© francediplomatie / Flickr (CC BY-NC 2.0)

De Franse president Emmanuel Macron heeft gepleit voor een radicale herziening van de globale sociale en economische systemen, waarbij hij beweert dat de veranderende demografie en andere kwesties nieuwe manieren vereisen om beperkte hulpbronnen te verdelen.

In een uitgebreid interview met de Groupe d’Études Géopolitiques zei de Franse leider dat de “Consensus van Washington”, die hij definieerde als een “monolithische logica gebaseerd op de accumulatie van winsten”, achterhaald was en dat naties nieuwe economische, politieke en sociale modellen moeten omarmen om de huidige crises te overwinnen, inclusief de Coronapandemie en het terrorisme.

Hij waarschuwde ook dat Malthusiaanse theorieën over overbevolking steeds vaker zouden voorkomen, tenzij er een “heroverweging van de wereld” zou komen die zich richt op “de schaarste van hulpbronnen” en op demografische veranderingen.

Als je de regio Europa-Afrika neemt, dan verschijnt er voor elk Europees land dat demografisch verdwijnt, in dezelfde periode één Afrikaans land. We zijn getuige van een soort versnelling in de wendingen van de geschiedenis.

Waarschuwend dat de wereld zich op een “breekpunt” bevindt, zei hij dat het “hedendaagse kapitalisme” een transformatie moet ondergaan.

Het is het kapitalisme dat financieel is geworden, dat overgeconcentreerd is geraakt en dat niet meer in staat is om de ongelijkheden in onze samenlevingen en op internationaal niveau aan te pakken. We kunnen er alleen maar op reageren door het opnieuw te smeden.

Hij stelde voor om de “Washington Consensus” te vervangen door een “Parijs Consensus” die zou erkennen dat “er iets anders dan winst betrokken moet zijn” bij economische en sociale beslissingen. Hij drong erop aan dat een dergelijk nieuw systeem beter geschikt zou zijn om de dreiging van klimaatverandering en ongelijkheid aan te pakken.

  “Wie haar wil neuken, mag haar neuken”: 14-jarig Zweeds meisje grof groepsverkracht in park

De Franse president sprak de hoop uit dat zijn visie door de rest van de wereld zou worden omarmd, met het argument dat “de strijd tegen dit mechanisme van het kapitalisme in één land niet effectief is”.

Hoewel hij benadrukte dat hij nog steeds geloofde in het idee van Westfaalse soevereiniteit, drong Macron aan op een grotere Europese eenheid, en stelde dat het continent nauw moet samenwerken om “het Chinees-Amerikaanse duopolie te voorkomen”.

Moslimman die Joodse buurvrouw vermoordde terwijl hij “Allahu Akbar” schreeuwde niet strafrechtelijk verantwoordelijk omdat hij van tevoren marihuana rookte – aldus rechter

Vorig artikelMoslimactiviste schopt rel over “witte geprivilegieerde man” – door politie gearresteerd en vliegtuig uitgekickt
Volgend artikelGeorgia provincie die Dominion-stemsystemen gebruikte, vindt 1.643 extra stemmen voor president Trump na handmatige hertelling
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in