Japan benoemt Minister voor Eenzaamheid

Om de stijgende zelfmoordcijfers van het land tegen te gaan. De maatregelen tegen corona worden als oorzaak aangewezen

0
515

Eenzaamheid en isolement komen steeds vaker voor, vooral als gevolg van de maatregelen tegen de Coronapandemie. In Japan wordt het probleem serieus genomen en daarom heeft de Japanse premier Yoshihide Suga vrijdag een nieuwe ministerspost in het leven geroepen in de hoop de problemen op te lossen.

Voormalig vice-minister van Binnenlandse Zaken Tetsushi Sakamoto wordt de eerste Japanse minister van Eenzaamheid. Sakamoto zal een sleutelrol spelen bij de uitvoering van beleidsinitiatieven ter bestrijding van de door burgers ervaren eenzaamheid.

“Ik hoop activiteiten te kunnen uitvoeren die sociale eenzaamheid en isolement kunnen tegengaan en te werken aan het behoud van de banden tussen mensen”, zei Sakamoto vrijdag op een persconferentie, zo meldt de Japan Times.

Steeds meer vrouwen plegen zelfmoord

Slechts een paar dagen voordat de nieuwe post werd gecreëerd, stond in een officieel rapport dat het aantal zelfmoorden in 2020 sterk was gestegen, na vele jaren gestaag te zijn gedaald. Uit het rapport bleek dat het aantal zelfmoorden vooral onder vrouwen en jongeren was toegenomen.

Onder vrouwen is het aantal zelfmoorden in 2020 met 14,5 procent gestegen, tot een totaal van 6.976. Dit zouden de hoogste cijfers in vijf jaar zijn. Tegelijkertijd daalde het aantal zelfmoorden onder mannen voor de elfde keer op rij. Het totaal aantal mannen dat vorig jaar zelfmoord pleegde bedroeg 13.943, wat naar verluidt 1 procent lager is dan het jaar ervoor, schrijft CGTN.

Neemt de problemen serieus

In het Verenigd Koninkrijk, dat in 2018 een minister van Eenzaamheid aanstelde, is sociaal isolement vooral een probleem geweest onder ouderen, schrijft Sakamoto op zijn website. In Japan daarentegen treft eenzaamheid alle leeftijdsgroepen, vooral als gevolg van maatregelen tegen Corona, merkt hij op.

Coronakritische arts zijn bankrekening geblokkeerd

De pas benoemde minister voor Eenzaamheid is van plan eind februari een forum te houden om de meningen en ervaringen van deskundigen over het onderwerp te horen en relevante ondersteunende maatregelen te bespreken. Premier Suga zal ook aan het forum deelnemen.

“Vrouwen lijden meer onder isolement dan mannen en het aantal zelfmoorden neemt toe. Ik hoop dat u de problemen zult identificeren en uitgebreide beleidsmaatregelen zult bevorderen”, zei Suga tegen Sakamoto voordat hij zijn ambt aanvaardde.

Japan heeft slechts 27 moslim ‘vluchtelingen’ – twee reeds gearresteerd voor groepsverkrachting 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here