Het najaarsoffensief van het Russische leger is begonnen. De situatie van de Oekraïners verslechtert door nieuwe drones en onzekere wapenhulp. Dit moet u weten.

De Russische strijdkrachten blijven oprukken in het gebied rond Avdiivka. Hoewel de Oekraïense kant blijkbaar aanzienlijke troepencontingenten van andere delen van het front naar en rond de bedreigde frontstad verplaatst, is het Russische leger er nu in geslaagd om langs verschillende delen ten noorden en zuiden van Avdiivka op te rukken, schrijft Lars Lange.

Zoals hier gemeld, ligt het zwaartepunt van de Russische inspanningen bij de AKHZ cokesfabriek in het noorden van de stad. Hier konden de Russische troepen de spoorbaan oversteken naar het westen over een breedte van iets meer dan 2,5 kilometer.

De bres strekte zich uit van het rangeer- en laadterrein van de cokesfabriek ten noorden van AKHZ tot een verlaten datsja-nederzetting verder naar het noorden. De verovering van het oostelijke en centrale deel van het dorp Stepove was waarschijnlijk een groot succes op de Oekraïense verdediging.

Vanaf daar is het nog ongeveer 4,2 kilometer naar de enige versterkte aanvoerweg die naar de belegerde stad leidt. De Russische troepen hebben geen direct visueel contact met de weg O0542 in kwestie, omdat stroken bos hun zicht blokkeren. Russische operatoren proberen echter de bevoorrading te verstoren met behulp van drones.

“Avdiivka zal vallen tenzij er een wonder gebeurt, zoals een massale tegenaanval,” vreest de Oostenrijkse Oekraïne-expert kolonel Markus Reisner tegenover Telepolis. “Beschikbare Oekraïense troepen voor een tegenaanval zijn de 47e Gemechaniseerde Brigade met haar Leopard en Bradley of de 1e Pantserbrigade. Beide eenheden lijden verliezen, maar hebben nog steeds gepantserde aanvalselementen,” vervolgt Reisner. “Om het bot te zeggen: als er geen succesvolle tegenaanval komt, zal Avdiivka omsingeld worden en uiteindelijk vallen,” analyseert de Oostenrijkse militair historicus.

  TOTALE BLACKOUT: Rusland lanceert MASSIEVE barrages raketten - die voor het eerst ENERGIECENTRALES bestoken

De Russische kant kon verdere territoriale winst boeken rond het dorp Krasnohorivka, ten noorden van de Pokrovsk – Horlivka spoorlijn in de richting van het dorp Novokalynove, dat in handen is van het Oekraïense leger. Ten westen van Krasnohorivka werden ook enkele velden veroverd. Het doel van het Russische opperbevel is om de flanken veilig te stellen voor een aanval op de AKHZ cokesfabriek om mogelijke Oekraïense tegenaanvallen af te slaan.

Ten westen van Avdiivka konden Russische troepen zich vestigen ten zuiden van het dorp Sjeverne en een ander veld veroveren. Sjeverne ligt op slechts twee kilometer afstand van de eerder genoemde O0542, de enige overgebleven versterkte weg naar Avdiivka. Op het smalste punt is de halve cirkel slechts 6,5 kilometer breed.

Een parallelle ontwikkeling van de succesvolle Lancet drone, de Scalpel, wordt ook ingezet in Avdiivka. De nieuwe kamikaze-drone lijkt op een kopie van de Lancet, maar zou veel goedkoper te produceren moeten zijn.

De productieprijs van de Lancet wordt op Wikipedia vermeld op ongeveer 35.000 Amerikaanse dollar. De nieuwe Scalpel drone, ontwikkeld en geproduceerd door het Vostok Design Bureau, kan net als de Lancet een granaatkop van 5 kilogram naar zijn doel brengen. Met een kruissnelheid van 120 km/u heeft het een maximaal bereik van 40 kilometer.

Hij is sinds oktober in serieproductie. Omdat de Lancet extreem moeilijk op te sporen en aan te vallen is, stelt het de Oekraïense strijdkrachten voor grote problemen. De Oekraïense online krant The Kyiv Independent berichtte onlangs over de Russische kamikaze-drone als een uitstekend wapen in de voortdurende oorlog in Oekraïne:

  De onverzadigbare president Ziolensky eist elke maand €7 miljard van de Europese belastingbetalers

In veel van de Russische video’s valt één initiator op, verantwoordelijk voor tientallen bevestigde treffers op Oekraïense apparatuur: de Lancet kamikaze drone, geproduceerd door de ZALA Aero Group, een dochteronderneming van de Russische wapengigant Kalashnikov Concern.

Het valt nog te bezien welke impact de nieuwe Scalpel-drone zal hebben op operaties in de frontlinie en hoe hoog de productiecijfers zullen zijn.

Russisch najaarsoffensief

Door de omvang van de Russische militaire operaties in Oost-Oekraïne kunnen we globaal spreken van een Russisch najaarsoffensief. Dit komt omdat Rusland niet alleen in het Avdiivka gebied op offensief gaat, maar momenteel ook in staat is om grondgebied terug te winnen in het Bakhmut gebied, bijvoorbeeld hier ten noorden van Bakhmut bij het Berchivka reservoir en bij Orikhovo-Vasylivka. Ten zuiden van Bachmut was dit ook mogelijk bij Klishchiivka en Andriivka.

Volgens het pro-Russische YouTube-kanaal Military Summary Channel wordt de moeilijke situatie van de Oekraïense strijdkrachten geïllustreerd door het gebied Velyka Novosilka. Verschillende dorpen werden daar veroverd als onderdeel van het mislukte Oekraïense zomeroffensief. Volgens het genoemde YouTube-kanaal zijn nu echter verschillende brigades teruggetrokken uit Velyka Novosilka, de gemechaniseerde brigades in de richting van Avdiivka en de marinebrigades in de richting van Kherson. Hierdoor blijft een uiterst kwetsbaar deel van het front over met weinig troepen, dat vatbaar is voor Russische opmars.

#Ukraine #Avdeevka #Russia Slag om Avdiivka: Oekraïense/NAVO-strategie van de afgelopen 8 jaar stort in (Ayden): Area C (PROMKA industrieel fort) vandaag gevallen; aanval op Area B (FortressHighHouses); eindelijk aanval op A (IndustrialFortressCoking Plant).

#Ukraine #Avdeevka #Russia Slag om Avdeevka: Oekraïens/NAVO-fort PROMKA in Zuid-Avdiivka is gevallen (DonbassMedia). De rest verder naar het noorden zal in de komende dagen worden “opgeruimd”. Verliest Oekraïne de oorlog? En neemt Biden mee?


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Welkom bij de “de-westerniseringsbeweging”Volg Frontnieuws op Telegram

  Duitsland waarschuwt dat het aardgas deze winter opraakt en neemt wanhopige maatregelen om het verbruik te verminderen

Lees meer over:

Vorig artikelDe doodsstrijd van het Amerikaanse imperium
Volgend artikelNederland: Oversterfte stijgt explosief, zelfs twee keer zoveel als verwacht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. In de Navo-gazet, Het Laatste Nieuws vandaag: “EU-landen geloven niet meer in munitiebelofte aan Oekraïne…”. Er zit toch iets grondig scheef.

    • Dank nogmaals voor je link Adriaan….Kritisch ingesteld zijnde weet ik echter niet bepaald hoe ik de geloofwaardigheid van ‘je’ Griekse site moet inschatten….Laat er echter geen twijfel over bestaan dat ik inderdaad hoop dat ze de waarheid vertellen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in