US Central Command gaf zondag een gedetailleerd overzicht van de vier aanvallen op zee door Houthi-rebellen in de Rode Zee, gericht tegen commerciële schepen:

Vandaag waren er vier aanvallen op drie afzonderlijke commerciële schepen die opereerden in internationale wateren in het zuiden van de Rode Zee. Deze drie schepen zijn verbonden aan 14 verschillende naties. De destroyer USS CARNEY van de Arleigh-Burke-klasse reageerde op de noodoproepen van de schepen en bood hulp.

Om ongeveer 9:15 uur Sanaa tijd detecteerde de CARNEY een aanval van een ballistische antischipraket afgevuurd vanuit door Houthi gecontroleerde gebieden in Jemen op de M/V UNITY EXPLORER, die in de buurt van het schip insloeg. De UNITY EXPLORER vaart onder de vlag van de Bahama’s, is eigendom van het Verenigd Koninkrijk en wordt geëxploiteerd door bemanningsleden uit twee landen. De CARNEY voerde een patrouille uit in de Rode Zee en ontdekte de aanval op de UNITY EXPLORER.

Om ongeveer 12 uur ’s middags, terwijl ze zich in internationale wateren bevond, schoot de CARNEY een UAV neer die gelanceerd was vanuit door Houthi gecontroleerde gebieden in Jemen. De drone was op weg naar CARNEY, hoewel het specifieke doel niet duidelijk is. We kunnen op dit moment niet beoordelen of de Carney een doelwit was van de UAVs. Er was geen schade aan het Amerikaanse schip of letsel bij het personeel.

Bij een afzonderlijke aanval om ongeveer 12:35 uur meldde UNITY EXPLORER dat ze werden getroffen door een raket die werd afgevuurd vanuit door Houthi gecontroleerde gebieden in Jemen. CARNEY reageerde op de noodoproep. Tijdens het assisteren bij het vaststellen van de schade, ontdekte CARNEY een andere inkomende UAV, vernietigde de drone zonder schade of verwondingen aan de CARNEY of UNITY EXPLORER. UNITY EXPLORER rapporteerde lichte schade van de raketaanval.

  Uit Gaza - Ziet eruit als een foto van IDF verbrande tanks

Om ongeveer 15.30 uur werd de M/V NUMBER 9 getroffen door een raket die werd afgevuurd vanuit door Houthi gecontroleerde gebieden in Jemen terwijl ze op internationale scheepvaartroutes in de Rode Zee voer. De bulkcarrier, die onder Panamese vlag vaart en eigendom is van Bermuda en het Verenigd Koninkrijk, meldde schade en geen slachtoffers.

Om ongeveer 16:30 uur zond de M/V SOPHIE II een noodoproep dat ze door een raket waren getroffen. CARNEY reageerde opnieuw op de noodoproep en meldde geen noemenswaardige schade. Terwijl ze op weg waren om steun te verlenen, schoot de CARNEY een UAV neer die haar richting uitkwam. De SOPHIE II is een bulkcarrier onder Panamese vlag, bemand door zeelieden uit acht landen.

Deze aanvallen vormen een directe bedreiging voor de internationale handel en maritieme veiligheid. Ze hebben het leven in gevaar gebracht van internationale bemanningen die meerdere landen over de hele wereld vertegenwoordigen. We hebben ook alle reden om aan te nemen dat deze aanvallen, hoewel ze worden uitgevoerd door de Houthi’s in Jemen, volledig mogelijk worden gemaakt door Iran. De Verenigde Staten zullen alle passende reacties overwegen in volledige coördinatie met hun internationale bondgenoten en partners.

Update (1409ET):

Een verslaggever van de Israëlische publieke omroep deelde op X dat een woordvoerder van de Israel Defense Forces meldde dat een Brits commercieel schip het doelwit was van de Houthi-aanval.

Update (1305ET):

CNN’s Pentagon verslaggever Haley Britzky meldt dat de Amerikaanse Arleigh Burke-klasse destroyer Carney twee drones van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen heeft neergeschoten.

  Netanyahu lokt de VS in een oorlog met Iran

De destroyer ontving vervolgens een “noodoproep van het civiele commerciële vaartuig M/V Unity Explorer, nadat de Carney ten minste één ballistische raket afgevuurd zag worden op de Unity Explorer & landen in de buurt ervan.”

Volgens gegevens van Bloomberg is de Unity Explorer een bulkcarrier die onlangs door het Suezkanaal voer. De laatst bekende positie van het schip was afgelopen dinsdag, in het midden van de Rode Zee.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

In een belangrijke ontwikkeling heeft AP News gemeld dat een Amerikaanse Arleigh Burke-klasse destroyer en twee commerciële schepen het doelwit waren in de Rode Zee. Dit incident maakt deel uit van een groeiende trend van maritieme aanvallen in de wateren van het Midden-Oosten, die in verband worden gebracht met het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas.

“We zijn ons bewust van berichten over aanvallen op de USS Carney en commerciële schepen in de Rode Zee en zullen informatie verstrekken zodra die beschikbaar is,” zei het Pentagon.

  "Deze dieren mogen niet langer leven": 95-jarige Israëlische legerreservist zet landgenoten aan tot het doden van Palestijnse families en kinderen

Op voorwaarde van anonimiteit vertelde een Amerikaanse functionaris aan AP dat de aanval plaatsvond rond Sanaa, Jemen, en zei dat Carney, een destroyer uit de Arleigh Burke-klasse, minstens één drone afsloeg tijdens de aanval.

Hoewel het Pentagon niet heeft bevestigd wie precies de aanvallers waren, zou men kunnen vermoeden dat de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen, die regelmatig schepen in de Rode Zee hebben aangevallen, verantwoordelijk zijn. De terreurgroep heeft ook drones en raketten op Israël afgevuurd.

Laten we niet vergeten dat de Rode Zee een van ’s werelds drukst bevaren commerciële scheepvaartroutes is.

Ondertussen is “Golf van Tonkin” trending op X in de VS.

Uit de laatste gegevens van inlichtingenbureau Stratfor blijkt dat er twee Amerikaanse vliegdekschepen in de regio zijn:

 • CVN 69: de USS Dwight D. Eisenhower is onderweg in de Perzische Golf.
 • CVN 78: de USS Gerald R. Ford is onderweg in de Middellandse Zee.

Met een amfibiegroep in de Rode Zee

 • LHD 5: De USS Bataan is onderweg.

Dit komt weken nadat de “Galaxy Leader”, een voertuigschip, werd gekaapt in de Rode Zee.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

CNN betrapt op het ensceneren van nepaanval in IsraëlVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKinderen met liberale ouders worden vaker geestelijk ziek, waarschuwt onderzoek
Volgend artikelDe dwazen op Capitol Hill
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

7 REACTIES

 1. Verklaarde dat die enorme piek in de goud prijs vannacht? Opeens knalde deze met geweld door de zware $2100 / oz grens. Nu is het weer terug naar de oude prijs.

 2. Wel, na de opkomende Venezuela crisis, misschien nog een in Yemen erbij, het deksel is van de pot, gaat nu echt los volgens mij.
  Maar volgens Yellen en Biden, kan de VS dat allemaal aan.
  We gaan het zien, helaas.

  • Als ik Deep State-dame & FED-voorzitter in de periode 2014 – 2018 Janet Yellen hoor, dat de VS met gemak drie oorlogen kan voeren, terwijl volgens een Witte Huis-woordvoerder het voor Oekraïne bestemde geld op begint te raken moet ik denken aan een boek van Ad Broere ‘Geld komt uit het niets’ waarin hij de uiterst doortrapte geldcreatie door centrale banken beschrijft.

 3. De Rode Zee wordt inderdaad een echte Rode zee gekleurd door Bloed.. geografisch gezien is Israël..een vogel voor de kat.. tenslotte is Yemen ook totaal kapot gebombardeerd door de as Saudi Arabië én de onvermijdelijke VS…die bommen daar hebben het verzet ook niet gebroken…de Houiti’s gaan door tot het einde…en Neen het zijn géén Rebellen het zijn Yemenietische strijders..die Niets meer te verliezen hebben.. Wraak is hun Recht !!!..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in