De Russische Lancet-3 kamikaze-drone heeft sinds het begin van de oorlog in februari 2022 45 procent van het getrokken en gemotoriseerde geschut van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) vernietigd, schrijft Eurasiantimes.

Dit omvat voornamelijk de Amerikaanse M777 lichtgewicht getrokken houwitser, Poolse 155mm Krab, en Amerikaanse M109 Paladin gemotoriseerde kanonnen (self-propelled guns SPG).

Dit blijkt uit een bericht in RIA Novosti dat volgde op de videoconferentie van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu met de hoge militaire leiding van Rusland op 4 april. Zij deelden onthutsende cijfers van de verschillende artilleriesystemen die Rusland sinds begin dit jaar heeft vernietigd.

Dit heeft de rol van zwevende munitie duidelijk gemaakt, die sinds het conflict in Nagorno-Karabach in 2020 dramatisch is geëvolueerd naar de strijd in Oekraïne.

Ook hebben Oekraïense troepen pionierswerk verricht met het gebruik van civiele en recreatieve drones voor militaire doeleinden door ze met explosieven uit te rusten en in vijandelijke posities te droppen.

Lancetten op M777 & M109 artillerie – Cijfers

Volgens Shoigu heeft het Russische leger sinds 1 januari 2023 59 M777 artilleriesystemen, 13 M109 Paladin SPG’s, 14 in de VS gemaakte High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) lanceerinrichtingen en 30 SPG’s uit Polen, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië vernietigd. Hoeveel hiervan werden geraakt door Lancets of andere middelen is onbekend.

Deze werden echter vernietigd “zowel in gevechtsposities als in het stadium van transport”, citeerden enkele Telegram-groepen Shoigu.

M777 Houwitser

Eén Telegramgroep, die vaak updates van het slagveld plaatst en Russische soldaten interviewt met onscherp gezicht, zei dat de Lancet 80% van de M109 Paladin gemotoriseerde kanonnen en 25% van de M777 kanonnen van het totale aantal vernietigd heeft.

Of deze cijfers van begin dit jaar waren of sinds februari 2022, sinds het begin van de oorlog, is onduidelijk. Het bericht werd echter gedeeld in verschillende Rusland-vriendelijke groepen op Facebook en Telegram.

  Geloof niet in de hype dat Wagnerianen meesterlijke trainers zijn

Het meest publicitaire materiaal van het Russische Ministerie van Defensie (MoD) heeft een video van de Lancet-3 die een M777 raakt op een niet nader genoemde locatie. Russische troepen zijn te zien terwijl ze de drone in elkaar zetten op een katapultlanceerder, voordat hij wordt gefilmd door een andere bovenliggende UAV – mogelijk een Orlan-10 – en de M777 raakt.

Een video op Twitter van 7 april toont een andere Lancet die een M109 Paladin van achteren raakt terwijl het voertuig vooruit raast. Deze lijkt het systeem echter niet uit te schakelen, en alleen aan de achterkant, tussen de motor en de koepel, is een fel vuur zichtbaar.

Een andere video, die van Bakhmut afkomstig zou zijn, toont echter een M109 die wordt overspoeld door een fel vuur en een enorme explosie nadat een Lancet-3 hem van opzij heeft geraakt.

Kamikaze-drones zijn de toekomst

De Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) waren met succes begonnen de dungespannen Russische aanvoerlijnen aan te vallen, waardoor langdurige gevechten onhoudbaar werden, waardoor Rusland zich in november 2022 moest terugtrekken aan de westkant van de Dnjepr in Kherson.

Rusland schakelde toen over op het gebruik van Lancet-3 zweefmunitie (kamikaze of zelfmoorddrones) om de behoefte aan langeafstandsgeschut, raketgeschut en de aanvoerlijnen die deze voeden, op te heffen.

  Wist u dat Rusland de oorlog in Oekraïne nog steeds aan het verliezen is? II

De complicaties met artillerie waren niet alleen de aanvoerlijnen, maar ook de productie van hun munitie, zoals de VS ondervonden toen het zijn eigen voorraad 155mm-granaten liet slinken in het streven Oekraïne te bevoorraden.

De strijdkrachten van Oekraïne (AFU) verbruikten in een paar dagen tijd ongeveer 11.000 granaten – een hoeveelheid die de Amerikaanse defensie-industrie slechts in een maand kon produceren. Ook Rusland ontkwam niet aan deze industriële grillen.

Eind februari hadden administratieve problemen binnen het Russische ministerie van Defensie ook wrijvingen veroorzaakt met de Particuliere Militaire Onderneming (PMC) van Wagner, waarvan het hoofd, Jevgeni Prigozjin, zich erover beklaagde dat zijn gevechtsvliegtuigen niet 80 procent van de gevraagde munitie ontvingen, terwijl het Russische leger voorrang kreeg boven hen.

Hij werd later geciteerd in vele Telegramgroepen, die hem parafraseerden door te zeggen dat het essentieel was om massaal “schokdrones” te produceren voor een “effectievere bestrijding” van de Oekraïense artillerie. De oproep vond weerklank bij veel Russische defensiebloggers, die ook opriepen tot het opvoeren van de productie van kamikaze-drones en het bewapenen van alle eenheden met dergelijke systemen.

De overgang van artillerieduels

In Rusland zelf, naast de dramatische galvanisatie van de industrie en de academische wereld om een dronemacht te worden, zoals blijkt uit drone hackathons, seminars en inspanningen om onderdelen in eigen land te maken, wordt het besturen van drones een gewild beroep.

Russische eenheden krijgen een gespecialiseerde opleiding in het besturen van onbemande luchtvaartuigen (UAV) voor commerciële, civiele en gespecialiseerde militaire doeleinden.

Maar rond deze tijd evolueerde de Lancet toen RIA Novosti een gemoderniseerde versie meldde met een nieuw elektro-optisch systeem en verbeterde software die de vluchtcontrole verbeterde.

“Het kreeg ook een krachtigere granaatkop, die het mogelijk maakt om op betrouwbare wijze houwitsers, tanks, gepantserde voertuigen, radars, luchtverdedigingssystemen en vijandelijke mankracht te raken,” voegde het rapport eraan toe. De drone wordt nu geleverd met drie soorten granaatkoppen – cumulatief, hoog explosieve fragmentatie en thermostatisch.

  BEIDE Nord Stream-gaspijpleidingen opzettelijk gescheurd - Duitse regering vermoedt "sabotage" door "speciale strijdkrachten gelinkt aan Oekraïne"
Zala Lancet 3 drone

Er zijn enkele gevallen geregistreerd door bovenliggende UAV’s waaruit blijkt dat de Lancet-3 niet in staat is een tank of een gemotoriseerd kanon (SPG) te vernietigen.

In het rapport van RIA Novosti wordt echter opgemerkt dat bij de bestrijding van artilleriebatterijen nu bijna uitsluitend Lancet-3-munitie wordt gebruikt, die samenwerkt met verkenningsdrones. Tegenbatterijaanvallen richten zich op vijandelijke artillerie door de baan van de granaten terug te volgen vanaf de afgevuurde kanonnen.

Vroeger waren het handmatige berekeningen door vooruitgeschoven waarnemingsofficieren die zowel de artillerievuurplannen als het tegenbatterijvuur coördineerden. In Oekraïne pionierden zowel Rusland als Oekraïne met het gebruik van gewone commercieel verkrijgbare drones zoals Chinese DJI’s voor verkenning, elementaire bewaking van het slagveld en het richten en corrigeren van artillerievuur.

Maar bij een tegenbeschieting in de Russische militaire praktijk lijken alleen drones betrokken te zijn. “Russische troepen voeren als onderdeel van een speciale operatie een tegen-batterijbestrijding uit met behulp van een verkennings-aanvalcircuit, dat verkennings-UAV’s van verschillende typen, grondgebonden geluids-, radar- en geluids-thermische artillerieverkenningssystemen, grondwaarnemers en rechtstreeks kamikaze-drones als vernietigingsmiddel kan omvatten,” voegde het RIA-rapport eraan toe.

Dit bespaart dus artillerierondes voor centrale aanvallen op het slagveld en niet om vijandelijk geschut aan te pakken, met alle gevolgen van dien voor de logistiek en het transport.

Meer video’s:


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin verzekert vernietiging van “Westerse Globalistische Elite” (Video)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZe hebben… problemen met luchtmacht
Volgend artikelHet Westen is bereid te vechten tot de laatste Oekraïner – zijn de Oekraïners dat ook?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Uitgelekte documenten van het Pentagon kunnen Amerikaanse hulp aan Oekraïne belemmeren – Bloomberg
  We hebben het over een van de grootste lekken in tien jaar, constateren de Amerikaanse leugen media.

  Misschien een zeer omslachtige manier om voor Washington om uit deze krankzinnige proxy-oorlog tegen Rusland op een laag pitje door laten sudderen, de dystopisten willen doorgaan tot de laatste Oekraïnse jongens die de kastanjes uit het artillerievuur moeten halen voor die Joodse idioot die 18mmilard op zijn bankrekening heeft staan, Oekraïne is een broedervolk van Rusland, zó blijft er weinig van over.

 2. “Vecht tot de laatste van hen of van ons”: de ambassadeur van Oekraïne noemde de omvang van de verliezen van de strijdkrachten van Oekraïne verschrikkelijk

  De Oekraïense ambassadeur in Groot-Brittannië, Vadym Prystaiko, zei dat de Oekraïners klaar zijn om Rusland tot de laatste man te bevechten. Tegelijkertijd noemde hij het niveau van de verliezen van de strijdkrachten van Oekraïne “verschrikkelijk”.

  Daarnaast werden volgens hem in Oekraïne een miljoen mensen gemobiliseerd.

  “Ons besluit is dat de Russen zich moeten terugtrekken uit onze gebieden. Daarom moeten we vechten tot de laatste van hen of, helaas, tot de laatste van ons ”, zei hij tegen de Britse editie van Express.

  In een reactie op de vorming van nieuwe brigades in Oekraïne zei Prystaiko dat “we een miljoen mensen hebben gemobiliseerd”.

  “Deze mensen zullen beter opgeleid zijn, beter uitgerust en zullen met betere intelligentie werken dan het Rode Leger. Ze zullen een veel flexibelere strijdmacht zijn’, voegde Prystaiko eraan toe, die het Russische leger om de een of andere reden ‘Rood’ noemde.

  Op een vraag over verliezen zei de ambassadeur het volgende: “Ons beleid vanaf het begin was om onze verliezen niet te bespreken. Als de oorlog voorbij is, zullen we ze herkennen. Ik denk dat het een verschrikkelijk aantal gaat worden.”

  – Russische lente

  • het rode leger……lol, de russen hebben die periode lang geleden achter zich gelaten en zijn in wezen (uiterst) conservatief…ze hebben genoeg slechte ervaringen om te beseffen dat een (geforceerde) multiculti, multi ethnische, multiraciale samenleving alleen maar misere opbrengt, hoofdreden dan ook waarom de ussr uiteengesprongen is….
   wat de oekies betreft…beter getraind? georganiseerd? met wat gaan ze vechten? kinderen? vrouwen? bejaarden? zo van het straat geplukt? (lees onder dwang van een geweerloop geforceerd om ingelijfd te worden)….lol ik vind het erg voor hen, maar aan de andere kant…moeten ze maar en masse in opstand komen hiertegen…..velen van hen hadden geen problemen toen de etnische russen gedurende het georkestreerde maidanprotest en revolutie afgemaakt werden, zodus….
   get no mercy, show no mercy

   • wat ook een dingetje is; hoeveel oekraïners zijn medeplichtig aan het jarenlange uitmoorden van de russischtaligen en zijn hierheen gekomen om represailles van de russen te ontvluchten.
    oekraïners die voor het nazi-regime gevlucht zijn zitten in rusland. niet hier.

    • Fijn dat u de bewoners van de Donbas benoemd. Er wordt weinig aan deze burgers gedacht. Dat er nog steeds doden en gewonden vallen door opzettelijk raketten af te vuren naar dorpen zonder militaire basis weet weinig mensen. Wat willen de burgers zelf? Die vraag wordt niet gesteld door het Westen wel door de journalisten die jarenlang in het gebied werkzaam zijn. De meeste mensen hebben voor Rusland gekozen, zijn in het bezit van een Russisch paspoort. Vanaf 2014 onder vuur door Oekraïne en AZOV, dan is het niet onlogisch dat de bevolking los van Oekraïne wil leven. De bevolking wil vrede, wonen in een woning met water en warmte. Het is niet aan ons om te bepalen wat wij willen maar wat zij willen. Het is hun leven en niet de onze. Laat ze dan zelf beslissen, laat de bevolking een eigen keuze maken. Zij kunnen perfect zelfstandig nadenken zonder dwang. Het gebied terug naar Oekraïne is voor hun terugkeer van daders en geen bevrijding. Vergeet niet dat de Russen voedsel, medicijnen en bescherming bracht. Het interesseert me niet wat voor benamingen richting mij gaan omdat het niet om mij gaat maar om de keuze met de verhalen van de bevolking Donbas. Zij zijn boos op de EU, NAVO en USA. Ze zijn jarenlang in de steek gelaten. Leven met martelingen, angst, vernieling en dood vanwege een intense haat tegen Russisch sprekende burgers.
     We vergeten wat Merkel heeft gezegd over de Minsk Akkoorden en Hollande heeft het bevestigt.
     https://www.wsws.org/en/articles/2022/12/22/ffci-d22.html?s=09
     Desinfo en verwijderen van internet gaat steeds minder werken. Mensen zijn niet stom, ze gaan nadenken, zoals hier.
     Lindsey Graham en John McCain Oekraïne
     2016. De Donbas interesseert ze geen mallemoer. Rusland is het doel.
     https://youtu.be/JeWHviwLMy8
     Laat de bevolking van de Donbas eindelijk in vrede leven. Zoals zij willen wonen, leven met eigen taal op geboorte grond om wonden te laten genezen.
     Laat de bevolking niet langer in de steek. Luister naar wat zij vertellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in