Foto ter illustratie, Zweedse politieagente op haar knieën voor BLM-activisten

Het voorgenomen protest tegen de religieuze islam, dat aanstaande vrijdag in Malmö zou worden gehouden, werd door de politie gecanceld. Dit na uitgebreide dreigementen met geweld, vandalisme en brandstichting van moslims.

De politie schrijft op haar website dat de bijeenkomst van de Deense islamcriticus Rasmus Paludan “een zodanig risico voor de orde en veiligheid zou vormen dat het besluit is genomen om toestemming te weigeren”.

“Wij van de politie komen op voor de gelijke waarde van alle mensen en waarborgen de veiligheid en zekerheid van alle mensen. We moeten rekening houden met de veiligheid van zowel de organisator, de deelnemers als de burgers. Daarom zien we geen mogelijkheid om een vergunning te verlenen”, zegt Mattias Sigfridsson, waarnemend hoofd van de politie van Malmö.

De organisatoren wilden oorspronkelijk de demonstratie op 28 augustus buiten de moskee op de Jägersrovägen in Rosengård houden. Daarna is de locatie voor de geplande Koranverbranding door de politie verplaatst van het Fridhemstorget naar het Stortorget in Malmö. Maar nu kiest de politie ervoor om het evenement volledig te stoppen, meldt Fria Tider.

De Deense organisator en Rasmus Paludan zegt tegen Samhällsnytt dat “het duidelijk is dat dreigen met geweld de vrijheid van meningsuiting in Zweden tot zwijgen brengt”. De Deense politicus  verklaart dat hij vrijdag nog steeds Malmö zal bezoeken zoals gepland.

De politie belde onlangs en zei dat het vanwege de dreigementen was en dat ze onze veiligheid niet konden garanderen. Het is duidelijk dat door dreigen met geweld de vrijheid van meningsuiting in Zweden tot zwijgen wordt gebracht. Het is een totale mislukking als de politie nergens in heel Malmö de veiligheid kan garanderen. Zijn moslims of de Zweedse politie aan de macht in Zweden?, zegt Paludan.

Het is zeer ongebruikelijk dat de politie nee zegt tegen een aanvraag om te demonstreren. Het is natuurlijk een verschrikkelijk maatschappelijk probleem als geweld of dreigen met geweld de mogelijkheden om te demonstreren zouden veranderen, zegt Henrik Wenander, hoogleraar publiekrecht aan de Universiteit van Lund.

De beloofde koranverbranding in Malmö bevestigd – moslims dreigen met geweld en moord 

Mustafa verkrachtte 12-jarig Zweeds meisje - veroordeeld tot genderbesprekingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here