Net voor het weekend heeft de Amerikaanse president Donald Trump de medicijnlobby flink kwaad gemaakt. Vrijdag kondigde de president twee grote regelwijzigingen aan in de prijzen van receptgeneesmiddelen, gericht op het verlagen van de prijzen voor de zorgbehoeftigen.

Eén wijziging zal dankzij lagere vergoedingen naar schatting ongeveer 28 miljard dollar besparen voor Medicare-gebruikers. Medicare is de nationale ziektekostenverzekering van de Verenigde Staten, die in de eerste plaats is bedoeld voor burgers ouder dan 65 jaar en mensen met een handicap.

De strategie is dat Medicare nu lagere prijzen zal eisen van fabrikanten. Dit wordt gedaan door middel van wat wordt genoemd de “meest begunstigde natie”, een economisch principe binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO), wat betekent dat een staat een andere lidstaat van de WTO niet mag bevoordelen als het gaat om het importeren of exporteren van een goed of dienst.

Stopt met het betalen van te hoge prijzen

Dit betekent dat de Verenigde Staten gaat beperken wat Medicare betaalt voor medicijnen naar de laagste prijs die wordt betaald door andere economisch geavanceerde landen. Met andere woorden, de Verenigde Staten stoppen met overbetaling.

De tweede wijziging vereist dat geneesmiddelenfabrikanten rechtstreeks kortingen aanbieden aan Medicare-patiënten, in plaats van aan verzekeringsmaatschappijen en andere tussenpersonen. Dit zal naar verwachting leiden tot een besparing van ongeveer 30 procent voor zorgbehoeftigen.

De regels treden rond de jaarwisseling in werking. Verwacht wordt echter dat de farmaceutische industrie dit alles voor zowel de rechtbank als in het Congres probeert uit te stellen of te blokkeren. Als Joe Biden aantreedt, bestaat ook het risico dat hij de beslissing herroept.

  Het Amerikaanse leger dreigt met het intrekken van pensioen van mariniers die het COVID-vaccin weigeren

“Meedogenloze aanval”

“De farmaceutische bedrijven houden niet zo van mij. Maar we moeten het doen. Ik hoop alleen dat ze dit behouden. Ik hoop dat ze de moed hebben om dat te doen”, zei Trump in de aankondiging.

Nu wordt van de lobbyisten van de farmaceutische industrie verwacht dat ze op volle snelheid gaan werken om het Congres onder druk te zetten om de wetgeving van Trump te saboteren. Volgens Pharmaceutical Research and Manufacturers of America overwegen zij “alle opties om deze meedogenloze aanval op bedrijven tegen te houden die de klok rond werken om Covid-19 te verslaan”.

In zijn verklaring zegt Trump dat de regeringen van andere landen de zorgbehoefte van Amerikanen uitbuiten door de prijzen van geneesmiddelen op te drijven. Hij gelooft ook dat farmaceutische bedrijven hebzuchtig zijn en in veel gevallen de prijzen met meer dan 1000 procent opdrijven.

Heeft eerder gepleit voor heronderhandelingen

Reeds bij aanvang van Trump’s kandidaatschap in 2016 stelde hij voor dat Medicare met de geneesmiddelenfabrikanten zou onderhandelen over de overeenkomsten. Iets wat nooit gebeurde toen hij president werd. Hij heeft echter gewerkt aan een striktere regulering van de zaak.

Volgens Trump heeft de Verenigde Staten exorbitante prijzen betaald zodat de medicijnen van andere landen kunnen worden gesubsidieerd. Nu is het voorbij.

“De belangrijkste beleidsmaatregel ooit”

Tot nu toe heeft Trump er bij de gouverneurs op aangedrongen om medicijnen te kopen van Canada voor de staten die zij besturen, aangezien de prijzen daar tot 50 procent goedkoper zijn dan wanneer er in de Verenigde Staten wordt ingekocht.

  Peking Joe komt terug op zijn Corona verkiezingsbelofte: Biden-regering heeft geen vermogen om invloed uit te oefenen op de Coronapandemie 

Forbes beschrijft de regelveranderingen als “de belangrijkste beleidsmaatregel ooit, met als doel de galopperende medicijnkosten van Medicare te verminderen”.

Of deze veranderingen betekenen dat de Nederlandse farmaceutische prijzen omhoog zullen schieten om de hebzuchtige farmaceutische industrie te compenseren of dat ze tevreden zullen zijn met lagere winsten in de toekomst, is op dit moment onduidelijk.

Donatie-Schandaal: Het Rode Kruis heeft met een half miljard dollar exact 6 huizen gebouwd

Vorig artikelDe Great Reset – die niet zou bestaan – zal een einde maken aan het populisme
Volgend artikelEen leugen van een zogenaamde geïnfecteerde veroorzaakte een lockdown in Australië
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Bruno Bruins’ strijd om rechtvaardige zorg..!

    Het plotselinge aftreden van Bruno Bruins kwam de farmaceutische industrie niet slecht uit. Bruins was de minister die aardig op weg was om grote veranderingen door te voeren, er lag zelfs al een wetswijziging klaar, om de woekerwinsten van deze industrie aan banden te leggen. Vooral door de aanpak van de maximum prijzen van medicijnen. In april dit jaar -middenin de Coronacrisis- had deze wet in werking moeten treden maar deze is met een half jaar uitgesteld. Daarnaast was er de kwestie van de ‘gedragscode voor de farmaceutische industrie’, waar maar liefst twee jaar aan gewerkt is en welke gepresenteerd werd in januari van dit jaar.

    Lees verder >>> https://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/bruno-bruins-strijd-om-rechtvaardige-zorg/

  2. Koop je medicijnen voor een jaar in Spanje. Het verschil betaald reis en verblijf voor een weekend. Verder zijn er medicijnen volop verkrijgbaar die volgens Nederlandse apotheken niet meer gefabriceerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in