Bakhmut is omsingeld. Alle in- en uitvalswegen liggen onder Russisch artillerievuur. De afgelopen drie dagen zijn de gevechten daar grotendeels gestaakt. Niemand lijkt te weten waarom de operatie is stopgezet.

Er zijn onbevestigde berichten dat Oekraïne een tegenaanval voorbereidt om Bakhmut uit de omsingeling te bevrijden. Die aanval zou plaatsvinden zodra de modderige grond wat is opgedroogd, schrijft Bernhard.

Ondertussen heeft een andere omsingeling plaatsgevonden in Avdiivka:

Avdiivka (Oekraïens: Авдіївка, IPA: [ɐu̯ˈd(j)ijiu̯kɐ]; is een stad van regionale betekenis in de oblast Donetsk, Oekraïne. De stad ligt in het centrum van de oblast, net ten noorden van de stad Donetsk. In Avdiivka staat de grote Avdiivka Cokesfabriek. De stad had voor de oorlog 31.392 inwoners (schatting 2022); in augustus 2022 werd de bevolking geschat op 2.500 inwoners.

Avdiivka lag binnen de geclaimde grenzen van de separatistische Volksrepubliek Donetsk, voordat Rusland in september 2022 de hele regio annexeerde. Tijdens de oorlog in Donbas werd Avdiivka een frontlijnstad en werd er in 2017 gevochten. Tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022 leidden zware gevechten ertoe dat Avdiivka grotendeels werd verwoest en het grootste deel van de bevolking op de vlucht sloeg.

Bron: LiveUAmap – Klik voor groot

Avdiivka is zwaar gefortificeerd. De cokesfabriek is een zwaar vestingswerk. Het Oekraïense leger gebruikte de stad om artillerie op de stad Donetsk af te vuren. Maar pogingen om de stad in te nemen waren grotendeels zonder succes.

Twee weken geleden veranderde de situatie plotseling. De Russische luchtmacht begon Avdiivka te bombarderen met zware glijbommen. Tegelijkertijd werd een operatie gelanceerd om de stad vanuit twee richtingen te omsingelen.

  Het vet is weg, snij de spieren door
Bron: LiveUAmap – Klik voor groot

Een oost-west beweging ten noorden van Avdiivka sneed de spoortoegang tot de stad af. Russische troepen staken de spoorlijn over en trokken verder naar het westen. In Berdychi wordt momenteel gevochten. Ten zuiden van Berdychi ligt Orlovka, een wegovergang (O0542, C015801, C015802) die voorlopig de enige echte bevoorradingsroute voor Avdiivka is.

In het zuidwesten van Avdiivka zijn de Russische troepen noordwaarts getrokken. Ze proberen momenteel Siverne in te nemen. De eerste vooruitgang daar werd gestopt toen op 12 maart de Oekraïense 36e Mariniersbrigade in het gebied werd geplaatst.

Bron: LiveUAmap – Klik voor groot

Gewapende verkenningen hebben ook plaatsgevonden in het zuidwestelijke gebied van de stad Avdiivka, dat uit hoogbouw bestaat.

De afstand tussen de Russische posities in het zuidwesten en het noordwesten van Avdiivka is 8 kilometer. Dat is smal genoeg voor de Russische artillerie om het wegverkeer dat door het tussenliggende gebied gaat te blokkeren.

Het landschap rond Avdiivka is grotendeels karakterloos. Er zijn een paar slakkenheuvels die ongeveer 50 meter boven het omringende vlakke land uitsteken. Maar ze kunnen gemakkelijk door artillerie worden bestreken en zijn dus voor geen van beide partijen echt nuttig.

Bron: Ukraine Topographic Map – Klik voor groot

Dit is nu het tweede gebied in Oekraïens bezit aan het Donetsk-front dat zich in een operationele omsingeling bevindt. In beide gebieden volgen de Russen het advies van Sun Tzu om een omsingeling niet volledig af te sluiten, maar een uitweg te laten. Dit voorkomt fanatieke verdediging door omsingelde troepen of kan er zelfs toe leiden dat de vijand meer troepen in een hopeloze positie duwt.

  Brandpunten voor oorlog!

Als het Oekraïense leger plannen had om Bakhmut met een tegenaanval te ontzetten, moet het nu denken aan het extra probleem dat de omsingeling van Avdiivka met zich meebrengt. Moet het daar beginnen? Moet het de troepen die het had opgebouwd en die het wilde gebruiken voor de tegenaanval in Bakhmut splitsen en een parallelle aanval in Avdiivka beginnen? Moet het één of beide steden opgeven? Dat zijn moeilijke beslissingen.

Ik acht het waarschijnlijk dat de Russische aanvallen op Bakhmut werden stopgezet nadat de ontwikkeling in Avdiivka was geslaagd om het Oekraïense leger genoeg tijd te geven om een fout te maken.

De tijd staat aan de kant van Rusland, terwijl het Oekraïense leger actie en succes moet laten zien om zijn ‘westerse’ steun te behouden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

150 meter “paddenstoel” in Avdiika: Massale luchtaanvallen met bommen van 1,5 ton – De Russen braken door de vestingwerken en trokken de stad binnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet eenzame Westen: Stel je voor dat het oorlog is en 90 procent doet niet mee
Volgend artikelWaarom ik niet geloof dat er ooit een Covid-virus was
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Dit stuk is bijna ‘romantisch’ geschreven. Ik heb te doen met de Ukki bevolking met hun naar schatting (Col. McGregor) 250.000 doden en mogelijk het 2- voudige aan gewonden! ….

  Maar ja, hiermee worden wel alle geheime westerse (lees vooral Amerikaanse) operaties en handelingen blootgelegd zoals: – internationale grootschalige witwas praktijken ( o.a. door zoon van Biden), groot aantal biolabs gefinancierd door Amerikaans Min. van Defensie, human trafficking, drugshandel – you name it –

  Ben benieuwd wat er verder nog boven water komt, ook bij die tribunalen in de Krim…

 2. Bij Bakmut hoeven ze niks meer te doen; als het omsingeld is.
  Wachten tot de Banderassen honger krijgen en zich dan overgeven, en eventueel voorbereiden op een tegenaanval; wat maar het eerste komt.

  Het zou een goede zet zijn, als Poetin aan het westen geld vraagt voor het voe4den van krijgsgevangenen.

 3. Blijft toch een heel groot vraagteken wat zich daar allemaal echt afspeelt voor de salonmilitairen onder ons. Enkele vierkante kilometer kan morsdood beschoten en gebombardeerd worden, maar in Bakhmut blijft het maar duren. De situatie op de kaart bekeken is zo’n quasi omsingeld gebied zo geïsoleerd dat er geen wortel meer in geraakt met de middelen die Rusland heeft en toch is dat niet het geval. ??? ??? ???

  • Laat de echte hun werk doen en houdt je vraag tekens voor iets anders.. jezelf bevoordeeld…lijkt wel of niemand de Wagners film bekeken heeft… precies of het zo simpel is…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in