Mahmoud Hasserini / Wikimedia / (Public Domain)

De VS komen steeds dichter bij een oorlog met de Iraakse Popular Mobilisation Forces, een staatsveiligheidsagentschap dat bestaat uit gewapende groepen, waarvan sommige dicht bij Iran staan, maar die voor het grootste deel Iraakse nationalisten zijn. De VS voerde woensdag een drone-aanval uit in Bagdad, waarbij drie leden van de Kataeb Hezbollah-troepen werden gedood, waaronder een hoge commandant. Een van de slachtoffers, al-Saadi, is de hoogste figuur die in Irak is vermoord sinds de droneaanval in 2020 waarbij de Iraakse bevelhebber al-Muhandis en Qassem Soleimani werden gedood, schrijft Alastair Crooke.

Het doelwit is raadselachtig omdat Kataeb meer dan een week geleden zijn militaire operaties tegen de VS heeft opgeschort (op verzoek van de Iraakse regering). De stopzetting werd breed gepubliceerd. Waarom werd deze hooggeplaatste figuur dan vermoord?

Tektonische scheuren worden vaak veroorzaakt door één enkele flagrante actie: de laatste zandkorrel die – bovenop de andere – de glijbaan in gang zet en de zandberg doet kapseizen. De Irakezen zijn boos. Ze hebben het gevoel dat de VS moedwillig hun soevereiniteit schendt en minachting toont voor Irak, een eens zo grote beschaving die nu ten onder is gegaan aan de oorlogen van de VS. Er zijn snelle en collectieve vergeldingsmaatregelen beloofd.

Eén daad en er kan een orkaan ontstaan. De Iraakse regering is misschien niet in staat om de lijn vast te houden.

De VS probeert problemen te scheiden en in hokjes te verdelen: De blokkade van de Rode Zee door AnsarAllah is ‘één ding’; aanvallen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië zijn ‘iets anders’. Maar iedereen weet dat een dergelijke scheiding kunstmatig is – de ‘rode’ draad die door al deze ‘kwesties’ geweven is, is Gaza. Het Witte Huis (en Israël) staan er echter op dat Iran de rode draad is.

Heeft het Witte Huis hier goed over nagedacht, of werd de laatste moord gezien als een ‘offer’ om de ‘oorlogsgoden’ in de Beltway, die erop gebrand zijn Iran te bombarderen, gunstig te stemmen?

Wat het motief ook is, de Orkaan draait. Er is een andere dynamiek gaande die door de aanval zal worden aangewakkerd.

The Cradle benadrukt één belangrijke verschuiving:

“Door met succes Israëlische schepen te verhinderen de Straat van Bab al-Mandab over te steken, heeft de door Ansarallah geleide regering van Sanaa zich ontpopt als een krachtig symbool van verzet ter verdediging van het Palestijnse volk – een zaak die zeer populair is bij de vele bevolkingsgroepen in Jemen. De positie van Sanaa staat in schril contrast met die van de Saoedische en Emirati-gesteunde regering in Aden, die tot afgrijzen van de Jemenieten de aanvallen van de Amerikaanse en Britse troepen op 12 januari verwelkomde.”

  De morele complexiteit van het bombarderen van een concentratiekamp vol kinderen

“De luchtaanvallen van de VS en het VK hebben geleid tot een aantal interne overlopen van zwaargewichten … een aantal Jemenitische milities die eerder op één lijn stonden met de VAE en Saoedi-Arabië, zijn trouw gebleven aan Ansarallah … De ontgoocheling over de coalitie zal verregaande politieke en militaire gevolgen hebben voor Jemen, de allianties veranderen en de VAE en Saoedi-Arabië als nationale tegenstanders afschilderen. Palestina blijft dienen als een veelzeggende lakmoesproef in heel West-Azië – en nu ook in Jemen – en ontmaskert diegenen die slechts retorisch de mantel van rechtvaardigheid en Arabische solidariteit opeisen.”

Overlopen van Jemen militairen – Wat doet dit ertoe?

Nou, de Houthi’s en AnsarAllah zijn helden geworden in de hele islamitische wereld. Kijk maar naar social media. De Houthi’s zijn nu een mythe: Ze komen op voor de Palestijnen terwijl anderen dat niet doen. Er ontstaat een aanhang. De ‘heroïsche’ houding van AnsarAllah kan leiden tot het verdrijven van westerse proxies en zo tot het domineren van de ‘rest van Jemen’ die ze nu niet controleren. Het spreekt ook tot de verbeelding van de islamitische wereld (tot grote bezorgdheid van het Arabische establishment).

In de onmiddellijke nasleep van de moord op al-Saadi gingen Irakezen de straten van Bagdad op om te scanderen: “God is Groot, Amerika is de Grote Satan”.

Denk niet dat deze ‘wending’ verloren is gegaan voor anderen – bijvoorbeeld voor de Iraakse Hashd al-Sha’abi; of voor de (Palestijnen) van Jordanië; of voor de massale voetsoldaten van het Egyptische leger; of zelfs in de Golf. Er zijn vandaag de dag 5 miljard smartphones. De heersende klasse kijkt naar de Arabische zenders en bekijkt (nerveus) de social media. Ze zijn bang dat de woede over het negeren van het internationale recht door het Westen de pan uit zal rijzen en dat ze die woede niet in bedwang zullen kunnen houden: Wat is de prijs van de ‘Rules Order’ nu het Internationaal Gerechtshof de notie van een morele inhoud van de westerse cultuur heeft omvergeworpen?

De ondoordachtheid van het Amerikaanse beleid is verbazingwekkend – en heeft nu het meest centrale principe in de ‘Biden-strategie’ voor het oplossen van de crisis in Gaza opgeëist. Het ‘bengelen’ van de Saudische normalisering met Israël werd in het Westen gezien als de spil – waar Netanyahu ofwel gedwongen zou worden om zijn maximalistische veiligheidscontrole van de rivier tot de zee mantra op te geven, of zichzelf opzij geduwd zou zien door een rivaal voor wie het ‘normaliseringsaas’ de allure had van een waarschijnlijke overwinning in de volgende Israëlische verkiezingen.

  NYT pusht met 'korrelige video' bewering Israëlische regering over 'massale verkrachtingen door Hamas' op 7 oktober

De woordvoerder van Biden was in dit opzicht flagrant:

“We … voeren gesprekken met Israël en Saoedi-Arabië … over pogingen om verder te komen met een normaliseringsregeling tussen Israël en Saoedi-Arabië. Dus die gesprekken zijn ook gaande. We hebben zeker positieve feedback gekregen van beide partijen dat ze bereid zijn om die gesprekken voort te zetten.”

De Saoedische regering – mogelijk boos over het gebruik van dergelijke misleidende taal door de VS – schopte naar behoren de plank onder het platform van Biden vandaan: Ze gaf een schriftelijke verklaring uit waarin ze ondubbelzinnig bevestigde dat: “er geen diplomatieke betrekkingen met Israël zullen zijn tenzij er een onafhankelijke Palestijnse staat wordt erkend op de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, en dat de Israëlische agressie op de Gazastrook stopt – en alle Israëlische bezettingstroepen worden teruggetrokken uit de Gazastrook.” Met andere woorden, het koninkrijk staat achter het Arabische vredesinitiatief van 2002.

Natuurlijk zou geen enkele Israëliër op dat platform campagne kunnen voeren in de Israëlische verkiezingen!

Herinner je hoe Tom Friedman uiteenzette hoe de ‘Biden Doctrine’ in elkaar zou passen als een onderling verbonden geheel: Ten eerste zouden de VS door het innemen van een “sterk en resoluut standpunt ten aanzien van Iran” een signaal afgeven aan “onze Arabische en islamitische bondgenoten, dat ze Iran op een agressievere manier moeten aanpakken … dat we niet langer kunnen toestaan dat Iran probeert ons uit de regio te verdrijven; Israël uit te roeien en onze Arabische bondgenoten te intimideren door op te treden via proxies – Hamas, Hezbollah, de Houthi’s en sjiitische milities in Irak – terwijl Teheran rustig achterover leunt en geen prijs betaalt.”

Het tweede element was het Saoedische aas dat onvermijdelijk het pad zou effenen naar het (derde) element, namelijk de “opbouw van een geloofwaardige legitieme Palestijnse Autoriteit als … een goede buur van Israël …” Deze “moedige Amerikaanse inzet voor een Palestijnse staat zou ons [Team Biden] legitimiteit geven om op te treden tegen Iran,” voorzag Friedman.

Laten we duidelijk zijn: deze trifecta van beleid, in plaats van samen te smelten tot een enkele doctrine, vallen als dominostenen. Hun ineenstorting is te danken aan één ding: de oorspronkelijke beslissing om Israël’s gebruik van overweldigend geweld tegen de burgermaatschappij van Gaza te steunen – ogenschijnlijk om Hamas te verslaan. Het heeft de regio en een groot deel van de wereld tegen de VS en Europa gekeerd.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Omdat er niets veranderde aan het beleid van de VS. Het waren dezelfde oude westerse woorden van decennia geleden: financiële dreigementen, bombardementen en geweld. En het aandringen op één verplicht ‘sta achter Israël’-verhaal (zonder discussie).

  Hamas houdt stand in Gaza ondanks inspanningen leger: Israëlische media

De rest van de wereld is het beu geworden; zelfs uitdagend.

Dus om het bot te zeggen: Israël is nu oog in oog komen te staan met de (zelfdestructieve) inconsistentie binnen het zionisme: Hoe handhaaf je speciale rechten voor Joden op grondgebied waar ongeveer evenveel niet-Joden wonen? Het oude antwoord is in diskrediet gebracht.

Israëlisch rechts stelt dat Israël dan failliet moet gaan: Alles of niets. Het risico nemen van een grotere oorlog (waarin Israël al dan niet kan ‘zegevieren’); de Arabieren vertellen dat ze elders moeten gaan wonen; of het zionisme opgeven en zelf verder trekken.

In plaats van Israël te helpen de waarheid in de ogen te kijken, heeft de regering Biden de taak om Israël te verplichten de tegenstrijdigheden in het zionisme onder ogen te zien, terzijde geschoven ten gunste van het herstellen van de verbroken status quo ante. Zo’n 75 jaar na de oprichting van de Israëlische staat heeft de voormalige Israëlische onderhandelaar Daniel Levy het volgende opgemerkt:

We zijn terug bij het “banale debat” tussen de VS en Israël over “de vraag of de bantustan opnieuw moet worden verpakt en op de markt gebracht als een ‘staat’.”

Had het anders gekund? Waarschijnlijk niet. De reactie komt diep uit Biden’s aard.

De trifecta van mislukte reacties van de VS heeft paradoxaal genoeg niettemin Israëls verschuiving naar rechts vergemakkelijkt (zoals blijkt uit alle recente peilingen). En het heeft – bij gebrek aan een gijzelingsovereenkomst; bij gebrek aan een geloofwaardige Saoedische ‘val’; of een geloofwaardige weg naar een Palestijnse staat – precies de weg geopend voor de regering Netanyahu om zijn maximalistische uitstap uit de ingestorte afschrikking na te streven door het veiligstellen van een ‘grote overwinning’ op het Palestijnse verzet, Hezbollah, en zelfs – hoopt hij – Iran.

Geen van deze doelstellingen kan worden bereikt zonder de hulp van de VS. Maar waar ligt de grens voor Biden: steun voor Israël in een oorlog met Hezbollah? En als het zich uitbreidt, ook steun voor Israël in een oorlog met Iran? Waar ligt de grens?

De ongerijmdheid, die zich voordoet op een moment dat het Oekraïne-project van het Westen implodeert, suggereert dat Biden voor zichzelf misschien wel net zo’n ‘grote overwinning’ nodig heeft als Netanyahu.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Marcheren voor Israël?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropese Centrale Bank geeft toe dat centrale bankiers ‘controle over de mensheid’ zullen verliezen zonder CBDC’s
Volgend artikelRapport roept op tot beperking van vliegreizen: Dit maakt deel uit van een breder globalistisch plan om alle soorten reizen te ‘rantsoeneren’ – geen onbeperkte vliegtuigen, treinen of auto’s meer voor de lijfeigenen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. De oorlogen zijn DE wanhoopsdaad van het compleet failliete land dat USA heet. En ook een afleidingsmanoeuvre voor het volk, dat nog steeds denkt dat usa een wereldmacht is.
  Een onhoudbare staatsschuld van 34.000.000.000.000.000 = 34 biljoen dollar, waarvoor ruim 800.000.000.000 dollar per jaar aan rente betaald moet worden. Daarnaast nog de afkeer van steeds meer landen van de dollar door de gevoerde usa politiek van overheersen, leeg plunderen en in chaos achter, wat de financiering van nieuwe staatsleningen steeds moeilijker maakt.
  Wat zullen de oogjes groot worden als het klootjesvolk eindelijk de schelmen afgooit.
  Overigens ik vermoed dat dit ook voor EU / Europa zo zal zijn, want we zijn de schoothondjes van de usa en voeren decoreert uit vandiverse duistere globalistische organisaties.
  Kijk alleen maar naar wat er in Duitsland gebeurt met de deindustralisatie .Ook ons voorland, daar ben ik van overtuigd.

  • @Jan, in Nederland zal tussen nu en vijf jaar VDL Nedcar in Born worden gesloten, Schiphol zal wat het aantal vluchten betreft steeds meer worden afgeknepen & ook Tata Steel in IJmuiden ligt steeds meer onder het vergrootglas om maar wat te noemen.

 2. De Iraniërs zijn de lafhartige moordaanslag op Qasem Soleimani niet vergeten, ze lopen te popelen om een zooitje nichterige Amerikaans vlees aan stukken te snijden, tja in opdracht van meest onbeschofte president van Amerika, de crypto-jood.

  • Adriaan W. februari 13, 2024 Bij 15:32
   OMG. Qasem Soleimani. Lest we forget…

   Deze blaaskaak crypto jood DT maakte ook hiermee een grote fout (naast de vele andere achterbakse deals). Ze weten in Ziomerica gewoon niet van ophouden met het bevredigen van de zionisten parasieten, niemand legt ze ooit aan banden maar het gaat een keer ontploffen.

   “Zeinab Soleimani further said the president was a “puppet by the hands of the Zionists” as the massive crowd chanted “Death to America,” according to N12.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in