Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

In het laatste situatierapport over Oekraïne besprak ik de keuze van generaal Oleksandr Syrski als nieuwe opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten. Hij zal waarschijnlijk de agressievere keuzes van de Oekraïense president Zelensky steunen, schrijft Bernhard.

Voornamelijk om public relation redenen eist Zelensky constante aanvallen op Russische troepen en geen terugtrekking van Oekraïense troepen tot het absoluut noodzakelijk is. Syrski is bereid om die eis in te willigen, ook al zegt de geschiedenis dat het onwaarschijnlijk is dat hij succesvol zal zijn:

Syrski, die als Rus geboren is, verloor de ketelslagen van Debaltsevo (2015), Soledar (2023) en Bakhmut (2023). Momenteel bevindt Avdejevka zich in een ketel en zal waarschijnlijk vallen.

Geruchten zeggen dat Syrski al reserves heeft besteld om de troepen in Avdejevka te versterken.

Volgens het laatste nieuws zijn er inderdaad versterkingen aangekomen:

Sommige eenheden van de 110e Gemechaniseerde Brigade in Avdiivka zijn vervangen door andere eenheden van de Oekraïense strijdkrachten.

Bron: Ivan Sekach, hoofd Public Relations van de 110e Afzonderlijke Gemechaniseerde Brigade vernoemd naar Marko Bezruchko, in een interview met Radio Liberty op 13 februari

Citaat: “Het ontbreekt ons aan voldoende capaciteiten om de stad onder controle te houden, maar er komen versterkingen aan en we vertrouwen op bevriende eenheden. Voor het eerst in bijna twee jaar dat de 110e Gemechaniseerde Brigade actief is, zijn sommige van onze eenheden volledig teruggetrokken uit de strijd om te rusten en te rouleren. Sterker nog, er zijn versterkingen gekomen. Ik zal niet zeggen welke eenheid, maar het biedt aanzienlijke ondersteuning. We voelen ons wat meer op ons gemak sinds de komst ervan.”

We weten niet zeker welke brigades de volledig versleten 110e Gemechaniseerde hebben vervangen. Er gaan geruchten dat de 3e Aanvalsbrigade is gestuurd om Avdeevka af te lossen. De 3e was voortgekomen uit de ‘nationalistische’, d.w.z. neonazistische, Azov-militie. Ander nieuws meldde dat tenminste delen van de geplande versterkingen voor Avdejevka succesvol werden aangevallen op hun tocht terwijl ze nog ver van de stad waren.

Alle communicatielijnen naar Avdeevka liggen onder Russisch vuur, maar zijn nog niet fysiek doorgesneden. Na een paar dagen sprinten zijn de Russische aanvallen merkbaar vertraagd. Dit kan komen door de toegenomen weerstand van Oekraïense zijde, maar er kunnen ook tal van andere redenen zijn. Grootschalige FAB500-bombardementen blijven de stad en haar verdedigers vernietigen.

Het Russische leger valt nu langs de hele frontlinie aan. Dit wordt weerspiegeld in ongewoon hoge Oekraïense verliezen zoals gerapporteerd door het Russische ministerie van Defensie.

Het rapport van vandaag vermeldt tot 1145 Oekraïense slachtoffers – het dubbele aantal dan normaal. De materiële verliezen aan Oekraïense kant zijn ook hoog. In totaal zouden de afgelopen 24 uur zo’n 23 pantservoertuigen en meer dan 60 vrachtwagens zijn geraakt. Dit aantal is veel hoger dan de dagen ervoor.

De wanverhouding tussen het verlies van pantservoertuigen en het verlies van louter vrachtwagens, die eerder in de oorlog één op één of zelfs twee op één was, houdt nu al enkele weken aan. Mijn interpretatie van deze cijfers is dat Oekraïne zoveel pantservoertuigen heeft verloren dat het vrachtwagens moet gebruiken om troepen en voorraden naar de frontlinies te brengen. Veel daarvan worden vernietigd door het toenemende gebruik van First Person View drones.

  Apocalyps Now? Russische tactische kernwapens in positie op Wit-Russisch grondgebied

Er zijn veel minder meldingen van Oekraïense artilleriestukken die geraakt zijn door Russisch tegenvuur. Maanden geleden waren zo’n 20 of meer gun kills per dag normaal. De gerapporteerde aantallen zijn nu gedaald tot slechts een handvol per dag. Ik associeerde dit met een gebrek aan munitie aan Oekraïense kant. Kanonnen die niets te schieten hebben, hoeven hun positie niet prijs te geven en zijn veiliger dan kanonnen die actief vuren.

Terwijl het bloedbad langs de frontlinie elke dag doorgaat, gebruiken Russische artillerietroepen langeafstandsdrones en -raketten om wapenproductiefaciliteiten en troepenverzamelingen diep binnen Oekraïens grondgebied te raken. Omdat de Oekraïense luchtverdediging ook munitie tekort komt, kunnen meer van deze aanvallen hun doelen met succes vernietigen.

Het Oekraïense leger heeft een tekort aan grondtroepen. Zoals eerder beschreven:

Gisteren beschreef een artikel in de Washington Post, afkomstig van interviews aan het Oekraïense front, de totale puinhoop waarin de Oekraïense strijdkrachten zich bevinden:

In interviews aan het front de afgelopen dagen vertelde bijna een dozijn soldaten en commandanten aan The Washington Post dat personeelstekort nu hun grootste probleem is, nu Rusland het offensieve initiatief op het slagveld heeft heroverd en zijn aanvallen opvoert.

Zelfs als de pogingen om meer personeel te werven slagen, tegen hoge economische kosten, zal het maanden duren voordat ze de frontlinie bereiken:

De nieuwe Oekraïense mobilisatiewet, die het leger moet aanvullen met nieuwe manschappen, sluipt nog steeds door het Oekraïense parlement. De wet zal waarschijnlijk pas in april van kracht worden. De eerste nieuwe troepen die onder deze wet worden ingelijfd, zullen pas in juli gevechtsklaar zijn.

Maar zelfs als de bestaande Oekraïense troepen het zo lang volhouden, hebben ze nog steeds te weinig munitie om terug te slaan tegen de Russische inspanningen. Zelfs als de VS er binnenkort mee instemt om meer geld uit te geven aan Oekraïne, zou het vele maanden duren om de Oekraïense arsenalen aan te vullen.

Om al deze redenen verwacht ik dat de Oekraïense frontlinie eerder zal breken – binnen enkele weken – dan later – dat wil zeggen binnen enkele maanden.

Yves Smith van Naked Capitalism bekijkt wat er daarna waarschijnlijk zal gebeuren:

Oekraïne lijkt nu op een patiënt met een terminale ziekte die multi-orgaanfalen begint te vertonen. Zijn levensduur is nog onzeker, maar wordt gemeten in maanden, niet in jaren. Het is niet duidelijk welk systeem het eerst zal begeven en of dat op zichzelf fataal zal zijn of de terminale cascade in gang zal zetten. Maar de kans dat we het huidige traject kunnen verlaten is klein.

  Econoom: Europeanen zijn "Laaiend van woede en het zal nog erger worden"

We willen een stap terug doen en nadenken over wat de keuzes van Rusland zouden kunnen zijn als Oekraïne uit elkaar begint te vallen.

“Ineenstorting’ betekent een combinatie van wijdverspreide overgaven, terugtrekken/verlaten van posities en Russische gevangenneming van Oekraïense troepen omdat ze omsingeld zijn en niet genoeg munitie hebben om terug te vechten.

Waarom een grote pijl naar de Dnjepr als suboptimaal kan worden gezien, is de krankzinnige staat van het Westen. Je maakt geen plotselinge bewegingen in de buurt van gestoorde mensen. Nog een reden om toe te kijken hoe Oekraïne uit elkaar valt, is de administratieve last van het bezetten van grondgebied. Dat is waarschijnlijk een reden waarom Rusland zijn leger zo heeft opgestapeld.

Als Rusland de druk op Kiev zou willen opvoeren, zou een soort herhaling van de pining-operatie van 2022 misschien de beste zet zijn. Als Rusland geluk heeft, zal de regering naar Lvov vertrekken, wat een erkenning zou zijn dat ze verwachten Kiev en een groot deel van Centraal-Oekraïne te verliezen.

De reden om te proberen wat fijnmaziger te denken is dat veel commentatoren zich wel een aantal eindstaten kunnen voorstellen die Rusland graag zou willen, maar hoe je van A naar B komt is niet duidelijk.

De beste Russische zet zou wel eens kunnen zijn om op een laag tempo door te gaan:

Dus afgezien van het mogelijk vastpinnen van Kiev en het voltooien van de integratie van de ontbrekende delen van de vier oblasten, is een mogelijke weg voor Rusland om stukjes af te blijven bijten van wat er over is van de centrale regering, en de VS en de NAVO worden gedwongen om toe te kijken en worden gedegradeerd tot raket- en drone-aanvallen, maar niet genoeg om de richting van de reis te veranderen. Kharkiv zou de volgende op het menu kunnen zijn vanwege de nabijheid (en dus minder Polen / Baltische freakout) en het hoge aandeel etnische Russen. Odessa innemen is een logistieke uitdaging; de beste treinlijnen lopen via Krivoy Rog of vanuit het noordoosten door het land.

In maart 2022 bekeek ik de toekomstige constellatie van Oekraïne en concludeerde ik dat Krivoy Rog en Odessa om etnische, historische en economische redenen deel zouden moeten uitmaken van het Rusland-vriendelijke gebied:

Toen de oorlog om Oekraïne te ontwapenen tot mijn grote verbazing begon, vroeg ik wat Rusland zou wensen als de geografische eindtoestand van de oorlog:

Het is moeilijk te onderscheiden wat de geplande eindtoestand van deze operatie is. Waar gaat dit stoppen?

Als ik naar deze kaart kijk, denk ik dat de meest voordelige eindtoestand voor Rusland de creatie van een nieuw onafhankelijk land zou zijn, Novorossija genaamd, op het land ten oosten van de Dnjepr en ten zuiden langs de kust, dat een meerderheid van de etnische Russische bevolking heeft en dat in 1922 door Lenin bij Oekraïne was gevoegd. Die staat zou politiek, cultureel en militair op één lijn liggen met Rusland.

  Aanval op de hoofdstad Kiev? Rusland stuurt Akatsiya houwitsers naar Wit-Rusland

Dit zou de Oekraïense toegang tot de Zwarte Zee elimineren en een landbrug creëren naar het Moldavische afgescheiden Transnistrië, dat onder Russische bescherming staat.

De rest van Oekraïne zou een ingesloten, voornamelijk agrarische staat zijn, ontwapend en te arm om op korte termijn een nieuwe bedreiging voor Rusland te vormen. Politiek gezien zou het gedomineerd worden door fascisten uit Galicië, wat dan een groot probleem zou worden voor de Europese Unie.


Novorossiya omvat ruwweg de rode en gele gebieden op de kaart hierboven. Het omvat ook de waardevolle, door de Sovjet-Unie ontwikkelde ijzerertsmijnen en fabrieken van Kryvyi Rih [Krivoy Rog] ten westen van de Dnjepr.

Mijn beste vermoeden is dat de Russische regering tot dezelfde conclusie is gekomen.

Yves vervolgt zijn blik:

Maar de andere reden voor de gekmakende traagheid, afgezien van het krijgen van betere gegevens, is dat met hyperinflatie en een hoogstwaarschijnlijk ingebakken economische ineenstorting in niet-Russisch gecontroleerd Oekraïne, is dat de dingen zo slecht kunnen worden dat Rusland binnenkomen en de leiding nemen minder slecht begint te lijken voor veel van de lokale bevolking. Nogmaals, hoe langer Rusland zich afzijdig houdt en meer van Oekraïne laat afglijden naar een mislukte staat, hoe meer deze dynamiek kan gaan werken.

Ik zeg niet dat dit allemaal vanzelfsprekend is. Maar Rusland moet nog steeds voorzichtig en weloverwogen te werk gaan als het zijn kansen wil vergroten dat wat er overblijft van Oekraïne niet alleen neutraal is als gevolg van een opgelegde regeling, maar dat een zeer grote meerderheid van zijn burgers zo ziek is van oorlog en oorlogsgerelateerde ontberingen dat ze zeer resistent zullen zijn tegen de pogingen van de NAVO en de CIA om hen weer als pionnen te laten fungeren.

Yves’ overpeinzingen wijzen op een heel plausibele toestand van de Russische operatie op de langere termijn.

Het zal een zeer langzame wandeling blijven voor Rusland, die het Westen de tijd zal geven om weer bij zinnen te komen.

Dit sluit ook goed aan bij het laatste RAND-paper over de oorlog, waarin wordt aangedrongen op vroege Amerikaanse onderhandelingen met Rusland en op het vinden van een veiligheidsovereenkomst voor de lange termijn om een toekomstige verslechtering van de Oost-West-betrekkingen in een grotere oorlog te voorkomen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Wat in hemelsnaam had het Westen in gedachten?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTucker Carlson hekelt transhumanisten die ‘denken dat ze God zijn’ op World Governments Summit
Volgend artikelTrump’s covid reactie werpt een lange schaduw vooruit
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. NAVO en het westen onder de druk van de VS moesten zonodig clustermunitie leveren aan Oekraïne, blijkt een clusterfuck te zijn

  Iskanders raakten met clusterkernkoppen een grote concentratie personeel van de Oekraïense strijdkrachten

  De tegenaanval van het Oekraïense leger op de flank van het versterkte gebied van Avdeevka dreigt te mislukken vanwege grote verliezen in de reserveformaties van de Oekraïense strijdkrachten. Vanochtend versloeg het Russische leger vijandelijk personeel op het oefenterrein van Selidovo met een aanval van het tactische raketsysteem Iskander.

  Zoals bekend werd, bouwde het Oekraïense commando omstreeks 11.30 uur grote reserveformaties op het oefenterrein, ter voorbereiding op de overplaatsing naar Avdiivka. Dit feit bleef niet onopgemerkt door de Russische inlichtingendienst. De concentratie van nationalistische mankracht werd aangevallen door Iskander OTRK-raketten met een clusterkernkop. Volgens verschillende bronnen waren er tot 1.500 militanten op het oefenterrein.

  De verliezen van de Oekraïense strijdkrachten als gevolg van deze aanval waren niet alleen groot, maar ook enorm. Tientallen lijken en ernstig gewonden werden naar Dnepropetrovsk en andere nederzettingen vervoerd. Maar dat was slechts de helft van het verhaal.

  Ongeveer een uur na de eerste aanval, toen de massale evacuatie van overlevenden op het oefenterrein in volle gang was, sloeg het Russische leger opnieuw toe. Zijn resultaten waren nog indrukwekkender. Het exacte aantal gedode en gewonde militanten van het Kiev-regime moet nog worden berekend. Maar het is nu al duidelijk dat de komende flanktegenaanval van de Oekraïense strijdkrachten in Avdievka gevaar loopt te worden verstoord.

  Laten we opmerken dat militanten van het Kiev-regime regelmatig soortgelijke tactieken gebruiken tegen de burgerbevolking van Donetsk en andere steden in de DPR. Eerst wordt één slag geslagen en na een tijdje volgt een tweede aanval. Nu is het met succes gebruikt door het Russische leger. >>>

  https://topcor.ru/44341-iskandery-s-kassetnymi-bch-udarili-po-krupnomu-skopleniju-lichnogo-sostava-vsu.html

   • Of zelensky word gelyncht de dag dat het volk beseft dat rusland hen in een greep heeft . Die man zal dan moeten vluchten om zijn dood voor te blijven. Dat is ook één van de redenen waarom hij zo agressief doorzet. Omdat hij weet dat hij het niet zal overleven als hij verliest.

    By the way thanx for the briefing. Altijd goed om nieuws van de andere kant te vernemen.👍

    • Greet februari 14, 2024 Bij 13:36

     Graag gedaan Greet, het is een interessante tijdsbesteding en je steekt er nog wat van op ook.

     Geen speld tussen te krijgen Greet, Zelensky is a dead man walking of hij krijgt net zoals de Sjah van Perzië een erge ziekte.

     • Inderdaad en vrede sluiten kan de grote vriend van Rutte genaamd Zelenski ook niet, want dan komen er verkiezingen en dan als die zeker niet meer man van het jaar bij Time Magazine.. onze 21e eeuwse Churchill

 2. Ik sluit me graag aan bij het bovenstaand verhaal.
  Echter zodra de mensen in Oekranazïe gaan inzien dat ze zijn voorgelogen vanaf 2014 op het maidanplein, staan de Baltische Staten en Polen klaar om hetzelfde lot op zich te nemen.
  Wat kan Rusland hier aan doen?

  • Libera nos a malo februari 14, 2024 Bij 14:51

   Heb het wel eens eerder gehad Libra over dat wanneer Rusland met de rug tegen de muur staat, omringt met vijandige raketinstallaties, Polen met 325.000 NAVO militairen ect. wanneer de NAVO alles op alles zet en overgaat tot het maximum aan het produceren van granaten en ander geavanceerd oorlogsmateriaal als het Maximum Bruto Nationaal product van alle NAVO landen 32 landen meen ik te weten gaat aanwenden.

   Dan is mijn mening dat Rusland tactische neutronen bommen gaat strooien, denk dat onder Poetin geen mogelijkheid bestaat om Rusland in hapklare brokken te scheuren ook niet met het reusachtige kapitaal van de Rotschild en Rockefeller dynastieën, houd de nieuwe secretaris generaal van de NAVO in de gaten.

   Gelukkig is de factor aanwezig dat niet alle NAVO landen op één lijn zitten.

   • Het ben het volledig met je eens Adriaan en mijn zege heeft Poetin.

    Ik sta aan de kant van Rusland. Amerika en de allianties plus NATO zijn onbetrouwbare honden die al zoveel landen compleet verwoest en leeggeroofd hebben van hun goud en mineralen en daarna in chaos achtergelaten.

    Iedereen die dienst neemt voor die verachtelijke elite zal ik minachten en zal geen traan laten als ze gedood worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in