© firdaus omar (CC BY-NC-ND 2.0)

De Russische president Poetin zal dinsdagavond (Moskou tijd) een belangrijke toespraak houden naar aanleiding van aankondigingen van pro-Russische autoriteiten in bezette regio’s van Oekraïne dat er in de komende dagen referenda zullen worden gehouden om zich bij de Russische Federatie aan te sluiten, bericht Ussanews.com.

Russische media melden de laatste uren: “President Vladimir Poetin spreekt mogelijk op dinsdag 20 september over referenda op het grondgebied van de regio’s LPR, DPR, Kherson en Zaporozhye. RBC kreeg dit te horen van drie bronnen dicht bij de presidentiële administratie. De toespraak wordt verwacht voor het einde van de dag, wat het staatshoofd precies zal zeggen is niet bekend bij de gesprekspartners van RBC.”

Er zijn berichten dat minister van Defensie Sergei Shoigu ook aan de zijde van Poetin zal staan, waardoor sommige deskundigen speculeren dat we op het punt staan een mogelijke formele oorlogsverklaring en “nationale mobilisatie” van de Russische samenleving te zien.

Meerdere pro-Moskou ambtenaren in Oekraïne kondigden dinsdag hun voornemen aan om referenda te organiseren over aansluiting bij Rusland, waaronder het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin, en de door Rusland geïnstalleerde functionaris voor de zuidelijke regio Kherson, Vladimir Saldo. “Ik denk dat de mensen hier al lang wachten op een referendum en het zal waarschijnlijk een politieke zet zijn die de veiligheid van de burgers zal helpen garanderen,” zei Poesjilin dinsdag.

  Situatierapport Operatie Z: De Grote Terugtocht

De naburige Volksrepubliek Luhansk, waar voor en tijdens de zomer hevige gevechten plaatsvonden en Rusland het grootste deel van het grondgebied definitief heeft ingenomen, heeft ook een wet aangenomen over het houden van een stemming, nu aangekondigd voor 23-27 september.

Bloomberg meldt dat het tegenoffensief van Oekraïne in het oosten het tijdschema van Moskou voor de annexatie kan hebben versneld:

Het Kremlin maakt haast met het organiseren van schijnstemmingen over de annexatie van de regio’s in Oekraïne die zijn strijdkrachten nog steeds controleren, nadat het leger van Kiev de Russische troepen heeft verdreven uit grote delen van het grondgebied dat zij tijdens hun zeven maanden oude invasie hebben ingenomen. De zogenaamde Volksrepubliek Luhansk kan dit weekend al stemmen, aldus Interfax, die dinsdag een hoge wetgever citeerde.

Ook Vladimir Saldo van de regio Kherson zei dat “de leiding van het bestuur van de regio Kherson heeft besloten een referendum voor te bereiden en te houden” na wat hij omschreef als een publieke oproep, waarbij hij in een videoboodschap zei:

“We hebben een koers uitgezet naar hereniging, een terugkeer naar Rusland. En we zullen ons daar niet van afkeren.”

Wat de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas betreft, dit wordt al lang gezien als misschien onvermijdelijk sinds het begin van de oorlog, maar zelfs in de gedeeltelijk door Rusland gecontroleerde regio Zaporizjzië wordt door pro-Russische functionarissen al gesproken over een referendum, gebaseerd op de beweging “Wij zijn samen met Rusland”.

Ambtenaren van het Kremlin hebben al lange tijd gezegd dat Oekraïense regio’s die een referendum houden, zullen worden erkend en toegelaten tot de Russische Federatie. Tegelijkertijd heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezworen dat zijn troepen de strijd niet zullen staken voordat elke centimeter van het Oekraïense grondgebied is bevrijd, zelfs de Krim – die sinds 2014 onder Russische controle staat. De verharding van de vastberadenheid aan beide zijden heeft onderhandelingen in wezen onmogelijk gemaakt.

  Video: Ontsnapte burgers uit Mariupol klagen misdaden van het neonazistische Azov-regiment aan

Referenda in bezet gebied zullen er verder voor zorgen dat de strijdende partijen rechtstreekse besprekingen als geen reële optie beschouwen. Bloomberg merkt verder op hoe de referenda de dynamiek op het slagveld waarschijnlijk zullen veranderen:

Doordat de bezette gebieden volgens de Russische wetgeving formeel deel gaan uitmaken van Rusland, kan het Kremlin er ook dienstplichtige troepen inzetten, naast de huidige troepenmacht van huursoldaten en militaire aannemers.

Dmitry Medvedev, plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, zei dat de referenda zullen leiden tot een betere bescherming van de inwoners tegen Oekraïense aanvallen. “Inbreuk op het grondgebied van Rusland is een misdaad die het mogelijk maakt om alle zelfverdedigingstroepen in te zetten,” zei hij op Telegram.

Tot nu toe waren in de Donbas – in de DPR- en LPR-regio’s – de pro-Russische separatistische milities de belangrijkste strijdkrachten. Door deze gebieden Russisch grondgebied te maken, wordt de deur geopend voor “legale” (in de ogen van Moskou) toegang van reguliere dienstplichtigen en zelfs permanente militaire bases.

Ondertussen wordt aangenomen dat Rusland op de rand staat van een grote escalatie, terwijl er naar verluidt verwoestende verliezen zijn gerapporteerd en er een algemene terugtrekking is uit posities in de buurt van Kharkiv…

Al de hele maand zijn er aanhoudende geruchten dat Poetin klaar zou zijn om de staat van oorlog tegen Oekraïne formeel uit te roepen. Bronnen in de staatsmedia melden dinsdag dat het Russische parlement juridische stappen lijkt te nemen om de weg vrij te maken voor nationale mobilisatie van strijdkrachten:

Gezien de reeks bezette Oekraïense regio’s die nu aankondigen referenda te willen houden, net nu het nieuws over deze belangrijke wijzigingen die dinsdag door de Doema worden gejaagd, lijkt het erop dat Rusland op het punt staat snel en op dramatische wijze te “antwoorden” op het lopende tegenoffensief van Oekraïne.

Margarita Simonyan, de hoofdredacteur van het door de staat gefinancierde RT-nieuws, deed de volgende onheilspellende voorspelling: “Door wat er gebeurt en nog staat te gebeuren, markeert deze week ofwel de vooravond van onze naderende overwinning, ofwel de vooravond van een nucleaire oorlog. Ik zie geen derde mogelijkheid.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De terugtrekking van Izium – een katalysator voor “serieus beginnen” (+ video SITRAP Engelstalig ondertiteld)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom is links zo slecht geslaagd voor de Covid-toets?
Volgend artikelHoe kunnen we mensen die weigeren de negatieve gegevens te zien op andere gedachten brengen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

29 REACTIES

  • Hoi Ralf,

   JIj schrijft, ”niet onze oorlog. wel die van rutte en de zijnen, maar de russen zullen dat hopelijk snappen”. Ik vrees van niet en snap dat volledig. Waarom? Ik leg het even uit.

   – De Russen hebben gezien dat de bewoners van de Ligansk en Donesk regio’s (samen de Donbass genoemd) de wapens oppakten en weer bij Rusland wilde horen. In 2014 & 15 smeekte die mensen er om. Omdanks dat Rusland (op Crimea na na, die werd wel erkend) ze afwees zijn ze nooit gezicht. 8 Jaar later doet Rusland iets voor Donbass mensen. Als ze etnische Russen al zo behandelen waarom denk je dat ze ons beter zullen behandelen. Zeker gezien het feit dat die mensen 8 jaar fysiek gevochten hebben voor dat doel? Wat hebben die westerlingen (inc NLers) gedaan? Niks, sterker de bastards geholpen zelfs na Minsk 1%2
   – De NLse bevolking vind het prima dat, ondanks alles qua ellende hier, het prima is om Ukraine militair en financieel (en vast meer) te steunen.
   De bevolking gaat er prima in mee dat Putin minstens zo kwaadaardig is als Hitler. Zo niet erger.
   – Ging er in mee dat $300 miljard van Rusland werd gejat door oa de NLse overheid.
   etc.

   Rusland ziet dat ook en veel meer dingen spelen. Verplaats je eens in de leiders van al die landen, Rusland, China, Brazilie, Iran etc etc. Elke keer het zelfde verhaal en elke keer oorlog en/of sancties etc. Pas als je samenleving is hervormd zoals al die landen en er vertrouwen op internationaal niveau tussen het westen, zuiden en oosten is hersteld kunnen we herbouwen.

   Beetje ala na de val van de Sovject unie (een rijk ipv een land en nu weer een land is, uiteraard een machtig land) of na Mao en de onder het tapijt geveegde, de groene revolutie (toen met landbouw) en 10 tallen miljoenen doden tot gevolg had. Dat gaan wij in het westen nu tegemoet. Het westerse tijdperk van, wat ik noem, techno narcisime, komt tot zijn einde. Dat zal minstens net zo schokkend zijn voor de mensen hier als de val van de USSR voor de mensen daar.

   Bereid je voor.

   Groeten,
   Hugo

   • Helemaal met je eens
    Dacht allang zo maar ja hoe krijg je mensen bewust en wat levert dit op tegen zo’n grote wereld macht , k zou zeggen geniet nog wat je kan , komen andere tijden , hopelijk is t snel voorbij

    Sterkte iedereen 🤍

   • Beste Hugo
    de annexatie van de Krim is niet erkent !
    we hoopten en verwachten destijds dat dit voldoende zou zijn om de vrede te bewaren Hoe naïef!!
    we zijn inmiddels wakker Putin stopt niet hij zet nu hoog in.
    Toegeven aan dit dictaat is geen optie.
    Gisteren is een Nederlandse jongen man 27 oud overleden aan het front .
    Het tweede Nederlandse slachtoffer van deze agressie uit het Oosten. mijn medeleven gaat uit naar de familie leden van deze held ,die het lef had dit te doen in plaats van alleen maar ouwehoeren.En eerlijk is eerlijk ik ben nog niet zover.Maar hoe ongemakkelijk het ook mogen worden mijn steun voor de Oekraïne in deze alleen maar toegenomen.
    Putin roept dat het westen uit is op de vernietiging van de voormalige USSR.
    Pure onzin.
    Escalatie ligt voor de hand, hopelijk komt er een uitweg zonder verder geweld.
    Uit deze shit komt geen winnaar!

    Maar zoals Peter R de Vries verkondigde a bended knee is no way to be free!!
    Dat zou de boodschap naar het Kremlin moeten zijn nu maar hopen dat we daar de ballen voor hebben.

 1. Mobilisatie is helemaal niet nodig voor de Russen.
  vergeet de Chinezen niet; die hebben in 2017 9% van de landbouwgronden gekocht en gaan nu wellicht hun bezit veilig stellen….

 2. Ben het helemaal zat hier in NLD. Die vieze gore wef oorloghitsers die zich ons kabinet noemen. Moet je kijken wat ze ons bevolking aan doen, wij worden helemaal leeg geperst als citroenen met belasting,verzekeringen en gecreëerde schaarste en dan miljarden naar dat klote Oekraïne sturen en ook wapens en matetiaal? Kleine nuke op het torentje en Brussel en Bis bank (toren van Ba babel zwitserland. Zou mij niks uitmaken..

 3. Aan alle freaks en wapskis hier, leg me uit als je het hier zo gehad hebt met NL
  en zo gek bent die kleine narcist in Rusland je niet gewoon lekker die kant op betrekt en je aansluit bij z’n legertje. Misschien ga ik het dan snappen dat je hier blijft janken

 4. OMG! Wat een reacties! Duidelijk dat nog heel veel mensen niet weten wat er gaande is. Ik dacht dat mensen op alternatieve sites na dik 2.5 jaar covid tirannie wel bewust zijn geworden wat er speelt. Wat heb ik mij vergist! Ook nu de koning zijn rideltje opratelde en duidelijk over 2030 had. En nog hebben de mensen het niet door. Ongelooflijk! Echt volgens mij moet eerst nog meer doden gaan vallen. Nou, dan valt het kwartje nog niet. Welkom in the brave world! Of in 1984 daar gaat het naar toe.

 5. Ja, inderdaad agenda 2030/SDG doelen en alle leiders werken heimelijk samen om die te bereiken.
  Psychopaten zijn het!
  Predictiive programming boeken brave new world van Aldoux Huxley en 1984
  van George Orwell.

 6. Vergelijk RU met CHina.
  Wie heeft het interlect en de fantasie om super wapens te maken? Rusland dus.
  Waarom werd de AK47 een succes? Hoe kon die ontwikkeld worden?
  Omdat de Russen een sergeantje serieus namen en hem fasciliteiten gaven om een en ander te ontwikkelen.
  Zou dat in Nl ooit gebeuren? Absoluut nooit.

  In de jaren 50 trapte de partij Croetsov eruit.
  Dat betekent, dat de partij meer macht heeft dan de leiding.

  En wij? De fake koning? het fascistische kabinet?
  Juist.

  Tijd dat er iets komt als de RAF; praten werkt niet, de wet is voor en van de linksen.

  • Ik weet niet wat u met de Rote Armee Fraktion heeft. Die waren radicaal links en hadden hun terroristische opleiding in palastijnse terroristenkampen. Haalden hun radicale ideeen uit het rode boekje van mao.
   Voor mij is de RAF vergelijkbaar met de neonazistische blood & honour.
   Tuig van de richel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in