De New York Times neemt zichzelf in de maling met zijn huidige berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Afgelopen maanden was Oekraïne de oorlog aan het winnen – althans in de ‘westerse’ media. Maar deze week meldt de man ter plaatse van de NYT het tegenovergestelde:

In aantal overtroffen en uitgeput zetten Oekraïners in het oosten zich schrap voor Russische aanval

Uitgeputte Oekraïense troepen klagen dat ze nu al in in aantal overtroffen en onderbewapend zijn, nog voordat Rusland het grootste deel van zijn ongeveer 200.000 pas gemobiliseerde soldaten heeft ingezet. En artsen in ziekenhuizen spreken van toenemende verliezen, terwijl ze worstelen om strijders met gruwelijke verwondingen te verzorgen.

De eerste fasen van het Russische offensief zijn al begonnen. Oekraïense troepen zeggen dat Bakhmut, een oostelijke Oekraïense stad die Russische troepen sinds de zomer proberen in te nemen, waarschijnlijk binnenkort zal vallen. Elders rukken Russische troepen in kleine groepen op en onderzoeken de frontlinies op zoek naar Oekraïense zwakheden.

De inspanningen zetten het Oekraïense leger, dat al uitgeput is door bijna 12 maanden van zware gevechten, onder druk.

De verliezen onder de Oekraïense troepen zijn groot. Troepen van een vrijwilligerscontingent genaamd de Karpatische Sich, dat zich in de buurt van Nevske bevindt, zeiden dat zo’n 30 strijders van hun groep de afgelopen weken zijn omgekomen, en soldaten zeiden, slechts gedeeltelijk schertsend, dat zo ongeveer iedereen een hersenschudding heeft.

“Het is winter en de posities zijn open; je kunt je nergens verbergen,” zei een soldaat van de eenheid met de roepnaam Rusin.

In een frontlijnhospitaal in de Donbas lag het mortuarium vol met lichamen van Oekraïense soldaten in witte plastic zakken. In een ander ziekenhuis lagen in de gangen brancards met gewonde troepen bedekt met thermische dekens van goudkleurig folie, en bijna de hele dag door kwam er een gestage stroom ambulances van het front.

  Politiek Westen lijkt zich terug te trekken na Russische nucleaire waarschuwing

“We kunnen dat defaitistische verhaal niet alleen laten,” zei de redacteur en wendde zich tot de sukkels van de Britse militaire inlichtingendienst voor wat ‘evenwicht’:

De troepen van Moskou rukken slechts een paar honderd meter per week op, aldus de Britse inlichtingendienst

Terwijl Rusland langzame, bloedige overwinningen boekt in een hernieuwde poging om meer van Oost-Oekraïne in te nemen, stort het steeds meer dienstplichtigen en militaire voorraden in de strijd, zeggen Oekraïense functionarissen, hoewel het verre van duidelijk is dat Moskou genoeg troepen kan mobiliseren om een langdurig offensief te ondersteunen.

Maar de Britse defensie-inlichtingendienst zei dinsdag dat Rusland al sinds begin vorige maand probeert om “grote offensieve operaties” te starten, met het doel om de rest van de regio Donetsk, waartoe ook Bakhmut behoort, in te nemen. Maar het was er “slechts in geslaagd om enkele honderden meters grondgebied per week te winnen”, vanwege een gebrek aan munitie en manoeuvre-eenheden, zei het agentschap in zijn laatste dagelijkse beoordeling van de oorlog.

“Het blijft onwaarschijnlijk dat Rusland in de komende weken de strijdkrachten kan opbouwen die nodig zijn om de uitkomst van de oorlog wezenlijk te beïnvloeden,” concludeerde het agentschap.

Men kan zich afvragen van welke “uitkomst van de oorlog” deze mensen dromen, schrijft Andrei.

De rapporten vanaf de grond laten er geen twijfel over bestaan wie er wint. Zelfs de opiniepagina’s van de NYT erkennen het nu:

Het probleem is dat Oekraïne de oorlog verliest. Niet, voor zover we kunnen zien, omdat de soldaten slecht vechten of de bevolking de moed heeft verloren, maar omdat de oorlog is uitgegroeid tot een uitputtingsslag in de stijl van de Eerste Wereldoorlog, compleet met grondig gegraven loopgraven en relatief stabiele fronten.

  Niger blaast NAVO's globale narratief wijd open

Dergelijke oorlogen worden meestal gewonnen – zoals de Eerste Wereldoorlog – door de partij die de demografische en industriële middelen heeft om het langst stand te houden. Rusland heeft meer dan drie keer zoveel inwoners als Oekraïne, een intacte economie en superieure militaire technologie. Tegelijkertijd heeft Rusland zijn eigen problemen; tot voor kort hebben een tekort aan soldaten en de kwetsbaarheid van zijn wapendepots voor raketaanvallen de voortgang naar het westen vertraagd. Beide partijen hebben redenen om naar de onderhandelingstafel te komen.

De laatste zin is onjuist. Rusland heeft nu geen reden om te onderhandelen. Het heeft geen tekort aan soldaten meer en zijn munitiepunten zijn verspreid en gecamoufleerd om ze te beschermen tegen Oekraïense HIMARS-aanvallen. Rusland blijft het Oekraïense leger de grond in stampen en staat klaar om verder aan te vallen.

Maar het stuk maakt vervolgens een juist punt. De VS zouden geen onderhandelingen toestaan:

De Biden-regering heeft andere plannen. Zij gokt erop dat zij door het leveren van tanks de kansen van Oekraïne om de oorlog te winnen kan verbeteren. In zekere zin is het idee om de geschiedenis vooruit te spoelen, van de positiegevechten van de Eerste Wereldoorlog naar de bewegingsgevechten van de Tweede Wereldoorlog. Het is een plausibele strategie: tachtig jaar geleden zorgden de tanks van Hitler en Stalin voor een revolutie in de oorlogsvoering, niet ver van het gebied waar nu wordt gevochten.

Maar de strategie van Biden heeft een slechte naam: escalatie.

Met wie is Rusland in oorlog – Oekraïne of de Verenigde Staten? Rusland is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begonnen. Wie is de oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten begonnen?

Veel Amerikanen kunnen het niet laten de heer Poetin te omschrijven als een “barbaar” en zijn invasie van Oekraïne als een “aanvalsoorlog”. Russen van hun kant zeggen dat dit een oorlog is waarin Rusland vecht voor zijn overleving en tegen de Verenigde Staten in een oneerlijke wereldorde waarin de Verenigde Staten onverdiende privileges genieten.

  Video: Straf voor desertie in Russische gelederen

We mogen niet vergeten dat, wat voor waarden beide partijen ook inbrengen, deze oorlog in wezen geen botsing van waarden is. Het is een klassieke interstatelijke oorlog over grondgebied en macht, die plaatsvindt aan een grens tussen imperia. In deze confrontatie hebben Poetin en zijn Rusland minder goede opties om zich terug te trekken dan Amerikaanse beleidsmakers lijken te beseffen, en meer stimulansen om de Verenigde Staten helemaal op de escalatieladder te volgen.

Dat is inderdaad het geval. Rusland wil niet escaleren. Maar als de VS wel escaleert, zal Rusland dat ook doen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Twee keer in een eeuw: Rusland wordt geconfronteerd met een vernietigingsoorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelCOVID-19 prik spike-eiwitten worden “afgeleverd” aan ALLE lichaamsorganen, wat resulteert in hyperversnelde veroudering
Volgend artikelOp de vlucht: Oekraïense BMP-chauffeur trapt gas in en laat zijn kameraden achter op het slagveld (Video)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

  1. De leugenaar Arthur Ochs Sulzberger zei altijd dat hij ‘weliswaar van Joodse afkomst is’, maar dat hij ‘er weinig mee heeft’. Hij bedoelde waarschijnlijk dat hij een Khazar is met zijn Khazarenkrantje in de Gaza Strip die NYC heet.

    • Misschien kunnen ze nog een keer een toestel over Donbass laten vliegen met alle Oekrainse (grond)radars uit en tegelijkertijd meerdere Oekrainse fighter jets in de omgeving en kijken of het toestel nu niet geraakt wordt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in