Een foto waarvan beweerd werd dat het van de Ghoul kamikaze-drone was, ging rond op social media.

Russische ingenieurs hebben verklaard dat ze een technologie hebben ontwikkeld voor hun Joker-lijn van First Person View (FPV) drones waarmee de Unmanned Aerial Vehicle (UAV) enkele weken in een soort “slaapstand” kan gaan voordat hij weer wordt geactiveerd voor een aanval.

De technologie, die de hibernationstand wordt genoemd, beveiligt het vliegtuig ook voor elektronische oorlogsvoering (EW), omdat het in die periode geen radiogolven uitzendt of ontvangt, bericht Eurasiantimes.

Rusland introduceerde de Joker FPV kamikaze-munitie in mei van dit jaar als onderdeel van een grotere inspanning om in eigen land ontwikkelde drones met meer Russische elektronische componenten in te zetten om minder afhankelijk te zijn van gesanctioneerde Westerse import die in massa geproduceerd kan worden.

Dit volgde op de oorlogslessen waarbij Oekraïne goedkope commerciële drones met explosieven modificeerde voor gevechtsrollen zoals kamikaze, bombardementen of tactische taken op het slagveld zoals bewaking, verkenning en artillerievuurcorrectie.

Details over het slaapstandapparaat zijn echter schaars, en experts wijzen ook op andere veelvoorkomende slagveldscenario’s die de drone zouden kunnen blootstellen, met name snel evoluerende slagveldsituaties die de schuilplaats van de UAV zouden kunnen blootleggen.

Wekenlange winterslaap

De directeur-generaal van het Center for Integrated Unmanned Solutions (CCBR), Dmitry Kuzyakin, zei dat het hibernationhulpmiddel de drone in staat stelt om enkele weken in slaapstand te gaan “nadat hij in een aanvalspositie is geplaatst”.

“Een hulpmiddel voor het in slaapstand zetten van FPV drones van de Joker-lijn en zijn topmodel, Ultimatum, is ontwikkeld en geïmplementeerd bij het Central Design Bureau. Een drone met een hibernator kan een aanvalspositie innemen en enkele weken in hibernatie gaan. In de lucht manifesteert een slapende drone zich niet. En aanvallen,” zei Kuzyakin.

  Een Zweed die de Russische aanval op een NAVO-trainingskamp overleefde, spreekt zich uit

Kuzyakin legde uit dat de hibernator de tijd om het apparaat voor te bereiden op een aanval minimaliseert. “Er wordt vliegtijd bespaard. Er gaan een paar seconden voorbij tussen het inschakelen van de drone en de aanval, waardoor er geen kans is om tegenmaatregelen te lanceren. Eén FPV-piloot kan maximaal 15 ‘slapende drones’ plaatsen en vervolgens ‘wakker maken’ en achtereenvolgens gebruiken,” zei hij.

Kuzyakin merkte op dat het Central Design Bureau eraan werkt om de technologie op het gebied van FPV drones voor te blijven. “We staan aan de vooravond van een FPV-revolutie in bewapening. Nu, in een situatie van een stabiel front, zijn de scenario’s die we in Telegramkanalen zien het meest in trek: aanvallen op vijandelijke bolwerken en jagen op gepantserde voertuigen. Maar als u het FPV-gereedschap breder bekijkt en de functionaliteit ervan verbetert, kunt u de vijand niet alleen voor zijn in tactiek, maar ook in de scenario’s van de toepassing ervan,” zei de CEO van de organisatie.

De drone of drones worden geplaatst op “bevelvoerende hoogten en daken van gebouwen of andere hoge structuren als preposities voor drone-aanvallen”. “Wanneer het tijd is om de aanval in te zetten, hoeft de drone de afstand naar het doelwit niet te overbruggen, omdat hij al gepositioneerd is. Met dit apparaat kan de voorbereidingstijd voor de aanval tot een minimum worden beperkt – er verstrijken slechts enkele seconden tussen de activering van de drone en de aanval, waardoor de tegenstander geen kans heeft om anti-drone systemen te lanceren,” voegde het rapport eraan toe.

  Russische gepensioneerde generaal heeft een 'extreem vet doelwit' in Europa gevonden

Veelbelovend maar beperkt gebruik

Het is onduidelijk wat voor soort technologie de drone op afstand “activeert” terwijl deze in de slaapstand staat, maar er kan aangenomen worden dat het een enkel krachtig signaal is dat de drone weer online brengt wanneer dat nodig is. Het is ook niet bekend of de drone in open velden of bomen geplaatst kan worden, want gezien de beschrijving kan hij alleen in gebouwen verborgen worden om te overwinteren. Dit kunnen mogelijk steden en nederzettingen zijn halverwege tussen de frontlinie en de achterliggende gebieden.

Samuel Bendett, een expert op het gebied van UAV, Russisch leger en kunstmatige intelligentie (AI) van het Center for Naval Analyses (CNA), wees erop hoe de drone blootgesteld zou kunnen worden wanneer de “gevechtslinies plotseling verschuiven en posities worden verlaten, en deze drones worden ontdekt en geneutraliseerd”. “Voorpositionering van drones voor een korte periode kan nuttig zijn, maar een lange winterslaap werkt misschien niet,” voegde Bendett eraan toe.

Archiefafbeelding: Russische kamikaze-drone

Voorpositionering voor langere tijd betekent ook een betere coördinatie tussen de operators, andere eenheden en hogere commandanten, vooral wanneer er gewonden vallen of wanneer ze uit de gevechtszone geroteerd worden. De aanwezigheid van voorgepositioneerde drones zou waarschijnlijk vergeten of over het hoofd gezien kunnen worden, wat leidt tot verspilling van middelen.

Afgezien van technische vaardigheid is het concept van drones dus nieuw. Hoewel Rusland zich snel aan de systemen lijkt aan te passen, zal het nog wel even duren voordat alle eenheden en formaties aan de werking ervan gewend zijn.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De wereld staat op het punt “groots” te veranderenVolg Frontnieuws op Telegram

  Britse huurling "CossackGundi" geeft zich over aan de Russische strijdkrachten in Mariupol Oekraïne - Betekent waarschijnlijk levenslange gevangenisstraf in Rusland of Syrië

Lees meer over:

Vorig artikelV.S. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft echt zo weinig gevoel met de werkelijkheid
Volgend artikelOver Amerikaanse luchtafweer gesproken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Dé grote vraag : waarom wordt dit openbaar gemaakt ? WTF is dat allemaal, bs en nog ns bs langs beide kanten….STOP DE WAANZIN , dat zou beter zijn ….voor beide kanten

 2. Iets zegt me dat ze die dingen gaan inzetten in bijvoorbeeld Kiev als reactie op de aanslagen op Russische burgers gepleegd door de Ukrainers. Overigens zou ik me als westerse Russiofobe havik ook niet zo lekker voelen dat die dingen bestaan.

  • Ach, je programmeert hem bijvoorbeeld met een foto van zelenski, je kunt ze overal plaatsen, ook in het vijandige buitenland.
   Je kunt ze zelfs inzetten nadat je de oorlog verloren hebt, lijkt mij.

   • Of als dynamisch mijnenveld
    Een veld dat opschuift met het front
    Een veld dat niet afwacht tot een mijn overreden word maar als een verstoord wespennest aanvalt als het accoustisch of anderszins iets waarneemt binnen bereik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in