Rusland en Oekraïne volharden in hun pogingen om de evacuatie veilig te stellen van burgers uit de Oekraïense steden die geheel of gedeeltelijk geblokkeerd waren door de gezamenlijke Russische en LDPR strijdkrachten.

Op 8 maart waren er, ondanks het feit dat de pogingen om de humanitaire corridors uit de meest getroffen steden zoals Mariupol veilig te stellen opnieuw mislukt zijn, de eerste successen in andere gebieden. Een humanitaire corridor in de stad Sumy maakte de evacuatie mogelijk van 723 buitenlanders uit India, China, Jordanië en Tunesië zijn geëvacueerd langs de route Sumy-Poltava, zei kolonel-generaal Mikhail Mizintsev, hoofd van het National Defense Control Center van de Russische Federatie, bericht Veteranstoday.com.

Het succes was waarschijnlijk te danken aan de massale protesten van de buitenlanders, hoofdzakelijk studenten, toen zij de Oekraïense autoriteiten verweten dat zij niet in staat waren hun evacuatie uit de door oorlog verscheurde steden veilig te stellen, wat onvrede in de buitenlandse staten veroorzaakte.

Intussen heeft het algemene aantal van degenen die Oekraïne op eigen kracht verlaten hebben, de 2 miljoen mensen overschreden.
Op 9 maart zal van Russische zijde een ander staakt-het-vuren worden afgekondigd om de werking van humanitaire corridors van Kiev, Tsjernihiv, Sumy, Kharkiv en Mariupol naar Rusland, Wit-Rusland en ook naar andere Oekraïense steden te verzekeren, beweerde het interdepartementale coördinatiehoofdkwartier van de Russische Federatie voor humanitaire respons in Oekraïne in een verklaring.

“Vanaf 10 uur Moskou-tijd op 9 maart 2022 verklaart de Russische Federatie een “regime van stilte” en is zij bereid humanitaire corridors ter beschikking te stellen,” aldus de verklaring die ondertekend is door de stafchef, hoofd van het Nationaal Defensie Controlecentrum van de Russische Federatie Mikhail Mizintsev.
De Russische kant heeft in overleg aangeboden om burgers te evacueren van Sumy naar Poltava, van Kharkiv naar Lviv, Uzhgorod, Ivano-Frankivsk, van Mariupol naar Zaporozhye, van Chernihiv naar het zuiden in overleg met de Oekraïense kant.

9 maart zou de 5e dag moeten zijn van pogingen om de evacuatie van burgers veilig te stellen, terwijl de situatie in de geblokkeerde steden zoals Mariupol verslechtert.

Het hoofd van het Europees Bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie, Hans Kluge, beweerde dat Oekraïne met een humanitaire catastrofe te maken heeft, en dat het plaatselijke gezondheidsstelsel onder zware druk staat.

De moeilijkste situatie doet zich momenteel voor in de stad Mariupol, die al een week lang geblokkeerd is.

Op 8 maart bevestigde het stadsbestuur van Mariupol dat een burgerauto op een mijn is geëxplodeerd, terwijl hij probeerde een humanitaire corridor te bereiken en de stad te verlaten.

De inwoners die de stad wisten te ontvluchten, bevestigden dat leden van het nationalistische Azov-bataljon de wegen die naar de humanitaire corridors leiden, ondermijnd hebben. Bijna alle wegen waren geblokkeerd, en de burgers konden niet de snelwegen bereiken die door de gezamenlijke Russische en DPR strijdkrachten beveiligd waren.

  Amerikaanse narratieve omdraaiing betreffende Oekraïne gaat op volle toeren

Oekraïense soldaten vuren vanaf het dak van een burgerhuis. Plaats onbekend:

De officiële vertegenwoordiger van de Volksmilitie van de DPR, Eduard Basurin, beweerde dat vandaag “de militairen van de Volksrepubliek Donetsk, met gevaar voor eigen leven, in de buitenwijken van de stad zijn doorgedrongen en burgers hebben geëvacueerd.”

Na het einde van de staakt-het-vuren-regeling in Mariupol rukten de eenheden van de DPR ongeveer 800-900 meter op in de stad. Er vonden gevechten plaats in de Linkeroever regio, het belangrijkste bolwerk van de Oekraïense nationalistische strijdkrachten in Mariupol.

Tegelijkertijd begonnen de Russische troepen vanuit de oostelijke en noordoostelijke richtingen met het opdweilen. Naar verluidt zijn zij erin geslaagd alle buitenwijken in het westen van de stad te bevrijden.

De frontlinies liggen nu op de straten van de stad. De operaties van de gezamenlijke strijdkrachten in Mariupol en Volnovakha worden uitgevoerd met nauwe luchtsteun van de Russische luchtruimkrachten (VKS).

In de regio Kiev werden enkele opmarsen van de Russische strijdkrachten gemeld.

Op 8 maart hebben eenheden van de Russische Strijdkrachten hun controlezone rond Kiev uitgebreid. Russische eenheden namen de controle over het dorp Bogdanovka ten noordoosten van de hoofdstad over. Ook in Brovary werden gevechten gemeld.

Gevechten gaan door in Bucha, Irpen en op de frontlinies Borodyanka-Vorzel ten noordwesten van Kiev.

Russische troepen in Bogdanovka:

De burgemeester van Boryspil heeft de vernietiging van een militaire basis in de stad door een raket bevestigd.

Uit berichten blijkt dat de groepering van Russische troepen rond de Oekraïense hoofdstad zich momenteel concentreert op het consolideren van hun overwinningen ten noorden, noordoosten en noordwesten van Kiev en zich voorbereidt om de stad volledig te blokkeren.

  De volgorde van vernietiging in een Russische reactie op NAVO-geleide aanvallen op het hartgebied van Rusland

De hoofdstad wordt niet met raketten beschoten, alleen militaire installaties in de buitenwijken van de stad. Burgers proberen de stad te verlaten, maar over het algemeen is de situatie stabiel genoeg. Winkels, apotheken, en ook het stadsvervoer werken. Er zijn controleposten opgericht in de stad en haar voorsteden. Burgers zijn op zoek naar Russische saboteurs, wat tot meer slachtoffers leidt. Sporadische botsingen tussen de bendes die onlangs door de plaatselijke autoriteiten bewapend zijn, gaan door.

In de buurt van Kiev werd een douaneloods vernield

De stad Chernihiv moet nog door Russische troepen geblokkeerd worden. Ook Sumy, Konotop en Akhtyrka blijven onder controle van de AFU.

Volgens onbevestigde berichten hebben Russische troepen de stad Charkiv verlaten, en zijn zij de ringweg in de stad weer overgestoken. Er waren al enkele dagen geen berichten meer over hevige straatgevechten in de stad.

Deze foto is bevestigd als FAKE

Russische VKS zijn actief boven de stad. En artillerievuur gaat vooral door in de buitenwijken van de stad. De Oekraïense strijdkrachten blijven de woonwijken, en ook de burgers die in de stad zijn achtergebleven, gebruiken om zich te verbergen voor de vijandelijke aanvallen.

De Oekraïense MLRS “Hurricane” heeft een salvo afgevuurd vanaf de Traktorostroiteley Avenue in noordelijke richting, naar de wijk Severnaya Saltovka. Daarna verlieten zij snel het gebied. De wijk Severnaya Saltovka ana is slechts één van de meest getroffen wijken in de stad vandaag. Het gevechtsvoertuig werd ingezet in de buurt van het activiteitencentrum voor kinderen van de stad en bij  woongebouwen, om de Russische strijdkrachten uitl te lokken om woonwijken als doelwit te kiezen. De stad is niet geblokkeerd vanuit de westelijke en zuidwestelijke richtingen. De stad Tsjoejev staat ook onder controle van de AFU.

Op 7 maart zijn de Russen de stad Izyum binnengetrokken. Er waren hevige gevechten in de stad en de omliggende gebieden. Er was echter nog geen bevestiging dat de stad volledig onder controle is van de Strijdkrachten van de Russische Federatie.

Aan de frontlinies van de Donbass rukken de gezamenlijke Russische, LPR en DPR gestaag op, in een poging de grootste UAF-groepering in de regio te omsingelen.

LPR-troepen blijven de dorpen in de buitenwijken van de Severdonetsk onder controle krijgen. Op 7 maart rukten zij op in de oostelijke voorsteden, op 8 maart naderden LPR-eenheden de stad vanuit het westen. De stad Rubezhnoe, en ook het dorp Belogorovka zijn nu onder controle van de LPR.

  Tegendraadse Correspondent - Rusland heeft al gewonnen in Oekraïne

Ook het dorp Popasnaya werd bevrijd van de UAF, wat een belangrijke tactische winst is voor de LPR. Het stadje ligt aan een belangrijke weg in het gebied ten zuiden van Lysychansk. De opmars naar Bahmut gaat door.

LPR-troepen die vanuit de omgeving van Popasnaya oprukken, proberen de terugtocht van pro-Kiev eenheden naar het zuiden en zuidwesten te verhinderen. Als de steden Seversk en Bahmut door Rusland en zijn bondgenoten worden ingenomen, zal de Oekraïense groepering in de agglomeratie Severodonetsk-Lysychansk zich in een de-facto tactische omsingeling bevinden.

Op hun beurt omsingelen de DPR-troepen gestaag de AFU in Volnovakha. De dorpen Novotroitskoye en Vladimirovka staan nu onder controle van de DPR, waardoor de weg naar de regio in deze dorpen afgesneden werd.

Op 8 maart hebben eenheden van de Volksmilitie van de DPR de controle over de nederzettingen Olenovka, Polnoe en Yuzhnodonbasskoye overgenomen.

De UAF werden teruggedreven naar Olginka, waar de artilleriegevechten voortduren. het dorp is naar verluidt vanuit drie richtingen geblokkeerd.

Tegelijkertijd gaat de massale beschieting van gebieden onder controle van de DPR en de LPR door. De UAF richten zich op woongebouwen. Burgers komen om onder Oekraïens vuur.

Verwoestingen in Gorlovka
Verwoestingen in Gorlovka

In de richting Zaporizhya houdt de UAF de verdediging langs de frontlijn Kamenskoye-Orekhov-Gulyai-Pole-Velikaya Novoselka. Er zijn geen belangrijke militaire ontwikkelingen in de regio gemeld.

Na enkele tactische tegenslagen in het operatiegebied op de westelijke oever van de Dnipro-rivier hebben Russische eenheden hun tactiek bijgesteld en Mykolaiv vanuit het zuiden, zuidoosten en zuidwesten geblokkeerd. Ook ten noorden van Mykolaiv, bij het dorp Kandibino, werden vooruitgeschoven eenheden van de Russische Strijdkrachten gesignaleerd. Intussen berichtte de gouverneur van de regio Mykolaiv over de voorbereidingen van het Russische leger om de stad te bestormen.

Het Russische leger versterkt ook zijn aanwezigheid in de richting Kriviy Rig in de omgeving van Snegireva en Bashtanka.

De Russische pantsertrein zorgde voor de evacuatie van 248 buitenlanders, waaronder 40 Oekraïners, uit de regio Kherson naar de Krim. De militairen zorgden voor de evacuatie van burgers uit Turkije, Egypte, Azerbajdzjan, Pakistan, Zweden, Italië, Brazilië, India en Marokko.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Gewelddadigheden als mannen uit de Derde Wereld zichzelf voor Oekraïense vrouwen en kinderen voordringenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe waarheid en de geschiedenis achter de huidige gebeurtenissen
Volgend artikelOostenrijkse kanselier krabbelt plotseling terug na verwerpen neutraliteit
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in