Bucha. Faces of War. - Ukraine War Photo Exhibition 2023, Houses of the Oireachtas / flickr (CC BY 2.0 DEED)

Het is misschien voorbarig om te spreken van het einde van de oorlog in Oekraïne dankzij de terugtrekking van de steun van westerse regeringen aan het corrupte, autocratische regime in Kiev, zodat het leger binnen enkele weken ineenstort. Maar twee belangrijke politieke ontwikkelingen van gisteren, twee uitvoeringen van de representatieve democratie waarbij de meerderheid van het brede electoraat het belangrijkste onderwerp op het gebied van buitenlandse zaken in handen nam, suggereren dat het einde van het onwetende, cynische en zelfvernietigende beleid van onze regerende elites wel eens sneller zou kunnen komen dan velen van ons hadden durven hopen, schrijft Gilbert Doctorow.

Ik begin met de parlementsverkiezingen in Slowakije, met de gekwalificeerde overwinning van Robert Fico, voormalig premier, die heeft gezworen zich te verzetten tegen NAVO-steun voor Oekraïne en, in woorden die de aandacht van het publiek trokken, “geen kogel meer naar Oekraïne te sturen”. Hij is ook een uitgesproken criticus van de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd en streeft naar een terugkeer naar normale betrekkingen tussen de staten. Zijn belangrijkste tegenstander in de race, Michal Šimečka, staat aan het hoofd van de Progressieve Slowaakse partij en is lid van het Europees Parlement, waar hij zitting heeft in het blok “Renew Europe”. Voor degenen die de EP-politiek niet op de voet volgen: Renew Europe is een groepering van de Europarlementariërs uit Frankrijk die aan de macht zijn gekomen door de eerste presidentsoverwinning van Emanuel Macron, samen met venijnig anti-Russische Europarlementariërs die bekend staan als de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), onder leiding van de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt. Šimečka’s politieke platform was sterk pro-EU, pro-sancties en pro NAVO, dat wil zeggen meer militaire en financiële steun voor Kiev eisen.

  Oekraïne: Azov-regiment gebruikt kinderen als menselijke schilden in Azovstal

Ik zeg dat de heer Fico een “gekwalificeerde” overwinning heeft behaald, omdat zijn partij, Smer, iets minder dan 23% van de stemmen heeft gewonnen. Šimečka’s partij haalde 18% van de stemmen. De overige stemmen gingen naar een reeks nog kleinere partijen. Dit resultaat geeft Fico de kans om als koploper deals te sluiten met een aantal kleinere partijen en een regeringscoalitie te vormen.

Hoewel de vorming van een regering-Fico en de uitvoering van het beleid dat hem de steun van de kiezers heeft opgeleverd niet vanzelfsprekend is, heeft zijn eerste plaats na de stemming de belangrijkste verdedigers van de huidige wereldorde in de media aan het wankelen gebracht. Raphael Minder, Centraal-Europa-correspondent van The Financial Times, vertelt ons in een artikel dat vanochtend is gepubliceerd:

“De snelverkiezingen in Slowakije hadden alarmbellen doen rinkelen in Washington en Brussel, die vreesden dat Fico’s terugkeer aan de macht nog een anti-Oekraïense stem in de EU zou brengen naast de Hongaarse premier Viktor Orban. Fico is tegen sancties tegen Rusland en beweert ook dat de steun van de natie aan Oekraïne de nationale soevereiniteit ondermijnt.”

Deze alarmbellen rinkelden zeker met nog hogere decibels in de redacties van zijn krant, te oordelen naar hun reeks artikelen in de dagen voor de stemming, waarin ze hoopten dat Fico zou verliezen.

Tot nu toe staat er geen woord over de Slowaakse verkiezingen in The New York Times. De redacteuren daar zijn waarschijnlijk nog aan het bedenken welke draai ze aan dit slechte nieuws zullen geven.

De andere belangrijke ontwikkeling gisteren met betrekking tot Oekraïne was de goedkeuring en ondertekening van een wetsvoorstel over tijdelijke financiering voor de Amerikaanse federale overheid, waarin voorzieningen voor verdere hulp aan Oekraïne werden geschrapt. Tegen de tijd dat er een akkoord werd bereikt over deze laatste bewerking van het wetsvoorstel, was het nog maar een paar uur tot er een federale sluiting zou worden afgekondigd, wat zou kunnen leiden tot een ernstige aantasting van de reputatie van de VS als een stabiele democratie die haar financiële verplichtingen nakomt. En zo’n aantasting heeft materiële gevolgen voor de verhandelbaarheid van de staatsschuld en de te betalen rente.

  Het Westen dreef Oekraine tot oorlog en Kiev betaalt nu de slagersrekening

De druk om een compromis te bereiken tussen de schijnbaar onverzoenlijke standpunten van de partijen in beide huizen van het Congres was dan ook enorm. Aan de ene kant stonden de Republikeinen, die wilden bezuinigen op overheidsprogramma’s in het algemeen om het tekort beter onder controle te houden, met het afwijzen van verdere hulp aan Oekraïne als subkwestie. Aan de andere kant stonden de Democraten die veel geld uitgeven en die de lijn van Biden volgen om hulp aan Oekraïne te geven “zo lang als nodig is.” Het akkoord dat ze op het laatste moment bereikten, voorziet in een verlenging van de overheidsactiviteiten met 45 dagen op het huidige begrotingsniveau, maar schrapt de hulp aan Oekraïne.

Het is vermeldenswaardig dat het weigeren van hulp aan Oekraïne rechtstreeks inging tegen de wensen van de pro-oorlog Senaat Majoriteitsleider Mitch McConnell. Dat wil zeggen dat Republikeinse partijleiders vastberaden aanhangers van Zelensky zijn. Het schrappen van de hulp aan Oekraïne was een bottom-up overwinning van de Republikeinse senatoren die naar hun kiezers luisteren.

We zijn getuige geweest van dat zeldzame moment waarop het volk invloed heeft op wat hun politici doen. De peilingen met betrekking tot verdere militaire en financiële hulp aan Oekraïne zijn al weken bekend. Vijfenvijftig procent van de Amerikanen in de stemgerechtigde leeftijd is tegen verdere hulp. Maar meer dan 70% van de geregistreerde Republikeinen is tegen hulp aan Oekraïne. Uiteindelijk werd hun stem gehoord.

Waarom is dit een zeldzame gebeurtenis? Omdat buitenlands beleid van oudsher het voorrecht is van de uitvoerende macht en de grondwettelijke verplichting van de Senaat om advies en toestemming te geven al tientallen jaren dode letter is.

  Volgende stap naar Derde Wereldoorlog? Gewonden gemeld na aanval op Russische boorplatforms op de Krim

Natuurlijk zou het onverstandig zijn om deze overwinning nu al te vieren. De voorstanders van Oekraïne in het Congres, die in beide kamers een meerderheid vormen, zullen de komende dagen zeker opnieuw proberen om een apart wetsvoorstel aan te nemen voor de enkele miljarden dollars aan hulp die gisteren uit de begroting werden geschrapt. Het zou echter wel eens minder gemakkelijk kunnen zijn om de oppositionele Republikeinen omver te werpen dan het lijkt. De verlenging van de financiering voor federale operaties was immers maar voor 45 dagen en de koppige minderheid die de confrontatie van gisteren won, kan na afloop van deze uitstelperiode met hetzelfde of erger dreigen. Bovendien heeft de regering het afgelopen jaar haar toevlucht moeten nemen tot uitvluchten om Oekraïne te kunnen blijven financieren. Deels is dit gedaan door te verwijzen naar “boekhoudkundige fouten” bij het Pentagon, waardoor nieuwe enveloppen met geld en wapens voor Kiev werden geopend. Deels is dit gedaan door de kwestie te begraven in omnibuswetgeving, zodat de Oekraïne-kwestie op zichzelf niet ter stemming komt. Dat kat-en-muisspel loopt ten einde.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De laatste keer dat een buitenlandse militaire dreiging in de buurt van de Amerikaanse grens werd geplaatst, was de wereld bijna vergaanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOpnieuw eindigt een slechte week voor de Kievse strijdkrachten (Video’s)
Volgend artikelZe worden wakker: VK zegt dat Rusland het Westen “van binnenuit opblaast” met lange-termijn confrontatie strategie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. F A N T A S T I S C H ….EN WIE WEET hoeveel fraude er nog gepleegd werd om te verhinderen dat hij de verkiezingen zou winnen …

 2. Dit was vanmiddag een item in het VRT journaal. Maar wie werd aan het woord gelaten? De verliezende partij die verkondigde er alles aan te doen om te verhinderen dat Fico een regering zou kunnen vormen!
  Klinkt bekend, partijen die andere partijen willen verbieden worden uitgebreid aan het woord gelaten.

  • Natuurlijk, ter ‘bescherming’ van hun o zo Precious Democracy weten de landverraders altijd heel goed hoe zij de vrijheid van meningsuiting moeten ‘verdedigen’.

  • in democratisch vlaanderen (met kleine v) noemt men dat Cordon Sanitair , de partij met de meeste stemmen mag niet aan zet komen als haar beleid indruist tegen de corrupte belangen van de zogenaamde trados (traditionele mesthopen…. enfin…. partijen )

 3. De gewone media gaat los op de gekozen partij en Slowaakse zege van iemand die normale relaties wenst met Rusland en misschien wel vrede en het stoppen van sancties.
  Wat erin de VS gebeurd ja daar ben ik nog verre van hoopvol over, grappig hoeveel moeite de media heeft met een gekozen Slowaakse partij door het volk die voor vrede is en het normaliseren van de betrekkingen, ze proberen het maar te sturen die media hoe je moet denken als mens, leuk dat in Slowakije nu een nwe wind gaat waaien, verder is er nog niks veranderd natuurlijk maar wel leuk, in de VS heb ik nog geen enkele hoop daarop!

 4. Ik zou het helemaal niet vervelend vinden als die fascistische EU-RAT Guy Verhofstad ooit tegen de muur wordt gezet om hem aldaar aan te sporen een fysiek projectiel van europese makelij terug te koppen. Ik hoop daar zelf dan ook aan meebetaald te hebben!

 5. Ik kan soms wel janken van woede dat we zo genaaid worden. Maar je moet hard blijven tov psychopaten. Ik hoop dat Fico een constructieve trend gaat zetten onder die imbeciele “gekozen” regeringsambtenaren. Incl in Nederlalaland.

 6. zeker Fico goed nieuws, maar stemmen op politici is niet de oplossing. Dus echte goede nieuws is dat zichtbaar veel mensen de leugens zat zijn en daar iets mee doen.

 7. Hopelijk gaat.ficondoennwat.hij beloofd.heeft, zoals Carla Merloni van Italie. Zelenski beloofde ook ooit vrede aan het Oekrainse volk. Reken maar… zodra ze op.het pluche zitten kunnen ze opeens niets meer.. waardoor zou dat komen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in