Sinds het staakt-het-vuren na de oorlog over Nagorno-Karabach circuleren er wreedachtige video’s van oorlogsmisdaden. De inhoud is bijna ondraaglijk – en dat is precies de reden waarom de wereld er van moet weten.

Let op: Het artikel bevat gedetailleerde beschrijvingen van bruut geweld, oorlogsmisdaden en moord, die verontrustend kunnen zijn als ze worden gelezen, meldt T-online.

De video [kan helaas niet embedded worden, klik op link voor video, red.] op een mobiele telefoon toont een hoofdeloos lichaam, net onthoofd. De man die filmt, praat met zijn kameraad, een soldaat in uniform met een geweer op zijn arm. Hij trapt ineens met zijn laars op het lichaam dat op de grond ligt, zodat het bloed uit de openliggende nek vloeit. De camera staat daarna rechts, met het afgehakte hoofd naast een doodgeschoten varken.

Deze scène komt niet uit Syrië of Irak en werd niet verspreid door de terroristische militie IS. De video is afkomstig uit Nagorno-Karabach, het gebied in de zuidelijke Kaukasus dat al tientallen jaren wordt bevochten. Hier is een 44-daagse oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan net ten einde gekomen – met de overwinning van Azerbeidzjan.

Deze overwinning werd in november gevolgd door een lange reeks gruwelijke oorlogsmisdaden. De beschreven mobiele telefoon video is slechts een voorbeeld. De misdaden zijn gepleegd, gefilmd en gedeeld door Azerbeidzjaanse soldaten en hebben allemaal één ding gemeen: ze laten vernederingen, martelingen en executies zien. De slachtoffers: Armeense krijgsgevangenen [en burgers, red.].

Een andere video, bijvoorbeeld, verspreidde zich half november en toont een Armeense soldaat die gedwongen wordt de woorden “Karabach is Azerbeidzjan” in de camera te zeggen. Na een enige tijd wordt de krijgsgevangene weer gezien, deze keer is hij dood: gespietst met een houten lat, vastgehouden door twee Azerbeidzjaanse soldaten.

Religieuze oorlog in Nagorno-Karabach: Turkse milities onthoofden christelijke krijgsgevangenen

Consistente getuigenissen bevestigen het geweld

Naast de bovengenoemde executievideo’s bevat Telegram ook beelden van Azerbeidzjaanse soldaten die oudere burgers in het central Nagorno-Karabach in elkaar slaan. De niet-gouvernementele organisatie “Crisis Group” heeft getuigenissen verzameld van voortvluchtigen die beschrijven hoe Azerbeidzjaanse troepen dorpelingen hebben geëxecuteerd en huizen in brand hebben gestoken.

Er zijn consistente en bevestigde getuigenissen dat ten minste vijf burgers, allemaal oudere mannen, zijn doodgeschoten nadat het Azerbeidzjaanse leger hun dorpen was binnengevallen. Een van deze mannen werd eerst gewond door een geweerschot, vervolgens achtervolgd door soldaten en gedood van dichtbij met een welgemikt schot in het hoofd.

Misschien wel de meest angstaanjagende van deze video’s, die martelingen en geweld tegen Armeense burgers laten zien, is er ook een van half november: het komt uit een onherkenbaar gebied in Nagorno-Karabach. Daarin duwen verschillende Azerbeidzjaanse soldaten een oudere man in zijn huis op de grond. Een van de soldaten zit op de rug van de man en snijdt voorzichtig zijn oren af terwijl hij nog leeft – één voor één. Overal is bloed te zien dat zich verspreidt. Je kunt de man horen jammeren van de pijn.

Religieuze oorlog in Nagorno-Karabach: Turkse milities onthoofden christelijke krijgsgevangenen

Aliyev zelf noemde de Armeniërs “honden” en “ratten”

Racistische haat tegen Armeniërs – ook wel “Armenofobie” genoemd – staat niet op zichzelf in Azerbeidzjan, maar in de staatspolitiek. Deze haat speelt een stuwende, voedende rol bij dit soort oorlogsmisdaden. Verwijzingen naar ontmenselijkende retoriek werden tijdens de oorlog overal in Bakoe’s communicatie gevonden: Azerbeidzjaanse drones werden bijvoorbeeld versierd met de woorden “iti qovan”, wat letterlijk “hondenjager” betekent.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev zelf noemde het Armeense volk in zijn toespraken herhaaldelijk “honden” en “ratten”, terwijl hij opschepte over de opmars van zijn troepen: “We verdrijven ze (de Armeniërs) nu, we zullen ze opjagen als honden”, zei de Azerbeidzjaanse president in een toespraak op 4 oktober over het Armeense leger.

“Het is veelzeggend dat een aantal van de soldaten die deze misstanden hebben begaan, geen scrupules hadden om gefilmd te worden”, zei Hugh Williamson, HRW-directeur voor Europa en Centraal-Azië. Hij verwees ook naar de gangbare praktijk van Azerbeidzjan om mishandelingen van het Armeense volk ongestraft en ongecontroleerd te laten.

Zelfs drie weken na het einde van de oorlog worden er nog steeds honderden Armeense soldaten vermist en verschijnen ze niet in de statistieken. Martirosyan zegt: “Het is bevestigd dat meer dan een dozijn burgers en ongeveer 50 soldaten in Azerbeidzjaanse gevangenschap zijn”.

Er is dus op zijn minst enige hoop voor deze gevangenen – ondanks de vele gedocumenteerde wreedheden die de afgelopen weken aan het licht zijn gekomen. Maar dit is geen troost voor de families van de gedode en gemartelde slachtoffers.

Religieuze oorlog in Nagorno-Karabach: Turkse milities onthoofden christelijke krijgsgevangenen

4 REACTIES

 1. Wij zijn als natie medeplichtig.
  –kabinet financierde Isis
  –kabinet heeft NIET turkse ambassadeurgesommeerd te verschijnen en verantwoording af te leggen
  –kabinet heeft niet de NL ambassadeur uitTurkije terug geroepen
  –kabinet heeft niet verwijdering van Turkije uit Nato ge-eist
  –kabinet heeft niet niet Turkije in een cordon sanitair gedaan.

  Turkije:
  –oorlogsmisdaden in Nagorno-Karabach
  –invasie in Syrie en daar ook oorlogsmisdaden
  –probeert europa te chanteren met “vluchtelingen”
  –neemt Isis eenheden in leger
  –geeft Nato wapens aan Isis
  –continueert de genocide op Armeniers
  –provoceert Griekenland
  –heeft meer dan 500 kerkjes onteerd en geplunderd op Cyprus

  En wij staan 60 Turkse moskeetjes en 60 turkse ambtenaren als imam toe in NL.

  Boycot Turkije en Turken!

  • Nee obama is hier schuldig aan. Hij heeft dat clubje samen met de CIA opgericht.
   Ik voel me als Nederlander totaal niet verantwoordelijk, wanneer `n mislukt kabinet mee heult met de USA in deze.

 2. Het valt mij op dat sinds het vertrek van obama, er relatief minder van dit soort filmpjes verschijnen. Ook kreeg obama de moordenaars zogenaamd niet weg. Trump had het binnen `n jaar geregeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here