Wagner-soldaat neemt foto van de ruïne in Soledar

Black Mountain Analysis verklaart hierbij, volgens onze eigen definitie, dat het grote Russische offensief al is begonnen. Het is precies begonnen op de dag dat generaal Gerasimov het commando overnam, schrijft Aleks.

Ja, misschien heeft het Russische leger een andere definitie of komt er op een gegeven moment een officiële verklaring. Of op een gegeven moment zullen we de beweging van grote Russische colonnes zien, en zullen de mensen zeggen: NU is het offensief begonnen. Ja, misschien wel. Maar volgens onze eigen definitie verklaren wij nu het begin van het offensief. Op dit moment is het een slijpende aanpak op verschillende fronten. Als u ons eerder genoemde artikel leest, ziet u precies welke gebieden zullen worden aangepakt, totdat de Oekraïense verdediging op grote schaal begint af te brokkelen.

Kessler en Equalizer

Grondbeginselen

Ik lees tegenwoordig vaak analyses van collega-schrijvers, die de ene kaart na de andere maken met mooie grote pijlen. Meestal vergezeld van zinnen als “De Russen komen van X en doen Y in Z en breken dan door naar A om vervolgens een grote ketel rond B te creëren”. Helaas denk ik dat velen de huidige technologische mogelijkheden verwarren met die van de jaren veertig.

Tegenwoordig is het hele slagveld bedekt met allerlei soorten verkenning. Om verder te lezen, raad ik u aan om te lezen over C4ISR, ISTAR en “Network centric warfare”. Er zijn tal van nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat we de strategieën van WO2 niet meer kunnen vergelijken met de huidige situatie. Er is 24 uur per dag verkenning door satellieten. Bovendien is er een hele zwerm/leger van drones. Ten slotte, maar niet in de laatste plaats, mogen we niet vergeten dat er allemaal signaal- en AWACS-vliegtuigen zijn die van veraf alle mogelijke signalen, bewegingen en gegevens verzamelen.

Dit brengt ons tot de situatie dat de Russen GEEN grootschalige offensieven tegen Oekraïense posities of diepe penetratieaanvallen kunnen uitvoeren zolang Oekraïne nog troepen heeft die mobiel genoeg zijn om deze troepen in de weg te zitten en allerlei verdedigingstechnieken voor te bereiden. Nou ja, in het geval van Oekraïne vooral guerrillatechnieken, omdat ze geen directe frontale strijd tegen de Russen kunnen voeren. Begrijp me niet verkeerd. Rusland kan al dit verzet breken. Maar het zou veel grotere verliezen moeten incalculeren dan nodig zou zijn om deze oorlog te beëindigen. Aangezien Rusland geen haast heeft, maar het Westen en Oekraïne wel, zie ik geen enkele reden waarom Rusland dit zou doen.

Om dergelijke offensieven uit te voeren, zou Rusland moeten rekenen met verliezen van 20-30%.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat Rusland geen grote colonnes tanks en logistieke uitrusting zal inzetten. Maar mijn persoonlijke veronderstelling is dat dit pas zal gebeuren als de Oekraïense troepen beginnen af te brokkelen en zich beginnen terug te trekken. Dan zullen deze grote Russische formaties binnenvallen. Ik zal het in meer detail uitleggen in een ander hoofdstuk van dit artikel.

Oké, de volgende vraag is, wat hebben Donald Kessler (wetenschapper bij NASA) en “The Equalizer” (film van Denzel Washington) te maken met het huidige conflict in Oekraïne?

Ik zal het nu stap voor stap uitleggen.

Kessler

Wie is Donald Kessler? Nou, voor details raad ik aan hem te googelen. Alleen in het kort: hij werkte voor het Amerikaanse leger en voor de NASA als wetenschapper. Maar ik zal hier alleen heel snel beschrijven welk syndroom hij heeft beschreven. Het zogenaamde “Kessler-syndroom”.

Het Russische leger traint in zijn grootschalige manoeuvres, zoals “Zapad” of “Vostok” enz. het bevel over legers met en zonder volledige ondersteuning van de ruimtecomponent van zijn inlichtingendiensten. Voor commando en controle. Wat betekent dat? Rusland traint om te vechten in een omgeving waar het volledige toegang heeft tot alle commando- en controlefuncties die bij zijn ruimtemiddelen horen en traint ook om een grootschalige oorlog te voeren zonder deze componenten/activa.

Waarom?

Wel, de NAVO vertrouwt sterk op haar ruimtemiddelen, om een oorlog te voeren. Alles wordt uitgevoerd door ruimteverkenning, GPS en communicatie. In feite is mijn persoonlijke veronderstelling dat de NAVO niet in staat zou zijn om een grootschalig conflict effectief uit te vechten zonder hun ruimtemiddelen.

En hier komt het Kessler-syndroom om de hoek kijken. Dat is een theorie die zegt dat als je genoeg satellieten in verschillende banen neerschiet, hun brokstukken oncontroleerbaar worden en alle andere satellieten en ruimtemiddelen in dezelfde baan vernietigen. Dit effect zou dan uit balans raken en simpelweg alles vernietigen wat zich in de ruimte bevindt. Van elke natie. De dichtheid van de brokstukken zou zo hoog zijn dat er geen ruimtelanceringen meer mogelijk zouden zijn.

  Belgische premier roept op tot "pauze" in anti-Rusland sancties - Belangrijkste prioriteit nu is om de beste manier te vinden "om de energieprijzen onder controle te houden"

Wel, dit is wat Russische functionarissen meermaals hebben aangekondigd. Als er een conflict met de NAVO uitbreekt, zou het Kessler-syndroom onmiddellijk in werking treden. Ja, alle partijen zouden hun activa en daarmee de bijbehorende voordelen verliezen. Maar Rusland traint precies voor dit scenario.

Equalizer

Zoals we weten, traint Rusland nog steeds met grote formaties om divisie- en legergrote oorlogsvoering te voeren. En toch zien we dat momenteel niet in Oekraïne. Waar is het 1e tankleger, dat door de Oekraïense linies naar de Poolse grens stoot? Waarom? Omdat de NAVO alles ziet en hoort wat Rusland doet. Elke beweging van grotere formaties zou onmiddellijk worden ontdekt en voorgelegd aan de Oekraïners, die zich daarop zouden kunnen voorbereiden. Grote formaties zijn niet zo wendbaar, om de vijand eenvoudigweg te verrassen, met alle verkenningen in de ruimte. Als u vandaag in grote formaties optrekt, ook al manoeuvreert u, zijn al uw middelen sitting ducks, als de vijand weet waar u bent en dat u eraan komt.

En de vijandelijke capaciteiten in de ruimte zijn meer dan aanzienlijk.

Dit is precies de reden waarom Rusland momenteel aan het slijpen is en niet diep doordringt. De verliezen zouden verschrikkelijk zijn. En waarom dit doen als het niet nodig is? Dit is ook precies de reden waarom ik zeg dat ik dergelijke diepe penetratieaanvallen niet verwacht, tenminste, tenzij het Oekraïense leger zodanig is gedegradeerd dat het niet veel schade zou kunnen aanrichten aan de grote bewegende formaties, zelfs met alle bijbehorende NAVO-intelligentie en -ondersteuning. We mogen ook de Polen niet vergeten, die zich voornamelijk in de achterhoede bevinden.

Wat heeft “The Equalizer” hiermee te maken? Wel, hij egaliseert. En dit is precies de strategie van Rusland. Het Kessler-syndroom uitvoeren in een gevecht met de NAVO om ze doof en blind te maken en zo het veld te egaliseren, zodat Rusland grote formaties kan verplaatsen, diepe penetratie en manoeuvreeroorlog kan voeren, precies zoals in WO2.

Dit is natuurlijk een simplificatie. Rusland zou veel meer commando- en controlemiddelen doorsnijden, zoals de onderzeese internetkabels enz.

Grote pijlen

Wat momenteel NIET het geval is.

Dus geen fraaie “Grote Pijlen” op kaarten. Nogmaals, ze zullen er komen, maar eerst moeten de risico’s op het veld, in de vorm van het Oekraïense leger, wat meer worden gedegradeerd. Het moet veilig genoeg zijn. Welnu, Rusland kan “The Equalizer” Robert McCall momenteel niet loslaten op de NAVO-ruimtemiddelen, omdat beide partijen momenteel niet officieel met elkaar in oorlog zijn. En het Kessler-syndroom ontketenen zou zeker een oorlogsverklaring aan de tegenstander zijn.

Slijpende aanpak

Daarom moet Rusland zijn langzame slijpaanpak voortzetten. Maar nu met veel meer personeel en formaties, gestationeerd op strategisch belangrijke assen. Zie de “theaters” uit mijn laatste update. Momenteel wordt de druk opgevoerd aan al deze frontlinies, behalve in het Wit-Russische theater. Ik ga uit van het volgende. Als alle troepen voor Wit-Rusland op hun plaats staan, zal Rusland Bakhmut innemen. Dit proces is momenteel al aan de gang en zal ongeveer eind februari voltooid zijn. Dit is ongeveer het tijdstip waarop de troepen in Wit-Rusland gereed zullen zijn. Wanneer Bakhmut valt, en de linies beginnen af te brokkelen, dan neem ik aan, dat het Wit-Russische theater ook geactiveerd zal worden.

Zoals beschreven in mijn laatste artikel, ook alleen maar een slijpende benadering in de nabijheid van de grens. En tegelijkertijd een luchtcampagne op de achterkant van de verdedigende troepen in het noorden.

Het doel is een totale ineenstorting van Oekraïne. Ik zal de weg naar de ineenstorting wat meer beschrijven in de volgende hoofdstukken.

Wapenleveranties

Zoals ik in mijn vorige artikel al beschreef, is het Oekraïense leger verslagen, alweer, op de dag dat generaal Gerasimov officieel de leiding overnam. De verdediging van het Oekraïense leger is doorbroken en de voorraad gepantserde voertuigen is uitgeput. Ze zouden niet meer dan misschien twee maanden weerstand kunnen bieden. Dat is wat we momenteel meemaken nu we verschillende frontlinies zien instorten, zoals in Zaporizhia.

Helaas heb ik al meerdere malen uitgelegd dat het Westen het hele menselijke potentieel van de weerbare mannelijke Oekraïense bevolking gaat gebruiken. Ze mogen dus nog niet instorten. Er moeten honderden extra pantservoertuigen worden geleverd, om het Oekraïense leger overeind te houden. Dat is precies wat we op 20 januari 2023 in Rammstein hebben ervaren.

Er valt niet veel meer te zeggen over deze leveringen. Het heeft geen zin om in detail te treden over deze leveringen, aangezien ze niet bedoeld zijn om enig verschil te maken op het slagveld, maar om het conflict te verlengen, totdat het menselijk potentieel van Oekraïne volledig is uitgeput. Daarover later meer.

  Leeuwen en draken en beren, oh jee!

Wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat Duitsland gedwongen wordt Leopard 2 tanks te leveren aan Oekraïne. Niet omdat het enig verschil zou maken. Elke tank aan Oekraïense zijde is verdoemd. In moderne tijden zijn tanks verdoemd, denk aan het hoofdstuk over het Kessler-syndroom, zonder lucht- en artilleriesuperioriteit. Bij offensieven komen ze waarschijnlijk niet eens in de buurt van de vijand. Ze zullen ver vooruit worden vernietigd door artillerie of luchtaanvallen.

Militair gezien heeft het dus, althans voor offensieven, geen enkele zin. Dit zijn rijdende doodskisten. Zoals reeds beschreven in mijn vorig artikel, zou het inderdaad zinvol kunnen zijn voor defensief gebruik. Vanuit verborgen posities of om het te gebruiken voor vallen op vooraf geregistreerde gebieden. Daarover later meer.

Maar waarom wordt Duitsland gedwongen deze tanks vooral te leveren? Ja, om de oorlog te verlengen, maar dat is niet de hoofdreden. De belangrijkste reden is dat Duitsland geen tanks mag leveren die ooit nog op Russisch grondgebied zullen worden gebruikt. Er zijn duidelijke afspraken tussen Duitsland en Rusland. Zo niet schriftelijk, dan toch via achterkamertjes. Nu zult u misschien denken dat ze niet op Russisch grondgebied zullen worden gebruikt? Wel, als Rusland de Donbass als Russische bodem beschouwt, dan is dat voor Rusland van belang voor zijn verdere beslissingen. Als dergelijke tanks in de nieuwe Russische regio’s zouden verschijnen, dan neem ik aan dat we een grote escalatie tussen Rusland en Duitsland kunnen verwachten. Of laten we zeggen met het Westen. Niet noodzakelijkerwijs een militaire, in de eerste plaats. Maar waarschijnlijk wel een totale stopzetting van alle contacten voor de komende jaren of decennia. Wat meer dan uiterst gevaarlijk is. En Duitsland zou natuurlijk ALLE grondstoffen van Rusland verliezen. Niet alleen de paar leveringen van energie die nog steeds stromen.

Dit is in feite het einddoel van de Amerikanen, voor hun eigen voorbereiding op de multipolaire wereld, om het hartland te verdelen. Europa zou nog steeds in de greep van de VS zijn. De rest zou echt multipolair zijn.

Efficiëntie en motivatie van de onlangs gemobiliseerde Oekraïense strijdkrachten

Aangezien Oekraïne gedwongen is zich te ontdoen van zijn hele capabele mannelijke bevolking, voordat het Westen Oekraïne overdraagt aan Rusland, zijn ze nu overal wanhopig op zoek naar mannen in Oekraïne. Het komt erop neer dat het potentieel aan zeer gemotiveerde ideologisch geïndoctrineerde mensen bijna volledig is uitgeput. Er zijn misschien enkele tieners, die Oekraïne nu zal mobiliseren, die geïndoctrineerd zijn door de Bandera-ideologie, of, wat erg triest is, die hun vader hebben verloren enz. die gemotiveerd zullen zijn om ten strijde te trekken, uit wraak. In feite precies wat het Westen wil. Generaties en decennia van haat creëren tussen Russen en Oekraïners.

Maar afgezien van deze, zeer weinig ideologisch gemotiveerde Oekraïners die gemobiliseerd kunnen worden (de rest is dood, gevlucht of aan het front), jagen de Oekraïense autoriteiten nu op mensen die niet willen vechten. Voornamelijk Russisch sprekende of Russische “sympathisanten”, of gewoon à Russen.

Welnu, men kan zich voorstellen hoe gemotiveerd en effectief deze mensen zijn, die op straat worden opgepakt, om te worden ingelijfd om tegen de Russen te vechten. Dat zijn ze niet. En hoe kun je met deze mensen een effectief leger opbouwen? Dat kunt u niet! U kunt ze gebruiken om gaten te dichten in loopgraven, waar ze gewoon sterven. En je moet hopen, dat ze niet op eigen troepen schieten of zichzelf in de voet schieten of wat dan ook, om niet naar de frontlinies te gaan.

Een andere vraag. Oekraïne heeft ideologisch gemotiveerde mensen naar het buitenland kunnen sturen voor training. Bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië. Maar hoe zit het met de huidige en laatste mobilisatiegeneratie (in tegenstelling tot “golf”)? Als je mensen met geweld gevangen hebt genomen en gemobiliseerd, zoals nu gebeurt, kun je ze niet naar het buitenland sturen voor training. Ze zouden proberen te vluchten. En hoe moeten de buitenlandse trainers reageren op mensen die willen vluchten, zodra ze aankomen in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland? Dat is zeer problematisch.

Helaas zijn er veel Oekraïners die al een paar weken of zelfs maanden in het buitenland zijn en zich voorbereiden op speciale doeleinden in Oekraïne. Dit zijn nog steeds gemotiveerde mensen. Ik neem aan dat het gaat om zo’n 50.000 manschappen. Die hadden eerst moeten worden voorbereid op offensieve operaties. Maar dit is voorbij. Nu neem ik aan dat zij worden voorbereid op defensieve operaties en guerrillatechnieken, bijvoorbeeld om Russische aanvoerlijnen te treffen terwijl zij oprukken. In wezen zoals in fase 1. Het Westen past zich altijd aan de staat van oorlog aan.

  Nederlandse journaliste: Een ontmoeting met Oekraïense krijgsgevangenen en Oekraïense deserteurs die voor Rusland vechten

Hoe zou het verder kunnen gaan? Ik zal dit bespreken in het hoofdstuk “Verdere ontwikkelingen”.

Geschatte totale verliezen van Oekraïne in de toekomst

Nou, ik heb natuurlijk geen informatie uit eerste hand. Maar op basis van bronnen die ik vertrouw, neem ik aan dat Oekraïne en de met haar verbonden strijdkrachten (huurlingen, Polen, enz.) samen ongeveer 200 duizend doden en 400 duizend gewonden hebben geleden. Dat is inderdaad enorm. Als we ervan uitgaan dat Oekraïne (en de aan haar gelieerde strijdkrachten) momenteel nog zo’n 150 duizend manschappen heeft en er mogelijk nog eens honderdduizend (met geweld) gemobiliseerd kunnen worden, kunnen we ervan uitgaan dat er nog eens 250 duizend slachtoffers kunnen vallen voordat de oorlog is afgelopen. Ik denk niet dat er meer potentieel over is voor mobilisatie. De vraag is alleen of deze slachtoffers doden of gewonden zullen zijn.

Dit zijn gevechtstroepen. Natuurlijk moeten we in gedachten houden, dat er minstens zo’n 100 duizend mensen in de achterhoede bezig moeten zijn met logistiek, administratie, politie, dienstplicht enz. Wat nu een zeer laag aantal is. De logistieke inspanning neemt toe en het menselijk potentieel daarvoor neemt af, omdat steeds meer mensen uit de achterhoede naar de frontlinies worden gevoerd.

Wat ik in feite wil zeggen, is dat het einde nabij is. Het had allang voorbij kunnen zijn, maar het Westen staat het niet toe. Dus moeten ook de laatste mannen worden uitgedund. En we zouden nu in de fase kunnen zitten, waarin de laatste mobilisaties worden uitgevoerd.

De gedwongen gemobiliseerden worden gewoon in de loopgraven gegooid, want je kunt ze niet trainen. Ze zouden hun instructeurs doden. Ze zullen dus worden gebruikt als menselijke schilden, om de Russische opmars aan de Dnjepr te vertragen. De troepen, die nog steeds gemotiveerd zijn en sinds enkele weken door het Westen worden getraind, zullen worden voorbereid op toekomstige defensieve gevechten, misschien aan de Dnjepr of in het Noorden aan de grens met Wit-Rusland. En voor “stay behind” operaties.

Verdere ontwikkelingen

Welnu, de toekomstige ontwikkelingen, althans zoals wij van Black Mountain Analysis aannemen, zijn beschreven in mijn laatste artikel. Maar om het hier in een paar woorden te zeggen: wij denken dat er vijf aangewezen “theaters” zijn waar het Russische leger de druk naar behoefte zal opvoeren om de logistieke mogelijkheden en de beschikbare middelen van het Oekraïense leger te overstijgen. We zien dat momenteel rond Artemovsk (Bakhmut), Kupiansk, Ugledar en Zaporizhzhia. Precies, zoals wij eerder hebben voorspeld.

Zodra de grote ineenstorting in Donbass zich begint te ontrafelen, zouden we de opening van het Wit-Russische front kunnen zien, om de laatste nagel in de Oekraïense doodskist te slaan. Maar niet, zoals andere analisten voorspelden, met een paar mooie grote pijlen. Maar eerder de opening van vele fronten in de nabijheid van de grens en een luchtcampagne, eveneens in de nabijheid van de grens. Ten eerste, als het absoluut duidelijk is dat er ook in het noorden een zichtbare ineenstorting is en het grondgebied tot op zekere hoogte veilig is, dan zouden we de opmars van grote formaties in het noorden van Oekraïne kunnen zien en misschien een omsingeling van Kiev.

De zaken moeten zich stap voor stap ontwikkelen. Of beter gezegd, mijlpaal voor mijlpaal.

Zelfs bij deze laatste grote mobilisatie-inspanning kunnen we ervan uitgaan dat de oorlog nog vier tot zes maanden zal duren. Niet vanaf nu, maar vanaf de twee maanden die we schatten voor een ineenstorting van de huidige Oekraïense middelen. Als we dat bij elkaar optellen, zouden we wel eens een datum binnen de zomer kunnen bereiken voor het einde van de grootschalige vijandelijkheden. Ik zeg niet dat de oorlog dan voorbij is. Maar de grootschalige gevechten en de massale sterfte zouden in ieder geval ergens in de zomer van 2023 kunnen eindigen.

Daarna kunnen we nog steeds de belegering van grote Oekraïense steden verwachten, als Oekraïne zich niet vrijwillig wil overgeven. En zoals gezegd, meer mobilisatiegolven in Rusland, om Oekraïne te sussen. In feite het veiligstellen van de achterhoede, waarom oprukken. Hier is de vraag, hoeveel moeite kan het Westen nog doen in Oekraïne als het militair verslagen is, om het verzet in stand te houden en de Verschroeide Aarde in Oekraïne verder te ontwikkelen. Ik weet het niet. We zullen zien.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

MOSSAD: “Wij weten wat er van Oekraïne zal overblijven”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOngetrainde Oekraïense soldaat blijft slechts 4 uur in leven in Bakhmut – Oekraïense media
Volgend artikelDe zaken rechtzetten; Dingen die u moet weten over Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. “Maar mijn persoonlijke veronderstelling is dat dit pas zal gebeuren als de Oekraïense troepen beginnen af te brokkelen en zich beginnen terug te trekken. Dan zullen deze grote Russische formaties binnenvallen. Ik zal het in meer detail uitleggen in een ander hoofdstuk van dit artikel”

  Blijf het zeggen dit artikel is ook door een Amerikaanse CIA, NSA bril geschreven in een ander artikel las ik dat Oekraïne 400.000 slachtoffers telde is dat niet genoeg dan meneer Aleks, laat die Russen maar lekker schuiven, wij allen in het Westen mogen God op onze verdomde blote knieën danken dat ze winnen en zo de verdomde, rotte pijlers onder het monstrum 6uild 6ack 6etter halen liefst zonde veel omhaal dat het voor de meest verstokte idioten het duidelijk wordt.

 2. Destruction of the stronghold of the Armed Forces of Ukraine in the Malinovka area, Zaporozhye direction.
  https://t.me/intelslava/43535

  Covering Ukrainian positions with artillery in the Kremennaya area
  https://t.me/intelslava/43536

  Destruction of a camouflaged stronghold of the Armed Forces of Ukraine.
  https://t.me/intelslava/43617

  video of what remains of the elite 46th brigade (or what’s left of it) of the AFU on the outskirts of Ivanovske, retreating with wounded under fire from the Wagner Group.
  https://t.me/intelslava/43623

  Another cemetery in Kharkiv region
  https://t.me/intelslava/43628

  Consequences of the work of our artillery in Krasnopolye (to the north of the railway station “Sol”).
  https://t.me/intelslava/43632

  Two Ukrainian soldiers of one of the special forces voluntarily came into captivity in one of the sections of the Zaporozhye direction.
  https://t.me/intelslava/43633

  Footage of T-90M “Breakthrough” tanks in the SMO zone and an interview with the commander. The more such tanks, the better!
  https://t.me/intelslava/43634

  Wahahahahahaha de Russen hebben géén granaten meer, verdorie waar lijkt dit landschap op, op de maan nee daar zijn de kraters feitelijk dun bezaaid.
  https://t.me/intelslava/43650

 3. uit bovenstaande tekst: Er zijn tal van nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat we de strategieën van WO2 niet meer kunnen vergelijken met de huidige situatie.
  Mijn visie hierop is:
  De opnames uit de loopgraven in de video’s afkomstig uit Oekraïne tonen de realiteit, en die lijkt in veel gevallen meer op de 1e wereldoorlog, dan op de tweede. Geen spoor van welke technologie dan ook. De beelden zijn net zo afgrijselijk, zo niet, noch afgrijselijker als de foto`s uit wo1

  • In WOI konden geen smartphonebeelden doorsijpelen via sociale media. De technologie versmacht de mogelijkheden tot bewegingen van de frontlijn. Bijvoorbeeld de warme uitlaatgassen van een motor ontsteken direct precisie-artillerievuur aan de overzijde. Die frontlijn is ruim 1000 km lang in de oneindige vlaktes in de Oekraïne waar letterlijk niets is. Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom de niet al te talrijke rivierovergangen over de honderden metersbrede Dnjepr niet uitgeschakeld zijn. Zoals tijdens elke oorlog blijft echte informatie voor de kleine burger verdoken en komen slechts een paar jaar later de verhalen over strategie, tactiek, offensieven, successen en mislukkingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in