Zelenski, naar verluidt in Kiev, zegt dat het leger "zijn wapens niet zal neerleggen en zich zal verdedigen". Screenshot van Telegram

In wat een herhaling kan zijn van de “koop de speculatie over het staakt-het-vuren in Oekraïne, verkoop het gebrek aan uitvoering” van gisteren (zie Frontnieuws Zelenski geeft te kennen dat hij de voorwaarden van Poetin voor het beëindigen van de oorlog wil aanvaarden), stegen de futures enkele ogenblikken geleden tot de hoogste koersen in de sessie, toen de adjunct-stafchef van de Oekraïense president Zelenskiy, Igor Zhovkva, herhaalde wat de president in het interview van maandagavond aan ABC vertelde, namelijk dat Oekraïne klaar is voor een diplomatieke oplossing en over neutraliteit zal praten, maar een veiligheidsgarantie nodig heeft…

*ADJUDANT VAN ZELENSKIY ZEGT DAT OEKRAÏNE KLAAR IS VOOR DIPLOMATIEKE OPLOSSING
*OEKRAÏENSE ADJUDANT: KAN NEUTRALITEIT BESPREKEN, HEEFT VEILIGHEIDSGARANTIE NODIG

Maar even snel als de aanvankelijke euforie kwam, bruiste zij weer weg nadat Bloomberg kopte dat Oekraïne niet bereid is in te gaan op twee van de drie eisen van Poetin, namelijk het afstaan van de Krim en het aanvaarden van Donetsk en Lugansk als onafhankelijke republieken:

In wat een herhaling kan zijn van de “koop de speculatie over het staakt-het-vuren in Oekraïne, verkoop het gebrek aan uitvoering” van gisteren, stegen de futures enkele ogenblikken geleden tot de hoogste koersen in de sessie, toen de adjunct-stafchef van de Oekraïense president Zelenskiy, Igor Zhovkva, herhaalde wat de president in het interview van maandagavond aan ABC vertelde, namelijk dat Oekraïne klaar is voor een diplomatieke oplossing en over neutraliteit zal praten, maar een veiligheidsgarantie nodig heeft…

*ADJUDANT VAN ZELENSKIY ZEGT DAT OEKRAÏNE KLAAR IS VOOR DIPLOMATIEKE OPLOSSING
*OEKRAÏENSE ADJUDANT: KAN NEUTRALITEIT BESPREKEN, HEEFT VEILIGHEIDSGARANTIE NODIG

Maar even snel als de aanvankelijke euforie kwam, bruiste zij weer weg nadat een Bloomberg kopte dat Oekraïne niet bereid is in te gaan op twee van de drie eisen van Poetin, namelijk het afstaan van de Krim en het aanvaarden van Donetsk en Lugansk als onafhankelijke republieken:

  Duitsland wordt mogelijk gedwongen alle industrieën te sluiten - Duitse minister overtuigd dat dit offers zijn die de Duitsers bereid zijn te brengen om Rusland te straffen voor zijn invasie in Oekraïne

*OEKRAÏNE’S ZHOVKVA: ZAL “GEEN CENTIMETER”VAN GEBIEDEN AFSTAAN

En tenslotte:

*OEKRAÏENSE ADJUDANT: ZOEK DUIDELIJK ANTWOORD OP EU-VERZOEK

Wat ook een doodlopende weg lijkt, want zoals JPMorgan gisteravond zei: “Oekraïne dringt niet langer aan op NAVO-lidmaatschap, hoewel EU-lidmaatschap vergelijkbare bescherming zou geven.”

Netto ziet het er dus uit als weer een non-starter, maar in ieder geval wat heen en weer onderhandelen, nu de kern-eis van Oekraïne om lid van de NAVO te worden niet langer op tafel lijkt te liggen.

Eerder:

Hier is een samenvatting van de niet aflatende stortvloed van al het Oekraïne-oorlogsnieuws van de afgelopen uren, met dank aan Newsquawk, bericht Tyler Durden.

Discussies/Onderhandelingen:

 • De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zal vandaag naar Turkije reizen voor een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, aldus Ria die het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert.
 • Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de doelen van zijn operatie niet de omverwerping van de Oekraïense regering omvatten.
 • Rusland zegt dat er “enige vooruitgang” is geboekt in de besprekingen met Oekraïne, volgens AFP.
 • Het Kremlin van Rusland zegt dat Rusland geen besluit heeft genomen over het nationaliseren van buitenlandse bezittingen; geïnteresseerd is in voortzetting van de besprekingen met Oekraïne.
 • Over mogelijk compromis met Oekraïne: Krim is Russische regio, moet als zodanig erkend worden en Donetsk/Loehansk zijn soevereine republieken, moeten als zodanig erkend worden.
 • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba zegt dat hij beperkte verwachtingen heeft van besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse
  Minister Lavrov.

Energie/economische updates

 • Het Amerikaanse Huis is van plan om vandaag over het Russische olieverbod te stemmen, volgens Bloomberg’s Wasson (inmiddels aangenomen, red.)
 • President Vladimir Poetin heeft een order ondertekend om de handel in niet nader gespecificeerde goederen en grondstoffen te beperken.
 • Gezant Hochstein van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ongeveer 3mln bbls olie nu gestrand is omdat er in Europa zoveel verontwaardiging is over wat er in Oekraïne gebeurt, terwijl Hochstein eraan toevoegde dat de VS zich in een dramatisch andere positie bevinden dan Europa, omdat zij minder olie uit Rusland importeren.
 • De leiders van Saoedi-Arabië en de Emiraten hebben gesprekken met de Amerikaanse president Biden tijdens de Oekraïne-crisis geweigerd, aldus WSJ.
 • De Britse minister van Energie Hands zei dat de Russische sancties beginnen door te bijten en dat zij bereid zijn internationaal te werken aan het verminderen van de afhankelijkheid van Russisch gas, terwijl hij eraan toevoegde dat het land in een goede positie verkeert wat de levering van natgas betreft, maar kwetsbaar is aan de prijskant.
 • De Russische roebel noteerde lager tegenover de dollar op de offshoremarkt, voordat de handel in buitenlandse valuta in Moskou na een lange pauze wordt hervat.
 • De voorzitter van de Commissie van de EU, von der Leyen, zegt dat zij zoveel LNG hebben aangekocht dat zij tot eind van de winter onafhankelijk zal zijn van Russisch gas.
 • De Nederlandse premier Rutte zegt, op de vraag naar een mogelijk gezamenlijk EU-fonds om op de oorlog te reageren, dat de bestaande instrumenten eerst maximaal gebruikt moeten worden.
 • Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat hun reactie op de Westerse sancties gevoelig en precies zal zijn, en dat ze zullen werken aan maatregelen in alle richtingen, via Reuters die Ria citeert.
 • De Oekraïense staatsexploitant van het elektriciteitsnet zegt dat Russische troepen de kerncentrales van Tsjernobyl van het net hebben losgekoppeld; de Oekraïense minister van Energie zegt dat ze niet weten wat er in de kerncentrale van Tsjernobyl gebeurt, via Reuters.
 • De CBR heeft gezegd dat klanten met een rekening in vreemde valuta maximaal 10k USD kunnen opnemen en dat opnames daarboven in RUB moeten gebeuren; de regel blijft tot 9 september van kracht.
 • Fitch heeft de rating van Rusland verlaagd van B naar C, omdat het van mening is dat een soevereine wanbetaling op handen is.
 • MSCI kondigde aan de MSCI Russia IMI Select GDR Index op te heffen.
 • Tarwe futures daalden met bijna 5% toen handelaars de vooruitzichten voor het wereldwijde aanbod beoordeelden, nu de oorlog een van de belangrijkste graanproducerende regio’s ter wereld teistert.
  Zullen de Russen tactische kernwapens inzetten in Oekraïne?

Opmerkingen van derden

 • De Amerikaanse president Biden twitterde dat “Zoveel is al duidelijk: Oekraïne zal nooit een overwinning voor Poetin zijn. Poetin kan misschien een stad innemen – maar hij zal nooit in staat zijn het land in handen te houden”.
 • De Britse minister van Transport Shapps tweette dat zij het een “strafbaar feit” hebben gemaakt voor Russische vliegtuigen om het Britse luchtruim binnen te komen.
 • Een bron dicht bij het Iraanse onderhandelingsteam in Wenen vertelde de Iraanse staatsmedia woensdag dat er een “goede” overeenkomst op tafel lag, maar dat de vertraging in de politieke besluitvorming in Washington het proces belemmert, aldus Rudaw News.

Defensie/Militair

 • Russische troepen hebben hun bombardement op de Oekraïense hoofdstad Kiev geïntensiveerd, aldus de VS. Dat is zelfs terwijl Moskou voor woensdag een pauze in de gevechten aankondigde om humanitaire corridors te openen vanuit steden als Kiev, Chernihiv, Kharkiv, Sumy en Mariupol, aldus Interfax.

Andere

 • De Iraanse hoofdonderhandelaar/plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Kani is in Wenen aangekomen, aldus journalist Aslani.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het volgende: Wereldwijde voedselcrisis – Zet u schrap voor rantsoeneringVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelBoycots: Een tweesnijdend zwaard
Volgend artikelDe waarheid en de geschiedenis achter de huidige gebeurtenissen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  • En lees deze ook:

   Brunhilde maart 9, 2022 at 16:15
   Het gaat niet meer over olie of gas maar over de lithiumproduktie (nodig voor de 4e industriele revolutie van Klaus Schwab en klimaat) in vnl Oost Oekraine (lithiummijnen). Investeerders zijn o.a. European Lithium cy en Petroconsulting cy. gevestigd in Australia en Oostenrijk. Servie beschikt ook over een ruime voorraad maar (milieuactivisten) wil absoluut geen lithiummijnbouw ivm verwoesting landschap. Speciale toestemming voor mijnbouw was gegeven vanuit Kiev zonder openbare aanbesteding! Niet zo democratisch toch. Er is een gigantische behoefte aan dit mineraal op korte termijn anders is The Great Reset mislukt. De prijs van dit mineraal is gigantisch ah stijgen op de wereldmarkt en dat weet Poetin. Het oostelijk deel Donetsk e.a. zijn nu onafhankelijke pro russische staten met zicht op gigantische inkomsten van de produktie van lithium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in