Trump bezoekt de klaagmuur in Jeruzalem, 2017 © Witte Huis

Donald Trump wordt beschreven als misschien wel de meest pro-Israëlische president in de Verenigde Staten ooit. Maar de interesse onder de Amerikaanse Joden om op hem te stemmen was op zijn zachtst gezegd koeltjes.

Volgens het omvangrijke peilingsbureau AP VoteCast was de steun voor Donald Trump onder de Joden lager dan bij elke andere grote religieuze groepering in de presidentsverkiezingen.

Zelfs onder de moslims – door wie Trump voortdurend is beschuldigd van haatzaaien – stemde een groter deel op de president.

Slechts 30 procent van de Joden stemde op Donald Trump, tegenover 35 procent van de moslims.

De president kreeg de meeste steun van protestanten (61 procent) en mormonen (71 procent).

Tijdens zijn presidentschap is Donald Trump duidelijk verder gegaan dan de vorige presidenten om aan de wensen van Israël tegemoet te komen. Hij heeft onder meer besloten de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen – iets wat eerder als ondenkbaar werd beschouwd – en de door Israël bezette Golanhoogten als Israëlisch land te erkennen. Trump is echter, in tegenstelling tot veel van zijn presidentiële voorgangers, geen nieuwe oorlogen begonnen tegen de vijanden van Israël in het Midden-Oosten, en zijn onwil om ten oorlog te gaan heeft geleid tot sterke tegenstand van pro-Israëlische zogeheten neo-conservatieven in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Joden met financiële armslag zijn tijdens de verkiezingscampagne van dit jaar zoals gewoonlijk sterk oververtegenwoordigd geweest als donoren aan beide partijen. De grootste donor van Trump was casinomagnaat Sheldon Adelson, terwijl Biden’s oligarch Michael Bloomberg werd.

Bij de presidentsverkiezingen waren de blanke mannen de bevolkingsgroep waarvan Donald Trump de meeste stemmen verloor. De president wijdde een groot deel van zijn verkiezingscampagne aan het vertellen hoeveel hij had gedaan voor zwarten en andere minderheidsgroepen, onder andere door een gevangenishervorming die leidde tot de vrijlating van criminele zwarten, en nam nauwelijks de term “blanke mensen” in zijn mond. In tegenstelling tot zijn verkiezingscampagne van 2016 zei hij ook bijna niets over de problemen van de immigratie en soortgelijke kwesties waar de blanken zich zorgen over maken.

  De rekening voor het vandalisme en de plunderingen van de Black Lives Matter beweging: 2 miljard dollar

In totaal heeft Trump dit 8 procent van de stemmen van de relatief kleine zwarte bevolkingsgroep opgeleverd en slechts 30 procent van de nog kleinere Joodse bevolkingsgroep, voor een verlies van 2 procent onder de grote bevolkingsgroep blanke mannen. Al met al kan men stellen dat zijn naleven van de inclusiviteitstrategie van zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner, in vertaling tot het aantal opgeleverde stemmen, min of meer desastreus is geweest.

Verkiezingsfraude in de Verenigde Staten of niet – vreemde afwijkingen in het stemgedrag

Vorig artikelVerkiezingsfraude in de Verenigde Staten of niet – vreemde afwijkingen in het stemgedrag
Volgend artikelKinderlokker wordt afgetuigd door een Creep Catcher
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in