Foto ter illustratie

Mensenrechtenactivisten zijn boos over een “oorlog tegen migranten”, de Algerijnse regering spreekt over het beschermen van de grenzen. Feit is dat het Noord-Afrikaanse land, dat kreunt onder een massale toestroom van migranten uit zuidelijker gelegen landen, nu zijn toevlucht neemt tot drastische maatregelen om vermeende “vluchtelingen” op afstand te houden – de deportaties vinden al enkele weken plaats per vrachtwagen. Ongewenste migranten worden terug gebracht naar de grens met het buurland Niger en worden daar in de woestijn zonder aanzien des persoons achtergelaten.

De getroffenen klaagden bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat Algerijnse soldaten zelfs hun kleren van hen hadden afgepakt. “Je bent met niets naar Algerije gekomen, en je zult met niets vertrekken”, zeiden ze tegen de migranten voordat ze in de woestijn werden achtergelaten.

Sinds september zijn er naar verluidt duizenden ongewenste migranten uit de zuidelijker gelegen landen weer naar Niger teruggebracht. Human Rights Watch meldt dat tussen begin september en eind oktober meer dan 6.200 migranten zijn gedeporteerd. Ongeveer 3400 Nigerianen kwamen in officiële konvooien aan, terwijl 2800 andere onderdanen van meer dan 20 landen aan de grens werden achtergelaten, meldt Zuerst.

“De grote razzia’s en arrestaties in Algerije zijn nog steeds aan de gang. Ook migranten uit Syrië, Palestina, Jemen en Bangladesh zijn getroffen”, zegt Human Rights Watch.

Eind september had de Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken Kamel Beldjoud in het parlement een nieuw initiatief aangekondigd om “illegale migratie” te bestrijden. Hij benadrukte dat de uitzettingen “vrijwillig” zijn en “in overeenstemming met de internationale mensenrechtenverdragen”. Zes jaar geleden hebben Algerije en Niger namelijk een overeenkomst ondertekend die de basis vormt voor de repatriëring van migranten uit Niger die zich zonder de vereiste documenten in Algerije bevinden. Ze worden in officiële konvooien rechtstreeks naar Agadez in Niger vervoerd.

Algerijnse boten bestormen Sardinië: illegale migranten landen tussen badgasten.

Vorig artikelLinks maakt zich zorgen over een burgeroorlog in de Verenigde Staten
Volgend artikelZwarte geweldsuitbarsting in Napels: 200 Nigerianen gewapend met messen vallen de politie aan
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in