Geschiedenis is om vele redenen een zeer interessant onderwerp. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat het de neiging heeft om zichzelf te herhalen. En het feit dat sommigen door onwetendheid daartoe gedoemd zijn, is een belangrijke les voor vandaag. Neem bijvoorbeeld de Duitse tanks. Laten we eerst een beetje geschiedenis over de steppen van Rusland en Oost-Oekraïne en de niet-geleerde lessen herhalen, schrijft Phil Butler.

Van 5 juli 1943 tot 23 augustus 1943 vond de grootste tankslag uit de geschiedenis plaats in het gebied dat bekend werd als de “Kursk Salient”. Dit gebied strekte zich uit van het kleine stadje Kirov aan de rivier de Bolva in het noorden, via Belgorod in Rusland, naar Kharkiv, dat nu onder controle staat van Oekraïne. De linie strekte zich uit tot diep in de Donbass-regio, die sinds 2014 het brandpunt is van Oekraïense nazi-vijandelijkheden.

Hitlers Operatie Zitadelle (“Citadel”) werd uitgevoerd over een 1100 kilometer lang front, waar de allerbeste Duitsers de oprukkende Sovjettroepen te slim af probeerden te zijn. Het werd de grootste tankslag in de geschiedenis, waarbij het meest geavanceerde wapentuig van Nazi-Duitsland het moest opnemen tegen een goed voorbereide en ingegraven, superieure Sovjetweerstand. De lezer zal het interessant vinden dat het Duitse opperbevel Belgorod als een van de eerste hoofddoelen koos.

Er zijn talloze parallellen tussen de slag om Koersk en de huidige proxy-oorlog in Oekraïne. Eerst wil ik het hebben over tanks. In 1943 produceerde Duitsland wat kan worden beschouwd als de beste middelzware en zware tanks van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel niet talrijk in Koersk, speelde de dodelijke Tiger een grote rol. De gloednieuwe Panther en de gigantische Ferdinand tankvernietiger werden verondersteld de Sovjets van het slagveld te blazen.

  Ah, dat is het

Ironisch genoeg lagen veel van hun brandende wrakken na afloop van de strijd op het platteland. De strijd woedde maandenlang, waarbij geen van beide partijen een duidelijk voordeel behaalde. De Sovjets, niet anders dan hun hedendaagse tegenhangers aan de Russische linies, creëerden enorme verdedigingswerken om het Duitse offensief af te remmen totdat een tegenaanval een beslissend effect zou hebben.

Toen ik onlangs las dat bijna alle veelgeprezen Duitse Leopards die naar Zelensky gestuurd waren, vernietigd waren, leek dit als een Deja Vu voor een geschiedenisstudent. Een artikel in de Berliner Zeitung citeerde Alexander Sosnowski, die gegevens van pro-Oekraïense mediakanalen gebruikte om vast te stellen dat 41 Leopard-2’s, 49 T72 tanks, 31 Bradlys, 7 Duitse Marders, 23 houwitsers en 40 MRAP infanteriegevechtsvoertuigen al door de Russen tot schroot zijn verwerkt. In 1943 werd de grote oorlogsmachine van de Nazi’s geconfronteerd met een soortgelijke wanhoop.

Maar welke parallellen kunnen we nog meer trekken? Wat gaat er nu gebeuren? Als u het de meeste deskundigen vraagt, zit Europa zonder munitie, tanks en lef. De Duitsers kunnen de helft van hun overgebleven Leopard 2’s niet eens aanzwengelen en laten draaien omdat ze niet gerepareerd kunnen worden, Parijs staat in brand, de Duitsers zijn klaar voor elke kanselier behalve Scholz, Hongarije lijkt op het punt te staan om het NAVO-bondgenootschap te verlaten, de dollar kan ineenstorten en zelfs de Amerikanen worden moe van het toejuichen van een verliezend team.

We kunnen begrijpen hoe idioot de oorlog van Joe Biden tegen Rusland zal aflopen als we terugdenken aan wat er gebeurde na de mislukking van Koersk. De Duitsers hadden vooruitgang geboekt in het vechten door de verdedigingslinies die de Sovjets hadden gebouwd. Het noordelijke front van de tangbeweging liep vast en het zuidelijke front werd tegengehouden door bittere Sovjetweerstand. Hitler, die door de legendarische Heinz Guderian was gewaarschuwd voor Operatie Citadel, verloor de moed toen de beslissende overwinning niet binnen handbereik was en richtte zich ergens anders op. Ondertussen hadden de Sovjets momentum gewonnen in de grondoorlog en gaven dat na Koersk niet meer uit handen.

  Oekraïne steekt veroordeelde misdadigers in "Kraken" uniformen om los te laten op Oekraïense burgers

Zoals we weten, marcheerden de Sovjets en hun bondgenoten uit het Westen, zodra de Axis zich begon terug te trekken uit Koersk, het hart van Europa binnen, namen Berlijn in en vernietigden de droom van Lebensraum, althans voor het moment. Vandaag de dag liggen de beste tanks van Duitsland allemaal verspreid over de gevechtslinies in de regio’s die door Rusland heroverd zijn. Het zijn natuurlijk niet de Tigers of Panthers uit de legende. Vier Tiger-tanks hielden tankbrigades tegen bij Koersk. Nu lijkt een lichtgewicht drone in staat om er één uit te schakelen. Hetzelfde lijkt te gelden voor de NAVO, een militaire alliantie die nog nooit heeft laten zien dat ze zich uit een natte papieren zak kan slaan, laat staan dat ze Rusland kan veroveren.

Degene die dit geniale plan voor Operatie Barbarossa 2 heeft bedacht, is niet eens zo slim als een gedrogeerde Hitler op zijn slechtste dag. Het enige wat er gebeurd is, is dat de Russen zich weer aan het voorbereiden zijn. Fabrieken schakelen over op het maken van T-14 Armata tanks in plaats van luxe Lada 4×4’s. Ver van het front voeren de Russen hun militaire complex op zoals voorheen. Voor de Westerlingen kunnen we alleen maar hopen dat ze dit doen voor defensieve in plaats van offensieve operaties. Zeker is dat, net als de vuren van ontevredenheid die in Parijs branden, er niets achter de Donetsk rivier is dat de Russen kan tegenhouden als ze ervoor kiezen om hun ademruimte te vergroten.

Grappig, nietwaar, hoe de geschiedenis zich herhaalt en dat op dezelfde plaatsen met dezelfde idiote fouten die gemaakt worden?

  Onbedwingbaar Russisch offensief: 160.000 Russische soldaten rukken op naar Kharkiv (Video's)- Ze staken de rivier de Zherebets over - Kiev had geen troepen meer

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Stel je voor dat alle overheidsfunctionarissen door verslaggevers op deze manier zouden worden ondervraagdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn een “bliksemaanval” trokken de Russen Torske binnen op slechts 8 km van Lyman en bezetten het oostelijke deel!
Volgend artikelOversterfte & postnatale sterfgevallen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Met alle respect , maar ik ben van mening dat vergelijkingen met WO2 totaal anachronistisch zijn , beide kampen beschikken tegenwoordig over hoog technologisch moordmateriaal, Rusland heeft waarschijnlijk n onovertrefbare mankracht in vergelijking met de westerse woke , transgender , jeannetten/minetten legers, maar met Amerikaanse clusterbommen en westerse lange afstand raketten gaan de Russen ook enorme verliezen lijden,…Hopelijk ben ik verkeerd , als deze shit echter niet snel ophoudt gaan we n verschrikkelijke tijd tegemoet ….Men moet geen raketgeleerde zijn om tot deze conclusie te komen, toch?

  • Het feit dat beide kampen over moderne wapens beschikken maakt de vergelijking niet onjuist maar juist sterker.
   Het feit dat de Russen over meer mankracht beschikkken idem.
   Als westerse clustermunitie voor meer Russische slachtoffers zou gaan zorgen dan is ook dat alleen maar iets wat de vergelijking sterker maakt.

   Die clusterbommen gaan net zo min een verschil maken als de tanks dat deden. Of de houwitsers. En in hoeverre die ingezet gaat worden is nog even de vraag. Rusland schijnt erg goed te zijn in het raken van voorraad- en munitieopslagplaatsen. Maar het zou ook goed het moment kunnen zijn waarop Rusland besluit om toch maar Zelenski en de legertop uit te schakelen om te zien of dat misschien de idioterie stopt.
   Plus dat de levering ervan door de VS nu NOG meer landen tegen de VS keert, wat vanuit Russisch oogpunt ook winst is.

  • Je kunt het met goed recht ‘ana-chronistisch’ noemen. Maar de tijd mag dan veranderd zijn, de volksaard en strategie van beide partijen is niet veranderd.

   De tanks aan de ene kant hebben fantasievolle roofdier amen doe aan de andere kant nuchtere tank-jaartal specificaties. De ene kant werkt met overingewikkelde dure ‘Wunderwaffen’ de andere kant met goedkope werkzame massaproductie. De dure westerse wapens werken alleen goed bij mooi weer maar krijgen panne bij sneeuw, regen, stof, of stoppen gewoon spontaan als de speciale brandstof op is. De Russische tanks baggeren door de modder, starten in 5 seconden begraven onder een berg sneeuw, stoppen niet voor 10 schouder gelanceerde raketten zijn lichter, goedkoper, effectiever, en met véél meer.

   Tijden veranderen, de manier van denken niet.

   • Stomme Android keyboard 🙁

    De Russische T34-85 kon elke Duitse tank aan en is nog tientallen jaren de dominante tank gebleven. En dan waren daar nog de tankjagers su80 su100 en su122 met zeer effectieve kanonnen met de schuine lage romp. De zware JS3 was de schrik van elke tankbemanning na de oorlog.

    Niet voor niets was de Panter pzkw V een kopie van de T34.

    • Vergissing! Het Daimler-Benz ontwerp was een kopie van de T34, maar werd niet gebouwd. De Panther is een volledig andere tank – gebouwd bij M.A.N.
     Een T34-85 kon de Tijgertank alleen bedreigen als ze heel kort konden naderen, soms werden ze al vanop 3 km aan flarden geschoten. De Tijgertank was ontworpen voor de uitgestrekte wijde slagvelden in de Oekraïne.

   • De rol van tanks is niet helemaal uitgespeeld, maar door de drone-techniek is het zelfmoord. Vooral omdat de bovenbepanstering de achilleshiel is.

  • De vraag is natuurlijk of de Russen dat óók nog gaan pikken. Ergens komt het punt dat Europa in een slagveld gaat veranderen. Ga ik even van het optimistische denkbeeld uit, dat men de atoomwapens laat voor wat ze zijn.

   Verschil met de geschiedenis is overigens, dat de NAVO troepen niet in de verste verte een gevechtskracht hebben die zich laat vergelijken met die van de Duitsers in hun aanvankelijke opmars in Rusland. De legers waren al sterk verwaarloosd en een deel daarvan heeft men al opgeofferd in “de hulp” aan de Oekraïne. Uiteraard kunnen Amerikanen veel troepen en materieel naar Europa verschepen, maar met de tegenwoordige raketten liggen die verschepingshavens onder vuur. Bovendien is zowel de economie van het westen als de infrastructuur sterk afhankelijk van een goede stroomvoorziening. Het “uitschakelen” van Europa kan Rusland ook doen door elektriciteitscentrales te beschieten. Schakel in Nederland 10 elektriciteitscentrales uit en de economie valt stil, het betalingsverkeer valt stil, de samenleving raakt volkomen ontwricht en al die elektrische treinen komen ook tot stilstand.

   Men lijkt zich niet te beseffen hoe idioot de NAVO bezig is……, en wat daarvan wel eens de gevolgen kunnen zijn.

 2. Het is allemaal een vreemd verhaal op het moment.
  Ik moet denken aan de Arab League en de darop volgende Arab spring, misschien is de European League te groot geworden en wordt nu uit elkaar gehaald net als tijdens de Arab Spring.
  Wie weet

 3. Geschiedenis is in ieder geval niet iets wat op scholen (in mijn schooltijd) via geschiedenisboeken gegeven moet worden.
  Ten eerste was het altijd gebaseerd op verhalen en ten tweede wordt er echt niets van geleerd want er zijn nog steeds oorlogen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in