Verkrachtte en vermoordde twaalfjarig meisje – kocht zichzelf vrij met 75 kamelen

2
1569

Een man die in Somalië ter dood is veroordeeld voor ontvoering, verkrachting en moord op een 12-jarig meisje is vrijgelaten nadat hij 75 kamelen had betaald aan de familie van het vermoorde meisje, meldt Reuters. De twaalfjarige Aisha Ilyes Aden werd ontvoerd van een markt in de noordelijke stad Galkayo in Puntland. Ze werd aan een groepsverkrachting onderworpen, gewurgd en haar genitaliën waren verminkt.

Drie mannen werden in mei ter dood veroordeeld op grond van een wet op seksuele misdrijven in de regio Puntland in 2016, de eerste wetgeving in Somalië die misdrijven als seksuele intimidatie en verkrachting strafbaar stelt.

Twee van de drie mannen werden eerder deze maand geëxecuteerd door een vuurpeloton. De executie van de derde man, genaamd Abdisalan Abdirahman, werd destijds zonder enige officiële verklaring uitgesteld.

Een familielid van het slachtoffer bevestigde dat Abdirahman op 20 februari was vrijgelaten na een overeenkomst om de familie 75 kamelen te betalen als vergoeding voor de verkrachting en de moord op het meisje.

“Ik ben ertegen dat dergelijke zaken door middel van gewoonterecht en tradities worden afgehandeld. Dit is een groot probleem in ons rechtssysteem en het ondermijnt de rechten van vrouwen en meisjes”, zegt Ubah Mohamed van de Somalia Gender Hub, een groep die opkomt voor vrouwenrechten.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie gaven geen commentaar.

Verkrachting is alomtegenwoordig en blijft vaak ongestraft in een groot deel van Somalië, waar tientallen jaren van conflict een cultuur van geweld hebben aangewakkerd en instellingen hebben verzwakt die bedoeld zijn om de wet te handhaven.

Slachtoffers zijn van oudsher gedwongen om compensatie te accepteren – vaak in de vorm van kamelen of vee – en te trouwen met hun aanvallers, een eeuwenoude praktijk die bedoeld is om een einde te maken aan de oorlog tussen rivaliserende clans.

De wrede aard van de moord op Aden heeft geleid tot verontwaardiging en publieke demonstraties waarin de autoriteiten werden opgeroepen om de seksuele misdrijven te bedwingen en gerechtigheid te waarborgen.

Campagnevoerders voor vrouwenrechten zeggen dat er nooit een einde zal komen aan het geweld tegen vrouwen zolang de gewoonterechtelijke wetten het mogelijk maken dat er overeenkomsten worden gesloten om dergelijke misdaden op te lossen.

Ontvoerd, verkracht, vermoord, op de vuilnisbelt gegooid: Het lot van christelijke kinderen in islamitisch Pakistan

Vorig artikelDe islamitische wereld is een permanente vluchtelingencrisis – we moeten de deur dicht doen
Volgend artikelMigranten komen reeds geïnfecteerd aan: 2e Coronagolf treft Europa
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in