Gisteren hebben drie door het Westen geleverde droneschepen een Russisch schip aangevallen dat de Turkstream-pijpleiding bewaakt. Rusland beweert dat ze allemaal zijn vernietigd, maar er is een video die suggereert dat er één het Russische schip heeft geraakt. Deze aanval is de laatste in een reeks gebeurtenissen van de afgelopen drie weken waarbij Oekraïne doelen in Rusland bestookt met wapens die door de VS en Groot-Brittannië zijn geleverd. Naast deze maritieme drone-aanval heeft Oekraïne het volgende uitgevoerd:

 • Een grensoverschrijdende inval in de regio Belgorod met door de VS geleverde voertuigen en wapens. De aanval werd afgeslagen met zware verliezen aan Oekraïense zijde.
  Sporadisch lanceren van artillerie- en mortieraanvallen op Russische burgersteden langs de grens.
 • Een drone-aanval op het Kremlin.
 • Het gebruik van Britse Storm Shadow kruisraketten om doelen in Rusland te raken.

Geen van deze aanvallen zijn “game changers” in termen van het strategische plaatje, maar ze voeden een opkomende golf van woede in Rusland die waarschijnlijk de druk voor een sterkere militaire reactie zal opvoeren. De aanval op het Russische schip dat de Turkstream-pijpleiding bewaakt, is vooral verwarrend omdat het indirect een aanval is op een NAVO-lid (namelijk Turkije). Net wat de NAVO nodig heeft, het vervreemden van het NAVO-lid met het op één na grootste leger in de NAVO.

De mainstream media sluiten de mogelijkheid uit dat de aanval werd gesanctioneerd door de VS of het V.K. en suggereren dat de aanval werd uitgevoerd door Oekraïne zonder zijn NAVO-partners te raadplegen. Mijn nieuwe vriend, Steve Bryen, heeft echter een uitstekend stuk gepubliceerd in de Asia Times over het incident met de Turkstream-pijpleiding, waarin wordt uitgelegd waarom dit geen unilaterale Oekraïense operatie was:

Er zijn een aantal verontrustende feiten over deze operatie.

Het eerste is dat de Oekraïners een aanval op de Turkstream-pijpleiding voorbereidden en het Russische schip moesten uitschakelen dat de pijpleiding hielp bewaken. Turkstream transporteert aardgas met een jaarlijkse capaciteit van 31,5 miljard kubieke meter en bestaat uit twee offshore-leidingen van 930 kilometer en twee afzonderlijke onshore-leidingen van 142 kilometer en 70 kilometer lang.

Een van de afnemers van Russisch gas uit deze pijpleiding is Hongarije. De vernietiging van Turkstream zou Hongarije een zware slag toebrengen, en dat zou kunnen leiden tot een omwenteling in dat land. Hongarije, onder Viktor Orbán, wordt door Washington beschouwd als pro-Russisch.

De Oekraïners voerden deze operatie uit in de Bosporus, ongeveer 140 km van het Turkse vasteland. Het is redelijk om te zeggen dat deze aanval niet alleen gericht was tegen de Russen, maar het was het eerste deel van een aanval op een NAVO-bondgenoot, Turkije en andere gasverbruikers, met name Hongarije – ook een NAVO-bondgenoot.

De grote afstand tot Oekraïne zelf suggereert dat Oekraïne real-time inlichtingen nodig zou hebben gehad om het Russische schip te lokaliseren en als doelwit te nemen.

Hier komt het verontrustende deel. Naar verluidt bevond zich een Amerikaans RQ-4 inlichtingenvliegtuig in de buurt van dit incident. De RQ-4 had in real time doelwitinformatie kunnen verschaffen en dezelfde informatie kunnen doorgeven aan de Oekraïense onbemande marinedrone. Hoewel er geen harde bewijzen zijn dat de RQ-4 een rol heeft gespeeld, hoe had Oekraïne deze operatie anders kunnen leiden?

De Verenigde Staten en de rest van de NAVO veinzen onwetendheid over de aanval, maar het belangrijkste feit is dat Oekraïne doelgegevens nodig had die alleen NAVO-inlichtingenbronnen konden verstrekken. Dit betekent dat de Verenigde Staten een directe rol hebben gespeeld bij deze aanval. Als je dit incident toevoegt aan de grensoverschrijdende inval in de regio Belgorod, waar door de VS geleverde voertuigen de aanval uitvoerden, kan Rusland alleen maar concluderen dat de Verenigde Staten steeds meer betrokken raken bij de oorlog tegen Rusland.

  Ruslands asymmetrische respons

Dit is een gevaarlijke escalatie in de oorlog en Rusland zal deze waarschijnlijk niet als onbeduidend afdoen. Naast de maritieme drone-aanval, vlogen twee Amerikaanse B-1 bommenwerpers in de Oostzee dicht bij het Russische luchtruim en werden onderschept door Russische gevechtsvliegtuigen. Voeg daarbij de recente ommekeer van Biden die groen licht gaf om F-16 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen en de inzet eind 2022 van elementen van de 101s en 82nd luchtlandingseenheden in respectievelijk Polen en Roemenië. Die troepen zijn er nog steeds.

Rusland houdt ook de komende NAVO-oefening Air Defender 23 nauwlettend in de gaten:

Air Defender 23 wordt de belangrijkste militaire oefening ooit boven het Europese luchtruim. De oefening vindt plaats van 12 tot 23 juni en omvat de luchtmacht van 25 landen.

Air Defender 23 is meer bepaald de meest uitgebreide oefening van luchtstrijdkrachten in de geschiedenis van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, beter bekend als de NAVO. Aan dit ongekende evenement zullen tot 10.000 deelnemers deelnemen, die hun vliegvaardigheden zullen trainen met ongeveer 220 vliegtuigen. De militaire oefening vindt plaats in het Europese luchtruim en onder bevel van de Duitse luchtmacht, of Luftwaffe.

Hoewel de NAVO kan doen alsof dit slechts een routineoefening is, is een “trainingsoperatie” van deze omvang en schaal tegen de achtergrond van verhoogde spanningen in de regio vergelijkbaar met het aansteken van een lucifer in een benzineopslagtank. Het vergroot de kans dat de oorlog in Oekraïne zich uitbreidt tot een volledig conflict met de NAVO.

Het lijkt erop dat de Verenigde Staten bereid zijn meer wanhopige, onverstandige acties te ondernemen in de nasleep van de Oekraïense nederlaag bij Bakhmut. Washington maakt geen enkel gebaar van verzoening. Juist het tegenovergestelde – meer oorlogszuchtige retoriek en acties.

  Russen huilen tranen van het lachen in hun gesanctioneerde Duitse bier

Rusland van zijn kant zit niet stil. In de vroege uren van vrijdag meldden Oekraïense TG-kanalen aanvallen met UAV’s en luchtbommenwerpers in de regio’s Sumy, Chernigov en Zapozhye, en in de regio Dnepropetrovsk. Vanavond zijn ook explosies gemeld in het district Koepjananskiy in de regio Kharkov. Gisteren trof Rusland de dam van het Karlovskoye-reservoir, dat 40 km ten noordwesten van Donetsk ligt en een kritieke bevoorradingsroute is voor de Oekraïense strijdkrachten in de Donetsk-regio. Dit maakt het voor Oekraïne moeilijker om zijn troepen aan de oostkant van de Volcha-rivier te bevoorraden en werpt meer obstakels op die Oekraïne moet overwinnen als het een succesvol tegenoffensief wil lanceren.

Het lijkt erop dat de drie weken durende Russische bombardementen – met strategische bommenwerpers – een tol eisen van de troepen die Oekraïne heeft samengesteld voor het langverwachte tegenoffensief. Oekraïense verliezen maken het moeilijk om de mankracht en vuurkracht te verzamelen die nodig zijn om een offensieve operatie te starten en langer dan een paar dagen vol te houden. We zullen het de komende weken zeker weten.

Ik zal het eenvoudig stellen: we leven in de gevaarlijkste tijd in de wereldgeschiedenis sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten tonen geen teken van terugtrekking van hun inspanningen om de oorlog in Oekraïne gaande te houden in de vergeefse hoop Rusland te verzwakken. En Rusland intensiveert zijn operaties om de militaire capaciteiten van Oekraïne te decimeren. Dit lijkt een giftig recept voor een verschrikkelijke botsing. Ik hoop dat ik het mis heb.

  Oekraïne: Azov-regiment gebruikt kinderen als menselijke schilden in Azovstal

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Explosief: Rusland heeft gecrashte Amerikaanse Reaper-drone geborgenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Vooringenomen” is een verkeerde term
Volgend artikelLavrov vergelijkt het beleid van de NAVO met Hitlers “Drangs nach Osten”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. dat Nederland daar aan meedoet is toch schandalig wat een land een NAVO LID het zijn gewoon nazi’s wat een af gang en op 5 mei weer huilen en het mag NOOIT meer gebeuren wat een hypocriet zooitje is het daar wat een laf volk ook bah

  • Ja wij zijn het moorddadiger volk van Europa in Nederland zitten ook veel linkse NSB’ers want als NL ergens goed in is dan het om moorden zij zijn net zo erg als Rutte en zijn links tuig.

   • Een Linkse NSB er, daar heb ik nog nooit van gehoord, Rutte die graag met linkse mensen in zijn regering werkt {?}, indien hij hulp nodig heeft gaat hij nog liever naar Geert Wilders of de SGP om hulp halen, Rutte en zijn kabinet links noemen, dat vind ik echt heel komisch, maar wat is nog echt links of rechts, ik weet het niet meer maar misschien U J Coolen?

  • NIKNOK mei 26, 2023 at 13:06
   dat Nederland daar aan meedoet is toch schandalig wat een land een NAVO LID het zijn gewoon nazi’s wat een af gang en op 5 mei weer huilen en het mag NOOIT meer gebeuren wat een hypocriet zooitje is het daar wat een laf volk ook bah

   Jij noemt Nederland een schandalig land met nazi’s en een laf volk, maar die naam die je hier op de site al zo lang fanatiek verkondigt, is gecreeërd door dezelfde wit soort leden. Dus wat jij zegt meen jij geen moer van, want jij bent geprogrammeerd om haat te voeden en te laten voortbestaan.

  • Toen de Duitsers in 1940 het land binnentrokken, gaf Nederland zich binnen 5 minuten over….
   Helaas sloten ook nog eens veel landgenoten zich aan bij de NSB…..

  • Er zijn op Internet berichten te vinden dat in juli de Navo daadwerkelijk Rusland zal aanvallen het V K kevert de meeste troepen. De situatie verergert das duidelijk en de Nederlandse Navo generaal Brouwer zegt , uiteraard is Nederland een serieus doelwit voor de RF

  • zolang turkije de navo kan gebruiken om hun doelen te halen (het overnemen van europa door de islam met aantallen) zullen ze wel blijven zitten denk ik.

 2. Misschien Russia en China zijn niet goed. Maar wie wil een unipolaire wereld gedomineerd door de corrupte VS? Niemand.

 3. Biden heeft niets te verliezen.
  In eigen land komt hij steeds meer onder druk te staan in verband met corruptie schandalen ter verrijking van zijn eigen familie.
  En het interesseert hem totaal niets als hij in Europa tegen Rusland een oorlog kan beginnen.
  Het is ver van zijn bed.
  De NAVO interesseert Amerika ook totaal niets , dit is belangrijk , alleen als het om Amerika zelf gaat.

  Maar ze onderschatten Rusland want Putin zal Wanneer het tot oorlog komt tot DIEP IN AMERIKA TOESLAAN.
  De hele infrastructuur plus het financiële stelsel zal vernietigd worden.
  Een slecht vooruitzicht.
  Maar wat wil je met een stelletje losgeslagen idioten geleid door een demente kip zonder kop in het witte huis

  Europa zal de eerste klap ontvangen. En die ziet er voor ons in Nederland niet goed uit.
  Nederland ligt dan op de verkeerde plaats met Brussel ( NAVO en Europese uni) dichtbij.
  Ook Londen zal doelwit zijn en Parijs.
  Als het nucleair wordt komt ons wereld deel VOOR EEN LANGE TIJD in EEN diepe WINTERSLAAP.
  Hopelijk blijft Putin er met zijn hoofd bij, dat hij uitschakeld wat de echte oorzaak is……

  • Anna mei 26, 2023 at 15:18
   Goed verwoord.
   Inderdaad ziet het er voor Nederland niet goed uit met onze participatie
   en havens,die de doorvoerpoorten van Europa zijn.
   Met Antwerpen maar dat ligt om de hoek,nuclear gezien.
   al met al,schat ik onze kansen als westen laag in.
   Kinzahl’s kunnen ze niet weren en andere moderne granaten die ze hebben.
   WOII leek er veel op,maar is dit nu de werkelijke eindstrijd?
   Word heftig volgens mij

  • Doemdenker… Er zijn vele alternatieven tussen zwart en wit. Rusland heeft legio niet nucleaire wapens met hoge vernietigingsfactor waarmee ze de NAVO (leden) kunnen afstraffen zonder bepaalde grenzen te overschrijden.

   En als de beer werkelijk los gaat wordt het hier chaos en dus een ideaal moment voor bijltjesdag. Als onze waardeloze justitie en haar volcorrupte sterke arm niet meer functioneren kunnen de kankerplekken eenvoudiger verwijderd worden.

 4. Wordt tijd voor harde–maar veilige tegenacties.
  Laat RU maar een pijpleiding naar England opblaast; en internet kabeltje naar USA; wat USA satelietjes uit de lucht schiet.

  Even tandjes laten zien–en onschuldig spelen.
  Net als de amerikanen.
  ————————————

  P.s.; De oekies vinden de MIG 298 niet goed genoeg; ze willen alleen F16.
  Mis is te ouderwets; maar dat was de TLV die de Leopard opblies ook…..

  Duitsland is officieel de recessie ingegaan…

  • Dat klopt Pierre. Maar de F16 is ook antiek. Zijn ontwerp is 50 jaar oud. De Oekies krijgen van het Westen alleen maar overjarig oorlogstuig, gelijk die Leopard tank, ook al zo’n antieke roestbak. Die F16’s zullen door de Russen in no time vernietigd gaan worden. De wapens van de Russen zijn superieur aan zelfs de nieuwste westerse wapens.

 5. ….en ze blijven maar provoceren, zieken, uitdagen om WO3 te starten…….

  USA is moreel, economisch, militair failliet, Duitsland begon vandaag met een recessie, EU staat op uiteenvallen (hoe sneller hoe beter)….

  Poetin heeft veel geduld; vraag me af tot waneer….en wat ie dan doet.

 6. Even terzijde die Navo aktie 122 militaire vliegtuigen over Europa en Den Haag maar schreeuwen CO2 Stikstof het klimaat gaat naar de verdoemenis.
  Die hele oorlog opgehitst door het westen en de VS. hebben meet milieu schade veroorzaakt dan heel Nederland kan.

 7. Die uitbarstende en zo door de KM gewilde oorlog komt er niet.
  Tuig je hart op met vredevolle gedachten
  En wil het beste voor een wereld die jij goed vindt zonder anderen tekort te willen doen of te willen vernietigen.
  Er is geen andere uitweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in