Algerijnse boten bestormen Sardinië: illegale migranten landen tussen badgasten.

Alleen al in de afgelopen twee dagen zijn meer dan 90 illegale migranten uit Algerije aan de zuidkust van Sardinië aan boord van kleine bootjes aangekomen. Het waren bijna allemaal mannen en slechts één vrouw. Een deel van de landingen vond plaats op het strand onder de ogen van de badgasten tussen de ligstoelen en parasols.

De zee- en weersomstandigheden lijken momenteel gunstig te zijn voor het varen vanuit Algerije. Twee groepen, een bestaande uit 19 personen en de andere uit 8 personen, zijn gisteren in Porto Pino op het strand van Sant’Anna Arresi onderschept. De eerste 19 illegalen kwamen aan boord van een klein bootje en werden rond 18.30 uur door de politie onderschept toen er nog toeristen en badgasten op het strand aanwezig waren. Daarna werden nog 6 Algerijnen opgepakt in Teulada, 12 in Cala Cipolla, 10 in Sa Colonia, 14 in Sant’Antioco en 14 op het strand van Chia (Domusdemaria). Ook gisteren, rond 22.30 uur, werden nog eens 14 mensen door de douanepolitie op zee opgepikt die de boot naar de haven van Sant’Antioco bracht.

Italiaanse oppositiepolitici geven commentaar op de gebeurtenissen:

“Conte en Di Maio zijn verschillende keren naar Algerije gereisd en ondanks alle beloften dat er geen boten met illegale migranten meer naar Italië zullen komen, zijn dit de resultaten”, aldus Salvatore Deidda, parlementslid van de Fratelli d’Italia, die tegelijkertijd het voorstel opnieuw inbracht dat militaire schepen in volledige overeenstemming met Algerije de Italiaanse territoriale wateren moeten bewaken. “Tussen Covid, misdaad en terrorisme is er geen tijd meer voor aankondigingen, maar eerder voor feiten”, zei Deidda.

Afwijzing van vaccins door Italiaanse gezondheidswerkers leidt de regering ertoe ze verplicht te stellen

Ugo Cappellacci, plaatsvervangend en regionaal coördinator van Forza Italia-Sardinië, classificeerde de landingen op Sardinië als een “gevaar voor de veiligheid en de gezondheid”. Cappellacci zei letterlijk: “Met zijn bewegingloosheid neemt de overheid een zeer serieuze verantwoordelijkheid. Want in termen van volksgezondheid vormen de aankomsten van Covid-19-positieve mensen een dramatische bedreiging voor een eiland dat tegen zeer hoge economische en sociale kosten probeert te ontsnappen aan de pandemische nachtmerrie. Bovendien gaat het hier niet om humanitaire opvang, maar om mensenhandel, die een ware aanslag op de gezondheid en veiligheid van onze gemeenschap wordt. We moeten deze illegale route Algerije-Sardinië onmiddellijk blokkeren”.

Alle illegalen die in de afgelopen dagen zijn geland, worden naar het primaire opvangcentrum in Monastir (Cagliari) gebracht voor identificatie en medisch onderzoek. Reeds twee van degenen die in de afgelopen tien dagen zijn geland, hebben al positief getest op Covid-19 en zijn in hechtenis genomen. In het algemeen worden alle nieuwkomers 14 dagen in quarantaine geplaatst. Er bestaat echter vrees voor verdere aanlandingen van migranten op de Sardijnse kusten, waarvan bekend is dat ze de afgelopen uren Algerije hebben verlaten.

Studie: Tweede Coronavirus-golf door Afrikaanse migranten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here