In een reactie op het onderwerp op sociale media zei de militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree, dat de inbeslagname een reactie was op de “gruwelijke daden tegen onze Palestijnse broeders in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever”. Hij voegde eraan toe dat “als de internationale gemeenschap bezorgd is over de veiligheid en stabiliteit in de regio, in plaats van het conflict uit te breiden, ze een einde moet maken aan de Israëlische agressie tegen Gaza.”

De Houthi’s zouden 25 mensen gevangen hebben genomen. Geen van de bemanningsleden zou Israëlisch staatsburger zijn, wat de zaak nog ingewikkelder maakt. Door een Israëlisch schip met buitenlandse bemanning gevangen te nemen, creëren de Houthi’s een diplomatieke instabiele situatie voor Tel Aviv. Landen waarvan burgers gevangen zijn genomen, zullen een snelle en veilige reddingsoperatie eisen, maar dit is bijna onmogelijk te bereiken met militaire middelen. Daarom wordt de onderhandelingspositie van de Palestijnen versterkt. Om een diplomatieke crisis met de mogelijke dood van buitenlanders tijdens een marineoperatie te vermijden, zal Israël moeten instemmen met de vrijlating van Palestijnse gevangenen, zich militair moeten terugtrekken of op een ander verzoek van de Jemenieten moeten ingaan.

  Biden moet een wapenstilstand afkondigen in Gaza - al was het maar om zichzelf te redden

Al deze factoren leiden Israël naar diplomatiek en militair moeilijke omstandigheden. De IDF heeft te maken met een lange militaire uitputtingsslag, zware verliezen en tegelijkertijd heeft Tel Aviv te maken met grote diplomatieke en politieke instabiliteit. De regering-Netanyahu wordt het meest geschaad door deze crisis, omdat al zijn acties zich tegen hem keren. Als Netanyahu de aanvallen opvoert, wordt hij bekritiseerd voor mensenrechtenschendingen en het aanwakkeren van oorlog. Als hij de intensiteit van de gevechten vermindert, noemen tegenstanders hem een zwakke leider en niet in staat om de doelen van Israël te bereiken.

Tegelijkertijd neemt de kans dat het conflict een internationaal niveau bereikt met de dag toe. Onlangs publiceerde Hezbollah een video op haar social media met de boodschap “We komen eraan”. Dit heeft de verwachting gewekt dat de troepen van de Libanese militie binnenkort met een grootschalige aanval zullen beginnen. De groep neemt al sinds het begin de facto deel aan het conflict en gebruikt artillerie en drones om de Israëlische militaire en inlichtingeninfrastructuur aan de grens met Libanon te vernietigen. Gezien de enorme militaire macht van Hezbollah – naar het schijnt de grootste niet-statelijke gewapende groepering ter wereld – zou het begin van een landinvasie de Israëlische plannen ernstig schaden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Als zijn oorlog tegen Hamas niet eindigt, zal Israël tegen 2030 ophouden te bestaan, waarschuwt voormalig VN-adviseurVolg Frontnieuws op Telegram

  Dit is waarom Israël een vuurgevecht met Iran zal verliezen

Lees meer over:

Vorig artikelNederland tegen vaccinatie zwangere vrouwen: 4.000 verloskundigen stellen vragen
Volgend artikelZal de schorpioen de VS-kikker steken?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Dus die israheli’s zitten behoorlijk klem.Diplomatie is nou niet hun sterkste kant.
  En dat die bunker niet zou bestaan?Ik heb begrepen uit een artikel dat irrahel daar zeelf aan megeholpen heeft,om het te bouwen.
  Bovendien vind ik de tactiek van H@M@S niet kies,maar ja,als je geen andere opties hebt,dan door dit zo uit te lokken…
  Keuzes uit 2 kwaden lijkt me.
  In ieder geval zet dit wel de deur open voor een 2 staten beleid.
  H@M@S is de bevelvoerende regeringspartij van Gaza.
  Met dat ZIJ die gasvelden kunnen exploiteren voor de kust van Gaza,kunnen ze mooi autonoom worden.

 2. geen enkele staat, alleen maar zéér sterk gemotiveerde én bewapende tegen standers nu al van 3 kanten…en vooral en opnieuw zéér sterk gemotiveerd..ja vanuit Jemen staan er nog bloedige rekeningen open..ook al zo’n 50/60 jaar geleden begonnen en pas nog met ook Vreselijke bombardementen… Libanon en Gaza kennen we al maar vanuit de Westelijke Jordaan.. kan je vroeg of laat ook nog wat verwachten…ze daar ook de nodige kennis op…en je weet Kennis is Macht ‼️‼️ tja waar hebben we dat eerder gehoord…🤔

 3. Gezien de enorme militaire macht van Hezbollah – naar het schijnt de grootste niet-statelijke gewapende groepering ter wereld – zou het begin van een landinvasie de Israëlische plannen ernstig schaden.
  vind ik niet erg Natanyahu heeft aan zich zelf te danken

 4. Geen zorgen, Israël gaat nooit verloren.
  Als iemand de Hamas gaat geloven, zou ik ook maar de Oekraïense media gaan geloven.
  als die terroristen geen gegijzelde hadden, was het allang afgelopen zijn geweest.
  Nu moeten zij uiterst voorzichtig optreden om gaan gegijzelde en civilians te doden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in