Maandagavond sprak de Russische president Vladimir Poetin voor de tweede keer de natie toe met de bedoeling het doek te laten vallen over de couppoging van Wagner “oprichter” Jevgeni Prigozhin op 23-24 juni. Het was bij uitstek een zelfvoldane toespraak – welverdiend, misschien, schrijft M.K. Bhadrakumar.

De toespraak had vier hoofdelementen. Ten eerste nam Poetin meteen aan het begin nota van de “terughoudendheid, cohesie en patriottisme” die het Russische volk had getoond, hun “burgerlijke solidariteit en “hoge consolidatie”, en hun “vaste lijn … in het innemen van een expliciet standpunt ter ondersteuning van de constitutionele orde”.

Poetin sprak krachtig het westerse narratief tegen dat de couppoging barsten liet zien in het huis dat hij had gebouwd sinds hij in 2000 aan de macht kwam. De Franse president Emmanuel Macron wreef zout in de wonde door te zeggen dat de ontwikkeling een “barst” liet zien “in het Russische kamp, de kwetsbaarheid van zowel het leger als de hulptroepen, zoals de Wagner Group.”

Ten tweede benadrukte Poetin dat het Russische leiderschap snel, besluitvaardig en effectief handelde – “alle noodzakelijke beslissingen om de opkomende dreiging te neutraliseren en het constitutionele systeem, het leven en de veiligheid van onze burgers te beschermen, werden onmiddellijk genomen, vanaf het allereerste begin van de gebeurtenissen.”

Ten derde veroordeelde Poetin de “plotters van de muiterij” onomwonden als mensen vol kwaadaardigheid en kwade bedoelingen. Maar hij ontweek hun politieke agenda als zodanig. Bij een staatsgreep gaat het immers om de toe-eigening van politieke macht. Vermoedelijk is het onderwerp veel te gevoelig om in de openbaarheid te worden gebracht.

Poetin raakte de kwestie echter zijdelings aan door middel van een raadselachtig vermoeden over hoe, als de couppoging was geslaagd, “de vijanden van Rusland – de neonazi’s in Kiev, hun westerse beschermheren en andere nationale verraders” hiervan zouden hebben geprofiteerd, “maar zij hebben zich misrekend.” [Nadruk toegevoegd].

Poetin ging niet in op buitenlandse betrokkenheid bij de couppoging van Prigozhin. Maar het feit dat hij er voor de tweede keer over begon, met name over externe krachten die zich “misrekenden”, moet zorgvuldig worden opgemerkt.

Interessant is dat toen minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov hiernaar werd gevraagd in een interview met RT, hij ook pareerde en nogal cryptisch antwoordde: “Ik werk in een ministerie dat zich niet bezighoudt met het verzamelen van bewijs dat er onwettige handelingen worden gepleegd, maar we hebben wel zulke agentschappen en ik verzeker u dat ze er al naar kijken.”

Maar Lavrov gaf commentaar op de berichten in de media dat Washington overwoog om de bestaande sancties tegen Wagner PMC op te heffen. “Ik geloof niet dat dit een verandering van aanpak door de VS is. Het is gewoon weer een bevestiging dat de aanpak van de VS afhangt van wat de VS op dit specifieke moment nodig heeft van een bepaalde buitenlandse actor, of dat nu op de internationale arena in het algemeen is, of in een specifiek land,” zei Lavrov. Lavrov herinnerde eraan dat de inlichtingendiensten van de VS rekenden op het succes van de staatsgreep op 24 juni.

  Russische orgieën met Lancet in Zaporizhzhya: Afslachting van 60 Bradley en 20 Leopard 2A4/2A6

Ten vierde legde Poetin de beweegredenen achter zijn beslissing uit om “de meerderheid van de soldaten en commandanten van de Wagner Group (die) ook Russische patriotten zijn, loyaal aan hun volk en hun staat” te onderscheiden. Poetin sprak zijn “dankbaarheid” uit voor de juiste beslissing die zij namen “om zich niet in te laten met broederlijk bloedvergieten en te stoppen voordat het punt van no return was bereikt.” Vervolgens bood hij hen de opties om een contract te tekenen bij het Ministerie van Defensie of een andere wetshandhavings- of veiligheidsdienst of om “naar huis terug te keren” – of zelfs naar Wit-Rusland te gaan.

Voor het Russische publiek was dit misschien wel het deel van Poetins toespraak waar het meest naar werd uitgekeken. Poetin zei: “Ik zal mijn belofte houden. Nogmaals, iedereen is vrij om voor zichzelf te beslissen, maar ik denk dat het de keuze zal zijn van de Russische soldaten die zich realiseren dat ze een tragische fout hebben begaan.”

Net als in zijn eerste toespraak op zaterdag noemde Poetin Prigozhin niet bij naam. Maar Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov had maandag bekendgemaakt dat een strafzaak tegen Prigozhin zou worden ingetrokken.

Het lijkt er dus op dat Poetin een algemene amnestie heeft goedgekeurd voor degenen die betrokken waren bij de couppoging en Prigozhin en zijn volgelingen praktisch een “veilige doorgang” heeft verleend om naar Wit-Rusland te vertrekken, als tegenprestatie voor het opgeven van de couppoging, terwijl hij tegelijkertijd een genadig aanbod deed om de Wagner-strijders te zijner tijd in de Russische staatsorganen of het Russische leger te integreren. Het Russische publiek zal dit accepteren.

Het is duidelijk dat Poetin, die gevoelig is voor de binnenlandse publieke opinie, zorgvuldig heeft afgewogen dat er een cultus van beroemdheid bestaat over de Wagner-strijders vanwege hun moed, heldendom, patriottisme en loyaliteit. De saga van de bevrijding van Bakhmut, een maandenlange uitputtingsslag, holde het Oekraïense leger uit en werd een bepalend moment in de oorlog. Het is verankerd in de Russische psyche.

Ook leeft een aanzienlijk deel van de Russische opinie mee met een gedachtegang die de afgelopen maanden in het openbaar is geuit – niet alleen vanuit Wagner-gelederen – dat het Kremlin de oorlog aan het rekken is. Blijkbaar heeft het Kremlin besloten dat het verstandig is om Prigozhin niet te vervolgen voor opruiing.

  Wat kan Rusland eisen om te onderhandelen over een einde in Oekraine?

Een blik wormen

De verzekering die Poetin maandagavond publiekelijk gaf, zou Prigozhin gerustgesteld hebben. In ieder geval vloog hij dinsdagochtend met zijn privéjet Rusland uit en landde hij om 11.30 uur in Minsk.

Nu komt er een nieuwe wending aan het verhaal. Dinsdag om 15.00 uur Moskou-tijd hield Poetin nog een toespraak tijdens een bijeenkomst in het Kremlin met militair personeel, blijkbaar om zijn “dankbaarheid” te betuigen aan degenen die dienst hadden tijdens de noodlottige dagen van de couppoging.

Poetin verzekerde het selecte publiek dat “alles in het werk zal worden gesteld om de families van onze gevallen kameraden te steunen,” enz. Daarna sloot Poetin zijn toespraak af met een abrupte uitweiding over een van de best bewaarde publieke geheimen van Rusland – namelijk dat het bedrijf Wagner een nakomeling is van de Russische staat.

Hij zei: “degenen die voor dit bedrijf, Wagner, werkten en dienden, werden in Rusland gerespecteerd. Tegelijkertijd wil ik erop wijzen, en ik wil dat iedereen zich ervan bewust is, dat alle financiering die de Wagner Group ontving van de staat kwam. Het kreeg allemaal financiering van ons, van het ministerie van Defensie, uit de staatsbegroting.

“Alleen al tussen mei 2022 en mei 2023 ontving de Wagner Group 86.262 miljoen roebel (ongeveer 1 miljard dollar) van de staat om militaire salarissen en bonussen te betalen… Maar terwijl de staat de hele financieringsbehoefte van de Wagner Group dekte, ontving de eigenaar van het bedrijf, Concord, van de staat, of moet ik zeggen verdiende, 80 miljard roebel (940 miljoen dollar) via Voentorg als de voedsel- en kantineleverancier van het leger. De staat dekte al zijn financieringsbehoeften, terwijl een deel van de groep – ik bedoel Concord – tegelijkertijd 80 miljard roebel verdiende. Ik hoop dat niemand iets gestolen heeft tijdens dit proces, of in ieder geval niet veel gestolen heeft. Het spreekt voor zich dat we dit allemaal zullen onderzoeken.”

Dit zou een onaangename verrassing zijn voor Prigozhin in Wit-Rusland – Russische autoriteiten onderzoeken hem op beschuldiging van financiële onregelmatigheden door zijn bedrijf!

Dit zal Prigozhin raken waar het pijn doet, want zijn moeder Violetta Prigozhina staat te boek als eigenaresse van Concord Catering. Mogelijk zal ook het enorme zakenimperium dat de oligarch dankzij de steun van de staat heeft opgebouwd – Concord Management and Consulting (bouw en vastgoedontwikkeling), LLC Megaline (dat in 2016 de meeste bouwcontracten voor het Russische leger monopoliseerde) enzovoort – onder de loep worden genomen.

Dit zal niet de eerste keer zijn dat het Kremlin een losgeslagen oligarch straft die in de door haaien geteisterde wateren van de politiek terecht is gekomen. Prigozhin weet dat hij de komende maanden – en mogelijk voor de rest van zijn leven – een aantal belangrijke keuzes moet maken.

  Iets waarop wij gewacht hebben is zojuist gebeurd, en het is een heel slecht teken...

Natuurlijk zullen de toekomstige stappen van Prigozhin niet alleen in Moskou nauwlettend in de gaten worden gehouden, maar ook in de Westerse hoofdsteden, die er nog lang niet van overtuigd zijn dat het laatste woord over de dramatische gebeurtenissen is gesproken.

Tegen deze smerige achtergrond is de grote vraag: Was de couppoging van Prigozhin niet grotendeels een crisis die eraan zat te komen? De kern van de zaak is dat zwendelpraktijken Russische oligarchen volgen als hun schaduwen, en Prigozhin is geen uitzondering. En de Russische autoriteiten kunnen hun handen niet afhalen van deze beschamende realiteit.

Want na de oprichting van Wagner als een bedrijf van particuliere militaire aannemers – vergelijkbaar met Aegis, het Britse particuliere beveiligingsbedrijf en particulier militair bedrijf, of Academi, dat veel samenwerkt met het Amerikaanse leger en de CIA – heeft de Russische defensie- en veiligheidsinstantie haar baby gewoon overgedragen aan een machtige oligarch om er een fortuin aan te verdienen (en mogelijk een deel van de buit te delen met zijn mentoren), wiens werkelijke expertise ligt in catering en vastgoedontwikkeling!

Ter vergelijking: Aegis werd geleid door een voormalige Britse legerofficier, terwijl de oprichter van Academi (voorheen Blackwater), waarschijnlijk het bekendste van alle particuliere militaire bedrijven in Amerika, een voormalige Navy SEAL-officier is.

Wanneer nationale veiligheids- en defensiecontracten verstrikt raken in vunzigheid en vriendjeskapitalisme, is dat een teken van decadentie. Als de VS hun hybride oorlogen niet langer winnen – of dat nu in Afghanistan of Irak, het Caribisch gebied of Afrika is – dan is het hoofdprobleem de hydra-hoofdige corruptie die haar tentakels over de heersende elite verspreidt, helemaal tot in het Pentagon, het Congres en het Witte Huis. Nu kan men eindeloos beweren dat een dergelijke malaise inherent is aan het kapitalisme, maar dat is noch hier noch daar.

Het was onvermijdelijk dat Wagner onder Prigozhin dezelfde weg insloeg als de particuliere militaire aannemers van de VS – waarover de beroemde klokkenluider Edward Snowden, die in Moskou woont, openhartig heeft geschreven in zijn boek Permanent Record. Het toeval wil dus dat de nalatenschap van Prigozhin het Kremlin een dwingende reden geeft om de stal van Augean schoon te vegen. Of dat zal gebeuren, zal de tijd leren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin vertelt zijn troepen dat ze “een burgeroorlog hebben gestopt” – Bevestigt dat Russische piloten zijn gedood door WagnerVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe Propaganda te planten: “Poetin is verzwakt. Rusland brokkelt af.”
Volgend artikelKunnen Zelensky, de Klitschkos & MI5 Ruslands Maskirovka overwinnen waar Napoleon en Hitler faalden?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. “Ook leeft een aanzienlijk deel van de Russische opinie mee met een gedachtegang die de afgelopen maanden in het openbaar is geuit – niet alleen vanuit Wagner-gelederen – dat het Kremlin de oorlog aan het rekken is”

  Daar ben ik het volmondig mee eens of het rekken van de SMO nu een speciaal militair tacties oogpunt is om bijv. zoveel mogelijk Westers gedoneerde wapenvoorraden te vernietigen zodat deze niet in de nabije toekomst tegen Rusland gebruikt kunnen worden, maar tegelijkertijd hoe langer de SMO duurt in Oekraïne des te meer keert het tegen het Westen (voornamelijk Europa mede door de Duitse slaafsheid en gehoorzaamheid aan de grote actor de VS) ik bedoel we worden allemaal straatarm en nog meer afhankelijk van het WEF regime en dat is géén goede zaak n.m.m.

  • Adriaan W. juni 28, 2023 at 12:38
   Ik zag vandaag een krantekop over de digitale euro: er moet geen concurrentie komen met de commerciële banken. Dus dat loopt ook gestaag verder. Het wordt een slaafse boel, inderdaad, met het WEF aan het roer van het wrakkement.

   • Immortal juni 28, 2023 at 12:55

    Klopt best Immortal de crypto-munten worden een voor een afgeslacht enorm veel krachtige computers kunnen de crypto-munten kraken, hoe men het wendt of keert de digitale munt moet er komen omdat het een perfect middel is om iedereen te controleren, geheel naar Chinees voorbeeld.

    Van de week las ik een stukje met een video geïllustrerd over een flatgebouw in China waarin 20.000 mensen wonden, werkten en geheel “zelfvoorziend” is van bakkers, kappers, slagers ect dus de ideale voorstelling van zaken om de zgn. 15 minuten steden te maken, alleen die het doel dienen als controle over de mensen.

    *

    FLATGEBOUW NEDERLAND

    8 september 2004

    Toen ons flatgebouw “Nederland” indertijd werd opgeleverd boden Nolleke (een part-time handwerklerares) en Wout (een vormingswerker) zich aan om de taken op zich te nemen die gemeenschappelijk geregeld moesten worden, zoals trappenhuizen, liftkokers en dergelijke. “Best”, zeiden wij, en we benoemden die twee met algemene stemmen tot bestuur van de Vereniging van Eigenaren.
    Het bestuur besloot daarop de collectieve onderhoudskosten inkomensafhankelijk te maken. Voortaan moesten wij 5 procent van ons inkomen afdragen. “Vooruit maar”, dachten wij. Onze inkomens ontliepen elkaar toch niet zoveel. Bovendien vonden wij het allemaal wel leuk dat de ordinaire patser op nummer 40 met zijn Bentley dan de grootste veer zou moeten laten.

    De eerste klap kwam toen Nolleke en Wout meedeelden dat de liftkokers vernieuwd moesten worden. De klus werd uitbesteed aan een aannemer (die trouwens later bleek een zwager van Nolleke te zijn geweest), en viel door “tegenvallers” tien keer zo duur uit als voorzien. Bovendien bleven de nieuwe liften om de haverklap steken, zodat we voortaan de trap moesten nemen. Nolleke’s zwager konden wij niet aansprakelijk stellen, want die had zijn bedrijf verkocht en was naar Paraguay geëmigreerd. Het bestuur heeft nog wel een peperdure advocaat in de arm genomen (die trouwens later bleek de ex-man van Nolleke te zijn), maar dat haalde niks uit.

    Om de financiële strop op te vangen werden de servicekosten werden door Nolleke en Wout met 10 procent verhoogd. Wij protesteerden. Wout huurde vervolgens voor 10 mille bureau Twijnstra en Gudde in, om te onderzoeken wat de oorzaak van de problemen was geweest. Dat kwam na een half jaar tot de conclusie “dat er het een en ander fout was gegaan”, en besloot met de aanbeveling “het voortaan beter te doen”.

    Nolleke had ondertussen niet stil gezeten. Omdat ons bewonerskrantje “niet professioneel genoeg was” had zij één der bewoners (die trouwens later bleek een jeugdvriend van Wout te zijn) tegen een riant salaris aangesteld als full-time hoofdredacteur. Sindsdien stonden er alleen nog interviews met Nolleke en Wout in het krantje. En mededelingen over de nieuwe huisregels waaraan wij ons moesten houden. Elke maand kwamen er een stuk of wat bij. Zo mochten wij onze eigen ramen niet meer lappen, omdat dat “te gevaarlijk” was. Nolleke had daarvoor een glazenwassersbedrijf in de arm genomen (dat overigens, zo bleek later, van haar zwakbegaafde zoon was). Als je je voordeur een ander verfje wilde geven moest je daarvoor eerst schriftelijk toestemming vragen bij een door Wout opgerichte schoonheidscommissie. Roken, drinken, barbecuen en praten op het balkon werd ons voortaan verboden. Om de naleving van deze regels te waarborgen benoemde Nolleke 10 bewoners tot betaald controleur. Zij patrouilleerden over de galerij om overtreders te beboeten. Gekleed in fraaie uniformen, die Nolleke speciaal door Frank Govers had laten ontwerpen.

    De servicekosten waren door dit alles gestegen tot 30 procent van ons jaarinkomen. Sommige bewoners raakten in geldnood. Het bestuur riep daarop een “solidariteitsfonds” in het leven waarop bewoners in nood een beroep konden doen. De servicekosten moesten daarvoor wederom worden verhoogd, ditmaal tot 40 procent.

    De patser met de Bentley was de eerste die het voor gezien hield. Hij vertrok. Zijn plaats werd ingenomen door een alleenstaande moeder die zo’n laag inkomen had dat het bestuur besloot haar geheel van servicekosten vrij te stellen. Het flatgebouw was intussen door Nolleke en Wout omgedoopt tot “Flatgebouw Solidariteit”. Het initiatief trok wijd en zijd de aandacht. Nolleke en Wout werden alom geroemd om sociale bevlogenheid, en verschenen in diverse talkshows. Zij vertelden aan iedereen die het maar horen wilde dat arme mensen in onze luxeflat geen servicekosten hoefden te betalen. Het liep storm, zoals u begrijpt; telkens als er een appartement vrij kwam stonden de minima met honderden te queuen op de galerij. Er moesten drie administratieve krachten worden aangesteld om de aanvragen te verwerken, en twee commissies om te beslissen wie van de gegadigden in de grootste nood verkeerde, en dus het appartement het hardste nodig had.

    De situatie is nu als volgt: wij betalen thans 60 procent van ons inkomen aan servicekosten. Nolleke en Wout hebben een vaste staf in dienst van 40 betaalde medewerkers. De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn aangekocht en verbouwd tot kantoorruimte voor de Vereniging van Eigenaren. De kosten van die verbouwing zijn wederom volledig uit de hand gelopen, waarna wij wederom Twijnstra en Gudde in ons maag gesplitst kregen, ditmaal á raison van 20 miel. Er wordt gefluisterd dat het afscheidsfeest voor Wout (die zich onlangs wegens rugklachten uit het bestuur heeft teruggetrokken, waarna het bestuur – in casu Nolleke – Wout’s zoon met algemene stemmen als opvolger heeft gekozen), dat dat feest dus ook 20 miel heeft gekost; afgezien dan van het optreden van Pavarotti natuurlijk. Maar zekerheid hebben we niet, want De Regelgevingsvoorlichtingskrant, zoals het bewonerskrantje tegenwoordig heet, zwijgt daarover. De redactie heeft zich uitgebreid als een olievlek, en heeft thans twee voormalige appartementen als kantoorruimte in gebruik. Om de krant te financieren heeft Nolleke voor alle bewoners een “verplichte bijdrage” in het leven geroepen, die elk jaar stijgt.

    De liften doen het nog steeds niet, en het flatgebouw begint in verval te raken. Als we protesteren zeggen Nolleke en Wout jr. steevast: “Hoor eens, we moeten nou eenmaal bezuinigen. Er is domweg geen geld voor nieuwe liften, zo simpel is het. Maar wat klaag je toch? Als je vindt dat we het niet goed doen, dan kies je toch gewoon een ander bestuur?”

    Maar het vervelende is: wij kunnen de Nolleke-en-Wout-kliek nooit meer afzetten. Want een meerderheid van de bewoners profiteert thans van het solidariteitsfonds, óf werkt full-time voor de Vereniging van Eigenaren.(Of allebei.) En dat wil die meerderheid graag zo houden. Nolleke en Wout c.s. zullen dus altijd de verkiezingen winnen. Wij zitten als een rat in de val.

    Als het zo doorgaat gaan de servicekosten naar 90 procent, en gaan we met z’n allen failliet, tot de laatste man. En wij kunnen er niets tegen doen.
    “Vertrekken”, zult u zeggen, en dat lijkt inderdaad het enige wat er nog opzit. Maar daar kunnen wij om de een of andere sentimentele reden maar niet toe komen; we stellen het steeds uit. Soms ben ik wel eens bang dat we dat we daar ooit nog heel veel spijt van zullen krijgen.

    Pamela Hemelrijk

    • Beste Adriaan,
     Die Pamela zag het destijds al goed.
     ook met haar schrijven over ‘ olie voor moslims’ t.a.v. de toenmalige zogenaamde ‘ olie crisis’

     • Tigron juni 28, 2023 at 13:50
      Toch heel treurig dan, als je bedenkt dat je met zulke goede schrijvers zulke juiste informatie kan verkrijgen, en ook toen al met die ‘olie crisis’ maar dat het de kudde niet bereikt… alsof al die schrijvers van de waarheid maar een beetje staan te roepen in de woestijn… Ik hoop zo dat meer kuddemensen het eindelijk een beetje beginnen te zien en zich wat meer gaan verdiepen in wat is waarheid in onze samenleving.

      • Beste Immortal,
       Slechts een kleine minderheid zal zich verdiepen in de werkelijke wereld waarin ze leven.
       Het overgrote deel is meer bezig met hun dagelijkse beslommeringen; ” wat is er op Netflix?” ” waar gaan we naartoe op vakantie?”.
       ” vandaag weer ’n uur kwijt in de file door extinction rebellion”.
       ” Klaus Schwab,….wie is dat?” enz.enz.enz.

       Mensen komen pas ‘ van de bank af’ zodra de problemen bij hunzelf aan de deur kloppen.
       Nu vertikt de meerderheid om ons serieus te nemen, over niet al te lange tijd vertikken ze het om ons gelijk te geven.

       Iemand gaf eens de tip; denk aan jezelf, dat doen anderen ook.
       ( Egoist worden is natuurlijk niet de bedoeling)

    • Wat een fantastisch mens, Pamela, en oh zo jammer dat ze is overleden. Ze zou ook nu zo ontzettend nodig zijn. Erg dat ik je bij leven niet gekend heb, Pamela.

 2. Nog een paar oligarchen in Rusland en Oekraïne te gaan, dan kan Poetin aan het ruimen van de Europese (koninklijke) oligarchen en aanhang beginnen…

 3. Balen. Dit verhaal is dus weer een duidelijke clue dat er helemaal geen coverte operatie gaande was om Wagner te installeren in Belarus voor bescherming tegen mogelijke invasie. Het is een verhaal van mogelijke oplichterij, zo te lezen. Wow, dat die Prigozhin moeder er bij betrokken is…

  Zoals Putin omging met deze misselijke streek, is absoluut bewonderingswaardig. Putin moet werkelijk meer erkenning krijgen voor wie hij is als mens, voor wat hij doet, en wat hij in de laatste 20 jaar voor elkaar heeft gekregen – als alle wereldleiders zo zijn, dan was het een mooie wereld.

  Wb het rekken van de oorlog, Rusland laat EU aan zelf-verarming doen, terwijl het zijn eigen plannen voltooit (in samenwerking met de rest van de BRICS). Hoe meer EU zelf-verarming, hoe beter, en hoe meer mensen er in trappen dat Rusland zo slecht is, hoe beter dat van pas komt. Straks komt de EU smeken aan de BRICS deur, en hopelijk mogen ze dan naar binnen.

  p.s.
  Vandaag sprak ik een medewerkster bij de lokale Jumbo – ‘we komen allemaal in hokjes te zitten’ toen ze zei dat er geen papieren kopjes of plastic kopjes meer mochten zijn en dat het koffie apparaat daarom weg gaat. Oekriestan kwam ook ter sprake – dat die ‘vluchtelingen’ 3 jaar geen belasting hoeven te betalen, gratis mogen wonen voor drie jaar, alles er op en er aan, etc. Ik zei dat ze maar eens wat andere dingen over Rusland moest gaan lezen, en dat vond ze wel interessant en ging het doen. Zieltje gered, hopelijk.

 4. ps. de wormenkoning laat zomaar 4 miljard roebel achter in zijn woning…ik denk zomaar dat hij rap rap rap moest wegwezen…!!

  • marceluitnederland juni 28, 2023 at 14:50
   Nou, dan was de ‘coup’ dus toch een ‘maskirovka’ om Wagner Belarus in te slepen voor doeleinden daar. Hopelijk is dat dan toch de definitieve conclusie en gaat het succes van Rusland gestaag door.

 5. Polen is gealarmeerd door de verhuizing van Wagner PMC naar Wit-Rusland

  27/06/2023 – 20:09

  Polen is gealarmeerd door de verhuizing van Wagner PMC naar Wit-Rusland | Russische lente
  Polen beschouwt de herschikking van de Wagner PMC naar Wit-Rusland als zeer negatieve signalen voor zichzelf.
  Deze mening werd vandaag uitgesproken door de president van het land, Andrzej Duda.

  “We zien allemaal wat er wordt gedaan. Verplaatsing van de facto Russische troepen in de vorm van de Wagner-groep naar Wit-Rusland, evenals de overbrenging van het hoofd van de Wagner-groep daar. Dit zijn allemaal zeer negatieve signalen voor ons”, zei Duda.

  Hij is van plan deze kwestie te bespreken met een aantal hoofden van NAVO-landen en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

  – Russische lente

  • Adriaan W. juni 28, 2023 at 15:18
   Nog meer dus dat er op wijst dat het hele gedoe een gecamoufleerde verhuizing was naar Belarus, om Loekasjenko en Belarus te beschermen tegen mogelijke invasie, en/of om een andere invalshoek te hanteren. Maar dit zijn dan clues (met die link van Marcel) die er op wijzen dat de ‘coup’ dus toch te maken had met een bepaalde strategie, en niet met een machtsovername. Duda heeft het duidelijk ook niet over de “verzwakking van Rusland en Putin vanwege de machtsgreep door Wagner.” Nee, hij noemt het beestje bij zijn naam. Dus als dit echt zo is, waar het steeds meer op begint te lijken, dan zijn die Russen werkelijk goed bezig. More power to them.

   • Immortal juni 28, 2023 at 15:39

    Ze weten meerdere zetten vooruit te denken beste Immortal, heb nu al voorpret hoe de Poolse strategen het “spel” opnieuw moeten bedenken, zoals je weet willen de Polen West Oekraïne innemen.

    Groeten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in