Lui als ik ben zal ik gewoon de analyse van de voormalige Zweedse officier en defensiepoliticus Mikael Valtersson presenteren (ietwat bewerkt), schrijft Bernhard:

Analyse Oekraïens tegenoffensief Zaporizhia namiddag 9 juni

Er wordt nog steeds hard gevochten aan het front in Zaporizhia, maar zonder Oekraïense doorbraak. Soms boekt UkrAF kleine overwinningen en dan herovert RuAF de verloren gebieden. Maar alle gevechten vinden nog steeds plaats in het grijze gebied voor de Russische hoofdverdedigingslinies.

Ik zal niet in details treden over aanvallen en tegenaanvallen, maar de belangrijkste gebieden waar gevochten werd, lagen rond Lobkove ten westen en Robotino ten zuiden van Orikhiv. Lobkove werd korte tijd veroverd door Oekraïense troepen, maar later trokken zij zich terug door intense Russische bombardementen.

In Robotino trokken de Russische troepen zich terug naar de tweede linie van vooruitgeschoven posities dichter bij de nederzetting, daarna heroverden de Russische troepen de verloren posities en nu hebben de Oekraïense troepen ze voor de tweede keer ingenomen en nu proberen de Russische troepen de eerste linie voor de tweede keer te heroveren. Maar nog steeds hebben de Oekraïners de nederzetting Robotino niet bereikt en vechten ze een zware strijd in open terrein dwars door Russische mijnenvelden en moeten ze zich misschien een tweede keer terugtrekken naar hun oorspronkelijke posities.

De Oekraïense strijdkrachten lijken geen mijnen te vegen voor de aanval. Ze doen het met een paar mijnenruimers als ze aanvallen en daarachter rukt het Oekraïense pantser op in een colonne die een gemakkelijk doelwit is voor Russische AT-middelen. In zekere zin lijkt het op de Russische pantsercolonnes in het begin van de oorlog. Colonnes die catastrofale verliezen leden door Oekraïense AT-wapens, een geschiedenis die de Oekraïners nu herhalen.

  Wat is er met Duitsland aan de hand?

Voorafgaand aan een offensief moet de aanvallende partij zorgen voor lucht- en artilleriesuperioriteit, zodat ze hun ontmijningsoperaties en troepenconcentraties kunnen afschermen. En tegelijkertijd de commandostructuren en logistieke knooppunten van de verdedigers vernietigen. Als ze aanvallen kan hun lucht- en artilleriesuperioriteit gebruikt worden om de vijandelijke reserves ernstig te beschadigen en te vertragen om doorbraken veilig te stellen. Dit wordt nog belangrijker als de vijand grote reserves en een verdediging in de diepte heeft.

Aan het front in Zaporizja is de situatie omgekeerd, dus de Oekraïense strijdkrachten hebben niet veel keuzes hoe te handelen. Eén methode is strategische verrassing, zoals tijdens het Kharkiv-offensief afgelopen herfst. Die optie bestaat niet aan het Zaporizhia front. In het algemeen zou ik zeggen dat een aanval op een vijand die alle voordelen heeft die RuAF aan het Zaporizhia front heeft, suïcidaal is.

De enige manier waarop Oekraïense (en westerse) bevelhebbers zelfs maar hadden kunnen denken dat zo’n offensief zou kunnen slagen, was als

 1. westerse wapens veel beter waren dan Russische wapens,
 2. westers getrainde soldaten veel beter waren dan Russische soldaten en
 3. het Russische moreel bedroevend was.

Als al deze factoren waar waren, had UkrAF misschien een kans van slagen gehad, maar niets lijkt deze veronderstellingen te bevestigen.

Velen aan de Oekraïense en westelijke kant hadden aanvankelijk harde weerstand van RuAF verwacht, maar na 2-3 dagen vechten en oprukken van ongeveer 6-8 km verwachtten ze een toenemende ineenstorting van het Russische moreel en zouden de echte doorbraken komen. Niets van dit alles lijkt echter niet meer dan wensdenken te zijn, aangezien de gevechten zich nog steeds in de grijze zone bevinden en de Russische weerstand ongebroken is. Tegelijkertijd lijden de Oekraïense strijdkrachten zware verliezen aan zowel soldaten als voertuigen.

  Oekraïners geven eigen regering naast Rusland de schuld van conflict - opiniepeiling

Het offensief is nog niet voorbij en de belangrijkste Oekraïense aanvalsvuist blijft met waarschijnlijk meer dan 600 tanks en evenveel IFV’s rond Orikhiv. Maar de toekomst voor het Oekraïense offensief ziet er somber uit als hun voorhoede vernietigd wordt voordat ze de Russische hoofdverdedigingslinies bereiken. De kans is groot dat Oekraïne zijn hoofdmacht moet gebruiken om door een paar van de Russische verdedigingslinies te komen en dan zullen ze geen troepen meer hebben om eventuele successen uit te buiten en gedwongen worden om zich terug te trekken.

Kortom, de meest waarschijnlijke uitkomst van het Oekraïense offensief is een kleine territoriale winst tegen een verschrikkelijke prijs.

Zoals ik al eerder zei, lijkt het Koersk 2.0 te zijn.

Ik ben het eens met de bovenstaande beoordeling.

De grootste tactische fout die ik aan Oekraïense kant zie, is het groeperen van voertuigen. De afstand tussen gevechtsvoertuigen op wegen en in open velden zou 100 meter moeten zijn, niet 10, 5 of 1 meter. De Oekraïense colonnes worden regelmatig afgeslacht door artillerieaanvallen omdat ze zich altijd ophopen.

Waar is de luchtverdediging? Oekraïne heeft 37 Duitse Gepard luchtverdedigingstanks gekregen. Deze zijn oud, maar kunnen de lucht zuiver houden, elk binnen een 10 kilometer brede luchtbel. De Gepards zijn ontworpen om aanvallende tank- en mech-infanteriebataljons te dekken. Maar te oordelen naar het aantal dronevideo’s dat de Russen kunnen uitzenden, is er niet één Gepard te zien.

En waar zijn de elektromagnetische maatregelen. Waarom kunnen Russische drones wel over de gevechtszone vliegen, maar Oekraïners niet?

Waarom worden er geen rookgranaten gebruikt om naderingen en brespogingen te bedekken?

  WaPo versterkt de argumenten van de Oekraïense dienstplichtontduikers op het moment dat Zelensky meer rekruten wil

Hier is wat schade te zien van de aanvallen van gisteravond en vanochtend, waarbij nieuwe “westerse” apparatuur werd gebruikt.

Hier is video van meer.

De eerste serieuze verkennende aanvallen voor het tegenoffensief begonnen op 5 juni. Ik heb de Oekraïense slachtoffers opgesomd die het Russische Ministerie van Defensie sindsdien heeft gemeld. Merk op dat deze voor het hele front zijn, niet alleen voor de regio Zaporizhia.

Deze aantallen zijn, zoals in de meeste rapporten over de frontlinie, waarschijnlijk te hoog. Maar zelfs als we ze op de helft of een derde nemen, zijn ze nog steeds beangstigend hoog. Bedenk dat we al vijf dagen bezig zijn en dat de Oekraïense troepen nauwelijks de eerste contactlijn zijn gepasseerd.

Het YouYube kanaal History Legends noemt dit een ramp.

Daar ben ik het mee eens.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense gekken rijden gewoon met Leopard Tanks en ander zwaar materieel in de linie om opgeblazen te wordenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTucker Carlson: Blijf bij je intuïtieve morele gevoel (Nederlands transcript)
Volgend artikelHet duivelse plan om de mensheid te herontwerpen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. dan kunnen ze er nog niets mee.. het zijn gewoon gedrogeerde idioten vol van zichzelf maar leeg in het hoofd, alleen weerloze vrouwen en vooral kinderen… eeuwigdurende haat tegen dit krapuleuze volk…ukrakaka en navo en co…God heeft ze al vervloekt ⚰️🕳️..nu de Pers nog..🤮

 2. De Oekies zijn wel sociaal; de pansers lekker dicht bij elkaar; een granaat; twee treffers….spaart Russiche ammo.
  Ik heb de indruk, dat hun manschappen–net als hun officieren niet of onvoldoende getrained zijn.
  Geeft niet, ze zijn alleen maar kanonnen voer

 3. “elk binnen een 10 kilometer brede luchtbel.”

  Een Gepard heeft maar een maximaal effectief bereik van een kilometer of drie.
  Daarom zijn ze in de NAVO legers al jaren geleden gepensioneerd, toen aanvalsvliegtuigen met geleide wapens begonnen te werken, waarmee ze buiten het effectieve bereik van de Gepard konden blijven.
  De Oekie Gepard’s zijn dus enkel effectief tegen drone’s en zo, vooropgesteld dat deze genoeg radar reflectie bieden om ze met de radar te kunnen detecteren…

 4. Als er binnenkort na tal van zinloze kamikaze acties geen Oekraieners meer over zijn hoog tijd om de oorlogshitsers rutte paternotte en sjoerdsma als tank bemanning naar het front te sturen
  Het is toch ook hun oorlog ,kunnen ze ook dienen als kanonnen voer het enige waar ze geschikt voor zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in