Gisteren heeft het Russische leger het Oekraïense elektriciteitsnetwerk platgelegd. Eerdere aanvallen hadden de distributiecapaciteit reeds beperkt tot ongeveer 50% van de vraag. Door gecontroleerde stroomuitval gedurende enkele uren per dag konden de meeste delen van het land gedurende enkele uren van elektriciteit worden voorzien. De aanval van gisteren zorgde voor een veel groter probleem. Niet alleen de distributienetwerken werden aangevallen, maar ook de elementen die de Oekraïense elektriciteitsproductiefaciliteiten met het distributienetwerk verbinden. De vier kerncentrales van Oekraïne met hun 15 reactoren zijn nu allemaal stilgelegd, schrijft Andrei.

Kiev en de meeste andere steden in Oekraïne hebben geen elektriciteit meer.

Moldavië is eveneens getroffen, aangezien het ongeveer 20% van zijn elektriciteit van Oekraïne ontvangt. Toen het Oekraïense netwerk uitviel, viel ook de enige lokale thermische centrale uit. Waarschijnlijk kan deze weer worden ingeschakeld, maar dat kan een ingewikkeld proces zijn.

Beperkte invoer van elektriciteit uit het Europese systeem in Oekraïne is misschien nog mogelijk, maar die elektriciteit zou alleen beschikbaar zijn in de westelijke steden van Oekraïne.

Vóór de aanval van gisteren berichtte de Washington Post over de moeilijkheden om het netwerk te herstellen. Zoals we al eerder hebben uitgelegd, treffen de Russische aanvallen de transformatoren die het nationale backbonenetwerk van 330 kilovolt verbinden. Deze zijn moeilijk te vervangen:

Nu de omvang van de schade aan de Oekraïense energiesystemen de afgelopen dagen duidelijk is geworden, beginnen Oekraïense en westerse functionarissen alarm te slaan, maar beseffen zij ook dat zij slechts beperkte hulpmogelijkheden hebben. Het Oekraïense elektriciteitssysteem uit het Sovjettijdperk kan niet snel of gemakkelijk worden gerepareerd. In sommige van de zwaarst getroffen steden kunnen ambtenaren weinig anders doen dan de inwoners aansporen om te vluchten – waardoor het risico van een economische ineenstorting in Oekraïne en een vluchtelingencrisis in de Europese buurlanden toeneemt.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat ongeveer de helft van de energie-infrastructuur van het land “buiten werking” is na het bombardement.

Wekenlang zijn Russische raketten gericht geweest op belangrijke onderdelen van het Oekraïense elektrische transmissiesysteem, waardoor vitale transformatoren zijn uitgevallen zonder welke huishoudens, bedrijven, overheidskantoren, scholen, ziekenhuizen en andere kritieke faciliteiten niet van stroom kunnen worden voorzien.
Tijdens een briefing voor verslaggevers op dinsdag noemde Volodymyr Kudrytskyi, het hoofd van Ukrenergo, de staatsnetbeheerder, de schade aan het elektriciteitssysteem “kolossaal”.

De Russen, zei hij, hadden het vooral gemunt op substations, knooppunten op het elektriciteitsnet waar de stroom wordt omgeleid vanuit elektriciteitscentrales. De belangrijkste onderdelen van deze substations zijn autotransformatoren – “high-tech en dure apparatuur” die moeilijk te vervangen is.

Een in Washington circulerende lijst van “dringende behoeften” van DTEK, het grootste particuliere energiebedrijf van het land, vermeldt tientallen transformatoren samen met stroomonderbrekers, leidingen en transformatorolie.

Maar het zijn de autotransformatoren – het “hart” van de substations, in de woorden van Kudrytskyi – die bovenaan de wensenlijst van de Oekraïners staan en de sleutel vormen om het elektriciteitsnet van het land draaiende te houden.

De Oekraïners hebben geprobeerd om elke autotransformator die ze kunnen vinden op te kopen, waarbij ze zelfs tot Zuid-Korea zijn gegaan om ze te kopen, maar ze moeten nog steeds bestellingen plaatsen voor meer te bouwen transformatoren.

“We proberen wereldwijd alles te verzamelen wat ze nu hebben, en bestellen er meer”, aldus Olena Zerkal, een adviseur van het Oekraïense ministerie van Energie.

Pogingen om het netwerk te repareren zijn zinloos zolang Rusland het blijft aanvallen.

  Het Oekraïense leger is er slecht aan toe

Om deze aanvallen te stoppen is een politieke oplossing nodig. Oekraïne zal moeten opgeven en een overeenkomst met Rusland moeten sluiten.

Rusland heeft ook enkele van de aardgasbronnen aangevallen waarover Oekraïne beschikt:

Rusland heeft vorige week zijn doelwitten uitgebreid. Oleksiy Chernyshov, directeur van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz, zei in een interview dat een “massale raketaanval” 10 gasproductiefaciliteiten in de regio’s Charkiv en Poltava heeft getroffen, waaronder Shebelinka, een van de grootste productie- en boorgebieden.

“Natuurlijk zullen we nu ons best doen om het te herstellen, maar dat kost tijd en middelen en materiaal,” zei Chernyshov. “Tijd is van essentieel belang,” voegde hij eraan toe. “Want het is nu winter.”

Victoria Voytsitska, een voormalig parlementslid dat nu met maatschappelijke organisaties werkt aan de benodigde uitrusting voor Oekraïne, zei dat het uitschakelen van de gastoevoer een kritieke ontwikkeling is. Als Moskou het gassysteem uitschakelt, zei ze, kunnen steden en dorpen in het hele land “onbewoonbaar” worden.

De Russische gasleverancier Gazprom heeft aangekondigd dat het het transport van gas door Oekraïne naar Europese klanten zal verminderen omdat Oekraïne van het land steelt:

Gazprom zegt dat het heeft gemerkt dat een deel van het gas dat in het kader van een contract met het plaatselijke gasbedrijf voor Moldavië bestemd is, door Oekraïne wordt omgeleid. Als de onbalans in de gasdoorvoer voortduurt, zal Gazprom in de ochtend van 28 november beginnen met het verminderen van de gasstromen via Oekraïne, aldus de Russische gasgigant vandaag, zoals het Russische persbureau TASS meldt.

Zonder elektriciteit stroomt er geen water in de waterdistributiesystemen van de steden. Zonder water kunnen toiletten niet worden gebruikt. De openbare hygiëne lijdt eronder. Ook het internet in Oekraïne ligt plat.

Een land dat “onbewoonbaar” wordt, heeft weinig kans om een oorlog te voeren en te winnen. Als er geen vervoer, geen elektriciteit, geen warmte en geen communicatie is, wordt alles ongelooflijk moeilijk.

De vluchtelingenstroom die dit alles zal veroorzaken, zal de druk op Europa opvoeren om Oekraïne ertoe te bewegen met Rusland over vrede te onderhandelen. Er zullen zware voorwaarden worden gesteld, maar er is geen andere uitweg uit deze puinhoop.

De afgelopen weken zijn de Oekraïense aanvallen aan het front opvallend ineffectief geweest. Er is geen sprake meer van coördinatie van grotere formaties. De eenheden die nu aanvallen zijn meestal slechts ter grootte van een compagnie of zelfs kleiner. Gisteren werd een 12 minuten durende video gepubliceerd met dronebeelden van zo’n aanval:

Volledige video:

Zittend bovenop een gepantserd infanterievoertuig rijden zo’n 20 Oekraïense soldaten naar een versterkt gebied en gaan de eerste lege rij loopgraven binnen. Van daaruit proberen ze de tweede rij loopgraven aan te vallen, die wordt bezet door een handvol Russische soldaten.

De Oekraïense troepen lijken redelijk goed uitgerust met helmen en pantservesten. Maar ze hebben geen steun.

De Russische infanterie vecht terug. Zij wordt ondersteund door doelgericht mortiervuur, artillerie, tank- en luchtaanvallen. De Russen hebben drones in de lucht die het hele tafereel kunnen zien. De Oekraïense eenheden hebben niets anders dan hun geweren en een paar handgranaten. Nadat het aanvallende peloton is vernietigd, valt de Russische artillerie aan en vernietigt het industriegebied van waaruit zij waren gekomen. De hele operatie loopt uit op een complete ramp. Alle betrokken Oekraïense troepen lijken dood te zijn. De Russische kant lijkt geen of weinig slachtoffers te hebben gehad.

Deze slag vond al enige tijd geleden plaats, maar het blijft ongelooflijk om naar te kijken nu ze de beknopte bewerking hebben gemaakt.

Als we bedenken dat dergelijke aanvallen wekelijks bij tientallen gebeuren, zijn de schattingen van de Russische Ministerie van Defensie over de Oekraïense dagelijkse verliezen niet zo vergezocht.

Er zijn meerdere van dergelijke aanvallen per dag en slechts enkele zijn succesvol.

Uit de lijst van gisteren:

In de richting van Donetsk hebben eenheden van het Russische leger hun intensieve operatie voortgezet. Meer dan 60 Oekraïense militairen en vijf gepantserde gevechtsvoertuigen zijn uitgeschakeld.

In de richting van Zuid-Donetsk hebben artillerievuur en doortastend optreden van Russische troepen een aanval van de AFU met maximaal een compagnie tactische groepstroepen richting Pavlovka afgeslagen.

Bovendien zijn, als gevolg van een preventieve vuuraanval, vijandelijke reserves vernietigd die vanuit Ugledar oprukten.

Een sabotage- en verkenningsgroep van de AFU is vernietigd nabij Novodarovka (regio Zaporozhye).

De verliezen van de vijand bedroegen meer dan 40 Oekraïense militairen, gedood en gewond, drie pantservoertuigen, een MT-LB en vier pick-up trucks.

In de richting van Kupyansk is een poging tot een aanval door een gemechaniseerde AFU-infanteriecompagnie bij Novosyolovskoye (Volksrepubliek Lugansk) verijdeld door artillerievuur en zware vlammenwerpers.

Als gevolg van het Russische artillerievuur zijn meer dan 30 Oekraïense militairen, twee motorvoertuigen en een mortier vernietigd.

In de richting van Krasniy Liman is een poging tot verplaatsing van de AFU-compagnie tactische groep om de Chervonopopvka (Volksrepubliek Lugansk) aan te vallen verstoord door preventief vuur.

Tot 20 Oekraïense militairen, drie mortierbemanningen en twee motorvoertuigen zijn uitgeschakeld.

Operationeel-Tactische en luchtmacht, rakettroepen en artillerie hebben de commandopost van de AFU 128e Mountain Assault Brigade in de buurt van Volnyansk (regio Zaporozhye) geneutraliseerd, evenals 72 artillerie-eenheden op hun vuurposities, mankracht en hardware in 144 gebieden.

Dat zijn minstens 150 dode Oekraïense soldaten reeds daar.

  De ineenstorting van het wereldvoedselsysteem - massale hongersnood en wereldwijde sterfte is nu op handen

Ik begrijp niet waarom het Oekraïense opperbevel nog steeds opdracht geeft tot zulke zinloze aanvallen. Militair gezien had het allang in de defensieve modus moeten gaan. Het zou Oekraïense levens sparen en het zou de Russen duurder uitkomen om aan te vallen.

Het Europees Parlement, dat geen serieuze wetgevende functie heeft, stemde vandaag voor een niet-bindende resolutie die Rusland tot “staatssponsor van terrorisme” verklaart. Sommige Russen vonden dat schandalig. Enkele uren later werd het Parlement getroffen door een “geraffineerde” cyberaanval:

De website van het Europees Parlement is getroffen door een hackaanval, zeiden ambtenaren woensdag.

Parlementsvoorzitter Roberta Metsola zei dat het om een “geraffineerde aanval” ging en dat een pro-Kremlin groepering de verantwoordelijkheid had opgeëist.

Ze merkte op dat de aanval volgde op de stemming van de EU-wetgevers om Rusland een “staatssponsor” van terrorisme te noemen vanwege de oorlog in Oekraïne.

“Mijn reactie is: Slava Ukraini (Eer aan Oekraïne),” zei Metsola.

Die irrelevante Maltese conservatief heeft nog veel te leren.

Meer video’s:


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Tot zover het gefantaseerde Russische munitietekort: 50.000 raketten en granaten slaan elke dag op Oekraïne inVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe militaire doodstuipen van Oekraïne
Volgend artikelGroen parlementslid klaagt over “koude Bundestag”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

  • Hebt ge dat ook gezegd vanaf 2014 over 14000 russen uit de Donbas ? En nu niet te vergeten de vele honderduizenden dood gestoken met vaccins ? Of het manmade genetisch gemanipuleerd covid virus voor 2019 ? En hoe zit het met de 1000000 irakeze ? Haja en vergeet de biolabs gekontroleerd door het pentagon via metabiota niet… die lijst kan nog aangevuld worden voor ongeveer 70 landen met miljoenen doden door de good guys….

  • Van de Oekraïners kan je veel zeggen, maar die werken wel. En ze passen redelijk in onze cultuur. In tegenstelling tot de rijk gepigmenteerde lieden uit Afrika, die massaal ons land binnenvallen.

   En, die lui hebben ook nog een geldige reden. Ik denk dat het niet zozeer de Oekraïners zijn, maar vooral bestuurders van de EU en de USA, die een ontembare oorlogszucht vertonen. Samen met de magere mannetjes van D66, waar de duivel zijn intrek in heeft genomen.

  • Niet zeker of het Rusland was…tegenwoordig roepen ze van alles en wordt iedereen direct beschuldigd. Dat ze al zo snel waren om te beschuldigen is al verdacht vind ik. Normaal beschuldig je pas als je enige vorm van onderbouwing kunt aanleveren.

 1. Beste Mensen

  Zie zelf
  Wat de Amerikaanse en de gezamelijke Europese Machthebbers
  Inclusief de Super Rijken aldaar verblijvend
  hebben aangericht

  Laat de Bevolking van die Landen dat zomaar toe ?
  Laat de Bevolking van daar hunzelf knechten ?
  In de kou zetten ?
  Kom op mensen
  Kom in Actie
  Stop al die Criminelen
  Gezamelijk kunnen we Die Dieven en Boeven Bende Stoppen
  Af pakken al Hun Portefeuilles
  Maak hun allen gewoon weer standaard Burgers op minimum uitkerings niveau

  Zie de HEELE WERELD zal GELUKKIG zijn

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in