Republikeinse senatoren zullen kiesmannen uit betwiste staten verwerpen, eisen noodaudit

0
At the US Congress © Narendra Modi (CC BY-SA 2.0)

Een groeiend aantal Republikeinse senatoren zegt de verkiezingsuitslag van het Kiescollege niet te zullen accepteren. Dit is te wijten aan aanhoudende verdenkingen van onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Het Kiescollege is een door het volk gekozen volksvertegenwoordiging in de Verenigde Staten die als enige taak heeft de president en de vice-president van de Verenigde Staten te kiezen. Elke staat heeft, afhankelijk van het bevolkingsaantal, een bepaald aantal electorale stemmen. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen krijgt, krijgt normaal gesproken alle electorale stemmen van de staat. Het systeem houdt in dat de kandidaat die de meeste stemmen van de bevolking (popular vote) in de hele Unie krijgt, de verkiezing nog steeds kan verliezen, wat voor het laatst gebeurde bij de presidentsverkiezingen van 2016.

De goedkeuring van de verkiezingsuitslag door de Senaat vindt plaats op 6 januari en is meestal een formaliteit. Als een senator echter bezwaar maakt tegen een electorale stem, kan hij of zij worden aangevochten. Dan moeten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de kwestie bespreken, afzonderlijk voor een maximum van twee uur, en dan gezamenlijk beslissen of ze de verkiezingsstemmen al dan niet verwerpen.

Eist “dringende noodaudit” van de verkiezing

Een aantal Republikeinse senatoren verklaart nu dat zij van plan zijn het Kiescollege aan te vechten en in plaats daarvan een verkiezingscommissie willen benoemen om een “noodaudit” van de verkiezingsuitslag uit te voeren.

Ted Cruz, een senator uit Texas die zich naar verluidt in 2024 voor president verkiesbaar wil stellen, wordt genoemd als de aandrijver, ook al was het Josh Hawley, een senator uit Missouri, die als eerste aankondigde dat hij van plan is bezwaar aan te tekenen tegen het Kiescollege.

Hawley herinnert eraan dat de Democraten in het Congres tijdens de verkiezingen van 2004 en 2016 de uitslag hebben aangevochten, onder verwijzing naar bezorgdheid over verkiezingsfraude. Vervolgens werden ze geprezen door de media, schrijft hij. Deze keer zijn het de Republikeinen die vermoeden dat niet alles goed is gegaan. Hawley schrijft dat hij de resultaten van het Kiescollege niet kan bevestigen zonder Pennsylvania in twijfel te trekken, dat zich niet eens aan zijn eigen verkiezingswetten hield. Hij schrijft ook dat Facebook en Twitter de verkiezingen in het voordeel van Biden hebben beïnvloed en beschuldigt het Congres ervan de beschuldigingen niet te onderzoeken.

  Afro-Amerikanen zijn het zat - schoppen BLM linksen uit hun buurt

Tot nu toe zouden twaalf Republikeinse senatoren zich hebben aangesloten en er wordt verwacht dat er nog meer zullen volgen, aldus Axios. In een gezamenlijke verklaring eisen ze een commissie die de verkiezingen in de betwiste staten tien dagen lang zal evalueren. Vervolgens wordt voorgesteld dat elke staat de conclusies van de commissie evalueert om te bepalen of er een herverkiezing nodig is.

Voor het laatst gebeurd in 1877

In de verklaring merken zij op dat een soortgelijke commissie in 1877 werd opgericht op verdenking van verkiezingsfraude. Deze bestond toen uit vijf leden van het Congres, vijf senatoren en vijf rechters van het Hooggerechtshof.

“Bijgevolg zijn we van plan om op 6 januari te stemmen om de kiesmannen uit betwiste staten te verwerpen als niet ‘wettelijk benoemd’ of ‘wettelijk gecertificeerd’, tenzij en totdat de tiendaagse noodaudit voltooid is”, schrijven ze.

Tijdens de vorige verkiezingen is er over enkele Kiescollege-stemmen gedebatteerd, maar dit zou de eerste keer zijn dat iets dergelijks op zo’n grote schaal gebeurt. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen op woensdag bijeenkomen wanneer de individuele electorale stemmen van elke staat bekend worden gemaakt.

Trump wordt opgeroepen om de nationale noodtoestand af te kondigen om Biden te stoppen – Executive Order 13848

Vorig artikelVirusbron Wuhan stadscentrum op oudejaarsavond volgepakt met mensen en Westerse steden leeg 
Volgend artikelLanden worden tijdens de Coronacrisis omgevormd tot politiestaten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in