Terwijl de geschiedenis voortschrijdt, klampen sommigen zich krampachtig vast aan de zekerheden van de ondergang van de oude wereld. Voor sommige Europeanen zijn respect en wederkerigheid nog steeds moeilijke begrippen, zegt Peter Mertens.

Tijdens de slotceremonie van de People’s Summit die op 18 juli in het Europees Parlement in Brussel werd gehouden, sprak Peter Mertens, secretaris-generaal van de Belgische partij van de Arbeid, over de beweging van de geschiedenis en de breekpunten die hebben geleid tot muiterij tegen de huidige wereldorde.

De geschiedenis verloopt in golven, en ik denk dat het belangrijk is om de beweging van de geschiedenis te begrijpen. Het unipolaire tijdperk onder de dominantie van de Verenigde Staten loopt ten einde.

De toekomst is aan multilaterale relaties tussen landen en volkeren, met wederzijds respect en wederkerigheid, zonder politieke of militaire inmenging van buitenaf. Binnen dit kader hebben enorme aantallen mensen zich de afgelopen dagen ingezet voor het opbouwen van duurzame betrekkingen tussen Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Europa.

We weten allemaal: terwijl de beweging van de geschiedenis voortschrijdt, klampen sommigen zich krampachtig vast aan de zekerheden van de oude wereld die ten onder gaat. Voor sommige Europese krachten zijn respect en wederkerigheid nog steeds moeilijke begrippen.

Een hoge diplomaat van de Europese Unie vertelde onlangs aan Euronews dat het erop lijkt dat de regeringen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied “gezien willen worden als gelijkwaardige partners.”

Het “lijkt” erop dat ze “als gelijkwaardige partners” gezien willen worden.

Neokoloniale houding

Dus in de ogen van die man zijn het geen gelijke partners. Het is deze neokoloniale houding die nog steeds door de hoofden van oude krachten spookt.

  Medvedev stelt voor om hypersonische raketten bij Washington te parkeren

Een aantal diplomaten, regeringsleiders en krachten in Europa hebben de veranderingen in de wereldorde sinds de eeuwwisseling niet gezien, of niet willen zien.

Ze zagen niet hoe de illegale oorlog tegen Irak in 2003 de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als de zogenaamde leider van de wereld definitief ondermijnde. Dat was een eerste breekpunt.

Ze zagen niet in hoe de financiële crisis van 2008 de geloofwaardigheid van Westerse financiële instellingen ondermijnde, en terecht. Dat was een tweede breekpunt.

Ze zagen niet hoe aan de andere kant van de wereld de BRICS-groep werd opgericht als reactie op die wereldwijde financiële crisis.

Ze zagen niet hoe de rest van de wereld anders reageert op de oorlog in Oekraïne dan het Westen. En dan bedoel ik niet de kwestie van het veroordelen van de Russische invasie, die een schending van het internationaal recht is, een schending van de soevereiniteit van Oekraïne. In het Mondiale Zuiden weten ze maar al te goed hoe belangrijk soevereiniteit is.

Ik heb het over de sancties, dat is een derde breekpunt. Economische sancties, embargo’s, het afsluiten van het interbancaire SWIFT-systeem en het bevriezen van de reserves van de centrale banken.

Iedereen weet dat al die sancties morgen tegen andere landen kunnen worden gebruikt, en in feite al jaren tegen verschillende landen worden gebruikt, denk maar aan het criminele embargo en de blokkade tegen Cuba.

Met drie breekpunten, de oorlog tegen Irak in 2003, de financiële crisis in 2008 en de oorlog in Oekraïne in 2022, is onze wereld grondig veranderd.

  Oekraïense commandant klaagt over Franse tanks - Laat bemanningen sneuvelen omdat de bepantsering te dun is voor aanvallen tegen Russische eenheden

Onlangs zei Fiona Hill, een voormalig staflid van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, dat de stem van landen uit het Zuiden tegen de sancties tegen Rusland niets anders is dan “muiterij”. Muiterij!

Ze noemen het muiterij dat landen en volkeren hun eigen beslissingen willen nemen over hun eigen hulpbronnen, of het nu lithium of kobalt is, en het recht opeisen om de hulpbronnen te verwerken.

Ze noemen het muiterij dat landen en volkeren weigeren partij te kiezen in een handelsoorlog en een nieuwe koude oorlog die hen vanuit Washington wordt opgedrongen.

Ze noemen het muiterij dat het unipolaire tijdperk van de Verenigde Staten stilaan ten einde loopt.

Laten we die muiterij dan omarmen, want ze bevindt zich op de juiste golf van de geschiedenis.

Ook in Europa is er muiterij. Mensen lijden onder de stijgende inflatie en armoede, de uitholling van arbeidsrechten en steeds repressievere wetten. De klassenstrijd in Europa gaat op en neer, zoals de golven van de zee.

Maar hij is er, en hij vecht tegen dezelfde wereldorde, dezelfde monopolies, hetzelfde uitbuitingssysteem.

Als we de muiterij van het Noorden zover kunnen krijgen dat ze de muiterij van het Zuiden een handje helpt, en omgekeerd, dan kunnen we de wereld omkeren, in de democratische, sociale en ecologische richting die deze planeet nodig heeft.

Lang leve het respect, de vriendschap en de solidariteit tussen de volkeren. Leve de muiterij!


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

WELKOM BIJ DE REVOLUTIE!Volg Frontnieuws op Telegram

  De historische anomalie van de unipolariteit is onbetwistbaar geëindigd

Lees meer over:

Vorig artikelCV19 Vax is een misdaad & doofpotaffaire – Ed Dowd
Volgend artikelDe heersende klasse beweert dat een nucleaire oorlog niet erger is dan klimaatverandering
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Het “ unipolaire “ van Amerika is al heel lang ter ziele, ook in hun eigen land. De “ grootgeld “ verdieners hebben de regering daar overgenomen en dicteren nu de Amerikaanse overheid “ wat te doen” ( wapen industrie, farmaceuten. Auto industrie, big tech, computers, enz enz enz )
  ZIJ ZIJN OP DIT MOMENT AMERIKA…… niet de kiezer of de burger maar dit soort lounge lieden…….
  De Amerikaanse overheid denkt helaas nog met grootspraak en bluf, dat ze nog iets iets betekenen voor de wereld, maar als je hun infrastructuur bekijkt en de armoede in grote steden, en de illegale immigratie,drugs problemen, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan, dan is dit land in DIEP VERVAL.
  Het grootste voorbeeld VAN HUN TOTALE VERVAL IS JOE BIDEN HIMSELF😉❗️

  Ze “ teren “ op papier geld, waarvan ze steeds meer drukken , en nu ze Rusland hebben geprobeerd “ buitenspel te zetten door hen af te sluiten van het SWIFT systeem, ontdekken ze dat deze “ andere grootmacht” hen behoorlijk in de wielen rijdt.
  Met gevolg dat ze vol kwaadaardigheid en militair geweld ( in Europa) om zich heen slaan…..
  Dat de “ andere grootmacht nu hun unipolaritiet ( wat een rotwoord) het stukje bij beetje van hen AFNEEMT.
  Eerst m.b.t China, daarna de BRICS landen, nu de landen in Afrika die “ eigenhandig” ( met staats grepen ) de door Amerika gesteunde economieën opblazen.

  Amerika BESAAT NOG BIJ DE GRATIE VAN DE GROTE BEDRIJVEN, ‼️deze zijn zo megalomaan groot geworden, dat één z’ on bedrijf meer winst maakt dan de hele jaarlijkse binnenlandse begroting, van het land zelf…..
  DIT IS EEN VOLKOMEN ONGEZONDE SITUATIE…… MET DIT FEIT KUN JE GEEN LAND REGEREN…..

  In Amerika is alles TE KOOP, ZELFS DE SENAATS ZETELS, EN DAARDOOR ZITTEN ZE JAREN OP DEZELFDE STOEL IN DE SENAAT EN ONTSTAAT CORRUPTIE, EN WANBELEID.

  Het lastige is dat in Europa en specifiek in Nederland nog maar weinig mensen zijn die dit doorzien, en degenen die dit zien zijn vaak niet in de positie om dit te veranderen.
  Maaike de Charante schreef een goed artikel in “opini “ waarbij ze een kans ziet voor Pieter Omtzigt. Lezen!!

  WAT KUNNEN WIJ DOEN……: BEWUST MAKEN VAN DEZE ONTWIKKELINGEN AAN ONZE OMGEVING.( kinderen vrienden kennissen enz enz )
  Mij valt op dat dit niet makkelijk is, maar steeds feiten blijven noemen en aanwijzen, wat fout gaat , en hoe het anders kan, werkt op den duur.
  Er komen licht puntjes!!
  We zijn tenslotte al vanaf 1945 doordrenkt met deze Amerikaanse visie, die zichzelf op dit moment op velerlei gebied tot een gruwelijk monster heeft ontwikkeld.
  We hebben nu weer een kans. !
  Europa en het liefst Nederland moet los komen van deze deze AMERIKAANSE OVERHEERSING.
  Een kans want……..Veel “ oude politici komen niet meer terug.”

  Helaas is de EU een vazal staat van Amerika.
  Maar we moeten ergens beginnen……

  • Beste, je zit er niet ver naast. Onze overheid, de politiekers, zijn poejanellen (Brussels dialect voor “trekpop”), Macron is een goed voorbeeld. De overheid van de overheid is een mafiose bende miljardairs/oligarchen in samenwerking met geheime dienst, militaire inlichtingendienst en nog van zulk fraai’s. Ik las vanmorgen over de bekentenissen van Vincenzo Vinciguerra. Googel die naam eens, een wereld gaat open.

  • Beste Anna,
   Goede en juiste analyse, helemaal mee eens.
   Voor de tuinders onder ons;
   Je kunt de VS met de machten achter de schermen vergelijken met een munt plant.
   Zodra die ergens geplaatst is gaat hij woekeren door heel de tuin en gaat al het anderen verstikken en krijg je hem pas weg als zelfs het kleinste stukje wortel is verwijderd, anders komt hij gegarandeerd weer terug.

  • Ik denk dat de amerikaanse visie, vooral de visie is van de centrale bank heersers zoals, Willem en MAx als commisarissen van de Nederlandse centrale bank. Zij zitten in de hogere regionen net zoals bea met de rockefellers vorkjes prikte gedurende de bilderberg vergaderingen……Die zitten allemaal op hetzelfde niveau en in dezelfde lijn met gelijke doelstellingen.

 2. Misschien wel het beste artikel dat ik tot nu toe hier gelezen heb:

  Ook in Europa is er muiterij. Mensen lijden onder de stijgende inflatie en armoede, de uitholling van arbeidsrechten en steeds repressievere wetten.

  Het enige dat ik mis is de oprichting van de EU die het grootste deel van de bevolking niet wilde. Waardoor hier de bevolking uitgemolken wordt ten koste van de mindere draagkrachtige eu landen.

  • De zeventigers onder ons hebben goed besef hoe het gelopen is. De EEG met zes lidstaten, later tien.
   Maar… toen de Britten zich naar binnen wurmden was het om zeep. Het sterk economisch blok rond de as Parijs-Berlijn dat we voor ogen hadden werd een groot reservoir met achterop hinkende landen naar een grote geografische ruimte die heel Europa moest innemen als protectoraat onder de Anglo-Amerikanen. De architect zit in Washington en wij zitten onder het juk van een bende opportunistische zakkenvullers die de VS na papegaaien.

 3. Excellent piece of journalism! Crisp and clear. If the world will change for the better is a question to me. People and power of the people need deep political revision all over the globe. That will take time and immense suffering.

 4. Muiterij tegen de Wereldorde, merk er geen reet van het is meer van hetzelfde van het linkse gelul geworden door de nuttige idioten van het globalisme, de media die in handen zijn van een niet nader te benoemen etnische minderheid controleren de geesten van het publiek, de 2% van mensen die kritische en onafhankelijk kunnen denken staat in géén verhouding tot degene die tot de 8% horen welke denken dat ze kunnen denken en ja de overige 90% van de mensen daar kan je de meeste etiketten opplakken van lichtzinnigheid tot complete idioterie aangaande de volgzaamheid van de overheid.

  Fijne dag verder

  All Men Are Heroes
  https://youtu.be/H_3OzCOD74w

 5. Dit schrijven doet me echt denken aan de tijd van het Manifest heette het geloof ik van Karl Marx of Piketty die Franse schrijver, een revolutie is er bezig op verschillende vlakken en die brengen nu landen helemaal bij elkaar, actie-reactie, the times are a changing zong Dylan, zo is het, je kunt doof en blind blijven of andere landen je wil willen opleggen maar eens komt de rekening, ik zie een enorme kentering en ik ben er zo blij mee, hoe lang gaat het nog duren en waar gaan we echt heen, ben er mee bezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in