Faith Birol. Foto: World Economic Forum

De Europeanen zouden de thermostaat één graad lager moeten zetten om te besparen op gas en minder afhankelijk te worden van de Russische invoer, die Rusland gebruikt als wapen in de oorlog in Oekraïne, zeggen de belangrijkste energie-adviseurs van de wereld nu.

De regeringen in Europa zouden ook een belasting moeten heffen op de fossiele-brandstofmaatschappijen die van de snel stijgende energieprijzen hebben geprofiteerd, en die belasting moeten gebruiken om de energierekeningen van de zwaar beproefde consumenten te verlagen, volgens een tienpuntenplan van het Internationaal Energieagentschap, dat de invoer van Russisch gas tegen de volgende winter met ongeveer een derde zou verminderen, bericht Samnytt.se.

De geplande sluiting van verscheidene kerncentrales moet ook worden uitgesteld, de bureaucratie moet worden verminderd om de bouw van meer wind- en zonne-energiecentrales te versnellen en de inspanningen om de energie-efficiëntie in huizen en bedrijven te verbeteren, moeten dringend worden opgevoerd, aldus het IEA.

“Rusland gebruikt zijn aardgasvoorraden als een economisch en politiek wapen. Dat is voor iedereen in de wereld duidelijk,” zei Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA, de mondiale energieregulator.

Door de thermostaten in de huizen met één graad te verstellen zou binnen een jaar ongeveer 10 miljard kubieke meter gas kunnen worden bespaard, een nuttige besparing op de totale gasinvoer van Rusland van 155 miljard kubieke meter, als die samen met de andere maatregelen wordt uitgevoerd.

“Het zou helpen de [huishoudelijke] energierekeningen te verlagen, terwijl het comfort behouden blijft,” zo betoogde Biral verder.

EU afhankelijk van Rusland

In het tienpuntenplan wordt de regeringen ook aangeraden geen nieuwe gascontracten met het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom te sluiten of aflopende overeenkomsten te verlengen, een minimumvereiste voor energiebedrijven in te stellen om gas op te slaan, de vervanging van gasboilers door warmtepompen te versnellen en te zoeken naar alternatieve gasleveringen uit andere delen van de wereld.

  Duitsland, Frankrijk kampen met nieuwe recessie, maar goedkope Russische energie is nog steeds van de baan

De EU is voor ongeveer 40% van haar gasverbruik afhankelijk van Rusland. De gasprijzen zijn de afgelopen maanden tot recordhoogten gestegen, deels vanwege het herstel van de wereldeconomie na Covid-19, maar ook omdat de Russische president Vladimir Poetin plan is de komende maanden de Russische gasleveranties aan Europa met ongeveer 25% te verminderen

“Het is belangrijker dan ooit om van de Russische fossiele brandstoffen en van fossiele brandstoffen in het algemeen af te komen. Wat op het spel staat is zowel de noodzaak om de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen als, zoals we nu kunnen zien, de energiezekerheid van het Europese continent op korte termijn,” zei Barbara Pompili, minister voor ecologische overgang in Frankrijk, dat het roulerende voorzitterschap van de EU bekleedt.

Meerdere landen

De Europese Commissie zal de voorstellen van het IEA gebruiken als basis voor haar eigen energie-actieplan in antwoord op de oorlog in Oekraïne, dat volgende week gepubliceerd zal worden.

Kadri Simson, de EU-commissaris voor energie, zei dat het blok al begonnen was om van het gas af te stappen, maar dat de oorlog in Oekraïne dat nog dringender maakte. “De aanval van Rusland op Oekraïne is een waterscheiding,” zei zij.

Naar verluidt zal de Britse regering ook dringend haar blootstelling aan de turbulentie op de gasmarkt, veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne, onderzoeken. Het VK heeft geen rechtstreekse gaspijpleiding-overeenkomsten met Rusland, zoals Duitsland en sommige andere EU-landen, aangezien de gasvoorziening van het VK hoofdzakelijk uit de Noordzee, Noorwegen en enkele tankervoorraden komt, maar de gevolgen voor de gasprijzen en de gasvoorziening doen zich internationaal gevoelen.

  Dienaar van de Corrupten

Opslag uitschakelen

Rob Gross, directeur van het UK Energy Research Centre en hoogleraar energiebeleid aan het Imperial College in Londen, zei dat sommige conclusies van het IEA van toepassing zouden kunnen zijn op het Verenigd Koninkrijk.

“Zowel in het VK als in de EU ligt het voor de hand om projecten op het gebied van duurzame energie versneld uit te voeren, de energie-efficiëntie op te voeren en de productie van kerncentrales te maximaliseren, zei hij. Wij moeten echter niet verwachten dat wij in een mum van tijd de capaciteit tevoorschijn kunnen toveren om onze huizen aan te passen.”

Het VK is wellicht kwetsbaarder voor turbulentie op de gasmarkt dan zijn buren in de EU. De regering heeft toegestaan dat de laatste grootschalige gasopslagfaciliteit van het Verenigd Koninkrijk in 2017 gesloten werd, ondanks waarschuwingen over de gevolgen daarvan voor het weerstandsvermogen. Na Brexit heeft de regering ook afgezien van een EU-pact om de gasopslag te delen in geval van bevoorradingsproblemen.

Gross waarschuwde:

“Wij zullen afhankelijk zijn van het aantrekken van gas door marktprijzen te betalen. Wij kunnen ons verzekeren van voldoende gas, maar wij moeten de prijs betalen.”

Niet genoeg

Zelfs als alle adviezen van het IEA worden opgevolgd, zal het resultaat de behoefte van de EU aan Russisch gas slechts met ongeveer een derde verminderen, wat betekent dat Europa nog steeds sterk afhankelijk is van Poetin’s controle over de Russische fossiele brandstofvoorraden.

Het IEA zei dat zijn advies in overeenstemming was met het plan van de EU om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de European Green Deal, en dat het geen toename van het gebruik van fossiele brandstoffen zou vereisen. Maar als Poetin de Europese gasleveringen nog verder zou beperken, waardoor de gasprijzen nog hoger zouden stijgen dan nu al het geval is, zou de EU onder druk kunnen komen te staan om haar koolstofgebruik te verhogen in plaats van te verminderen.

  De Oekraïense vredesgesprekkenproefballon - Rusland heeft gewonnen

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland vecht tegen de Nieuwe WereldordeVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe Grote (Destructieve) Reset van het Kapitalisme
Volgend artikelDe EU wil straffen opleggen aan verspreiders van verkeerde informatie – Wat zou er in hemelsnaam mis kunnen gaan?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Alsof dat enige effect heeft …. Het overgrote merendeel van aardgasverbruik wordt industrieel verbruikt o.m. voor de produktie van kunstmest.

 2. “Zeggen de belangrijkste energie-adviseurs van de wereld nu”

  Het probleem met de energie toevoer werd op allerlei manieren gesaboteerd, Duitsland heeft gefaseerd zijn kernenergie centrales gesloten en volop ingezet op wind en zonne-energie welke in geen enkele mate voldoende is om aan de steeds groeiende behoefte te voorzien, ook de achterlijkheid van elektrisch rijden wordt een pijnpunt, nou ja dat is alleen voor de elite weggelegd in de nabije toekomst, Poetin lacht zich krom.

 3. Landen als Rusland en China lachen om die hele klimaatagenda. Ze weten namelijk dat het een grote hoax is. Er is voor honderden jaren genoeg aan (fossiele) brandstoffen. Hun zitten er warmpjes bij en wij kunnen in het verschiet vernikkelen van de kou.

 4. Lekker, gegarandeerd meer griepjes.
  En terwijl ik dit type scheert weer één vd vele straaljagers bijna in mijn boomtoppen en France. Vloog vast ook iets langzamer im zinloze verspilling tegen te gaan. Hufters!!!!

 5. Volgende voorspelbare stap : ‘onderzoek toont aan dat het lager afstellen van de thermostaat bijdraagt aan het verminderen van CO2 emmisies, maar het is bij lange na niet afdoende. Deskundigen adviseren daarom voor een strenger beleid om de uitstoot te verminderen en tegerlijk minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen’.

  Oftewel de vernietiging van wat joden Amalek noemen, het Westen.

 6. Nee, oorlog gaan voeren is goed voor het milieu. Alle westerse leiders hebben boter op hun hoofd en kraaien als een kip zonder kop. Gas is niet het enige middel om ons te voorzien van energie. Er liggen nu nog steeds tientallen olie tankers voor de kust, er is namelijk genoeg olie voor handen. Maar ze willen ons doen geloven dat het schaars is. Als we 40% afhankelijk zijn van Rusland, waarom horen we niets over waar die andere 60% vandaan komt en/of we daar dan niet meer procentueel van af kunnen nemen. Net zo met het sprookje dat olie en gas een fossiele brandstof is dat eindigt is, maar het is nooit een fossiele brandstof geweest. Het wordt constant aangemaakt door de aarde en komt als 2e het meeste voor op de aarde na het water. Maar door een geraffineerde PR door de rockefellers door te suggereren dat het een fossiele brandstof was, konden ze de prijs ervan opdrijven. Dat is hen gelukt.

  Eigenlijk met alles wordt het gesuggereerd dat maar een beperkte hoeveelheid is, zodat de regeringen er een flinke belasting op kunnen zetten. Net als nu met de energie prijzen, waar meer dan 60% belastingen over wordt geheven en het nu nog hogere belastingen over wil heffen. Het is niets anders dan burgertje pesten en hem onderdanig en de totale controle over de burgers willen hebben. Zodat de zich zelf benoemde elite de vruchten van de burgers kunnen plukken, zonder daar zelf arbeid voor te verrichten. Alle politieke spelers zijn de parasieten van de mensheid. Hierdoor is de Euro al sinds 2000 (toen deze nog alleen fictief bestond) met bijna 80% in zijn waarde gedaald t.o.z.v. de goudprijs. Terwijl de NESERA (goudstandaard) eigenlijk in 2001 is ingevoerd. Maar Amerika (centrale banken, zoals de FED, IMF, de wereldbank, BIS) daar niet aangehouden heeft en is door gegaan met geld uit niets te blijven creëren, waardoor de inflatie ontstond en zo alles steeds duurder werd en daarmee ook de belastingen steeds hoger werden. Moesten de burgers steeds meer gaan werken om hun bestaan te kunnen voort zetten.

 7. ook vanwege de “groene druk” : ga over op olie of hout verwarming/warm water. Is sowieso veel goedkoper en dan ben je niet afhankelijk van Den Haag.

 8. Voor wie het niet wist – olie en aardgas word door de Aarde nog steeds aangemaakt – dit proces stopt niet omdat ze ons dat willen laten geloven – Energie is er genoeg hoor 🙂

 9. Het is nog veel erger. Ik lees in de Duitse media dat ze energie bij wet gaan rantsoeneren. Duitsland zit bijna zonder gas nu de aanvoer vanwege een technisch probleem bij Gazprom sinds enkele dagen stagneert. Het voor reparatie benodigde onderdeel kan vanwege de sancties niet vanuit het westen aan Rusland worden geleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in