Omdat haar naam op het recept stond: Afghaan slaat zijn vrouw in elkaar

3
Afghaanse vrouwen wachten buiten voor een door USAID gesteunde gezondheidskliniek © Nitin Madhav (USAID) / Wikimedia (Public Domain)

Een jonge Afghaanse vrouw werd door haar man in elkaar geslagen omdat ze haar naam aan de dokter – een vreemde man – had gegeven om een medicijn te laten voorschrijven en deze op het recept stond, schrijft de BBC.

De naam van een vrouw heeft in het openbaar of op documenten geen plek in Afghanistan. De vrouw moet onzichtbaar zijn. Afghaanse migranten brengen deze houding veelal naar het liberale Westen, schrijft de Wochenblick.

Naamloos van geboorte tot de dood

De genoemde kwestie is door een vriendin van de betrokkene onder de aandacht van het publiek gebracht. Het is geen op zichzelf staand geval, zegt ze. Vrouwelijke familieleden mogen hun naam niet noemen aan vreemden. Het gebruik van de naam van een vrouw in het openbaar wordt beschouwd als een belediging.

Veel Afghanen vermijden hun zusters en echtgenoten in het openbaar bij naam te noemen. Ze worden slechts aangeduid als “moeder”, “dochter” of “zuster van de familie”. Volgens de Afghaanse wet mag alleen de naam van de vader op de geboorteakte staan.

Als een meisje wordt geboren, duurt het lang voordat ze een naam krijgt. Als een vrouw trouwt, staat haar naam niet op de huwelijksuitnodigingen, zelfs niet op haar identiteitskaart. Als ze sterft, blijven de overlijdensakte en de grafsteen naamloos.

Vrouwencampagne: “Waar is mijn naam?”

Met de campagne “Waar is mijn naam” verdedigen moedige Afghaanse vrouwen zich al drie jaar lang tegen deze ontkenning van het grondrecht op identiteit. Nu, voor het eerst, “herzien” de Afghaanse registratiekantoren waar de naam van een vrouw zou kunnen verschijnen.

  30 Taliban moslims leren bommen maken - blazen zichzelf op

Maar de activisten verwachten massale weerstand van conservatieve parlementsleden – van waaruit er felle aanvallen op de campagne zijn geweest.

Goede vrouwen zijn onzichtbaar

Er was veel kwaadwilligheid tegen de strijdsters in social media, zelfs van vrouwen. Goede en gerespecteerde vrouwen in de Afghaanse samenleving zijn degenen die niet worden gezien en gehoord. Een spreekwoord zegt: “De zon en de maan hebben ze niet gezien”.

Liberale vrouwen worden in het islamitische land als oneervol beschouwd. In het openbaar de Afghaanse traditie tegenspreken, kan voor een vrouw een doodvonnis betekenen. De strengste mannen worden in de Afghaanse samenleving het meest gerespecteerd.

Asielzoeker slaat Duitser met fles in zijn gezicht: “Dit is voor Afghanistan”

Vorig artikelAfro-Amerikaan onthoofdt zijn kamerverhuurder met samurai-zwaard
Volgend artikelInternationale dag ter nagedachtenis van de slachtoffers van de slavernij
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. S lands wijs s lands (EER)
    in mijn ogen is het tuig van de richel waar we helaas hier in europa ook mee van doen krijgen maar datzal wel weer rasistisch zijn …….nou mij n zorg dat gestoord achterlijk volk past niet in onze gemeenschap.

  2. Had het recept dan op naam van haar man moeten staan?? Recepten zijn altijd persoonlijk en medicijnen kunnen schade toebrengen aan mensen aan wie ze niet zijn uitgeschreven. Deze man was gewoon op zoek naar een excuus om zijn vrouw in elkaar te slaan; Wie een hond wil slaan, heeft snel een stok gevonden…als dit mijn man was, zou ik rattengif in zijn koffie doen…dat is de enige manier om van zo’n stuk vuil af te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in