Gisteren linkte ik naar een vers stuk in de NY Times over de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne. Het heeft een enigszins opbeurende kop en de eerste paar alinea’s beschrijven een Oekraïens ‘succes’, schrijft Bernhard.

Te midden van de dodelijke tegenaanval, een sprankje succes voor Oekraïne
De herovering van het dorp Staromaiorske was zulk goed nieuws voor het land dat president Volodymyr Zelensky het zelf aankondigde. Maar geduchte Russische verdedigingswerken hebben de vooruitgang elders belemmerd.

Het stuk gaat vergezeld van deze geënsceneerde foto die een vernield uniform op een zandweg toont met twee laarzen ernaast

De regel onder de foto, waarvan ik sterk geloof dat die vals is, zegt:

Het lichaam van een Russische soldaat buiten een dorp in de regio Zaporizhzhia in het zuiden van Oekraïne deze maand. Credet… Tyler Hicks/De New York Times

Ik vraag me af wat de redacteuren dachten toen ze dit bedachten.

Nu de eerste alinea’s van het verslag:

10 dagen lang vochten Oekraïense mariniers straat na straat en huis na huis om het zuidoostelijke dorp Staromaiorske te heroveren, waarbij ze artillerievuur, luchtaanvallen en honderden Russische troepen moesten doorstaan.

De Russen boden een woeste verdediging, maar daar kwam donderdag een einde aan toen ze ineenstortten en de Oekraïners de overwinning opeisten. “Sommigen renden weg, sommigen werden achtergelaten,” zei een aanvalscommandant van de 35e Mariniersbrigade van Oekraïne, die de roepnaam Dikyi gebruikt, wat Wild betekent. “We namen gevangenen,” voegde hij eraan toe.

De herovering van Staromaiorske, een klein dorp dat niettemin cruciaal is voor de zuidelijke strategie van Oekraïne, was zo’n welkome ontwikkeling voor Oekraïne dat president Volodymyr Zelensky het zelf aankondigde.

Ik heb slecht nieuws voor de lezers van de NY Times. Het dorp Staromaiorske (Staromayorskoye in het Russisch) is niet langer in Oekraïense handen maar in de grijze zone:

Er zijn ook videobeelden van Russische artillerie die het dorp bombardeert.

Staromajorske (onderaan de kaart) op 04 juni 2023

  Waarom Poetin mogelijk de documenten over de operaties van de VS/NAVO heeft onthuld
via LiveUAmap – Klik voor groot

Staromajorske op 31 juli 2023

via LiveUAmap – Klik voor groot

Satellietfoto van Staromajorske

Klik voor groot

Na twee maanden ’tegenoffensief’ is de frontlinie ten zuiden van Velyka Novosilka nog maar zo’n zes kilometer ten zuiden van de oorspronkelijke frontlinie verschoven. Starmajorske bestaat uit ongeveer 200 huizen. Net als de andere vier kleine dorpen langs de weg is het grotendeels verwoest.

Dit was geen “tegenoffensief” maar een bloedig geploeter met middelmatige resultaten.

Het stuk in de NY Times is van Charlotta Gall, die soms realistische verslagen schrijft vanaf de grond in Oekraïne.

Na het opbeurende begin van haar stuk wordt de verslaggeving grimmig:

Terwijl functionarissen de vooruitgang van Oekraïne in Staromaiorske vierden, zeiden troepen elders ter plaatse dat de Russische verdediging en vuurkracht formidabel en op sommige plaatsen onbegaanbaar bleven.

Een soldaat op een medische post, in afwachting van evacuatie voor een hersenschudding, beschreef onlangs hoe zijn bataljon gedecimeerd was toen het onder Russisch artillerie- en tankvuur kwam te liggen. Zijn brigade, de 23e, was één van de negen nieuw gevormde, in het Westen getrainde eenheden die voorbereid en uitgerust waren voor het tegenoffensief. Maar de brigade, zei hij, was zonder voldoende artilleriesteun in de strijd geworpen en was niet in staat geweest om zich tegen de Russische vuurkracht te verdedigen.

In één gevecht waaraan zijn eenheid deelnam, vielen Oekraïense soldaten aan met 10 MaxxPro pantservoertuigen van Amerikaanse makelij, maar slechts één kwam er terug, zei hij. Hij liet foto’s zien van de beschadigde voertuigen, opengereten en uitgebrand, die naar zijn zeggen teruggebracht waren naar een reparatiebasis. De soldaat weigerde zijn naam te geven uit angst om problemen met zijn superieuren te krijgen.

De soldaat verloor een 22-jarige vriend, Stas, in de beschieting de dag ervoor, zei hij, en voegde eraan toe dat zijn bataljon in iets meer dan een maand zoveel doden en gewonden had gehad dat er nog maar 10 mannen aan het front waren.

  Zelensky's nieuwjaarstoespraak onthulde veel meer dan hij van plan was

Voorheen had dat bataljon zo’n 400 tot 500 man.

Vervolgens spreekt Gall met een soldaat van een andere eenheid:

Een andere soldaat, die vorig jaar in dienst trad en alleen met zijn voornaam, Oleksiy, wilde worden geïdentificeerd, zei dat zijn eenheid zware verliezen had geleden toen Russische troepen artillerievuur en luchtbommen op hun posities richtten.

“We werden beschoten als op een schietbaan,” zei hij. “Een drone vloog boven ons en corrigeerde het artillerievuur.” Hun posities bevonden zich in voormalige Russische stellingen, omringd door mijnenvelden, zei hij, en de Russische troepen konden hen vastpinnen en onder constante dronebewaking houden.

Soldaten hadden bijna geen munitie en water meer, maar konden alleen te voet in en uit hun stellingen sluipen, in een of twee keer, als het vlak voor zonsopgang en in de schemering slecht licht was, zei hij.

En een derde geval:

Interviews met Oekraïense soldaten en een beoordeling van militaire bewakingsbeelden van een recente aanval geven aan dat veel Oekraïense eenheden zware verliezen lijden.

Een groep die getraind was in speciale operaties en vorige maand ingezet werd om Russische stellingen in een dorp aan het westelijke deel van het front te bestormen, leed zulke zware verliezen in vier dagen van aanvallen dat ze zich zonder succes moesten terugtrekken.

Nadat hun pantservoertuigen op de eerste dag grotendeels vernietigd waren door artillerieaanvallen, herzagen ze hun plan om het dorp te voet te benaderen via een boomgrens die met mijnen was bezaaid. De Oekraïners maakten een smal pad vrij met ontmijningsexplosieven en de eerste soldaten bereikten de Russische stellingen en lieten zich in een loopgraaf vallen.

Op dronebeelden van de gebeurtenis was te zien wat er daarna gebeurde. Explosies ontploften plotseling in de loopgraven en andere inslagen raakten soldaten aan de rand van de boomgrens. De videobeelden zijn geverifieerd door The New York Times.

  Servische president waarschuwt voor "groot wereldconflict" binnen twee maanden

“De loopgraven waren ondermijnd,” zei de aanvalscommandant, die de roepnaam Voskres gebruikt, een afkorting voor Wederopstanding. “Onze jongens begonnen in de loopgraven te springen en bliezen zichzelf,” voegde hij eraan toe. De Russische strijdkrachten keken toe en lieten de mijnen op afstand ontploffen, zei hij.

Degenen die de mijnen wisten te ontwijken, werden aangevallen door meerdere Russische kamikaze drones. “Het leek wel of ze voor elke persoon een drone hadden,” zei hij. “De hoeveelheid apparatuur die de Russen hebben, als we het geweten hadden, was het een soort van missie onmogelijk.”

Enkele weken later is het dorp nog steeds in Russische handen.

Sinds het begin van het Oekraïense “tegenoffensief” heeft het Russische Ministerie van Defensie gemiddeld 710 Oekraïense slachtoffers per dag gemeld.

De VS en hun Oekraïense proxy hebben deze soldaten de strijd ingestuurd, goed wetende dat het “tegenoffensief” geen schijn van kans zou maken.

Zoals de Wall Street Journal een week geleden schreef:

Toen Oekraïne dit voorjaar zijn grote tegenoffensief lanceerde, wisten Westerse militaire functionarissen dat Kiev niet alle training of wapens had – van granaten tot oorlogsvliegtuigen – die het nodig had om de Russische troepen te verdrijven. Maar ze hoopten dat de Oekraïense moed en vindingrijkheid de doorslag zouden geven.

Dat is niet gebeurd.

Grotendeels ongetrainde soldaten met middelmatige uitrusting en zonder voldoende artillerie en luchtsteun werden moedwillig in een gevecht geduwd dat ze geen schijn van kans hadden om te winnen of zelfs maar te overleven.

Het was een wreed beleid. Degenen die hen pushten, en in feite iedereen met een militaire opleiding en kennis van de militaire geschiedenis, hadden dat al die tijd geweten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

In video 18+: Oekrainers laten hun kameraden in de steek op het slagveldVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEvaluatie van levendgeborenen in Duitsland: Elke boostervaccinatie leidde tot een nieuwe daling
Volgend artikelWat zou het kunnen zijn? De mainstream media zijn geschokt door de toename van 30% sterfgevallen door hartaanvallen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Ze moeten volgens mij doorvechten tot na de Amerikaanse verkiezingen… dus nog minimaal een half jaar. Als de Oekrainers en huurlingen op zijn, dan komen er wellicht Polen, Litouwers richting het front. Zo kunnen Biden, Clinton, Nuland, etc.. op het pluche blijven

    • Ik vermoed dat de RF troepen op de hoogte zijn en dat hun aanval van zeer korte duur zal zijn , en de verkiezingen in de USA zijn in november volgend jaar , zolang duurt het niet meer .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in