Illustratieve afbeelding van een Russische 2S5 Giatsint-S houwitser die vuurt. Bron: het Russische ministerie van Defensie.

Er is interessant nieuws over het aantal gesneuvelden in de oorlog in Oekraïne. Ivan Katchanovski vertaalde stukjes uit een Russischtalig verslag van de BBC:

“Op basis van open bronnen is de BBC erin geslaagd de namen van 14.709 Russische soldaten te achterhalen die zijn omgekomen in de oorlog in Oekraïne. Gedurende heel 2022 meldden Russische bronnen elke week ongeveer 250-300 doden. In januari zijn deze cijfers verdubbeld.” #Rusland 1/”

“Maar in slechts twee weken in februari slaagde de BBC Russian Service er samen met Mediazona (erkend als “buitenlandse agent” in Rusland) en een team van vrijwilligers in om de namen van 1.679 doden te bevestigen, wat vijf keer meer is dan de gebruikelijke wekelijkse aantallen.” Oekraïne #Oekraïne #Oekraïneoorlog 2/”

De oorlog begon in de achtste week van 2022. Er waren dus 44 weken in de rest van het jaar. Met 300 doden per week bedroeg het aantal gedode Russen tot eind 2022 13.200. (Deze aantallen omvatten waarschijnlijk het aantal gedode Wagner-huurlingen, maar waarschijnlijk niet die van de Donbas-militie.) schrijft Andrei.

De BBC telt vervolgens 2.400 doden in januari en 1.700 in februari.

Het totaal ligt dus onder de 20.000 het aantal dat Kolonel MacGregor en anderen hebben geschat voor de Russische kant. De BBC zegt te schatten dat het slechts de helft van de doden opvangt, maar geeft geen goede reden waarom dat zo zou zijn.

De dagelijkse verliezen aan Oekraïense zijde liggen veel hoger. De dagelijkse clobberlijst van het Russische ministerie van Defensie vermeldt ongeveer 400 gedode Oekraïners per dag. Dit komt overeen met de aantallen die de Oekraïense regering afgelopen zomer en herfst noemde.

  Bovenop de enorme brandstofprijzen: Nu ook nog spot en hoon uit Rusland (Video)

Over de 358 dagen van de oorlog komt het totaal op ongeveer 143.000. De Russische rapporten omvatten niet het aantal Oekraïense militairen die gedood zijn door de huurlingen van Wagner in het gebied van Bakhmut. Dat aantal ligt waarschijnlijk ruim boven de 20.000.

In totaal liggen de aantallen in dezelfde orde van grootte als we eerder hebben besproken.

Ik, en ook anderen die dagelijks de clobberlijst lezen, hebben daarin veranderingen opgemerkt. Sinds het begin van het jaar heeft Rusland zich gericht op het tegengaan van artillerievuur. Een eerder Situatierapport maakte melding van het Penicillin passieve artillerie detectie systeem dat onlangs met groot succes is ingezet. Sindsdien meldde Rusland dagelijks gemiddeld 12 vernietigde Oekraïense artilleriestukken. (Dit is exclusief mortieren met een kleiner bereik.) Dit aantal ligt nu veel hoger dan vorig jaar.

Er zijn nog andere veranderingen die men kan aantonen met een paar regels uit het rapport van vandaag:

Richting Kupyansk:

De verliezen van de AFU bedroegen 80 militairen, drie gepantserde gevechtsvoertuigen, vier motorvoertuigen, één Msta-B houwitser en één Gvozdika gemotoriseerde houwitser.

Richting Krasniy Liman:

Meer dan 100 Oekraïense militairen, twee gepantserde gevechtsvoertuigen, twee motorvoertuigen, Akatsiya en Gvozdika gemotoriseerde houwitsers en D-20 en D-30 houwitsers zijn geëlimineerd.

Richting Donetsk:

Bij de aanval zijn tot 150 Oekraïense militairen, vijf gepantserde gevechtsvoertuigen, drie motorvoertuigen, één Grad MLRS en één Gvozdika gemotoriseerde houwitser geëlimineerd.

Richting Zuid-Donetsk en Zaporozhye:

De vijand leed verliezen van meer dan 50 gedode en gewonde Oekraïense militairen, vier gepantserde gevechtsvoertuigen, twee pick-up trucks en één D-20 houwitser.

In de richting Kherson zijn tot 20 Oekraïense militairen en vier Gvozdika gemotoriseerde houwitsers geëlimineerd.

  Dit is Poetins gedeeltelijke mobilisatie in bewoording

Naast de 400 gedode Oekraïense soldaten vermeldt het rapport 14 gepantserde gevechtsvoertuigen, 7 motorvoertuigen en 2 pick-up trucks als geëlimineerd. Het vermeldt nul tanks!!!

Dat is al ongeveer twee weken zo. Clobberlijsten die melding maken van geëlimineerde tanks zijn nu een zeldzaamheid geworden. Voorheen was er gewoonlijk één geëlimineerde tank voor elke twee of drie gepantserde gevechtsvoertuigen. Motorvoertuigen en pick-up trucks werden zelden genoemd.

Dat er geen tanks meer worden gezien en vernietigd aan het front kan een van twee redenen hebben. Oekraïne heeft geen bruikbare tanks meer OF het Oekraïense leger heeft alle tanks en sommige gepantserde gevechtsvoertuigen teruggeroepen om extra troepen te trainen en uit te rusten voor de aangekondigde grote tegenaanval.

Ik weet niet zeker wat het is. Maar aangezien Oekraïne voor het begin van de oorlog een groot aantal oude tanks in reserve had die konden worden opgeknapt, neem ik aan dat het de laatste reden is. Dit is buitengewoon slecht voor degenen die momenteel de Oekraïense frontlinie houden. Zij missen nu de wendbaarheid en vuurkracht voor eventuele lokale tegenaanvallen.

Er zijn andere tekenen dat er iets aan de hand is. De Wagner-groep heeft zich beklaagd over een acuut gebrek aan granaatvoorraden van het Russische leger. Ik geloof niet dat Rusland zonder granaten zit. Maar het gebruik van de artillerie is in het algemeen verminderd. Een goede gok is dat het Russische leger veldreserves aan het opbouwen is voor een komende grote aanval waarvoor veel munitie nodig is.

Er zijn andere tekenen voor een dergelijke aanval. Poetin houdt op 21 februari ’s middags een televisietoespraak. De volgende dag is er een parlementszitting, die alle aanvullende wetgeving kan goedkeuren die Poetin nodig heeft. Dan is er de Dag van de Verdediger van het Vaderland op de 23e plus twee extra feestdagen.

  Massale Russische vergeldingsaanval: Eerste Russische golf van meer dan 100 raketten is ingeslagen: Geen water en elektriciteit in Oekraïne (Video's)

Vorige week benoemde Rusland nieuwe commandanten voor zijn vier militaire districten. Het zijn allemaal jonge 4-sterren generaals van 40 of begin 50 jaar. Om zich te bewijzen zullen zij zich waarschijnlijk agressief en gretig opstellen.

Alles bij elkaar lijkt dit een opbouw naar grotere actie. Het zou goed zijn voor Rusland om de oorlog af te ronden voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Wat er ook gepland wordt, het kan ontworpen zijn om dat mogelijk te maken.


Copyright © 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Leun achterover en kijk toe hoe Europa zelfmoord pleegtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekrainse lucht is gevuld met Russische Kalibr-kruisraketten – Oekraïne is 44% van zijn kernenergieproductie en 2/3 van zijn thermische centrales kwijt
Volgend artikelSean Penn hekelt Amerika in Berlijn, zegt dat VS zich moeten schamen omdat ze niet meer geld geven aan Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

15 REACTIES

 1. Via warnews zag ik Twitter / telegram filmpjes van kindsoldaten voorbij komen Oekraïnse puberkinderen in uniform en wapens, dit is zo ziek, precies hetzelfde riedeltje als Hitler die in de laatste dagen de Duitse jeugd misbruikte voor het ‘vaderland’, bah
  Voor dat doel stuurt Nederland geld en wapens, ik schaam me rot.

 2. ja dat is om je kapot te schamen wat een kinder moordenaars is het kabinet dat noemt zich een democratie ook de Amerikanen zijn het zelfde schorem

 3. Je werkt zo hard om je belastinggeld naar een oorlog te laten sturen van nazi’s. Zo lang als je werkt steun je dus bewust of onbewust nazi’s. Het belastinggeld dat naar de nazi’s gaat komt regelmatig (of zelfs vaker dan ik denk) ook van nazi’s vandaan, vandaar het massale gretige steun. Maar wel dodenherdenking blijven handhaven want de nazi’s waren zo verschrikkelijk die tijd, wat een dubbel moraal. Er is iets aan de hand, jazeker veel meer!

  • Inderdaad. Ik ben gestopt met werken, ik zorg dat ik geld kost ipv oplever. Dag voor dag hol ik dit systeem uit en raad jullie hetzelfde aan.

   • @ Magere Hein,
    Je kunt alle belastingen die je per brief toegestuurd krijgt van het handelsmaatschappij Staat der Nederlanden afwijzen, door de brieven niet te openen retour sturen met de opschrift ” Handelsvoorstel afgewezen ” Want alle belasting brieven zijn handelsvoorstellen met een onderliggende UCC. Het openen van die brieven is in werkelijkheid dat jij de zegel verbreekt en dan hun handelsvoorstel daardoor accepteert. De brieven moet je wel binnen 3 dagen retour sturen, want anders accepteer jij als nog hun handelsvoorstel. Dit moet je ook doen als je een uitnodiging krijgt van vaccinaties, verkiezingen, zorgverzekeraars, energierekeningen en bekeuringen. Want het werkt allemaal op de zelfde manier.

    Want alles staat op naam aan jouw verbonden natuurlijke persoon, wat een fictief bedrijf moet voor stellen. Dat fictieve bedrijf valt op papier onder het handelsbedrijf Staat der Nederlanden. Wat de overheid heeft gecreëerd bij jouw aangifte van jouw geboorte. Waarmee verhandeld wordt op beurzen in de vorm van staatsobligaties, zodat alle kosten van het handelsbedrijf Staat der Nederlanden afgewenteld kan worden op dat fictieve bedrijf “de natuurlijke persoon” Maar jij bent geen bedrijf, maar een levend mens, alle wetten en regels van de handelsmaatschappij is enkel op toepassing van dat fictieve bedrijf. Daar wordt niet de levende mens mee bedoelt.

    Jij bent allang vrij en een soeverein, alleen het handelsbedrijf wil jouw doen geloven dat jij die natuurlijke persoon bent. Om zo jouw te kunnen misbruiken als slaaf voor hun bedrijf. Trouwens elke uitkering en toeslag wordt uitbetaald uit jouw gestolen naam op gerichte trusts (er zijn er 3 trusts). Deze trusts moesten al voor 2013 door het handelsbedrijf aan jouw uitbetaald worden, maar dit is nooit gebeurd. Het handelsbedrijf is in gebreken gebleven. Trouwens elk land op de wereld is niets anders dan coöperatieve handelsbedrijven.

 4. Ik las zo links en rechts op internet dat USA samen met de nazi Snuiver overweegt de Krim aan te vallen.
  Of in ieder geval een team van USA ädviseurs”en specifieke wapens ervoor te sturen.

  Wat de oude Stalinisten zeiden is waar; USA is oorlogzoeker en gebruikt deNato als slaafje om het uit te voeren, zo ook NL.
  Voor het geval je het vergeten bent: Rutte ging naar Oekiestan om de MH 17 neer te laten halen.

  Er zijn een paar rode lijnen voor RU; sturen van ammo met verarmd uranium (en dat gebeurt door de moffen o.l.v. de nieuwe Führer Scholz (typisch weer een ondermaats übermensje die wraak wil nemen op Rusland omdat ze daar uitgetrapt werden; en het aanvallen van de Krim of het moederland.

  Zie kindsoldaten positief: dan raakt het land ontvolkt…..
  —————————-
  Personelijk zit ik te wachten op het te ver gaan van de Snuiver; dan bv. op het wissen van Kiev van de kaart door RU met b.v. neutronen wapens.
  Nee ik heb geen medelijden met de burgers, die hebben op de nazi gestemd.

  Een waarschuwing voor de USA zou zijn: een Kinzai (goed gespeld?) in het midden van het regeringscentrum in Washington.

 5. WO2 is nooit afgelopen; degenen die anders denken zal ik niet beschuldigen van hoog IQ of sociaal-politiek inzicht.

  De kinderen van de nazi ratten gemaakt in en na WO2 zijn nog steeds nazi, of denk je dat gedwongen om een handtekening te zetten, het nazidom verdween?
  Er is een heel generatie van moffen die–welliswaar stilzwijgend– nog steeds nazi zijn; dat zijn de meeste mensen van boven de 35 jaar.
  Maar ook de koters daarvan zijn nazi; genetica, sociale invloed
  Dat zijn dus de primitieve nazi’s.

  De nazi’s met hersens werden deels afgevoerd naar USA, en /of RU, of kregen hoge ambtelijke baantjes in DE.
  Zij richtten EU, de UN, Interpol op, en nog meer van die instituties.
  En dat is wat nu ge-incasseerd wordt.

  Dat zijn er nog de kerksen.
  Hoe strenger hoe erger.
  Die geloven dat communisten uitgemoord zouden moeten worden; vandaar hun ruslandfobia.
  Ik groeide op RK en als snotneus haatteik de aan schizofrenie/paranoia grenzende dubbelmoraal.

  Als er over joden werd gemekkerd, maakte ik de opmerking en de Russen en Chinezen dan?
  Daarvoor kreeg ik een draai om mijn oren, en als antwoord, dat zijn maar communisten, suggererend dat die wel dood mochten.

  Dan is er een opklimmend rijtje in strengheid –het blind volgen wat een oen op de kansel boerde:
  die waren nogfanatieker tegen alles wat RU en China was.

  Het trieste is, dat de “moderne linksen”de echte neo-nazi’s van deze tijd zijn; via allerlei maatregen de bevolking verarmen, en uiteindelijk een machtsblok opzetten van EU; het vierde rijk,
  Ze hebben niks geleerd.

  het belangrijkste zit hierin: conflict verzwakt, harmonie versterkt.

  Als “ze” -de Nato landen, ok NL– zo doorgaan, is er kans dat ze daar heel, heel veel spijt van krijgen, en dat zal niet lang meer duren.

  Poetin heeft enorm veel geduld, maar dat zal eens ten einde zijn.

 6. Ja er is iets aan de hand. Dat is dat oekraïne finaal wordt platgewalst door de Russen. Hadden ze de Minsk akkoorden maar moeten respecteren en geen zotte cokesnuiver als puppet moeten installeren.
  “The end result is that ukraine is going to get wrecked.” John Mearsheimer. Ofwel: bezint eer ge begint.

 7. Wie van de belangrijke landen zijn Russen haters? En wat zijn ze?

  Rutte, jetten, Klaver: poten als peerden
  Macron gerontofiel; neiging tot necrofiel en crossdresser
  Biden pedofiel en homo; zelfde als zijn zoon
  Trudeau: crossdresser en nicht
  Scholz- verdacht van homo te zijn; net als zoveel nazi’s

  Bij een seuele deiantie is er meestal ook sprake van andere afwijkingen.
  En dat is over duidelijk.

  Maar wie zijn het stomste?
  Wij. Want wij hebben op dat vuilnis gestemd.
  ————————————————-
  Dat de oekies geen kans hebben om te winnen is duidelijk; Poetin zal nooit verlies of aanval op eigen gebied accepteren; dan vernietigd hij Oekistan.
  Wat hij nog meer vernietigd als wraak in zo’n situatie?
  Denk dat berlijn en Londen en Washington hoog op het lijstje scoren; en terecht.

  Ze blijven Poetin maar provoceren. en blijven maar stoken met wapenleverancies aan oekiestan.
  Het lijkterop dat zij Oekiestan vernietigd willen zien; want het kan nooit winnen voor Oekistan brengen, alleen totale vernietiging.

 8. Nu komen er weer verkiezingen.
  Als NL op links stemmen, is NL ten einde, dan binnen 3 jaar is er geen geld meer voor pensioenen, voor WAO voor niets.

  Nederlanders stemmen altijd fout; de kerksen stemmen op een Christelijke partij, degenen die “modern”of woke pretenderen te zijn op GL of andele linksen.; de gefrustreerden en de betweters stemmen op de NSB vervangende partijen, de VVD en D666.

  Ik ben niet gelovig of bijgelovig, maar zou er een duivel betaan, en zou die een partij hebben, dan zoudat D66 zijn, de enige partij in de geschiedenis die NL voortreffelijk ten gronde richt.

  • Dat hele stemmen heeft geen enkele zin. Ze doen precies wat hun puppetmasters ze vertellen wat te doen. Niemand heeft hier om WEF gevraagd. Of SDG’s. Of een bindend WHO akkoord. Of CBDC. Of een EU digital ID. De kamer is tegen, toch drammen ze het er doorheen. Vrijwel niemand in de kamer die protesteert. Dit tuig is maar op één manier te stoppen. En dat gaat niet via de stembus…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in