Heeft u gemerkt dat we minder horen over de oorlog in Oekraïne? Dat komt omdat de Oekraïense strijdkrachten het zwaar te verduren hebben. Zo erg zelfs dat de buitenlandse strijders die zich vorig jaar met veel tamtam hebben aangesloten, nu wanhopig proberen om weg te komen.

Yahoo News bericht:

Het tegenoffensief van Oekraïne verloopt langzamer dan velen in het Westen hadden gehoopt, maar het is ook kostbaarder gebleken in termen van mensenlevens.

De gevechten zijn wreed – en bloedig – omdat de Russen massaal artillerie en mijnenvelden gebruiken om eerder in de oorlog ingenomen gebied te verdedigen.

De Oekraïners hebben een informatiestop ingesteld om de operationele tactieken te beschermen, maar verslagen van individuele strijders na de gevechten onthullen de hachelijke aard van de gevechten aan het front.

De tol, zowel fysiek als emotioneel, is aanzienlijk.

Sky News heeft twee buitenlandse vrijwilligers geïnterviewd die de afgelopen 17 maanden in het Oekraïense leger hebben gevochten. Hun verslagen worden ondersteund door aanvullende getuigenissen van verschillende andere buitenlandse vrijwilligers.

Rhys Byrne, codenaam ‘Rambo’, is een pittige 28-jarige uit Dublin. Hij heeft voor een aantal eenheden in Oekraïne gevochten, waaronder de 59e brigade van het Oekraïense territoriale leger waar hij een zwaar machinegeweer bediende.

Hij zegt dat de strijd om grondgebied terug te winnen verschrikkelijk is geweest. “Op de ‘contactijn’ is het verschrikkelijk. Het is afschuwelijk. Er is gewoon een genocide. Het is een slachting.

“Er zijn overal dode mensen. Russen dood. Oekraïense mensen dood…. het grootste probleem dat we hebben als we de loopgraven ingaan, is dat we over alle dode lichamen stappen die er al liggen van de laatste mensen die naar binnen zijn gegaan – dat soort dingen achtervolgen je echt.”

  Alexander Dugin: "We zullen gewonnen hebben in Oekraïne als we de helft van het land hebben overgenomen en onze laarzen Hongarije en Polen hebben bereikt"

We ontmoetten hem in een opvangcentrum in Oost-Oekraïne, een toevluchtsoord voor vrijwilligers van het leger die verlof hebben gekregen van het front.

De laatste druppel

Byrne vertelde ons over een gevecht dat hij “de laatste druppel” noemde – een ontmoeting met een Russische tank en Russische troepen – die hem bijna het leven kostte.

Hij zegt: “Ons werd verteld dat er een Russische loopgravenlinie was en dat het onze taak was om de loopgraven in te gaan en ze te ontruimen en vast te houden tot de hulptroepen kwamen en dan gingen we terug.

De eenheid met 40 leden – waaronder Oekraïners, Amerikanen en Britten – werd naar een verzamelplaats vlakbij het front of de ‘contactlijn’ gebracht – maar Byrne zei dat ze geen luchtdekking of drones hadden en dat een paar Oekraïense tanks zich terugtrokken van hun positie.

In de verte naderde een andere tank hen en de leden van de eenheid namen aan dat het een vriendschappelijke tank was. Soldaten zeggen dat het moeilijk kan zijn om Oekraïense van Russische voertuigen te onderscheiden.

Plotseling vuurde de tank een granaat af midden in hun positie. De overlevenden zochten dekking in het bos.

Op beelden die met de bodycamera van de Ier zijn opgenomen, zien we een lid van de eenheid via zijn radio om hulp roepen, terwijl de tankgranaten vlakbij neerkwamen.

Achter in de vrachtwagen klauteren

Te midden van de chaos verscheen redding in de vorm van een Oekraïense pick-up truck, die het gebied in was gereden door een soldaat die op zoek was naar een vermiste satellietcommunicatie-ontvanger.

  Rusland probeert Starlink te vernietigen - Musk

Ze werden opgemerkt door Byrne’s eenheid en kropen achterin, maar Byrne zei dat ze opgemerkt werden door de Russen. Een vijandelijke tank zette de achtervolging in.

“Nu komt de tank letterlijk naar voren en begint ons te achtervolgen. En dat is angstaanjagend als je een grote T-72 op je af ziet komen en je zit in een Humvee pick-up.”

“Ja, het is als een heet mes door boter. Je bent er geweest. Dus, nogmaals, we schreeuwden allemaal, rij de Humvee, rij de Humvee!. Ik werd helemaal gek.”

Zijn vriend en collega, een Deense strijder met de bijnaam ‘Polar’, zat naast hem in de Humvee. Hij zag een Russische granaat over hun hoofden vlegen.

“We zouden niet meer in leven mogen zijn. Ik bedoel, we waren dichter bij de dood dan dichtbij, het was dichter dan dichtbij… het was echt fucked up.”

Dit toevluchtsoord voor soldaten wordt geleid door een gespierde pastor genaamd Owen Panoma. De Nieuw-Zeelander heeft ook als aalmoezenier gediend bij een aantal Oekraïense brigades.

Hij zegt dat er duizenden buitenlandse vrijwilligers voor Oekraïne vechten en dat velen van hen iemand nodig hebben om mee te praten.

“[Het centrum] is een bron van steun, weet je, om daar te zitten [en te vragen] waar kom je vandaan? Heb je kinderen? Weet je, eigenlijk om hun gedachten van de oorlog af te leiden.”

Niemand wordt onder druk gezet om te communiceren, maar Panoma zegt dat het trauma zich meestal wel laat voelen.

“Ze praten in hun slaap. Ze schreeuwen. ’s Nachts kom je eruit om naar het toilet te gaan, ‘alles goed?’ en dan worden ze wakker. Weet je, ze beseffen niet wat ze aan het doen zijn. Ze zijn zich misschien niet bewust van wat ze eigenlijk aan het doen zijn omdat het hier rustig is, maar daarbuiten is dat niet zo.”

  Meerderheid Amerikanen zou niet dienen in geval van een nieuwe wereldoorlog

Byrne en zijn vriend ‘Polar’ hebben genoeg van de oorlog. Na 17 maanden in plaatsen als Bakhmut en Zaporizhzhia zagen we hen op weg gaan naar het treinstation, aan het begin van hun lange reis naar huis.

Het verleden is onderin hun rugzakken opgeborgen – maar de Dubliner geeft toe dat hij het niet allemaal achter zich zal kunnen laten.

“Het moet een herinnering voor me worden. Dat zal het allemaal zijn. Een herinnering die ik achter me probeer te duwen, duwen, duwen, die ik hopelijk vergeet. Maar ik weet dat het me zal achtervolgen. Het zal terugkomen.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Beslissende klap voor de militaire academie van Lviv – Russen zeggen dat er 800 Oekraïense & Westerse huurlingen waren ondergebrachtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe visie van Poetin decoderen: De reis van München naar een multipolaire wereldorde
Volgend artikelVideo: ‘Moedige’ aanval van Azov-strijders bij Bakhmut
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

  • Nee, juist heel goed. Des te meer mensen (ook Nederlanders) kunnen vertellen wat een oorlog is om een grondgebied van een aanzienlijke Russische minderheid die gediscrimineerd en aangevallen werd…
   Het merendeel van deze “Huurlingen” zullen hun ganse leven last houden van Post Traumatische Stress Stoornissen en een last vormen voor in dit geval de Ierse samenleving. Op deze wijze halen we toch “Ruttes onze oorlog” naar ons toe

 1. Ze laten de lijken dus in het veld liggen om te verrotten of opgevreten te worden door wilde dieren. Het zal je man of vader maar zijn? Waarom geen onderhandelingen? Oekraïne heeft verloren. Ze zijn uitgeput, en de westerse wapens werken niet in het veld las ik net op frontnieuws. Poetin heeft bereikt wat hij wilde. Ook dan nog. Niemand wil Zelensky meer kennen.

  Geen WO3 dus.

  Kunnen die huurlingen overigens zomaar weglopen en de trein naar huis pakken?

  • Poetin is pas begonnen, die zal het hierbij niet laten……..meen je werkelijk dat ie nog gaat onderhandelen met die pisnichten uit de E.U., de terroristen van de NAVO en die lqbtqi reetridders uit de V.S.. Oekieland wordt in zijn geheel de voortuin van Rusland. Held Poetin en zijn leger zullen het niet toestaan dat ook maar 1cm wordt afgegeven aan die Nazibende die daar dankzij de V.S. en E.U. aan de macht zijn gekomen. Er valt niet te onderhandelen met terroristen en moordenaars van onschuldige Kinderen en Burgers (Oekieland 2014 tot heden Donbass en Loehansk).

 2. Hmmmm…… tatoeëren is een kunstvorm, waar een héél vaste hand en een uiterst creatief vermogen om mooie dingen te bedenken voor nodig is.

  Dat gaat niet op dus!

  Maar goed…..hij vond oorlogje spelen toch zo’n leuk spelletje?

  Ach gussie toch! ……..Oh hellepie…..ze schieten terug op mij??!!….. Dat gaat toch zomaar niet?

  Godskristus…..wat voor een ongelooflijk stuk onbenul ben je dan!…..en dat het goed zou zijn dat hij dit overleeft, om zijn boodschap naar buiten te dragen…….já hoor!

  Dat wist ik allemaal nou echt nog niet.

  ” It’s the universal soldier”…….en daar zijn we dus voorlopig niet van af…….zolang we niet in staat zijn om de macht over ons bestaan naar onszelf terug te halen.

  De splitsing tussen de wetende en de onwetende is inmiddels totaal. Dat moge verondersteld worden duidelijk te zijn.

  Maar hoe moeten de wetenden nu verder?…….ik doe zelf niet meer mee aan de mores van het grootste gelijk….heb behoefte aan mensen waar ik wat mee kán…..aan samenwerking dus…….in een wereld die zo ongeveer elke stap van je kan controleren. Jezelf verenigen in samenkomst?……..en wat heb je te bieden?

  Ik doe méé……..als ik er wat mee kán.

 3. Naieve klootzak dacht inderdaad dat hij Rambo was, waarschijnlijk een kamertemperatuur IQ , hoe fckn dom kan je zijn ? … Wordt nu waarschijnlijk n regelrechte, asociale , psychopatische misdadiger (als ie dat nog niet was )…We zijn goed bezig …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in