Herhaaldelijk wordt beweerd dat de G7 de “belangrijkste geïndustrialiseerde landen” zijn en dus in het algemeen de belangrijkste landen ter wereld. Bij nader inzien is deze bewering echter onjuist.

Twee misvattingen zijn in de westerse mainstream zeer populair als het over de huidige G7-top gaat. Enerzijds wordt herhaaldelijk beweerd dat de G7 de “belangrijkste geïndustrialiseerde landen” zijn en dus in het algemeen de belangrijkste landen van de wereld. Dat is echter op zijn best wensdenken. Een groter economisch belang toekennen aan landen als Italië of Canada dan aan China of India is onhoudbaar, schrijft Freewestmedia.com.

Anderzijds, wat het onderwerp van de oorlog in Oekraïne en het sanctiebeleid betreft, staat niet de hele wereld aan de kant van Oekraïne, zoals vaak beweerd wordt. Geen enkel Zuid-Amerikaans of Afrikaans land en, met uitzondering van Japan en Zuid-Korea, geen enkel Aziatisch land heeft zich achter de sancties geschaard. Staten waar de VS eigenlijk veel invloed heeft, zoals Israël, Saoedi-Arabië, Mexico, Colombia en Pakistan, zijn ook niet aan boord.

De westerse economische oorlog is louter een zaak van de NAVO en de EU, waarbij alleen Australië, Nieuw-Zeeland en de twee genoemde Oost-Aziatische landen zich wilden aansluiten. De bijeenkomst van de G7 in Elmau werd niettemin gekenmerkt door nieuwe dreigementen met sancties tegen Rusland en het aanbod van de Britse premier Boris Johnson om naakt te poseren: “Zullen we onze kleren uittrekken?” vroeg Johnson. “We moeten allemaal laten zien dat we stoerder zijn dan Poetin.”

De G7 heeft het gebrek aan wereldwijde steun willen verdoezelen door vijf gastlanden uit te nodigen, India, Zuid-Afrika, Indonesië, Argentinië en Senegal, die niet tot de westerse industrielanden worden gerekend. Maar deze manoeuvre kan met zekerheid als een volslagen mislukking worden beschouwd.

Meerdere doden bij Oekraïense beschieting op markt in Donetsk

India en Zuid-Afrika behoren, samen met Brazilië, Rusland en China, tot de “concurrerende” BRICS-statengemeenschap, die niets te maken wil hebben met sancties tegen haar lid Rusland. Senegal en Indonesië strijden niet tegen Rusland op het diplomatieke toneel, maar voor een einde aan de westerse sancties tegen Rusland. En kort na hun “gastoptreden” in Elmau, heeft Argentinië laten zien waar zij in de toekomst willen zijn. Samen met Iran heeft het land het lidmaatschap van de BRICS aangevraagd.

Op middellange termijn willen ook Indonesië, Turkije en zelfs Mexico tot de BRICS toetreden of zich bij de alliantie van staten aansluiten. De BRICS+ zouden dan bijna twee derde van de wereldbevolking vertegenwoordigen, terwijl de G7 met inbegrip van de EU slechts 12 procent zou tellen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense soldaten filmen zichzelf terwijl ze de moeders van gesneuvelde Russische soldaten opbellen en hen bespottenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here